powered by Surfing Waves

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Πρώην αντιδήμαρχος απουσίαζε 4 χρόνια από τη δουλειά του αλλά πληρωνόταν κανονικά


Θα μπορούσε ποτέ ένας υπάλληλος του ιδιωτικού τομέα να μην πάει μία ημέρα στη δουλειά του αδικαιολόγητα και την επομένη να συνεχίζει να εργάζεται και να πληρώνεται κανονικά σαν να μη συμβαίνει τίποτα;

Ασφαλώς και όχι. Στο Ελληνικό Δημόσιο όμως ακόμη και τέσσερα χρόνια να απουσιάζει κάποιος από τη θέση του δεν θα τον αναζητήσει κανείς όπως αποδεικνύεται στην απίστευτη περίπτωση που εντόπισε το ΙΚΑ και αποκαλύπτει το «ΘΕΜΑ».

Πρωταγωνιστής στην ιστορία για γέλια και για κλάματα είναι ένας δημόσιος υπάλληλος, ο οποίος να σημειωθεί ότι έχει διατελέσει και αντιδήμαρχος, ο οποίος αποσπάστηκε στον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας τουλάχιστον στα -αμφίβολης νομιμότητας- χαρτιά, αφού για τα επόμενα τέσσερα χρόνια αγνοείτο. Παρ’ όλα αυτά πληρωνόταν κανονικά και τον ανακάλυψαν όταν κατέθεσε αίτηση για συνταξιοδότηση!

Ο Γ.Χ., 70 ετών σήμερα, εργαζόταν στο ΙΚΑ από το 1985. Μπορεί να μην ανέλαβε ποτέ κάποια διευθυντική θέση εξαιτίας του χαμηλού μορφωτικού επιπέδου του, μια και είναι απόφοιτος δημοτικού, αυτό όμως δεν στάθηκε εμπόδιο για να ακολουθήσει, έστω και σύντομη, πολιτική καριέρα. Μάλιστα όχι μόνο εξελέγη στον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας το 1990, αλλά ανέλαβε και καθήκοντα αντιδημάρχου Περιβάλλοντος για περίπου δύο χρόνια. «Γιατί πρέπει να έχεις πτυχία για να γίνεις κάτι; Μόνο αυτοί που έχουν πτυχία είναι ικανοί;», σχολιάζει ο ίδιος στο «ΘΕΜΑ», συμπληρώνοντας ωστόσο με αφοπλιστική ειλικρίνεια ότι το σημαντικό του «προσόν» ήταν ο μεγάλος κοινωνικός του περίγυρος, που μπορούσε να εξαργυρωθεί σε εκατοντάδες ψήφους.

Με κοινή υπουργική απόφαση στις 15/1/2004 αποσπάστηκε από τη Νομαρχιακή Μονάδα Υγείας (ΝΜΥ) του ΙΚΑ ΕΤΑΜ Αθηνών στον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας, όπου εργάστηκε και από όπου πληρωνόταν μέχρι το τέλος του έτους. Τότε, με νέα κοινή υπουργική απόφαση η απόσπαση ανακλήθηκε και επέστρεψε στη ΝΜΥ. Ωστόσο το πινγκ πονγκ των μετακινήσεων συνεχίστηκε. Τον Μάρτιο του 2005 εκδόθηκε νέο φύλλο κίνησης για τον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας. Ο υπάλληλος μετέβη και πάλι, χτύπησε για τελευταία φορά κάρτα στις 11/3/2005 και έκτοτε... ούτε φωνή ούτε ακρόαση.

«Πού ήσουν εσύ τέσσερα χρόνια;»

Το 2009, όταν ο υπάλληλος μετέβη στο ΙΚΑ για να καταθέσει τα χαρτιά του για σύνταξη, οι συνάδελφοί του άρχισαν να... τσιμπιούνται. «Πού ήσουν εσύ;» τον ρώτησαν, «εκεί που με στείλατε», απάντησε ο ίδιος. «Δεν υπάρχει τίποτα στον φάκελό σου», ήταν η απάντησή τους, προκαλώντας την απορία του: «Τότε πώς με πληρώνατε;». Την απάντηση έδωσε το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΙΚΑ που εξέτασε την υπόθεση στις 15/6/2009 και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «ο εγκαλούμενος υπάλληλος απουσιάζει αυθαίρετα από την υπηρεσία (ΝΜΥ ΙΚΑ) κατά το χρονικό διάστημα 11/3/2005 έως 15/6/2009 και συνεχίζει να μισθοδοτείται από το ΙΚΑ». Συγκεκριμένα σημειώνεται ότι το δεύτερο φύλλο κίνησης συντάχθηκε με προφορική εντολή διευθυντή της ΝΜΥ χωρίς να υπάρχουν τα νομιμοποιητικά έγγραφα απόσπασης, ενώ ακόμη και οι ενέργειες να ήταν σύννομες, θα έπρεπε να ενημερωθούν οι αρμόδιες διευθύνσεις του ΙΚΑ για τα περαιτέρω, όπως η διακοπή της μισθοδοσίας.

