powered by Surfing Waves

Κυριακή 23 Ιουλίου 2017

Σήμερα πενθούμε την αποφράδα ημέρα της σφαγής 2.000 ψυχών στο πλατανόδασος Μαντουδίου και τα Αχμέτ –Αγά.





 Από την σελίδα του kireas.org

Αύριο η λησμονημένη επέτειος της σφαγής 2.000 ψυχών στο πλατανόδασος Μαντουδίου και τα Αχμέτ –Αγά. Ας μη τους ξεχάσουμε

Αύριο 23 Ιουλίου συμπληρώνονται 194 χρόνια από την σφαγή 2.000 αθώων στο πλατανόδασος Μαντουδίου και τα Αχμέτ –Αγά από τις Οθωμανικές ορδές του Γιουσούφ Μπερκόφτσαλη to 1823.

Ο Αρχιμανδρίτης Ναθαναήλ Ιωάννου περιγράφει την σφαγή ως εξής "….Εις τα Αχμάταγα καί το Μαντούδι εξηδραποδισθησαν δισχίλιοι ψυχαί αίφνιδίως το πρώτον, εκ των οποίων τάς μεν έσφαξαν, τάς δε είς αίχμαλωσίαν έλκυσαν, τάς δε είς φλόγας έριψαν, τάς δε ανασκολόπισαν. Ό δέ έπίλοιπος λαός λαβών την είδησις, μέρος μέν εις όρη και σπήλαια εκρύβη, μέρος…" (Ναθαναήλ Ιωάννου, "Ευβοικά",1857, σελ. 58)

Το 2013 η Δημοτική Επιτροπή Διερεύνησης Ιστορικών Γεγονότων επιβεβαίωσε τα στοιχεία που παρουσίασε ο Kireas.org για την σφαγή. Στις 25/3/13 το Δημοτικό Συμβούλιο  με την απόφαση 115 /2013 (ΑΔΑ ΒΕΝΕΩΛ5-ΣΕΜ) ικανοποίησε μερικά από τα αιτήματα του Kireas.org και  καθιέρωσε την 23η Ιουλίου σαν επετειακή εορτή του Δήμου ημέρα πένθους και μνήμης και την ανέγερση μνημείου των θυμάτων της σφαγής.


0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.