powered by Surfing Waves

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Υπογράφηκε η Ευρωπαϊκή Χάρτα Ισότητας στην Αιδηψό

Δήμος Ιστιαίας: Υπογράφηκε η Ευρωπαϊκή Χάρτα Ισότητας


Τον Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού επισκέφτηκε η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, το Σάββατο, 16/1/2016, στην εκδήλωση που πραγματοποίησε στην Αιδηψό για την υπογραφή της Ευρωπαϊκής Χάρτας Ισότητας στις τοπικές κοινωνίες.

Η Υπογραφή της Ευρωπαϊκής Χάρτας εκφράζει το αίτημα για ισότητα των φύλων στις ποίκιλλες εκφάνσεις της καθημερινής ζωής των δήμων και συνάμα νοηματοδοτεί την ανάληψη επίσημης δέσμευσης για την προώθηση της αρχής της Ισότητας των Φύλων.

Η ένταξη της διάστασης του φύλου στη διαδικασία χάραξης τοπικών πολιτικών και η υλοποίηση συναφών δράσεων, αναδεικνύεται συνεχώς υψίστης σημασίας, ενώ παράμετροι αυτής διατυπώνονται στη Χάρτα και εξειδικεύονται στον Οδηγό Εφαρμογής της για την Ισότητα των Φύλων στις Τοπικές Κοινωνίες.

Με την υπογραφή της Χάρτας και από τον εν λόγω Δήμο, ο αριθμός των Δήμων που μέχρι σήμερα την έχουν υπογράψει φτάνει τους 165, ενώ ήδη έχουν συγκροτηθεί Επιτροπές Ισότητας στις 13 Περιφέρειες, καθώς και αρκετές Δημοτικές Επιτροπές Ισότητας σε πολλούς Δήμους όλης της επικράτειας.

Η αναγκαιότητα έγκειται στην συστηματική και συνεχή λειτουργία όλων, στην ενεργοποίηση όλης της δημοτικής αρχής, αλλά και της ίδιας της τοπικής κοινωνίας. Η δράση αυτή θα δημιουργήσει μια πιο εντατική και ουσιαστική συνεργασία μεταξύ της Γ.Γ.Ι.Φ και της τοπικής Αυτοδιοίκησης, στοχεύοντας στη βέλτιστη εφαρμογή, αναδιοργάνωση και ανάπτυξη πολιτικών με την οπτική του φύλου.

Η εκδήλωση στέφθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία, με αθρόα προσέλευση εκπροσώπων του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας, σε κλίμα άψογης συνεργασίας μεταξύ των δυο φορέων. Οι ενδιαφέρουσες εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν έθεσαν στο επίκεντρο το γυναικείο προφίλ υπό το πρίσμα διάφορων τομέων, όπως τη γυναίκα στην εργασία, την επιστήμη, τη ναυτιλία, την αειφόρο ανάπτυξη κ.ο.κ.

Η Γενική Γραμματέας, αναγνωρίζοντας το σημαντικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην προσπάθεια αντιστάθμισης των φαινομένων ανισότητας, αναφέρθηκε στη σημασία της στήριξης του έργου για την ισότητα εκ μέρους της. Παράλληλα, τόνισε τις δράσεις της Γ.Γ.Ι.Φ. ως σύμμαχος των Περιφερειών και των Δήμων όλης της Επικράτειας, τόσο σε επίπεδο συνέχισης της απρόσκοπτης λειτουργίας των Υποστηρικτικών Δομών για τις γυναίκες που υφίστανται οποιανδήποτε μορφής βία, όσο και για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων σε αυτές.

Επίσης, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην εμπλοκή της Γενικής Γραμματείας Ισότητας με τη διαμόρφωση προτάσεων για την αλλαγή του Καλλικράτη, που προωθείται από το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, εστιάζοντας στην υποχρεωτική συγκρότηση των Δημοτικών Επιτροπών Ισότητας (ΔΕΠΙΣ), όπως είναι αντίστοιχα οι Περιφερειακές Επιτροπές (ΠΕΠΙΣ).

Επιπλέον, υπογράμμισε την ανάγκη θεσμοθέτησης των Γραφείων Ισότητας της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝ.Π.Ε) και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε), ώστε να λειτουργούν σε μόνιμη και σταθερή βάση, προχωρώντας στην εξασφάλιση της εργασίας των εργαζομένων σε αυτά, με ρύθμιση η οποία θα περάσει μέσα από τη Βουλή.

Τέλος, εκ μέρους της Γενικής Γραμματέα και του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού και ιδιαίτερα με την Δήμαρχο, Λίνα Ευσταθίου, συμφωνήθηκε η συνέχιση της συνεργασίας, παράλληλα με την προσπάθεια ένταξης και διάχυσης των πολιτικών για την ισότητα από πλευράς της Γ.Γ.Ι.Φ. και προς τη Στερεά Ελλάδα.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.