Η Καθαρά Δευτέρα πλησιάζει, μαζί και οι αγορές για το σαρακοστιανό τραπέζι το οποίο είναι ναι μεν νηστίσιμο αλλά οι τιμές πάλι σε πολλά είδη είναι υψηλές.
Το ΚΕ.Π.ΚΑ Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών καταγράφει σημαντική διακύμανση τιμών των τροφίμων και δίνει συμβουλές για ασφαλείς και οικονομικές αγορές.
•Να ερευνούμε, πριν αγοράσουμε.
•Να αποφεύγουμε τους πλανόδιους πωλητές, για αγορές προϊόντων.
•Να αποφεύγουμε τις υπερβολές στις ποσότητες, που αγοράζουμε.
•Να χρησιμοποιούμε τις γνώσεις, τις αισθήσεις και την παρατηρητικότητά μας και να επιλέγουμε κατάστημα της εμπιστοσύνης μας, για να πετύχουμε την «ελάχιστη» προστασία της υγείας μας και της τσέπης μας.
•Να καταγγέλλουμε όποιο πρόβλημα διαπιστώνουμε, για να μην το ξαναβρούμε μπροστά μας.
•Πρέπει να ελέγχουμε, πάντα, το βάρος των προϊόντων, όταν τα αγοράζουμε να τα ζυγίζουμε και αλλού.
•Επειδή διάφορα είδη θαλασσινών διαφέρουν ελάχιστα μεταξύ τους, διαφέρουν όμως πολύ, όσον αφορά την τιμή πώλησής τους, πχ. χταπόδια-μοσχιοί, μπαρμπούνια-κουτσομούρες, πρέπει να προσέχουμε καλά, τις επιγραφές και σημάνσεις, που αναγράφουν τις πληροφορίες του είδους, ώστε να μην παραπλανηθούμε, από τους επιτήδειους.
•Δεν αγοράζουμε προϊόντα που αυξήθηκαν οι τιμές τους εν μέσω κρίσης. Συμβουλεύει το ΚΕΠΚΑ.
Δείτε τις τιμές του 2013 για να έχετε μέτρο σύγκρισης (τιμή ανά κιλό εκτός αν αναγράφεται διαφορετικά)
13/3/2013
Από - Έως
Καλαμάρια 9,99 - 18
Χταπόδι 9,99 – 15
Σουπιές 6,98 – 12
Μύδια συσκ. 500 gr 5 – 6
Γαρίδες Μεγάλες 25 – 38
Γαρίδες Μικρές 5,99 - 12
Καραβίδες 14 – 36
Κυδώνια 14 – 14
Γυαλιστερές 14 – 14
Ταραμάς (kg) 3,8 – 6,5
Μελιτζανοσαλάτα (kg) 3,5 - 7
Τουρσί Διάφορα (kg) 1,5 – 3,5
Πιπεράκι Τουρσί (kg) 2 - 3,5
Ελιές Καλαμών (kg) 5,6 - 8
Χαλβάς (kg) 4,85 – 10,6
Αν και μετά την έρευνα αγοράς οι τιμές φαίνονται ακριβές, δίδονται και κάποιες άλλες επιλογές:
•Η παραδοσιακή λαγάνα π.χ., δε διαφέρει σε τίποτα από το ψωμί, που προμηθευόμαστε, καθημερινά.
Παρασκευάζεται από το ίδιο αλεύρι, με το κοινό ψωμί και, όμως, η τιμή της είναι μεγαλύτερη, από αυτή του κοινού ψωμιού. Αν συνυπολογίσουμε και το μικρότερο βάρος της, τότε η τιμή της είναι δυσανάλογα υψηλή.
•Η ταραμοσαλάτα καλύτερα να παρασκευάζεται στο σπίτι, από ταραμά ποιότητας, γιατί έτσι αποφεύγουμε τις χρωστικές ουσίες, που, συνήθως, περιέχουν οι ταραμοσαλάτες του εμπορίου.
Ο ταραμάς πρέπει να έχει χρώμα λευκό έως καστανό ανοιχτό και ομοιόμορφο, σε όλη την ποσότητα. Η οσμή του και η γεύση του πρέπει να είναι ευχάριστη.
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.