powered by Surfing Waves

Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Μαθητής απο το Λύκειο της Αγίας Άννας στην Ελληνική αποστολή της Διεθνής Ολυμπιάδας Αστρονομίας και Αστροφυσικής



Η 9μελής αποστολή. Από αριστερά προς δεξιά (στην άνω σειρά): Πόλκας Μάρκος, Κουταλιός Ιωάννης, Κουκουφίλιππας Νικόλαος, Γιανναδάκης Παναγιώτης.  Από αριστερά προς δεξιά (στην κάτω σειρά): Παλάσκος Αχιλλέας, Κουκουλεκίδης Νικόλαος, Γιασεμής Φώτης-Ιωάννης, Τσαπράζη Ελένη και Παπαχατζάκης Γεώργιος

Ο Φώτης-Ιωάννης Γιασεμής από την Αγία Άννα Εύβοιας  είχε πάρει εύφημη μνεία  στην 7η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής που διεξήχθη  πέρυσι στο Βόλο.Φέτος, συμμετέχει ξανά στην την 8η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής που θα γίνει στην Suceava της Ρουμανίας.


Η αποστολή, που εκπροσωπεί την Ελλάδα στην 8η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής, μετά από συστηματική προετοιμασία που πραγματοποιήθηκε στο Βόλο στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, υπό την ευθύνη της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου, θα αναχωρήσει από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014 για την πόλη Suceava της Ρουμανίας όπου θα συμμετάσχει στην Ολυμπιάδα.

Την αποστολή συνοδεύουν ο Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ., Γιάννης Σειραδάκης, ο Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, Λουκάς Ζαχείλας ως αρχηγοί και το μέλος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Μαρία Κονταξή και ο τ. Καθηγητής Β’/θμιας Εκπαίδευσης και Πρόεδρος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου, Κώστας Μαυρομμάτης, ως παρατηρητές.

Μετά την υποδοχή από την Τοπική Οργανωτική Επιτροπή στη Suceava, οι συνοδοί θα καταλύσουν στη μικρή πόλη Gura Humorului (30 χλμ από την Suceava), όπου θα παραμείνουν μέχρι την περάτωση των δοκιμασιών της Ολυμπιάδας. Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, από τις 2 Αυγούστου έως τις 10 Αυγούστου, δε θα υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των καθηγητών και των μαθητών.

Οι 9 μαθητές, που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στην Ολυμπιάδα, επελέγησαν μετά από πολύ απαιτητικές εξετάσεις που πραγματοποιηθήκαν σε τέσσερις φάσεις και οργανώθηκαν από την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Στις εξετάσεις συμμετείχαν 200 περίπου μαθητές από όλη τη χώρα.

Στην φετινή Ολυμπιάδα η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί με δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα απαρτίζεται από τους, κατά σειρά επιτυχίας: Κουκουλεκίδη Νικόλαο από το 1ο ΓΕΛ Αμερικ. Κολλεγίου «Ανατόλια» Θεσσαλονίκης, Γιασεμή Φώτη-Ιωάννη από το Γυμν. & Λυκ. Τ. Αγίας Άννας Εύβοιας, Παπαχατζάκη Γεώργιο από το 1ο ΓΕΛ Εκπαιδευτ. Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης, Τσαπράζη Ελένη από το 1ο ΓΕΛ Εκπαιδευτ. Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης και Κουκουφίλιππα Νικόλαο από τα Εκπαιδευτήρια «Ο Πλάτων» Αττικής. Η δεύτερη ομάδα απαρτίζεται από τους: Παλάσκο Αχιλλέα από το 1ο ΓΕΛ Εκπαιδευτ. Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης, Κουταλιό Ιωάννη από το 1ο Πειρ. Λύκειο «Μαν. Ανδρόνικος» Αττικής, Πόλκα Μάρκο από το 5ο ΓΕΛ Νίκαιας Αττικής και Γιανναδάκη Παναγιώτη από το 1ο ΓΕΛ Αγ. Παρασκευής Αττικής.

Την προετοιμασία των μαθητών ανέλαβε μία ισχυρή ομάδα Καθηγητών Πανεπιστημίου, στην οποία πρωτοστάτησαν οι Καθηγητές Γιάννης Σειραδάκης και Κωνσταντίνος Μελίδης του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ., Λουκάς Ζαχείλας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χαρά Παπαθανασίου από το Πανεπιστήμιο του Leiden στην Ολλανδία και Χρίστος Ξενάκης Φυσικός, τ. Σύμβουλος Β’βάθμιας στο Βόλο.

Σημαντική βοήθεια προσέφεραν ακόμη οι φοιτητές/τριες Δέσποινα Παζούλη, Γιώργος Λιούτας και Πάρις Τζιτζιμπάσης (Τμήμα Φυσικής ΑΠΘ), Μάνος Βουρλιώτης, Κρινιώ Μαρούδα (Τμήμα Φυσικής ΕΚΠΑ), Θέμης Πράπας (Princeton University, USA) και ο μεταπτυχιακός φοιτητής Αλέξανδρος Φιλοθόδωρος από το Πανεπιστήμιο Zielona Gora της Πολωνίας.

H 8η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής,


Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων αναγνωρίζοντας τη σημασία της αποστολής ανέλαβε τα έξοδα μετάβασης και επιστροφής της αποστολής, ενώ τα τοπικά έξοδα έχει αναλάβει η διοργανώτρια χώρα. Την προετοιμασία της αποστολής ενίσχυσε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Ίδρυμα Λάτση.

 Συνέντευξη με τον Φώτη- Ιωάννη Γιασεμή

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.