powered by Surfing Waves

Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Χιλιόμετρα μακριά από υπηρεσίες Υγείας ο δήμος μας

 Έρευνα του «Ριζοσπάστη» για τις δημόσιες δομές υγείας σε τουριστικές περιοχές


Δημοσιευμα του Ριζοσπάστη


ΒΟΡΕΙΑ - ΝΟΤΙΑ ΕΥΒΟΙΑ Αποκλεισμένοι χιλιόμετρα μακριά από υπηρεσίες Υγείας



Κάτοικοι και επισκέπτες βλέπουν με τα ...«κιάλια» τους γιατρούς και τις υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που χρειάζονται

Από παλιότερη κινητοποίηση στο Νοσοκομείο Καρύστου
Στο δήμο Ιστιαίας - Αιδηψού λειτουργεί το Κέντρο Υγείας Ιστιαίας και 7 Περιφερειακά Ιατρεία. Οι ανάγκες των κατοίκων της περιοχής δεν καλύπτονται και χρόνο με το χρόνο η υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών μεγαλώνει. Οι γιατροί του ΚΥ είναι γενικής ιατρικής, παιδίατρος, οδοντίατρος, ακτινολόγος και μικροβιολόγος. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο τα απογεύματα και τις αργίες, αφού - για οικονομικούς λόγους - έχουν περιοριστεί οι εφημερίες.

Για παράδειγμα, ο παιδίατρος κάνει μόνο 4 τακτικές εφημερίες το μήνα, ενώ οι υπόλοιποι γιατροί κάνουν εφημερίες ετοιμότητας. Ελλείψεις υπάρχουν και σε βασικά αναλώσιμα υλικά (π.χ. γάζες, οροί, βελόνες), σε αντιδραστήρια στο μικροβιολογικό, ενώ το ακτινολογικό εργαστήριο συχνά είναι εκτός λειτουργίας λόγω παλαιότητας των μηχανημάτων. Αντίστοιχες είναι οι ελλείψεις στο νοσηλευτικό προσωπικό.

Στο μεταξύ, υπάρχει μόνο ένας οδηγός, την ώρα που για να πάει κάποιος από το απομακρυσμένο χωριό του δήμου στο ΚΥ Ιστιαίας έχει να διανύσει απόσταση περίπου 50 χλμ. και στα Περιφερειακά Ιατρεία των χωριών οι υπηρεσίες που παρέχονται είναι εντελώς ...συμβολικές. Οι αγροτικοί γιατροί γυρίζουν τα χωριά και παίρνουν τα βιβλιάρια των ασφαλισμένων, προκειμένου να γράψουν φάρμακα, αφού δεν έχουν ηλεκτρονικό υπολογιστή ή ίντερνετ για να το κάνουν ηλεκτρονικά. Για τον ίδιο λόγο, η συνταγογράφηση γίνεται συχνά στο ΚΥ.

Το νοσοκομείο Καρύστου λειτουργεί με λιγότερο από το μισό προσωπικό
Από το Κέντρο Υγείας Μαντουδίου καλύπτονται κατά βάση οι περιοχές που βρίσκονται στα όρια του Δήμου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας, με 13.000 μόνιμους κατοίκους και πάνω από 20.000 τους καλοκαιρινούς μήνες.

Οι ελλείψεις σε γιατρούς είναι μεγάλες. Συγκεκριμένα, στο ΚΥ Μαντουδίου δεν υπάρχουν καρδιολόγος, ορθοπεδικός, χειρουργός. Ενώ υπάρχει εξοπλισμός για μικροβιολογικές εξετάσεις και ακτινογραφίες δεν υπάρχει ακτινολόγος, ούτε μικροβιολόγος. Ετσι, οι ανάγκες γίνεται προσπάθεια να καλυφθούν από τους υπάρχοντες υγειονομικούς (παθολόγο, αγροτικούς ιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό).

Μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη οδηγών ασθενοφόρου, οι οποίοι είναι σε διαθεσιμότητα. Για το ΚΥ Μαντουδίου υπάρχει οδηγός μόνο για τη νυχτερινή βάρδια. Τις υπόλοιπες ώρες, τα περιστατικά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω του ΕΚΑΒ Ιστιαίας, δηλαδή σε απόσταση 45 χλμ από το ΚΥ. Επιπλέον, για να διακομιστούν περιστατικά στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, πρέπει να διανυθούν αποστάσεις από 60 χλμ. η μικρότερη μέχρι 110 χλμ. η μεγαλύτερη.

Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στα Περιφερειακά Ιατρεία, ενώ σημαντικές είναι οι ελλείψεις σε υλικά και φάρμακα. Ενδεικτικά, η ΤΕ Βορειοκεντρικής Εύβοιας του ΚΚΕ έχει καταγγείλει πριν από 10 μήνες περίπου θάνατο από τσίμπημα φιδιού στο Μαντούδι, που δεν αντιμετωπίσθηκε λόγω έλλειψης ορού.
Υπάρχει απινιδωτής, όχι όμως προσωπικό

Το ΚΥ Ιστιαίας
Οσον αφορά στη Νότια Εύβοια, υπάρχουν δυο νοσοκομεία σε Κύμη και Κάρυστο κι ένα Κέντρο Υγείας στο Αλιβέρι. Αν ήταν πλήρως στελεχωμένα θα κάλυπταν τις βασικότερες ανάγκες. Ομως με τις ελλείψεις που έχουν σήμερα είναι ουσιαστικά σαν να μην υπάρχει καμιά υποδομή Πρόνοιας και Υγείας. Στο ΚΥ Αλιβερίου δεν υπάρχει καρδιολόγος. Ενώ υπάρχει απινιδωτής (σ.σ. συσκευή για ασθενείς με καρδιακή πάθηση και υψηλό κίνδυνο απειλητικών για τη ζωή ταχυαρρυθμιών) δεν υπάρχει κατάλληλο προσωπικό για να τον θέσει σε λειτουργία.

Σε μια περιοχή με μεγάλη βιομηχανική ζώνη, όπως είναι το Αλιβέρι, είναι διαθέσιμο μόνο ένα ασθενοφόρο, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τους εργαζόμενους και τους κατοίκους σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη για περισσότερες από μια διακομιδές. Τέλος, σήμερα στο Αλιβέρι μόνο δυο παθολόγοι είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, οπότε υπάρχει τεράστιο πρόβλημα περίθαλψης ασθενών και πολλοί ασφαλισμένοι δεν προλαβαίνουν να κλείσουν ραντεβού μέσα στις καθορισμένες επισκέψεις του μήνα.
Χωρίς βασικές ειδικότητες το νοσοκομείο Καρύστου

Ο δήμος Καρύστου βρίσκεται στο νότιο άκρο της Εύβοιας και απέχει από τη Χαλκίδα 125 χλμ. και μάλιστα με κακό οδικό δίκτυο. Για 14.500 μόνιμους κατοίκους και το διπλάσιο σχεδόν πληθυσμό τους καλοκαιρινούς μήνες, το νοσοκομείο Καρύστου, μέσα από μια πορεία συνεχούς υποβάθμισης, δεν έχει πλέον βασικές ειδικότητες όπως παιδίατρο, γυναικολόγο, ΩΡΛ, οφθαλμίατρο, ψυχίατρο, νευρολόγο, φαρμακοποιό, η σύμβαση του επικουρικού γενικού χειρουργού λήγει σε ένα μήνα. Ακόμη, υπάρχει μόνο ένας μικροβιολόγος, με αποτέλεσμα το μικροβιολογικό εργαστήριο να μη λειτουργεί αρκετά απογεύματα και Σαββατοκύριακα.

Για να διακομιστούν περιστατικά στη Χαλκίδα από τη Β/Κ Εύβοια, πρέπει να διανυθούν αποστάσεις από 60 χλμ. μέχρι 110 χλμ.
Μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, σε τέτοιο βαθμό που κάθε βράδυ και τα Σαββατοκύριακα στην εφημερία παραμένει μόνο μια νοσηλεύτρια. Ελλείψεις παρατηρούνται και στο υπόλοιπο προσωπικό. Χαρακτηριστικά, υπάρχουν μόνο 2 μόνιμες καθαρίστριες και 2 μέσω εργολάβου. Με βάση το οργανόγραμμα του νοσοκομείου, από τις 128 οργανικές θέσεις, οι 61 είναι καλυμμένες και οι 67 είναι κενές. Δηλαδή το νοσοκομείο Καρύστου λειτουργεί με λιγότερο από το μισό προσωπικό.

Για να καλύψουν τις ανάγκες τους στις παραπάνω ειδικότητες οι κάτοικοι του δήμου Καρύστου είναι αναγκασμένοι είτε να μεταβούν στην Αθήνα, είτε να επισκεφτούν κάποιον από τους ιδιώτες γιατρούς της Καρύστου ή του Αλιβερίου. Χαρακτηριστικό είναι πως, ενώ μπορεί μια γυναίκα να κάνει εξέταση μαστογραφίας στο νοσοκομείο, αναγκάζεται όμως να πάει σε ιδιώτη για τη διάγνωση, αφού δεν υπάρχει γυναικολόγος.

Επίσης, στο νοσοκομείο Καρύστου υπάγονται και μια σειρά αγροτικά ιατρεία. Το αγροτικό ιατρείο των Στύρων, που καλύπτει μια μεγάλη περιοχή περίπου 3.000 κατοίκων σε απόσταση 35 χλμ. από την Κάρυστο και με μεγάλη τουριστική κίνηση, είναι επανδρωμένο μόνο με ένα γενικό γιατρό και έναν αγροτικό. Ακόμη και το ελλιπές οργανόγραμμα προβλέπει επιπλέον την ύπαρξη ενός παθολόγου και μιας νοσηλεύτριας, θέσεις που είναι κενές. Τέλος, για το αγροτικό ιατρείο Μαρμαρίου υπάρχουν σκέψεις για τη μεταφορά του σε μικρότερο χώρο του δήμου, με σκοπό να αναλάβει ο δήμος τα έξοδα της λειτουργίας του.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.