powered by Surfing Waves

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Ερμηνευτική εγκύκλιος του ΥΠΟΜΕΔΙ για τις δημόσιες συμβάσεις


Ερμηνευτική εγκύκλιο αναφορικά με το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών (Ν. 4412/2016) εξέδωσε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης.

Με την ερμηνευτική εγκύκλιο, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΟΜΕΔΙ, διευκρινίζονται όλες οι πιθανές αιτιάσεις, παρερμηνείες –σκόπιμες ή μη- και τα ερωτήματα σχετικά με την ανάθεση και εκτέλεση των δημοσίων συμβάσεων, προμηθειών, υπηρεσιών, έργων και μελετών. Παράλληλα υπογραμμίζει ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο είναι «απόλυτα λειτουργικό και εφαρμόσιμο από την πρώτη μέρα της ισχύος του», ενώ «θεραπεύει χρόνιες στρεβλώσεις και προτάσσει το δημόσιο συμφέρον, τη διαφάνεια, τις ανοιχτές διαδικασίες και την ανάπτυξη ενός πραγματικού και υγιούς ανταγωνισμού».

Ειδικότερα, και όσον αφορά τις δημοπρατήσεις έργων για τις οποίες διατυπώθηκαν ισχυρές αιτιάσεις από αναθέτοντες Φορείς, η δυνατότητα διενέργειά τους ουδέποτε διεκόπη, διευκρινίζεται από το ΥΠΟΜΕΔΙ.

«Μάλιστα, η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ.) είχε εκδώσει εγκύκλιο (αρ. πρωτ. 4584/30-09-2016), αναφορικά με την εφαρμογή Πρότυπων τευχών δημοπράτησης έργων και μελετών.
Συγκεκριμένα, σ’ αυτή αποσαφηνίζεται πλήρως ότι από την εφαρμογή του ν.4412/2016, δηλαδή από 8-8-2016, ο Νόμος παρείχε τη δυνατότητα στις αναθέτουσες αρχές να δημοπρατούν έργα και μελέτες με βάση τα ισχύοντα πρότυπα τεύχη της Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ με τις αναγκαίες προσαρμογές στο νέο θεσμικό πλαίσιο.
Ομοίως, ίσχυαν, από την ημερομηνία εφαρμογής του ν.4412/2016 (8-8-2016), οι αντίστοιχες υπουργικές αποφάσεις του ν.3669/2008 και του ν.3316/2005 (π.χ. Υ.Α. για Κανονισμό Προεκτιμώμενων Αμοιβών Μελετών και Υπηρεσιών, Υ.Α. για Ενιαία Τιμολόγια Έργων και ομάδες εργασιών, κλπ.), χωρίς να κωλύεται με κανένα τρόπο η διαδικασία ανάθεσης νέου έργου ή μελέτης» αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

Όσον αφορά τα ερωτήματα σχετικά με τη μη δυνατότητα εφαρμογής της διαδικασίας απευθείας ανάθεσης, λόγω μη ανάπτυξης του ηλεκτρονικού συστήματος δημοσίων κληρώσεων, με την εγκύκλιο παρέχονται διευκρινίσεις για εναλλακτικές διαδικασίες ανάθεσης τις οποίες οι Αναθέτουσες αρχές θα μπορούσαν να έχουν εφαρμόσει από την ψήφιση του Νόμου, χωρίς κώλυμα.

Αναλυτικά η εγκύκλιος.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.