Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομίας, «στην Ελλάδα είχαμε παραμελήσει τη διάσταση της περιβαλλοντικής και κοινωνικής βιωσιμότητας των αναπτυξιακών παρεμβάσεων, αν και υπήρχαν και υπάρχουν σοβαρές ανάγκες και πολλές δυνατότητες».
Ως εκ τούτου, όπως τονίζει ο υφυπουργός Οικονομίας, τίθενται «στο επίκεντρο του σχεδιασμού και της υλοποίησης του ΕΣΠΑ αφενός έργα για τη δημιουργία σημαντικών περιβαλλοντικών υποδομών που ακόμη λείπουν από τη χώρα, και αφετέρου μια σειρά παρεμβάσεων σε νέους, «πράσινους» τομείς της παραγωγής και των υπηρεσιών που χαρακτηρίζονται από κοινωνική και τεχνολογική καινοτομία και κινητοποιούν πολλαπλές, «εν υπνώσει» σήμερα, δυναμικές της οικονομίας. Η διαχείριση αποβλήτων, ο ενεργειακός τομέας, οι τουριστικές υπηρεσίες, το αγροτοδιατροφικό σύμπλεγμα, η ποιότητα ζωής στις πόλεις αποτελούν τομείς που σε όλη την Ευρώπη δοκιμάζονται νέα, βιώσιμα μοντέλα δημόσιων παρεμβάσεων και στήριξης».
Ο κ. Χαρίτσης σημειώνει ακόμη ότι οι τομείς της περιβαλλοντικής προστασίας και διαχείρισης αποτελούν προνομιακό πεδίο για την ανόρθωση, σε νέες και υγιείς βάσεις, της οικονομίας, καθώς η χώρα διαθέτει ένα μοναδικό φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον που χρειάζεται να διατηρήσουμε και να αξιοποιήσουμε ως σημαντικό συγκριτικό αναπτυξιακό πλεονέκτημα πολλών κλάδων της παραγωγής. Διαθέτει επίσης, εργατικό και επιστημονικό δυναμικό εξαιρετικά καταρτισμένο και έμπειρο στα σχετικά πεδία: επιστήμονες, τεχνικούς, παροχείς καινοτομικών υπηρεσιών. Τέλος διαθέτει μια μακροχρόνια παράδοση αυτοαπασχόλησης και μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, αλλά και καινούργιες συνεργατικές δυναμικές στο πεδίο της κοινωνικής οικονομίας.
«Όλα αυτά τα δεδομένα, τονίζει ο κ. Χαρίτσης, αποτελούν παρακαταθήκες και εργαλεία για την οργάνωση της αναπτυξιακής διαδικασίας, ώστε τα οφέλη της να διαχέονται αποκεντρωμένα και πλατιά στην κοινωνία και όχι να καταλήγουν στα χέρια λίγων».
Παράλληλα, «ανασχεδιάζονται τα υφιστάμενα χρηματοδοτικά εργαλεία και παρατείνεται η δράση τους μέχρι τον Σεπτέμβριο, ενώ σχεδιάζονται νέα εργαλεία για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, που δεν θα τα διαχειρίζονται οι συστημικές τράπεζες, αλλά νέοι φορείς, όπως η νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα» ανέφερε ο κ. Χαρίτσης.
Στην επιδίωξη της τόνωσης της «πράσινης επιχειρηματικότητας», προγραμματίζονται εντός του 2016 δράσεις ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ, ορισμένες από τις οποίες περιλαμβάνουν υποέργα της περιόδου 2007-2013 (ολοκλήρωση υποδομών συλλογής και επεξεργασίας αστικών λυμάτων), ενώ άλλες είναι εντελώς καινούργιες και συνδέονται με τη διαχείριση αποβλήτων, την αποκατάσταση μονοπατιών τουριστικών προορισμών, τον εκσυγχρονισμό κατασκηνώσεων σε περιοχές αυξημένου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, καθώς και πρωτοβουλίες για τη βελτίωση του περιβάλλοντος στις πόλεις.
Εξάλλου, η εφαρμογή των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ αναμένεται εντός του Ιανουαρίου, με την έκδοση των νέων προσκλήσεων. «Σε ό,τι αφορά στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», έχουν προδημοσιευτεί τέσσερις προσκλήσεις συνολικού προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με επιδοτήσεις. Η προκήρυξη του α΄ κύκλου των προγραμμάτων με προϋπολογισμό περίπου 150 εκατ. ευρώ θα γίνει εντός του Ιανουαρίου, ενώ ο β” κύκλος θα προκηρυχθεί το Μάιο. Θα δοθεί τουλάχιστον δίμηνο περιθώριο για την υποβολή των αιτήσεων χρηματοδότησης, ενώ επιλέξιμες θα είναι οι δαπάνες από την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης» αναφέρει ο υφυπουργός Οικονομίας.
Όπως τονίζει, εντός του Ιανουαρίου θα υπάρξουν και νέες δράσεις που θα αφορούν την ανάπτυξη clusters και λοιπών δομών εκκόλαψης επιχειρήσεων, ενώ άλλες δράσεις θα αφορούν την αναβάθμιση των επαγγελματικών προσόντων αυτοαπασχολουμένων και εργαζομένων σε επιχειρήσεις των τομέων αυτών.
Ο υφυπουργός Οικονομίας δηλώνει ότι έχουν ήδη ξεκινήσει οι προπαρασκευαστικές ενέργειες για την εκπόνηση ενός προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης των οικιών, αντίστοιχου εκείνου του «Εξοικονομώ κατ” οίκον», αλλά και «φιλικότερου προς τον πολίτη».
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.