powered by Surfing Waves

Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Βγήκε η ΚΥΑ για τα μεταλλευτικά τέλη. Σημαντικά οφέλη στα έσοδα του δήμου μας






Βγήκε η KYA γαι την επιβολή μεταλλευτικών τελών  με την οποία ο δημος μας θα ωφελείται από την εξορυξη Λευκολίθου στα όρια του,

Σύμφωνα με το άρθρο 63 του ν. 4042/2012  « Από τα μισθώματα που βεβαιώνονται και εισπράττονται ετησίως από το Ελληνικό Δημόσιο για την εκμίσθωση δικαιωμάτων μεταλλειοκτησίας του Δημοσίου σε Δημόσιους Μεταλλευτικούς Χώρους, ποσοστό ύψους είκοσι τοις εκατό (20%) διατίθεται με κοινή απόφαση τωνΥπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στους Δήμους εντός των ορίων των οποίων διενεργείται η μεταλλευτική δραστηριότητα.»

Σύμφωνα με την ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε χθές

Τέλος στις ενεργές παραχωρήσεις μεταλλείων
Το ετήσιο τέλος, το οποίο είναι αυτοτελές,μη συμψηφιζόμενο με οποιαδήποτε άλλη υποχρέωση του εκμεταλλευτή. Ο συντελεστής τέλους για το λευκόλιθο και τα προϊοντα του ορίζεται σταθερός και ίσος με δέκα τοις εκατό (10%) και εφαρμόζεται επι της διαφοράς της τιμολογηθείσας αξίας (FOB ή FOT) μείον το κόστος παραγωγής και ισχύει αναδρομικά από 1/1/2013.

Τέλος στις αποθεματικές παραχωρήσεις
Επιβάλλεται από 1/1/2013 σε αποθεματικές παραχωρήσεις μεταλλείων ετήσιο τέλος. Στην καταβολή του τέλους των αποθεματικών παραχωρήσεων μεταλλείωνυποχρεούται ο έχων τα δικαιώματα εκμετάλλευσης (μεταλλειοκτήτης ή μισθωτής) για το ημερολογιακό έτοςεπιβολής του τέλους.Tο ύψος του τέλους για κάθε αποθεματική παρα− ώρηση μεταλλείου υπολογίζεται από τον παρακάτωμαθηματικό τύπο:
Τ = Σ * Ε
Όπου:
Τ : Τέλος (σε ευρώ, €)
Ε : Η έκταση της αποθεματικής παραχώρησης σε στρέμματα
Σ : Συντελεστής, όπως προκύπτει από τους πίνακεςτης επόμενης παραγράφου, ανάλογα με τα έτη ισχύος της κάθε αποθεματικής παραχώρησης μεταλλείου

Έτη παραχώρησηςΣ
0 – 150
16 – 300,15
31 + 0,3

 Τέλος στις αργούσες παραχωρήσεις
Επιβάλλεται από 1/1/2013 σε αργούσες παραχωρήσεις μεταλλείων ετήσιο τέλος. Στην καταβολή του
τέλους των αργουσών παραχωρήσεων μεταλλείων υποχρεούται ο έχων τα δικαιώματα εκμετάλλευσης (μεταλλειοκτήτης ή μισθωτής) για το ημερολογιακό έτος επιβολής του τέλους. Το ύψος του τέλους για κάθε αργούσα παραχώρηση μεταλλείου υπολογίζεται από τον παρακάτω μαθηματικό τύπο:
Τ = Σ * Ε
Όπου:
Τ : Τέλος (σε ευρώ, €)
Ε : Η έκταση της αργούσας παραχώρησης μεταλλείου σε στρέμματα (με στρογγυλοποίηση δύο δεκαδικών)
 Ο συντελεστής (Σ) λαμβάνει τις τιμές που αναγράφονται στον παρακάτω πίνακα.


