Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2017

Η οικία της Λέλας Καραγιάννη ανοίγει τις πόρτες της. Με εκπαιδευτικές δράσεις για τη νέα γενιά θα τιμήσει τη μνήμη της ο Δήμος μας


Από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Μνημόσυνο στη μνήμη της ηρωίδας της Αντίστασης Λέλας Καραγιάννη, που εκτελέστηκε το 1944 από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, τελεί ο δήμος Αθηναίων, το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016, στον Πεζόδρομο της οδού Τοσίτσα, σην Αθήνα στο σημείο που βρίσκεται η προτομή της ηρωΐδας. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ)ΑΘΗΝΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα – «ΑΜΠΕ»). Η γειτονιά της πλατείας Αμερικής στη συμβολή των οδών Λέλας Καραγιάννη και Σταυροπούλου στην Αθήνα, ξαναπαίρνει ζωή. Η οικία της αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης και αρχηγού της αντιναζιστικής οργάνωσης «Μπουμπουλίνα», Λέλας Καραγιάννη, τον Οκτώβριο ανοίγει τις πόρτες της για να υποδεχτεί τους κατοίκους της πλατείας Αμερικής στο κέντρο της Αθήνας. Να «φωτίσει» τη ζωή, τη γειτονιά και να φέρει πιο κοντά τους ανθρώπους από όπου κι αν προέρχονται.

Οπως τονίζει στο «ΑΜΠΕ» ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης, αντιδήμαρχος Προσφύγων, Μεταναστών και Δημοτικής Αποκέντρωσης του Δήμου Αθηναίων «υπήρξε μια συζήτηση για το αν είναι συμβατό να χρησιμοποιηθεί η οικία της Λέλας Καραγιάννη με αυτόν τον τρόπο. Η απάντηση όμως είναι ξεκάθαρη. Το 2017 όταν από το τηλέφωνο ή τον υπολογιστή του κάποιος μπορεί να κάνει τα πάντα, το να μπορεί κάποιος να έχει πρόσβαση σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και να εξοικειωθεί δεν μπορεί να θεωρηθεί προσβλητικό ακόμη και σε ένα μνημείο τέτοιου τύπου».

Εξάλλου, συμπληρώνει «όλοι οι άνθρωποι που αγωνίστηκαν την περίοδο της Κατοχής αγωνίστηκαν για να μπορούμε να έχουμε γειτονιές ελεύθερες και να προσαρμοζόμαστε στην καθημερινότητά μας και στην πραγματικότητα. Δεν παραχωρούμε τον χώρο, αλλά παραχωρούμε την χρήση του και με αφορμή αυτήν τη διαδικασία θα μπορέσουν κι οι τοπικές οργανώσεις, συλλογικότητες να προτείνουν δραστηριότητες μέσα σε αυτό το κτίριο. Εχουμε τον δρόμο ανοιχτό για οποιαδήποτε πρόταση για δράση των πολιτών σε συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς του δήμου Αθηναίων, ώστε να ενταχθεί το κτίριο στη ζωή της γειτονιάς».

Οπως διευκρινίζει ο κ. Παπαγιαννάκης, «για το συγκεκριμένο κτίριο υπήρξε μια πρόταση έπειτα από μια δωρεά της Microsoft για να γίνονται μαθήματα υπολογιστών. Υπολογίζεται ότι στις αρχές Οκτωβρίου θα είναι όλα έτοιμα. Βασικό μας στόχος πάντως είναι να δοθεί μια ευκαιρία πρόσβασης σε τέτοια εργαλεία στην γειτονιά και να αποτελέσουν και μέρος της καθημερινότητας των ανθρώπων».

«Πρόκειται για μια συλλογική δουλειά και θέλω να ευχαριστήσω τις συλλογικότητες και τις ομάδες πολιτών της περιοχής που έφεραν προτάσεις για την υπόλοιπη αναβάθμιση του χώρου εκτός των τριών αιθουσών όπου αποφασίστηκε να εξυπηρετούν εκπαιδευτικές δραστηριότητες», δηλώνει η Ελένη Ζωντήρου, πρόεδρος της 6ης Δημοτικής Κοινότητας.

