powered by Surfing Waves

Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

ΤΕΡΝΑ: Με καθαρό περιθώριο άνω του 30% τα μεταλλεία Μαντουδίου. 14,6 εκατ. ευρώ κέρδη το 2015. Από 100 οι απασχολούμενοι έγιναν 28

Ανακοίνωση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στις 19/6/14

Σημαντικές οι προοπτικές ανάπτυξης και κερδοφορίας για την ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι από την επένδυση στο Μαντούδι Ευβοίας. Η εταιρία προωθεί επενδυτικό πρόγραμμα 100 εκατ. ευρώ που θα υλοποιηθεί δύο στάδια.

Πωλήσεις ύψους 31 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) 14,6 εκατ. ευρώ προβλέπεται πως θα παρουσιάσει το 2015 η «ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι», η θυγατρική του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που προωθεί επενδυτικό πρόγραμμα 100 εκατ. ευρώ στα πρώην μεταλλεία Σκαλιστήρη στο Μαντούδι Ευβοίας.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της διοίκησης του ομίλου, οι πωλήσεις της «ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι», που απευθύνονται στο σύνολό τους στις διεθνείς αγορές, θα εκτοξευθούν στα 76,1 εκατ. ευρώ μέχρι το 2018 με τα EBITDA στα 40,6 εκατ. ευρώ.

Κατά την ίδια περίοδο, η ετήσια παραγωγική δυναμικότητα των μεταλλείων θα αυξηθεί από τους 85.000 τόνους το 2015 σε 165.000 τόνους το 2018. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει πως οι τιμές του μεταλλεύματος που εξορύσσεται στο Μαντούδι ξεκινούν από τα 350 ευρώ ανά μετρικό τόνο και φτάνουν τα 450 ευρώ ανά μετρικό τόνο, ανάλογα με το υποπροϊόν. Εξαιτίας της διεθνούς ζήτησης και της υψηλής ποιότητας του λευκολίθου που εξορύσσεται στο Μαντούδι, η ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι προβλέπεται πως θα λειτουργεί με καθαρό περιθώριο κέρδους (μετά φόρων) κοντά στο 33%, ποσοστό που οδηγεί σε σημαντικά έσοδα από μερίσματα για τον μητρικό όμιλο.

Σε πρόσφατη παρουσίαση, η διοίκηση του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ υποστήριξε πως «η χρήση του λευκόλιθου συνεχώς αυξάνεται διεθνώς την ίδια στιγμή που τα παγκόσμια αποθέματα ποιοτικού μεταλλεύματος περιορίζονται συνεχώς».

Ο λευκόλιθος είναι ορυκτό και τα προϊόντα του χρησιμοποιούνται ευρέως μεταξύ άλλων στη φαρμακοβιομηχανία, σε περιβαλλοντικές εφαρμογές, στη γεωργία και στην κατασκευή πυρίμαχων προϊόντων, ηλεκτροδίων, πλαστικών, δερμάτων και καλωδίων. Στον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ υποστηρίζουν πως τα αποθέματα του Μαντουδίου έχουν «σπάνια κρυσταλλική σύνθεση και είναι υψηλής καθαρότητας» με αποτέλεσμα να εξασφαλίζουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι της χαμηλότερης ποιότητας μεταλλευμάτων που εξορύσσονται κυρίως στην Κίνα.

Τα αποθέματα στο Μαντούδι μπορούν να στηρίξουν την παραγωγική δραστηριότητα της ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι για τα επόμενα 50 χρόνια τουλάχιστον. Δύο από τα επιπλέον πλεονεκτήματα του ομίλου είναι το ιδιόκτητο λιμάνι Κυμασίου και η εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών για την επεξεργασία των τελικών προϊόντων.

Η ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι προωθεί επενδυτικό πρόγραμμα 100 εκατ. ευρώ σε δύο στάδια, το πρώτο από τα οποία θα ολοκληρωθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο – Οκτώβριο. Το δεύτερο στάδιο, που συνδέεται με τη δυνατότητα παραγωγής συγκεκριμένου υποπροϊόντος, θα ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2015 και θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2016.

Ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει ήδη δαπανήσει 42 εκατ. ευρώ για την αγορά του μεταλλείου και την επανέναρξη δραστηριότητας καθώς και 24 εκατ. ευρώ για το πρώτο στάδιο παραγωγής. Αλλά 34 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν για την παραγωγή πρόσθετων προϊόντων μαγνησίου.

Στις δαπάνες περιλαμβάνονται και περίπου 15 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν προκειμένου να καλυφθούν οφειλές των πρώην ιδιοκτητών της ΒΙΟΜΑΓΝ (ιδιοκτήτη των μεταλλείων) προς το προσωπικό, τα ασφαλιστικά ταμεία, κλπ.

 sofokleous10.gr

Απασχολούμενοι οι 100 έγιναν 28.


Στις 20/1/14 σε ανακοίνωση της στο τύπο η εταιρεία δήλωνε οτι "Ήδη, στις εγκαταστάσεις της ΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ απασχολούνται 100 εργαζόμενοι". Η  οικονομική  κατάσταση που δημοσιεύει η ίδια η εταιρεία αποδεικνύει ότι  μέχρι τις 31/12/13 απασχολούσε  μόνο 28 άτομα


Πηγή:www.capital.gr


 Ετήσια Οικονομική Έκθεση 2013 της ΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ


Παραχωρήσεις Μεταλλείων







Διαβάστε επίσης
















0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.