Έτη παραχώρησηςΣ (€/ στρέμμα)
0 – 6 0
7 – 15 0,3
16 – 30 0,6
31 – 451,2
46 + 2,4
ως αφετηρία υπολογισμού των ετών ισχύος των αργουσών παραχωρήσεων μεταλλείων, των οποίων τα
ΠΔ δημοσιεύτηκαν προ της 31/12/1973, είναι η 1/1/1974.
ως αφετηρία υπολογισμού των ετών ισχύος των αργουσών παραχωρήσεων μεταλλείων, των οποίων τα ΠΔ δημοσιεύτηκαν μετά την 01/01/1974, είναι η 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους από το έτος δημοσίευσης του ΠΔ.  Το ποσό του τέλους καταβάλλεται εφάπαξ

Τέλος στις άδειες μεταλλευτικών ερευνών (ΑΜΕ)

Επιβάλλεται από 1/1/2013 σε άδειες μεταλλευτικών ερευνών (ΑΜΕ) ετήσιο τέλος. Στην καταβολή του τέλουςυποχρεούται ο κάτοχος ΑΜΕ που βρίσκεται σε ισχύτην 1/1/2013, είτε στην αρχική, είτε στην κατά παράταση περίοδο της. Εφόσον η αρχική ή η κατά παράτασηισχύς της λήγει εντός του έτους 2013, τότε ο κάτοχοςτης ΑΜΕ υποχρεούται να καταβάλλει τέλος ανάλογομε τις αντίστοιχες ημέρες που η ΑΜΕ ήταν σε ισχύ εντός του 2013.

Το ύψος του τέλους για κάθε ΑΜΕ υπολογίζεται από τον παρακάτω μαθηματικό τύπο:
Τ = Σ * Ε
Όπου:
Τ : Τέλος (σε ευρώ, €)
Ε: Η έκταση της ΑΜΕ σε στρέμματα
Σ : Συντελεστής, όπως προκύπτει από τον πίνακα


Έτη ΑΜΕ Σ
1ο έτος0
2ο έτος0,2
3ο έτος 0,5
4ο έτος2


Ωφέλη για το δήμο


Η εταιρία ΤΕΡΝΑ  Λευκόλιθοι έχει στην κατοχή της 150.000 στρέμματα μεταλλευτικές παραχωρήσεις στην Βόρεια Ευβοια, οι περισσότερες χρονολογούνται πριν το 1973 και άδειες  μεταλλευτικών ερευνών σε πάνω από 50.000 στρέμματα.

Η ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι με δημοσίευμα της υπολογίζει πωλήσεις ύψους 31 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) 14,6 εκατ. ευρώ για 2015


"Κλείδωσαν" τα τέλη στις μεταλλευτικές παραχωρήσεις



Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Την επιβολή τελών (mining royalties) στα ιδιωτικά μεταλλεία αλλά και στις άδειες μεταλλευτικών ερευνών προβλέπει η κοινή υπουργική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ασημάκη Παπαγεωργίου.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που παρουσιάζει το Capital.gr, προβλέπεται η επιβολή ετήσιου τέλους από 1/1/2013 σε ενεργές παραχωρήσεις μεταλλείων, το οποίο είναι αυτοτελές και δεν συμψηφίζεται με ενδεχομένες υποχρεώσεις της εταιρείας παραχώρησης. Το τέλος ισχύει και για τις αποθεματικές (χρησιμοποιούνται για αποθεματικούς λόγους), αλλά και για τις αργούσες παραχωρήσεις.

Ειδικότερα, το τέλος επί των παραχωρήσεων καθορίζεται βάσει του τύπου που προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό της αξίας (της πωληθείσας ποσότητας του περιερχομένου μετάλλου) σε ευρώ με το συντελεστή τέλους.

Ο συντελεστής τέλους υπολογίζεται βάσει της αξίας ανά ουγκιά ή τόνο του μεταλλεύματος και διαφοροποιείται για κάθε κατηγορία μετάλλου, δηλαδή είναι διαφορετικός για:

-Τα μεταλλεύματα πολύτιμων μετάλλων (χρυσός, άργυρος)

-τα μεταλλεύματα βασικών μετάλλων (νικέλιο, μόλυβδος, ψευδάργυρος και χαλκός)

Επίσης, για τις αποθεματικές παραχωρήσεις και για τις αργούσες παραχωρήσεις, ο συντελεστής ανά κατηγορία μεταλλεύματος διαφέρει, ενώ για τις δύο αυτές κατηγορίες λαμβάνονται υπόψη τα έτη παραχώρησης και όχι η τιμή ανά ουγγιά ή τόνο.

