powered by Surfing Waves

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Σκουπιδιών του Δήμου μας πού θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 8 Νοέμβρη


Το τοπικό σχέδιο διαχείρισης  προβλέπει την αγορά 2.835 κάδων (κίτρινοι, πορτοκαλί  και καφέ)  και 4.885  οικιακών κάδων των 10 λιτρων στο δήμο μας.
Σύμφωνα με τον νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ), οι Δήμοι πλέον αναλαμβάνουν την ευθύνη της διαχείρισης των απορριμμάτων τους μέσω Tοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων (ΤΣΔΑ). Το ΤΣΔΑ είναι ενα πρόγραμμα το οποίο πέραν της υποχρεωτικότητας του, δίνει και μία προοπτική έως το 2020, έτος έως το οποίο θα πρέπει να αφορά ο συγκεκριμένος σχεδιασμός, προκειμένου να προχωρήσει ένα νέο μοντέλο διαχείρισης, με προοπτική τόσο την μετατροπή των απορριμμάτων σε πόρους για την τοπική κοινωνία, όσο και την μεγαλύτερη περιβαλλοντική προστασία.

Σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων, οι Δήμοι υποχρεούνται να προβούν στην εκπόνηση και υλοποίηση του ΠΕΣΔΑ, του ανάλογου σχεδιασμού της Περιφέρειας καθώς και των μελετών σχεδιασμού, υλοποίησης και λειτουργίας έργων διαχείρισης μη επικίνδυνων στερεών αποβλήτων που καθορίζονται στο ΠΕΣΔΑ.

Η πλήρης αρμοδιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων περνά πλέον στους Δήμους, οι οποίοι υποχρεούνται να προχωρήσουν στον σχεδιασμό και την κατάθεση των ενδεδειγμένων λύσεων για το σύνολο των υποδομών διαχείρισης, ακόμα και σε συνεργασία με όμορους Δήμους.

Το  ΤΣΔΑ του δήμου μας σύμφωνα με ανακοίνωση του συλλόγου kireas.org  προβλέπει δυο Πράσινα Σημεία σε Λίμνη και Στροφυλιά και μια μονάδα κομποστοποίησης.



Ολόκληρη η ανακοίνωση του συλλόγου  kireas.org



Δυο Πράσινα Σημεία σε Λίμνη και Στροφυλιά και μια μονάδα κομποστοποίησης προτείνει τα τοπικό σχέδιο διαχείρισης σκουπιδιών του Δήμου



Το Tοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΤΣΔΑ) του Δήμου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγ.Άννας  αναρτήθηκε μαζί με τα άλλα ΤΣΔΑ  στη σελίδα της  Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδα.   Ενημερωτικά, το ΤΣΔΑ προτείνει  η διαχείριση σκουπιδιών στο δήμο μας  να γίνει ως εξής:

1. Διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών  στην  πηγή και μεταφορά τους σε  Σταθμούς Μεταφόρτωσης Αποβλήτων (ΣΜΑ), ή βιομηχανίες ανακύκλωσης

2. Κομποστοποίηση των οργανικών υλικών (οργανικά απόβλητα κουζίνας, υπολείμματα τροφών,κλαδέματα δέντρων, απόβλητα κήπου) σε μονάδα κλειστού τύπου με θάλαμο ομογενοποίησης (αναδευτήρα) και ωρίμανσης (βιοαντιδραστήρα) ελεγχόμενης ανάδευσης (δεν έχει χωροθετηθεί και δεν συμπεριλαμβάνεται στο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμάτων, ΠΕΣΔΑ).

3. Δυο Πράσινα Σημεία (ένα στην Λιμνη και ένα μικρό στην Στροφυλιά)


Διαλογή στην Πηγή

Η συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών γίνεται στους μπλε, κίτρινους, πορτοκαλί κάδους και καφέ για τα Βιοαποδομήσιμα. Ο διαχωρισμός του οργανικού κλάσματος από τα ανακυκλώσιμα προτείνεται να γίνεται σε ξεχωριστό κάδο (καφέ) στην πηγή (διαλογή στην πηγή) ενώ τα υπόλοιπα απορρίμματα σε ξεχωριστούς κάδους – κώδωνες.  Το σχέδιο διαχείρισης  προβλέπει την αγορά 2.835 κάδων (κίτρινοι, πορτοκαλί  και καφέ)  και 4.885  οικιακούς κάδους των 10 λιτρων.


Μονάδα Κομποστοποίησης

Στην μονάδα κομποστοποίησης θα καταλήγουν βιαποδομήσιμα αστικά απόβλητα (ΒΑΑ), μετά από διαλογή στην πηγή. Το παραγόμενο κομπόστ μπορεί να χρησιμοποιείται ως λίπασμα και εδαφοβελτιωτικό.


Τα 2 Πράσινα Σημεία

Tα Πράσινα Σημεία (ΠΣ) είναι οριοθετημένοι και διαμορφωμένοι χώροι με κατάλληλη κτιριακή υποδομή (όπου απαιτείται) και εξοπλισμό, οργανωμένοι από το Δήμο, ώστε οι δημότες να αποθέτουν ανακυκλώσιμα υλικά, χωριστά συλλεγέντα, όπως χαρτί, γυαλί, μέταλλα, πλαστικά, υφάσματα, βρώσιμα έλαια ή χρησιμοποιημένα αντικείμενα και εξοπλισμό (όπως ρουχισμό, έπιπλα, ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό), προκειμένου να προωθηθούν στη συνέχεια για ανακύκλωση ή για επαναχρησιμοποίηση.

Το ΤΣΔΑ  προτείνει ένα  Βασικό Πράσινο Σημείο (ΒΠΣ)  έξω από τη Λίμνη και  ένα  Μικρό Πράσινο Σημείο (ΜΠΣ) έξω από τη  Στροφυλιά. Οι συνολικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους  είναι θετικές και οι τοπικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους  δεν  είναι ανησυχητικές. 


Βασικό Πράσινο Σημείο (ΒΠΣ): α) Ελάχιστη έκταση: 4.000 τ.μ. β) πρόσβαση πολιτών με αυτοκίνητο με πρόβλεψη χώρων προσωρινής στάθμευσης εντός του χώρου του ΠΣ, γ) πρόσβαση των οχημάτων μεταφοράς των κάδων εντός του χώρου του ΠΣ

Μικρό Πράσινο Σημείο (ΜΠΣ): α) Ελάχιστη έκταση: 250 τ.μ., β) πρόσβαση πολιτών με τα πόδια εντός του χώρου, γ) δυνατότητα φόρτωσης των οχημάτων μεταφοράς των κάδων εντός ή παραπλεύρως του ΠΣ


Περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Μπορείτε να ενημερωθείτε για τα Πράσινα  Σημεία, το σχεδιασμό και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τουςεδώ.


Η ΠΥΣ 49, (ΦΕΚ174/Α/15-12-2015) αναφέρει ότι κάθε ΟΤΑ θα πρέπει να διαθέτει και να λειτουργεί τουλάχιστον ένα Πράσινο Σημείο.

Το συνολικό κόστος των εγκαταστάσεων & εξοπλισμού που προτείνει το ΤΣΔΑ ανέρχεται  υπολογίζεται  1.377.861 Ευρώ.




Ολόκληρο το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων του Δήμου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγ.Άννας  εδώ

https://goo.gl/j8CEAz









Η χωροθέτηση των Πράσινων Σημείων σε Λίμνη και Στροφυλιά








Ένα παράδειγμα Πράσινου Σημείου  από το Δήμο Σερρών

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.