powered by Surfing Waves

Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

Με πλασματικές απαρτίες αποφασίζει το Δημοτικό Συμβούλιο


Η απαρτία των  Δημοτικών Συμβούλων Σύμφωνα με το άρθρο 96 του ΔΚΚ (Ν.3463/06) Το Δημοτικό κοινοτικό συμβούλιο έχει απαρτία εφόσον τα παρόντα μέλη αποτελούν την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των μελών του. Απόλυτη πλειοψηφία υπάρχει όταν οι παρόντες είναι περισσότεροι από τους απόντες. Το 27μελές Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου μας   έχει απαρτία και μπορεί να συνεδριάσει όταν παρόντα είναι τουλάχιστον 14 μέλη.

Κατά την συζήτηση της σναμόρφωση προϋπολογισμού στο Δημότικό Συμβούλιο της 30-6-2014 παραβρέθηκαν  μόνον 15 Δημοτικοί  Σύμβουλοι. Για κάποιο λόγο όλοι οι   παρευρισκόμενοι στη συνεδρίαση δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας κ.κ.Παναγιώτου Κων/νος-Κουτσουράς Σταύρος- Γιαννιός Κων/νος-Κατσούρας Δημήτριος αποχώρησαν από την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου  μειώνοντας των αριθμό των παρευρισκόμένων σε 11).

Σύμφωνα με τα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου τετοιες  πλασματικές απαρτίες ειναι δυντατές κατά τις διατάξεις της παρ, 6 του άρθρου 96 του Ν. 3463/2006 «Τα μέλη του συμβουλίου που ήταν παρόντα κατά την έναρξη της συνεδρίασης και με την παρουσία τους υπήρξε απαρτία και αν ακόμη αποχωρήσουν ,μεταγενέστερα ,θεωρούνται παρόντα μέχρι το τέλος της συνεδρίασης ,ως προς την ύπαρξη της απαρτίας. Η απαρτία αυτή θεωρείται ότι συντρέχει για όλα τα θέματα που  εριλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης. Στην περίπτωση αυτή για την λήψη απόφασης για κάθε συγκεκριμένο θέμα η απαιτούμενη πλειοψηφία δεν υπολογίζεται επί των πραγματικά παρόντων μελών κατά την ψηφοφορία ,αλλά βάσει του αριθμού των μελών που απαιτούνται για την απαρτία».




Πλασματική απαρτία
Κατά νομολογιακό κανόνα του ΣτΕ , θεωρείται ότι υπάρχει απαρτία ακόμη και όταν αυτή υπήρξε κατά την αρχή της συνεδριάσεως αλλά εν συνεχεία απεχώρησαν τόσα μέλη ώστε τα εναπομείναντα να υπολείπονται του απαιτούμενου αριθμού για το σχηματισμό της. Για την έγκυρη όμως λήψη αποφάσεως, η απαιτούμενη πλειοψηφία θα υπολογισθεί όχι βάσει των παρόντων ( απομεινάντων ) μελών , αλλά του συνιστώντος την απαρτία αριθμού μελών. (Παράδ.: Αν 14 μέλη σχηματίζουν απαρτία και εγκύρως αποφασίζει η απόλυτη πλειοψηφία αυτών, δηλ. οι 8, τότε και σύμφωνα
με τον παραπάνω κανόνα δεν μπορούν να αποχωρίσουν πλέον των 6 μελών.)




0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.