powered by Surfing Waves

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Για μονάδες υψηλής ρύπανσης το 94% των εκτάσεων που ρυμοτομήθηκαν για παραγωγικές δραστηριότητες στην ΒΙΠΕ

Ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης με συμμεριζόμενος  τις έντονες και αλλεπάλληλες αντιρρήσεις του Δημοτικού μας Συμβουλίου μας και ενέκρινε το ρυμοτομικό σχέδιο της ΒΙΠΕ Μαντουδίου (επισήμως γνωστού και σαν ΕΠΠΑΜΑΝ).

Μια σύντομη μελέτη της απόφασης αποκαλύπτει ότι το 70% (480 στρέμματα) από  τα 695 στρέμματα της ΒΙΠΕ προορίζεται για την δημιουργία εργοστασίων.
Από τις εκτάσεις αυτές
-το 94,5%  ( 470,6 στρέμματα στα Οικοδομικά Τετράγωνα  2, 3, 5α, 5β, και 7) προορίζονται για μονάδες οποιουδήποτε βαθμού ρύπανσης (υψηλή όχληση) και
-μόνο το 5,5%  (26,3 στρέμματα στα Ο.Τ. 6 και 8) προορίζονται για μονάδες έως και μεσαίας  όχλησης.

Η ήδη εγκατεστημένες μονάδες (αποτελούν το 38% (179 στρέμματα στα Ο.Τ. 5α και 5β) ) των εκτάσεων που προορίζονται για παραγωγικές μονάδες.

Δυο επισημάνσεις

-Η παλαιά κοίτη του Κυμασιώτη για την οποία δικάζονται σύμβουλοι της Δημ. Αρχής Ψαρρού (επειδή παρέβλεψαν την ύπαρξη της παλαιάς κοίτης) αναγνωρίζεται και ορίζεται πλέον σαν κοινόχρηστος χώρος

-Τα έργα υποδομής της ΒΙΠΕ πρέπει να ολοκληρωθούν σε 3 χρόνια και μπορούν να χρηματοδοτηθούν έως και  σε ποσοστό 75% από το κράτος

- Σύμφωνα με το άρθρο 2 της απόφασης αναστέλλεται η έκδοση αδειών δόμησης καθώς και η εκτέλεση οποιασδήποτε άλλης οικοδομικής εργασίας εντός των ορίων της ΒΙΠΕ μέχρι την έκδοση της υπουργικής απόφασης, ύστερα από επιτόπιο έλεγχο οργάνου και σύνταξη της έκθεσης ελέγχου (για την διαπίστωση τήρησης των όρων της απόφασης έγκρισης  ΒΙΠΕ και των χρονοδιαγραμμάτων) με την οποία διαπιστώνεται η ολοκλήρωση των έργων υποδομής.    Η απόφαση αυτή αποτελεί την άδεια λειτουργίας της ΒΙΠΕ.

Η παλαιά κοίτη του Κυμασιώτη (θαλασσί ημικύκλιο) ορίζεται πλέον σαν
 κοινόχρηστος χώρος και τα υπάρχοντα κτίσματα θα γκρεμιστούν


Δορυφορική φωτογραφία του παραπάνω χώρου της παλαιάς κοίτης του ποταμού πού γίνεται κοινόχρηστος





Ο kireas.org ανάρτησε στην ιστοσελίδα του την παρακάτω ανακοίνωση για το θέμα



Η ανακοίνωση του kireas.org

Ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας ενέκρινε την πολεοδομικής μελέτης της ΒΙΠΕ ή επισήμως του του Επιχειρηματικού Πάρκου Μαντουδίου (ΕΠΠΑΜΑΝ) Τύπου Α’ (υψηλής όχλησης) μην λαμβάνοντα υπόψη του την αρνητική απόφασή του Δημοτικού Συμβουλίου ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ – ΛΙΜΝΗΣ –ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ (με αριθμ. 80/2015 και ΑΔΑ: 69Ε7ΩΛ5-ΙΚΣ)

Η ΒΙΠΕ ή ΕΠΠΑΜΑΝ αποτελείται από:

Α. Τη Ζώνη Υποδοχής Παραγωγικών Δραστηριοτήτων (θέση «Φούρνοι Μαντουδίου») η οποία περιλαμβάνει:
α. Το Ο.Τ. 1 που προορίζεται για κέντρο διοίκησης του ΕΠΠΑΜΑΝ.
β. Το Ο.Τ. 4 που προορίζεται για κέντρο διοίκησης των παραγωγικών μονάδων που θα εγκατασταθούν, ή είναι ήδη εγκατεστημένες, στα Ο.Τ. 5α και 5β.
γ. Τα Ο.Τ. 2, 3, 5α, 5β, και 7 που προορίζονται για την εγκατάσταση βιομηχανικών – βιοτεχνικών μονάδων κάθε βαθμού όχλησης (ΥΨΗΛΗ ΟΧΛΗΣΗ, με την εξαίρεση αυτών που αναφέρονται στον «Πολεοδομικό Κανονισμό - Επιτρεπόμενες Χρήσεις».
δ. Τα Ο.Τ. 6 και 8 που προορίζονται για την εγκατάσταση βιομηχανικών – βιοτεχνικών μονάδων έως και μέσης όχλησης.
ε. Τα Ο.Τ. 9, 10, 11, και 12 που προορίζονται για την ανάπτυξη κοινόχρηστων χώρων πρασίνου.