Η ουσία είναι ότι ο υπάλληλος για τον οποίο σφάζονταν το ΙΚΑ με τον δήμο, αποσπάστηκε στη Νέα Φιλαδέλφεια και συνέχισε να πληρώνεται από το ΙΚΑ. Το εξωφρενικό είναι ότι ακόμη και εκεί θεωρείται υπάλληλος-φάντασμα. Από τις 11/3/2005 και για τα επόμενα τέσσερα χρόνια δεν υπάρχει κανένα έγγραφο στοιχείο παρουσίας του όπως η κάρτα που θα έπρεπε να χτυπά. «Λίγες ημέρες μετά με έστειλαν στο κοιμητήριο της περιοχής. Εκεί δεν υπάρχει κάπου να χτυπάς κάρτα», απαντά ο ίδιος στο «ΘΕΜΑ», ενώ περιγράφει με ασάφεια την εργασία με την οποία, όπως λέει, ήταν επιφορτισμένος, αλλά και το ωράριό του. «Ημουν υπεύθυνος για την καθαριότητα και τη σωστή λειτουργία του χώρου, τέτοια πράγματα. Δεν ήμουν εργάτης. Πήγαινα 6-7 το πρωί και έφευγα το βράδυ, ενώ ήμουν και στην πυρασφάλεια στο Αλσος Φιλαδέλφειας». Ωστόσο ο επόπτης του κοιμητηρίου δηλώνει στο «ΘΕΜΑ» ότι μπορεί να τον έβλεπε στον χώρο, όχι όμως με την ιδιότητα του υπαλλήλου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν ερχόταν για δουλειά, εγώ τον ήξερα ως πρώην αντιδήμαρχο». Αλλοι μάρτυρες που τον είχαν δει, είχαν την εντύπωση ότι επρόκειτο απλώς για έναν κάτοικο της περιοχής.

Ο 70χρονος, σήμερα, παραδέχεται ευθαρσώς ότι η δεύτερη απόσπασή του έγινε με πολιτικό μέσο, χωρίς να τη ζητήσει ο ίδιος, αν και τον εξυπηρετούσε αφού μένει στη Νέα Φιλαδέλφεια, και την αποδίδει σε ψηφοθηρικούς λόγους. Ωστόσο λόγω της χαμηλής του μόρφωσης δεν γνώριζε τη διαδικασία που έπρεπε να ακολουθηθεί, ενώ το γεγονός ότι πληρωνόταν κανονικά επί τέσσερα χρόνια, έστω από το ΙΚΑ και όχι από τον δήμο που υποστηρίζει ότι εργαζόταν, δεν τον έβαλε σε υποψίες.

Το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΙΚΑ του επέβαλε την ποινή της οριστικής παύσης. Στο Δευτεροβάθμιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, όμως, η ποινή μετατράπηκε σε παύση έξι μηνών με πλήρη στέρηση των αποδοχών του, καθώς το Συμβούλιο δέχθηκε ως ελαφρυντικό το φύλλο κίνησης και την εντύπωση που δημιούργησε στον ίδιο περί νομιμότητας της απόσπασης, σε συνδυασμό με το ελλιπές επίπεδο των γραμματικών του γνώσεων. Παράλληλα ο 70χρονος καλείται να επιστρέψει το ποσό των 66.500 ευρώ που έλαβε αυτά τα τέσσερα χρόνια, ενώ η αίτηση που κατέθεσε το 2009 για να βγει στη σύνταξη δεν έχει γίνει δεκτή. Στο μεταξύ ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής έχει ζητήσει όλο τον πειθαρχικό φάκελο, προκειμένου να αναζητήσει τυχόν ευθύνες άλλων εμπλεκομένων, όπως της διοίκησης και υπαλλήλων του ΙΚΑ.

Πηγή: protothema.gr

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.