powered by Surfing Waves

Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Πολλές παραλείψεις και 2 Σταθμούς Μεταφόρτωσης σε Μαντούδι και Ροβιές το Περιφερειακό Σχέδιο για τα σκουπίδια

από kireas.org

Με πολλές παραλείψεις και 2 Σταθμούς Μεταφόρτωσης Αποβλήτων σε Μαντουδι και Ροβιές το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων της Στερεάς



Χάρτης υφιστάμενων και προτεινομένων υποδομών στο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Στερεάς



Το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Στερεάς Ελλάδας και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) είναι αναρτημένες στο διαδίκτυο για διαβούλευση Το αναρτημένο ΠΕΣΔΑ έρχεται να αναθεωρήσει το ΠΕΣΔΑ του 2005.

Το ΠΕΣΔΑ Στερεάς Ελλάδας όσον αφορά το σχεδιασμό για το δήμο Μαντουδίου, Λίμνης και Αγίας Άννας ( στηρίζεται κάποια πλασματικά στοιχεία και δεν λαμβάνει υπόψη του κάποιες σημαντικά στοιχεία.

Ο Δήμος Μαντουδίου, Λίμνης και Αγίας Άννας μαζί με το Δήμο Ιστιαίας- Αιδηψού στο ΠΕΣΔΑ αναφέρονται σαν 3η διαχειριστική ενότητα της Περιφέρειας (και 1η Δ.Ε. Ευβοίας). Για την διαχειριστική ενότητα αυτή (Β. Εύβοια) το ΠΕΣΔΑ του 2005 προέβλεπε την κατασκευή μιας Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων ( ΜΕΑ) με ή χωρίς ενεργειακή αξιοποίηση για την κάλυψη της Π.Ε. Ένα Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ Βόρειας Ευβοίας) και την κατασκευή τουλάχιστον 1 με 2 Σταθμών Μεταφόρτωσης Αποβλήτων (ΣΜΑ) (σελ. 213 της μελέτης ΠΕΣΔΑ).

Ως γνωστόν ο ΧΥΤΑ Β .Ευβοίας κατασκευάσθηκε και λειτουργεί ενώ η προβλεπόμενη ΜΕΑ και οι 2 ΣΜΑ δεν κατασκευασθήκαν ποτέ. Η νέα μελέτη δεν προβλέπει ΜΕΑ για την Β. Εύβοια (προβλέπονται 2 ΜΕΑ για την Εύβοια μια στην Χαλκίδα και μια στην Νότια Εύβοια) για την επεξεργασία τόσο του οργανικού κλάσματος και των σύμμεικτων απορριμμάτων, προβλέπει μια μικρή μονάδα κομποστοποίησης στον ΧΥΤΑ Ιστιαίας και σταδιακή μετατροπή του ΧΥΤΑ Ιστιαίας σε ΧΥΤΥ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) με την εφαρμογή των δράσεων επεξεργασίας (σελ. 238). Η χωροθέτηση και τη δυναμικότητα των εγκαταστάσεων για Απόβλητα Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων θα αποφασισθεί από τον Περ. ΦοΔΣΑ. Για την διαχείριση των βιομηχανικών αποβλήτων το ΠΕΣΔΑ προβλέπει την εκπόνηση μελέτης που θα εξετάσει τις παραγόμενες ποσότητες και την δημιουργία μονάδων για τη διαχείρισή τους.


Όσον αφορά τους 2 Σταθμούς Μεταφόρτωσης Αποβλήτων (ΣΜΑ) που προβλεπόταν για το δήμο μας η κατάσταση είναι διαφορετική.
Στην σελίδα 240 η μελέτη ΠΕΣΔΑ (και οι σελ. 84 και 148 της ΣΜΠΕ) αναφέρει λανθασμένα ότι οι Σταθμοί Μεταφόρτωσής Αποβλήτων (ΣΜΑ) έχουν κατασκευασθεί και λειτουργούν . Συμπεριλαμβάνονται μάλιστα στο σχεδιασμό της νέα μελέτης ΠΕΣΔΑ Στερεάς Ελλάδας. Οι γεωγραφικές συντεταγμένες πού δίνονται στην μελέτη ΠΕΣΔΑ και το συνημμένο χάρτη υφιστάμενων υποδομών οι υποτιθέμενοι ΣΜΑ βρίσκονται στο Μαντούδι (750 μέτρα νότια από τα τελευταία σπίτια του Μαντουδίου, 500 μέτρα ΝΔ των παλιών σφαγείων)) και τις Ροβιές (στο δεξί μέρος του δρόμου από Ροβιες προς Λουτρά Αιδηψού, 750 μέτρα Βόρεια από Ροβιές). Τα ακριβή σημεία όπως προκύπτουν από τις συντεταγμένες της μελέτης ΠΕΣΔΑ απεικονίζονται σε χάρτη google σε αυτό τον σύνδεσμο https://goo.gl/mrGHU3.