«Το σημαντικό θέμα για εμάς είναι ότι ένα μεγάλο έργο, ένας πολιτιστικός χώρος κατεβαίνει στη γειτονιά, στην περιοχή της πλατείας Αμερικής, σε μια γειτονιά που έχει υποστεί αρκετούς κραδασμούς και υποβαθμίσεις. Με αυτήν την πρωτοβουλία του δήμου η περιοχή παίρνει ζωή, δίνουμε το βήμα στους περίοικους να δράσουν, να συνεργαστούν μεταξύ τους και να οικειοποιηθούν τον χώρο. Ανοίγουμε τις πόρτες στα νέα παιδιά, στους μαθητές αλλά και στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας» υπογραμμίζει η κ. Ζωντήρου και τονίζει ότι βασικός σκοπός είναι να αποτελέσει ένα σημείο συνάντησης ανταλλαγής πολιτισμών, απόψεων και ιδεών των ανθρώπων, όσο διαφορετικοί κι αν είναι μεταξύ τους.

Για τη σημασία της ψηφιακής εκπαίδευσης μίλησε και ο Κωνσταντίνος Χαμπίδης, επικεφαλής της ψηφιακής στρατηγικής του Δήμου Αθηναίων. «Η αξιοποίηση της οικίας της Λέλας Καραγιάννη είναι ένα τρίτο βήμα στο θέμα της ψηφιακής εκπαίδευσης που ξεκίνησε με το innovanthens στην Τεχνόπολη, τα ανοιχτά σχολεία. Τώρα κατεβήκαμε στη γειτονιά και μάλιστα σε μια ιδιαίτερη γειτονιά της Αθήνας στην οποία κατοικούν Ελληνες, πρόσφυγες, μετανάστες. Θα ανοίξουμε τις πόρτες ενός κτιρίου για χρήση όπου θα εγκατασταθεί ο ανάλογος εξοπλισμός για να μπορεί να γίνουν μαθήματα ψηφιακής εκπαίδευσης, καθώς θα δημιουργηθεί ένα εργαστήρι για τρισδιάστατη εκτύπωση, web design», λέει ο κ. Χαμπίδης και προσθέτει: «Στους στόχους μας είναι να υπάρξει η ενσωμάτωση όλων των κατοίκων της περιοχής αλλά επιδιώκουμε και να αναδειχθούν άνθρωποι με ψηφιακές δεξιότητες, να μυηθούν στον ψηφιακό κόσμο. Εξάλλου όταν αυξάνεις την ευαισθησία των ανθρώπων, στα ψηφιακά μέσα τους δίνεις ευκαιρίες, αυξάνεις και την τριβή τους με όλα αυτά τα μέσα». Η υποστήριξη του έργου γίνεται με δωρεά και χορηγία της εταιρείας Microsoft, η οποία ανέθεσε στην Social Innov (Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία) την υλοποίηση του έργου, καθώς εξειδικεύεται στην εκμάθηση ψηφιακών δεξιοτήτων.

Και στην γενέτειρά της

Την πρόθεση και τα σχέδιά του για αντίστοιχη πρωτοβουλία εκφράζει κι ο Δήμος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Αννας, γενέτειρα της Λέλας Καραγιάννη.

Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Αννας, Χρήστος Καλυβιώτης, «στις προθέσεις μας είναι να τιμήσουμε τη μνήμη της μεγάλης αγωνίστριας με εκπαιδευτικές δράσεις για τη νέα γενιά και να δημιουργήσουμε ένα κέντρο εκμάθησης ψηφιακών δεξιοτήτων κατόπιν συνεννόησης και με την συγκατάθεση και συναίνεση της εγγονής τής Λέλας Καραγιάννη».


1 Σχόλια:

Επιτέλους! ΕΠΡΕΠΕ!!! Ευχόμεθα την υλοποίηση αυτής της υπέροχης σκέψης και αξιοποίησης της ιστορίας μας προς ανέλιξη της νεότερης γενιάς, που πάσχει από την έλλειψη 'πνευματικής' τροφής και από ισχυρά παραδείγματα ήθους και αγωνιστικής στάσης ζωής! Ότι κι αν σκεφθούμε, ότι κι αν κάνουμε, αν δε συμπεριλαμβάνει και τις επόμενες γενιές, θα είναι ημιτελές! Χρέος μας είναι, η κάθε γενιά να σηκώνει τα βάρη της και τις συγκυρίες της και να προσπαθεί να ελευθερώνει το μέλλον για την επόμενη γενιά. Εκείνη θα παλέψει για τις δικές της συγκυρίες! Τώρα δανειζόμαστε και ΄κλέβουμε' απ' τα παιδιά μας! Αυτό είναι ΥΒΡΙΣ! Ας παραδώσουμε κι εμείς κάτι τις σε όλα τα επίπεδα, από ΦΙΛΟΤΙΜΟ και ΣΕΒΑΣΜΟ στις προηγούμενες γενιές, που πάσχισαν και υπέστησαν τόσα και τόσα, αλλά και... δημιούργησαν!

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.