powered by Surfing Waves

Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Δ/νση Δημόσιας Υγείας: Σταματήστε αμέσως την υδροδότηση της Στροφυλιάς. Το νερό είναι επικίνδυνο για την υγεία




Όπως μας πληροφορεί ο Kireas.org η Λαϊκή Συσπείρωση (συνδυασμός Λιαγκάκη) δημοσιοποίησε το πόρισμα του Τμήματος Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Έλεγχου με οποίο παραγγέλλεται η διακοπή υδροδότησης της Στροφυλιάς λόγω υψηλών επιπέδων Αρσενικού.

Γνώριζαν από τον Απρίλη

Το Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Έλεγχου της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Ευβοίας μετά από δυο αναλύσεις νερού από το Γενικό Χημείο του Κράτους στις 16.4.14 και τις 25.6.14 (τα δείγματα ελήφθησαν στις 11 Μαρτίου14 και 5 Μαϊου 14) διαπίστωσε ποσότητες πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια Αρσενικού (As) στο νερό ύδρευσης της Στροφυλιάς. Τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια Αρσενικού στο πόσιμο νερό  είναι 10 μg/l.

Ατάραχοι και Ασυμμόρφωτοι

Η Δημοτική Αρχή δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα της υπηρεσίας πριν τις εκλογές στις 7 Μαΐου 2014 να παρέχει τις σχετικές αναλύσεις.

Το Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Έλεγχου ης Δ/νσης Δημόσιας Υγείας ζήτησε στις 10 Ιουλίου 2014 από το δήμο να υλοποιήσει άμεσα τα παρακάτω:

1. να διακόψει άμεσα την υδροδότηση της Στροφυλιάς μέχρι να λυθεί το πρόβλημα

2. να ενημερώσει άμεσα τους κατοίκους για το πρόβλημα του νερού

3. να τροφοδοτήσει τους κατοίκους της Στροφυλιάς με πόσιμο νερό (εμφιαλωμένα μπουκάλια)




Όσο είναι γνωστό, μέχρι σήμερα δυο εβδομάδες μετά,  η Δημοτική Αρχή αδιαφορώντας για την δημόσια υγεία και τις θεσμικές της ευθύνες δεν υλοποίησε κανένα από τα παραπάνω τρία μέτρα που επέβαλε η Δ/νση Δημόσιας Υγείας.

Νέα εγκύκλιος για τα νερά

Πρόσφατη εγκύκλιος της Διεύθυνσης Υγειονομικής Μηχανικής και Υγιεινής Περιβάλλοντος, για την παρακολούθηση της ποιότητας του πόσιμου ύδατος, συστηματοποιεί τον  έλεγχο του πόσιμου νερού και απαιτεί από της ΔΕΥΑ να συμμορφώνονται στις υποδείξεις και οδηγίες των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας. Διαβάστε εδώ ολόκληρη την εγκύκλιο


Πηγή:www.capital.gr



Πηγή:www.capital.gr


΅Επιπτώσεις στην υγεία από το Αρσενικό στο πόσιμο νερό

Μακροχρόνια έκθεση σε Αρσενικό από ρο πόσιμο νερό μπορεί να προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκινογενέσεις . Η δηλητηρίαση με αρσενικό μπορεί να είναι οξεία  να προέρχεται από μια και μόνο έκθεση σε μεγάλη δόση Αρσενικού (κατάποση μεγάλης δόσης),  ή η μακροχρόνια  έκθεση, όπως συμβαίνει με το αρσενικό στο πόσιμο νερό.




Δερματικές Επιπτώσεις
Μετά τη μακροπρόθεσμη έκθεση σε αρσενικό στο πόσιμο νερό, οι πρώτες αρνητικές συνέπειες εμφανίζονται στο δέρμα. Η χρώση (ή χρωματισμός του δέρματος) αλλάζει και το δέρμα γίνεται παχύτερο, μια πάθηση που είναι γνωστή ως υπερκεράτωση.

Επιπτώσεις στο νευρικό σύστημα
Οι νευροπάθειες, ή οι διαταραχές του νευρικού σύστημα είναι κάποια  άλλα πρώτα συμπτωματα της μακροχρόνιας έκθεσης σε αρσενικό στο πόσιμο νερό. Πολυνευρίτιδα, ή φλεγμονή του οπτικού νεύρου, καθώς και παράλυση είναι επίσης κοινά σημάδια της μακροπρόθεσμης έκθεσης σε αρσενικό στο πόσιμο νερό. Άλλα συμπτώματα του νευρικού συστήματος  περιλαμβάνουν μούδιασμα στα χέρια και τα πόδια .

Επιπτώσεις στο γαστρεντερικό σύστημα
Τα γαστρεντερικά συμπτώματα από την έκθεση χρόνια το αρσενικό συνήθως δεν είναι τόσο σοβαρά όπως στι περιπτώσεις ην οξείας δηλητηρίασης από Αρσενικό. Ωστόσο, γαστρεντερικές επιπτώσεις από χρόνια έκθεση περιλαμβάνουν πόνο στην κοιλιά, δυσαπορρόφηση, απώλεια βάρους, φλεγμονή του οισοφάγου, διάρροια, ναυτία και έμετος .

Επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα
Η μακροπρόθεσμη έκθεση σε Αρσενικό προκαλεί σοβαρά προβλήματα στο καρδιαγγειακό σύστημα . Γνωστές επιδράσεις περιλαμβάνουν την υπέρταση , αρρυθμίες (ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού), περικαρδίτιδα (φλεγμονή της μεμβράνης που περιβάλλει την καρδιά ) και  συνολικά κακή κυκλοφορία που θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε γάγγραινα.

Καρκινογενέσεις
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) , τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) , το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών (DHHS) , και η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA) έχουν όλοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το αρσενικό είναι καρκινογόνο. Τύποι καρκίνου που σχετίζονται με την έκθεση αρσενικού περιλαμβάνουν το καρκίνο του δέρματος, καρκίνο των πνευμόνων, καρκίνο της ουροδόχου κύστης και καρκίνο του νεφρού. Ο καρκίνος που προκαλείται από την έκθεση σε Αρσενικό εμφανίζεται συνήθως 10 χρόνια μετά την έκθεση , σύμφωνα με τον ΠΟΥ .


Το σχετικό έγγραφο






0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.