Βάσει της ΚΥΑ 50910/2727/2003 (αρ.8 , του N. 4014/2011, του N. 3982/2011 και της Εγκυκλίου ΥΠΕΚΑ 409582/ΕΓΚ.16/1Ο-11-11, απαιτείται Απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ για κατηγορία Α) ή Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ για κατηγορία Β) για τους ΣΜΑ . Επίσης βάσει του αρ.36 N. 4042/2012 απαιτείται και άδεια λειτουργίας .

Το 2012 ο σύλλογος Kireas.org είχε αποκαλύψει και καταγγείλει την ύπαρξη χώρου στην Περιοχή Παρασκευορεμα Προκοπιου που παράνομα λειτουργούσε σαν ΣΜΑ χωρίς τα απαιτούμενα τεχνικά έργα υποδομής, εξοπλισμό και πιστοποιητικά καταλληλόλητας που προβλέπει ο νόμος και φυσικά χωρίς ΑΕΠΟ/ΠΠΔ ή άδεια λειτουργίας (Δες φωτογραφία). Ο χώρος αυτός που δεν έχει σχέση με τις συντεταγμένες του ΠΕΣΔΑ έκλεισε μετά από την καταγγελία .

Οι δυο μη υφιστάμενοι ΣΜΑ πιθανόν να πληρούν προτεινόμενα κριτήρια αποκλεισμού ΣΜΑ που περιγράφονται στην σελ. 260 της μελέτης ΠΕΣΔΑ Στερεάς και να πρέπει να επανά-χωροθετηθούν.



Παραλείψεις και λάθη

Ο σχεδιασμός της μελέτης ΠΕΣΔΑ Στερεάς είναι ελλιπής γιατί δεν συμπεριλαμβάνει τα παρακάτω στοιχεία:

1. Στο κατάλογο Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) προς αποκατάσταση στην σελ. 108 της μελέτης ΠΕΣΔΑ (και σελ. 84 της ΣΜΠΕ) δεν συμπεριλαμβάνεται ο ΧΑΔΑ Παρασκευορέματος (δες αποφάσεις 4959/220616/2014 και 3172/1277752/25-7-14 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας για αποκατάσταση του ΧΑΔΑ Παρασκευορέματος)

2. Δεν συμπεριλαμβάνεται ή ΕΕΛ ή βιολογικός Καθαρισμός Μαντουδίου (καθώς και του Αχλαδίου) στην λίστα Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) της Περιφέρειας στην σελ. 162 της μελέτης ΠΕΣΔΑ (και σελ. 97 ΣΜΠΕ)

3. Ένας σημαντικός αριθμός υγροτόπων και άλλων περιβαλλοντικών στοιχείων που συμπεριλαμβάνονται στην ΣΜΠΕ του ΓΠΣ Κηρέως (στο σύνδεσμο της σελίδας του δήμου εδώ https://goo.gl/lQEx0y) δεν περιλαμβάνονται πίνακας υγροτόπων της Περιφέρειας στην σελ. 265 της μελέτης ΠΕΣΔΑ

Ο kireas.org έχει αποστείλει τις παρατηρήσεις του στις αρμόδιες υπηρεσίες για να κάνουν τις απαιτούμενες τροποποιήσεις και διορθώσεις στην μελέτη του ΠΕΣΔΑ και την ΣΜΠΕ. Ζητούμενο είναι η χωροθέτηση των προβλεπόμενων ΣΜΑ στο δήμο Μαντουδίου Λίμνης και Αγίας Άννας να γίνει ορθολογικά, να τηρηθούν τα κριτήρια αποκλεισμού ΣΜΑ και να αποκτηθούν οι απαιτούμενες ΑΕΠΟ και άδειες λειτουργίας.


Ολόκληρη η Μελέτη ΠΕΣΔΑ Στερεάς Ελλάδας

https://drive.google.com/folderview?id=0ByYc-YTUSncWSkRYSUVDMWw4UG8&usp=sharing


Ολόκληρη η ΣΜΠΕ ΠΕΣΔΑ Στερεάς Ελλάδας

https://drive.google.com/folderview?id=0ByYc-YTUSncWdjhPZkZ6Y3JCTGs&usp=sharing



Σταθμοί Μεταφόρτωσης Αποβλήτων (ΣΜΑ)







Τι υπάρχει σήμερα στο χώρο Παρασκευορέματος




Υπόδειγμα Σταθμού Μεταφόρτωσης Αποβλήτων










0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.