Β. Τη Ζώνη Λιμενικής Εξυπηρέτησης (θέση «Σκάλα Δαφνοποτάμου») η οποία περιλαμβάνει:
α. Τα Ο.Τ. 13 και 14 που προορίζονται για την ανέγερση και λειτουργία (ή και τη λειτουργία υπαρχουσών) αποθηκευτικών και λοιπών υποστηρικτικών/βοηθητικών τους εγκαταστάσεων.
β. Τα Ο.Τ. 15 και 16 που προορίζονται για την ανάπτυξη κοινόχρηστων χώρων πρασίνου.


Επισης κυρώνεται η τροποποίηση της οριοθέτησης του ρέματος «Κυμασιώτης» όπως αυτή καθορίστηκε σύμφωνα με την αριθμ. 2352/94237 /25-11-2016 απόφαση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Στερεάς Ελλάδας και σημειώνεται στα διαγράμματα οριοθέτησης με μπλε γραμμή στα Ρυμοτομικά Διαγράμματα


Τι θα γινει στην συνέχεια;
Η εφαρμογή της πολεοδομικής μελέτης πραγματοποιείται με την κατάρτιση από την Εταιρία Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου Μαντουδίου (ΕΠ.ΠΑ. ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ ΑΕ)της πράξης εφαρμογής, η οποία εγκρίνεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Διαπίστωση ολοκλήρωσης των έργων Μετά την έγκριση της πράξης εφαρμογής, η ΕΠΠΑ Μαντουδίου ΑΕ συντάσσει τεχνικές μελέτες των έργων που έχουν εγκριθεί με την απόφαση έγκρισης του Πάρκου , τις υποβάλει υποχρεωτικά στην αρμόδια Διεύθυνση της ΓΓΒ του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας μαζί με εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης των έργων και δύναται να ξεκινήσει την εκτέλεσή τους (άρθρο 51 ν.3982/11)

Τα έργα υποδομής των Επιχειρηματικών Πάρκων ολοκληρώνονται μέσα σε τρία (3) έτη από την έγκριση της πράξης εφαρμογής. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να χορηγείται παράταση ενός (1) έτους με από φαση του Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Πρόσθετη παράταση μέχρι ενός (1) έτους μπορεί να χορηγείται σε περίπτωση ανωτέρας βίας ή εφόσον υπάρχουν συγκεκριμένα απρόβλεπτα εμπόδια για την πρόοδο των εργασιών και εφόσον η πρόοδος των έργων βρίσκεται σε σημείο που μπορεί να εκτιμηθεί ότι εντός της νέας αυτής προθεσμίας είναι δυνατή η ολοκλήρωση των έργων

Επιχορήγηση
Η ίδρυση και οργάνωση όλων των κατηγοριών των Επιχειρηματικών Πάρκων επιχορηγείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, είτε η επιχορήγηση καλύπτεται από εθνικούς πόρους είτε από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης είτε από οποιαδήποτε μορφή χρηματοδότησης
Επιλέξιμες δαπάνες είναι οι δαπάνες που πραγματοποιούνται από την ημερομηνία που ορίζει η απόφαση της παραγράφου 2 και αφορούν: α) στην εκπόνηση μελετών και σχεδίων υποδομών, β) στην εκπόνηση της πολεοδομικής μελέτης και της πράξης εφαρμογής (όπου εφαρμόζονται), γ) στην κατασκευή έργων υποδομής, δ) στην κατασκευή κοινόχρηστων και κοινωφελών υποδομών και εγκαταστάσεων και στη διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου, ε) στις ηλεκτρομηχανολογικές και λοιπές εγκαταστάσεις και στο μηχανολογικό εξοπλισμό για κοινές υπηρεσίες των Επιχειρηματικών Πάρκων, στ) στον εξοπλισμό ηλεκτρονικής διαχείρισης των υποδομών και στη χρήση σύγχρονων τεχνολογικών υποδομών επικοινωνιών και πληροφορικής, ζ) στις δαπάνες έργων υδροληψίας εντός και εκτός των ορίων του ΕΠ και δαπάνες σύνδεσης με αυτά ως και με δίκτυα ενεργειακά και τηλεπικοινωνιακά, η) στις δαπάνες έργων επεξεργασίας και διάθεσης αποβλήτων εντός και εκτός των ορίων του ΕΠ και δαπάνες σύνδεσης με αυτά, θ) στις δαπάνες για την επίβλεψη και διοίκηση του έργου, ι) στη δαπάνη κτήσης γης για ποσοστό μέχρι δέκα τοις εκατό (10%) του κόστους των τεχνικών έργων, ια) στις δαπάνες για την εξυγίανση του εδάφους από προηγούμενη ρύπανση και στην αποκατάσταση του περιβάλλοντος. 7. Η δημόσια επιχορήγηση υπολογίζεται επί του εγκεκριμένου προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου και μπορεί να καλύψει ποσοστό, μέχρι το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο, που προβλέπεται από το χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων για κάθε περιφέρεια της Χώρας. 8. Η ιδία συμμετοχή, στην οποία δεν περιλαμβάνεται η αξία της γης, δεν μπορεί να είναι κατώτερη του είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) του συνολικού προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου και καλύπτεται από το αρχικά καταβληθέν μετοχικό κεφάλαιο (πέραν του ελάχιστου απαιτούμενου για την ίδρυση της εταιρείας) και με αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. (άρθρο 51 ν.3982/11)


Χάρτες ρυμοτομικού σχεδίου ΕΠΠΑΜΑΝ




Ζώνη Λιμενικής Εξυπηρέτησης ΕΠΠΑΜΑΝ




Η απόφαση έγκρισης






0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.