powered by Surfing Waves

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

23 Ιουλίου: Η τραγική επέτειος της σφαγής των 2.000 στο δήμο μας




 Από την σελίδα του kireas.org

Αύριο 23 Ιουλίου,  η 192η επέτειος της σφαγής των 2.000 στο δήμο μας


Στις 23 Ιουλίου  του 1823  η  οθωμανική ορδή του Μπερκόφτσαλη  έσφαξε  πάνω από 2.000 χιλιάδες  αθώους  στο Μαντούδι και τα Αχμετ  Αγά (σημερινό Προκόπι). Η σφαγή των αθώων  έγινε  με σκοπό να καταπνιχθεί η εξέγερση του 1821 στην Εύβοια.  Γυναίκες, παιδιά και ολόκληρες  οικογένειες έπεσαν  θύματα σε μια απερίγραπτη πολεμική βαναυσότητα.

Όπως γράφει ο  Γιώργος Παπαστάμου  «...Μανιασμένα τα μπουλούκια της Τουρκιάς ξεχύθηκαν στην κοιλάδα του Αχμέτ Αγά. Ερήμωση και φωτιά ολούθε. Στα Μαντουδιανά πλατάνια αραδαριά κρεμασμένοι σα σφαχτάρια, οι χριστιανοί. .»

Η ημέρα της σφαγής, η 23η Ιουλίου  έχει αναγνωρισθεί  από το Δημοτικό Συμβούλιο σαν τοπική επέτειος πένθους και μνήμης της τραγωδίας. Η θυσία τους δεν μπορεί  και δεν πρέπει να λησμονηθεί. Είναι μια εξαιρετικά σημαντική διάσταση της συνείδησής μας  και της ταυτότητάς μας.

Σχετικά
Πληροφορίες για τα ιστορικά γεγονότα της σφαγής  του 1823
http://kireas.org/smf/index.php?topic=450.0

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.