Άδειες μεταλλευτικών ερευνών

Το ετήσιο τέλος στις άδειες μεταλλευτικών ερευνών (ΑΜΕ) επιβάλλεται από 1/1/2013. Στην καταβολή του τέλους υποχρεούται ο κάτοχος ΑΜΕ που βρίσκεται σε ισχύ την 1/1/2013, είτε στην αρχική, είτε στην κατά παράταση περίοδο της. Εφόσον η αρχική ή η κατά παράταση ισχύς της λήγει εντός του έτους 2013, τότε ο κάτοχος της ΑΜΕ υποχρεούται να καταβάλλει τέλος ανάλογο με τις αντίστοιχες ημέρες που η ΑΜΕ ήταν σε ισχύ εντός του 2013. Σε περίπτωση που εντός ενός έτους ο κάτοχος της ΑΜΕ δεν είναι το ίδιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο, τότε το τέλος επιβάλλεται αναλογικά, σε κάθε ένα από αυτά, με βάση τις ημέρες κτήσης της ΑΜΕ εντός του έτους υπολογισμού του. Το τέλος που επιβάλλεται σε ΑΜΕ είναι αυτοτελές, μη συμψηφιζόμενο με οποιαδήποτε άλλη υποχρέωση του κατόχου της που απορρέει από υφιστάμενη ή νέα ιδιωτική συμφωνία ή συμβολαιογραφική πράξη.

Το τέλος υπολογίζεται βάσει των ετών ισχύος της ΑΜΕ και της επιφάνειας της έκτασης.

Τι σημαίνει η επιβολή τελών στα ιδιωτικά μεταλλεία

Τα royalties στις ιδιωτικές παραχωρήσεις θα αποτελέσουν πηγή εσόδων για το Δημόσιο, κάτι που ζητούσαν πολλές «πλευρές» που συνήθως ανέφεραν ότι τα οφέλη του Δημοσίου είναι πενιχρά από την ιδιωτική μεταλλευτική δραστηριότητα.

Παράλληλα, για τους επενδυτές που δραστηριοποιούνται στην κατεργασία των πολύτιμων μετάλλων (χρυσός, άργυρος, ασήμι κτλ), η επιβολή τελών είναι σχεδόν... ευπρόσδεκτη. Στο πλαίσιο αυτό, οι εταιρείες, όπως η Eldorado Gold πρότειναν τη δημιουργία ειδικής εισφοράς που θα εισπράττει ο οικείος Δήμος και θα διαμορφώνεται βάσει των διεθνών τιμών χρυσού.

Μέχρι την ισχύ του νόμου, φυσικά ή νομικά πρόσωπα μπορούσαν να αποκτήσουν, δωρεάν (καταβάλλοντας μόνο το κόστος παραβόλου) –εάν πληρούσαν συγκεκριμένες προϋποθέσεις-– άδεια μεταλλευτικών ερευνών σε έκταση που θεωρούν ότι περιέχει κοιτάσματα μετάλλων. Εάν δεν υπάρξει έργο σε διάστημα τριετίας, η άδεια επιστρέφει στο Δημόσιο.

Η απαλλαγή από τέλη των ιδιωτικών μεταλλείων είχε θεσμοθετηθεί επί δικτατορίας το 1973.

Δείτε αναλυτικά την απόφαση



Αριθμ. Δ8/Δ/Φ1/οικ.10697/2714 (1) Καθορισμός τέλους, καθώς και κάθε σχετικής λεπτο−
μέρειας με αυτό, για ενεργές, αποθεματικές και αργούσες παραχωρήσεις μεταλλείων και για άδειες
μεταλλευτικών ερευνών.
ΦΕΚ 1800 Β/ 1.7.2014



Πηγή:www.capital.gr


Διαβάστε επίσης



ΤΕΡΝΑ: Με καθαρό περιθώριο άνω του 30% τα μεταλλεία Μαντουδίου. 14,6 εκατ. ευρώ κέρδη το 2015.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.