powered by Surfing Waves

Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

«Καμπανάκι κινδύνου» από την ΚΕΔΕ ενόψει της κατάρτισης των δημοτικών προϋπολογισμών για το 2016

5
προϋπολογισμοίEκκρεμή ζητήματα που δημιουργούν προβλήματα στην  καθημερινή λειτουργία των δήμων, αλλά και στη δυνατότητα κατάρτισης ρεαλιστικών δημοτικών προϋπολογισμών για το 2016,  έθεσε με επιστολή στον υπουργό Εσωτερικών Ν. Βούτση, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ προκειμένου να τύχουν άμεσης αντιμετώπισης. Παράλληλα διατύπωσε τις προτάσεις της έτσι ώστε να κλείσουν οι δήμοι τους προϋπολογισμούς για φέτος, αλλά και για τη διαδικασία κατάρτισης των προϋπολογισμών του 2016.
Στην επιστολή του, που αποτελεί συνοδευτικό έγγραφο ενός ολοκληρωμένου «Σημειώματος της ΚΕΔΕ, ενόψει της έκδοσης της Υπουργικής Απόφασης σχετικά με την κατάρτιση των Δημοτικών Προϋπολογισμών έτους 2016»,  ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισημαίνει ότι:  «για τους Δήμους η κατάρτιση και εκτέλεση των δημοτικών προϋπολογισμών αποτελεί μια σημαντική λειτουργία, που καθορίζει σε μέγιστο βαθμό την αποτελεσματικότητά τους .Δεν είναι μια τυπική διοικητική πράξη , που εντάσσεται στο πλαίσιο των γραφειοκρατικών υποχρεώσεων μας».
Τα προβλήματα που επισημαίνει η ΚΕΔΕ
Στο ενημερωτικό σημείωμα της ΚΕΔΕ επισημαίνονται μια σειρά από προβλήματα , με σημαντικότερα:
  1. το ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο διαβούλευσης που έθεσε το Υπουργείο Εσωτερικών , προκειμένου η  ΚΕΔΕ να διατυπώσει τις απόψεις της
  2.  τα ζητήματα που έχουν προκύψει, με ευθύνη της Κεντρικής Εξουσίας, τα οποία δεν επιτρέπουν να κλείσουν οι Προϋπολογισμοί των Δήμων για το 2015.
  3. η μη καταβολή των νομοθετημένων εσόδων των Δήμων από διάφορες πηγές ( παρακρατηθέντα, φόρος μπύρας, ΤΑΠ, τέλη διαφήμισης , κ.λπ.
  4. τη στάση πληρωμών στα έργα των Δήμων μέσω ΕΣΠΑ
  5. τον τρόπο υπολογισμού και εγγραφής στον προϋπολογισμό της χρηματοδότησης των μεταφερόμενων στους Δήμους αρμοδιοτήτων
Σχολικοί Φύλακες, Δημοτικοί Αστυνόμοι, κ.λπ.)
  1. πως θα συνταχθούν οι προϋπολογισμοί του 2016 από τους Δήμους που δεν έχουν κλείσει τους προϋπολογισμούς του 2015.
Οι προτάσεις της ΚΕΔΕ
Στο σημείωμά της η ΚΕΔΕ παραθέτει μια σειρά από προτάσεις , αφού επισημαίνεται ότι οι «Δήμοι θεωρούν τον Δημοτικό Προϋπολογισμό ως ένα σημαντικό οικονομικό εργαλείο. Για το λόγο αυτό τον αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερη σοβαρότητα και υπευθυνότητα».
Γι αυτό τονίζεται πως για να μπορέσει να ξεκινήσει η διαδικασία κατάρτισης των Προϋπολογισμών του 2016 , θα πρέπει να συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:
  1. Να δεσμευτεί η κεντρική κυβέρνηση για την υλοποίηση του κρατικού της Προϋπολογισμού 2015. Ιδιαίτερα, θα πρέπει να γνωρίζουν οι Δήμοι το χρονοδιάγραμμα πληρωμής των «παρακρατηθέντων» και των εσόδων από τον φόρο μπύρας, ΤΑΠ και τέλη διαφήμισης.
  2. Να αυξηθούν οι ΚΑΠ κατά τα ποσό τουλάχιστον του κόστους των μεταφερομένων αρμοδιοτήτων (δημοτική αστυνομία, σχολικοί φύλακες) όπως ορίζει το άρθρο 102 του Συντάγματος. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την Εισηγητική Έκθεση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2015 η μείωση των ΚΑΠ, λόγω κινητικότητας- διαθεσιμότητας, ανήλθε σε 48 εκ. €
  3. Να παύσει η στάση πληρωμών για τα δημοτικά έργα του ΕΣΠΑ και να ληφθεί μέριμνα το κόστος που προκλήθηκε από την καθυστέρηση να μην επιβαρύνει τους Δημοτικούς Προϋπολογισμούς.
  4. Να γίνουν αποδεκτές και να νομοθετηθούν άμεσα, οι προτάσεις της ΚΕΔΕ για τους υπερχρεωμένους Δήμους.

Σε κίνδυνο η επίτευξη νέων πλεονασμάτων από την Αυτοδιοίκηση
Στο ίδιο σημείωμα της ΚΕΔΕ επισημαίνεται ότι «μετά το πλήγμα που δέχθηκαν τα ίδια έσοδα των Δήμων από την έλλειψη ρευστότητας, θα πρέπει η κεντρική κυβέρνηση να επαναδιατυπώσει της θέση της για τα τεράστια πλεονάσματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που είχε προϋπολογίσει τόσο για το 2015 όσο και για το 2016».

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.