powered by Surfing Waves

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Στεργίου: μόνο τα απολύτως αναγκαία έργα, περαιτέρω μείωση των ελαστικών δαπανών και αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων

 Η εισήγηση  του  συμβούλου της συμπολίτευσης και Αντιδημάρχου Ελυμνίων κ. Γ. Στεργίου κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 21/11/13

Γιάννης Στεργίου: Η σημερινή συνεδρίαση έχει ως θέμα την συζήτηση και ψήφιση του προϋπολογισμού του έτους 2014, ο οποίος με τις πρόσφατες αλλαγές διαφοροποιείται από κάθε προηγούμενο τόσο στην δομή όσο και στον τρόπο σύνταξης του.
Οι διατάξεις της ΚΥΑ 30842/31-07-2013 των Υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών και του εγγράφου 31202/2-8-2013 της Δ/νσης Οικονομικών Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου εσωτερικών όριζαν μεταξύ άλλων, τις προθεσμίες στις οποίες έπρεπε να ολοκληρωθούν τα στάδια της διαδικασίας κατάρτισης του σχεδίου του προϋπολογισμού από τα συλλογικά όργανα του
δήμου και η ενσωμάτωση του, από την οικονομική επιτροπή έως την 5η Σεπτεμβρίου, στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων που τηρείται στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Σύμφωνα επίσης με τις οδηγίες, η ψήφιση και εκτέλεση του προϋπολογισμού έχει απεμπλακεί από το Πενταετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και το Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης που έχει εκπονήσει ο δήμος και ως νέο δεδομένο εισάγεται η σύνταξη και η ψήφιση του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Δράσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη ψήφιση και εκτέλεση του προϋπολογισμού, είναι η προηγούμενη κατάρτιση και ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος, καθώς και η διαβούλευση που ολοκληρώθηκε μέσα στα χρονικά περιθώρια που έθεταν οι οδηγίες.
Στις 4 Οκτωβρίου πήραμε από το Υπουργείο Εσωτερικών και συγκεκριμένα από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των Ο.Τ.Α. την Αξιολόγηση του Παρατηρητηρίου επί του σχεδίου προϋπολογισμού που είχαμε υποβάλει, (αριθ. πρωτ: 353/20-09-2013) και κάναμε τις διορθώσεις σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του. (απόφαση 213/2013 της Οικονομικής Επιτροπής).
Ένα επίσης νέο δεδομένο είναι ότι οι προϋπολογισμοί των Δήμων καταρτίζονται με βάση τα στοιχεία των εσόδων τους και όχι με το σκεπτικό των δαπανών.
Το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου για το 2014 το οποίο ψηφίσαμε στο προηγούμενο Δ.Σ. λόγω της δραματικής μείωσης της ΣΑΤΑ κατά 53%, έχει συρρικνωθεί και απαρτίζεται από έργα που έχουν ενταχθεί και χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, από συνεχιζόμενα έργα και από ένα αριθμό
νέων, τα οποία κρίνονται απολύτως αναγκαία
.
Εκείνο που πρέπει να σημειώσουμε είναι η προσπάθεια της δημοτικής αρχής για περαιτέρω μείωση των δαπανών, ιδιαίτερα των ελαστικών.
Επίσης μεγάλο βάρος έχει δοθεί στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δήμου, την εξόφληση δηλαδή των χρεών παρελθόντων οικονομικών ετών.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία εξασφαλίσαμε με την πολιτική που εφαρμόσαμε την συνέχεια του Δήμου, την λειτουργία των κοινωνικών δομών και των σχολικών μονάδων, την αντιμετώπιση της καθημερινότητας, βελτιώνοντας παράλληλα τα οικονομικά
του Δήμου. Αυτό είναι αποτέλεσμα της συστηματικής προσπάθειας που καταβάλαμε.
Όσο αφορά τα δημοτικά τέλη όλοι γνωρίζετε ότι καμία αύξηση δεν έχει  επιβληθεί σε αυτή την δημοτική περίοδο (2011 – 2014) παρά τις αυξήσεις ειδικά του πετρελαίου κίνησης, του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και των λοιπών υλικών. Δυστυχώς παρότι θα το θέλαμε δεν είναι δυνατή η μείωση των δημοτικών τελών, για το λόγο ότι τα έσοδα το δήμου, τα τελευταία τρία χρόνια έχουν μειωθεί σημαντικά λόγω της οικονομικής δυσπραγίας των κατοίκων.
Τα έσοδα που θα λάβουν οι ΟΤΑ πρώτου βαθμού το 2014 θα είναι μειωμένα σε σχέση με το 2013, η ΣΑΤΑ κατά -53%, η Τακτική κατά -1,9%, και τα Προνοιακά Επιδόματα κατά - 8,4%.
Η ψήφιση του προϋπολογισμού είναι κορυφαία πράξη του Δημοτικού συμβουλίου. Μέχρι τώρα είχαμε συνηθίσει να παρουσιάζουμε τους προϋπολογισμούς η μεν συμπολίτευση ως αναπτυξιακούς η δε αντιπολίτευση ως πλασματικούς και μη αναπτυξιακούς, σήμερα επιβάλλεται να παρουσιάζουμε προϋπολογισμούς πραγματικούς, και ο προϋπολογισμός του 2014 είναι κατά την άποψή μας ρεαλιστικός, και αντιμετωπίζει την πραγματικότητα.
Μπορεί να μην δίνει απαντήσεις και λύσεις στο σύνολο των απαιτήσεων των τοπικών κοινωνιών, αλλά διασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία του Δήμου χωρίς μείωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, χωρίς να θιγούν βασικές ανάγκες καθημερινότητας και χωρίς να διαταραχθεί η εύρυθμη λειτουργία του Δήμου. Είμαι βέβαιος ότι όλοι γνωρίζουμε το οικονομικό περιβάλλον που ζούμε και κινούμαστε. Δεν είμαστε εδώ ούτε να εξωραΐζουμε τα πράγματα αλλά ούτε και για να κάνουμε στείρα αντιπολίτευση και κενές διαπιστώσεις. Πρέπει να παλεύουμε για το καλύτερο, αυτή είναι η υποχρέωσή μας απέναντι στον τόπο και τους δημότες και αυτόν τον αγώνα δίνουμε
καθημερινά στις δύσκολες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση.
Πιστεύουμε ως δημοτική αρχή μέσα σ’ αυτό το δύσκολο πραγματικά περιβάλλον στεκόμαστε στο ύψος των περιστάσεων και ενεργούμε με αίσθημα ευθύνης που στοχεύει πάντα στο καλύτερο.
Με αυτές τις σκέψεις και επισημάνσεις σας καλώ να ψηφίσετε τον προϋπολογισμό και το ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης του Δήμου για το έτος 2014.


...............................
Γιάννης Στεργίου: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι κατά την εισήγησή μου στην αρχή της συνεδρίασης επισήμανα πως δεν υπάρχουν περιθώρια για στείρα αντιπολίτευση και κενές διαπιστώσεις. Δυστυχώς δεν εισακούστηκα πράγμα που επιβεβαιώθηκε από τις τοποθετήσεις των μελών της μειοψηφίας του Δ.Σ., οι οποίες κινήθηκαν σε πνεύμα μηδενισμού. Προσωπικά περίμενα να ακούσω τις δικές τους προτάσεις, πράγμα που δεν έγινε επιβεβαιώνοντας για ακόμα μια φορά το κενό περιεχόμενο των λόγων αλλά και την έλλειψη θεσμών για την λειτουργία και την προοπτική του Δήμου.



0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.