powered by Surfing Waves

Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Απο τους σχολιαστές μας : "Να γνωρίζετε λοιπόν κύριε Δήμαρχε ότι ...... θα χρειαστούν και συγκρούσεις".



Απο τους σχολιαστές μας:



Ο Δήμος Αγίας Αννας-Μαντουδίου-Λίμνης αποτελεί παράγωγο παρεμβάσεων της Κεντρικής Πολιτικής Σκηνής σε μια προσπάθεια να υπάρξει μια διοικητική και αυτοδιοικητική δομή που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας και του κράτους μας.
Βασικό χαρακτηριστικό του Ελληνικού γίγνεσθαι το Μωραϊτικο σύστημα αποτέλεσε το μεγαλύτερο εμπόδιο στην εφαρμογή του το οποίο και σήμερα εξακολουθεί να δημιουργεί επιπλοκές και περιπλοκές. Το σύστημα αυτό βασίστηκε στον φατριασμό και έχει σημαδέψει τον Ελληνισμό για αιώνες. Σύγχρονη έκφραση του τα παράκεντρα εξουσίας- βασικό στοιχείο των πολιτικών της Δεξιάς, της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ- τα όποια και ανέπτυξαν ένα σύστημα δικαίου με σκοπό την επίλυση των τοπικών ζητημάτων κατά το δοκούν. Το σύστημα αυτό ανήγαγε τις πελατειακές σχέσεις ως κύριο μοχλό της λειτουργίας του. Το γεγονός ότι οι κοντόθωρες, συντεχνιακές, μυωπικές τοπικές στρατηγικές έρχονταν σε αντίθεση με βασικές και κύριες αναγκαιότητες ευρυτέρου κοινωνικού χαρακτήρα δεν προβλημάτισε κανέναν.Το σύστημα αυτό εφάρμοσε την πολιτική του Διαίρει και βασίλευε με σκοπό να αποκτήσει νομιμότητα και να διασφαλίσει την πολιτική του επιβίωση. Σε αυτό εκπαιδεύτηκε ολάκερη η τοπική κοινωνία , έχει αποκτήσει σοβαρά ερείσματα καθώς αποτελεί προϊόν βαθιάς ιστορικής διεργασίας τροφοδείται και αλληλοτροφοδοτεί την κεντρική πολιτική σκηνή και πολύ δύσκολα θα ανατραπεί απο καλές διαθέσεις και αγαθές προθέσεις.
Η Τοπική ανάπτυξη απαιτεί ως σωστά επισημάνθηκε συνέπεια και συνέχεια, με μεθοδική σκέψη, με συστηματική δράση . Κατά συνέπεια η δημιουργία μιας πιο σύγχρονης υποδομής και ανωδομής αποτελεί προαπαιτούμενο της. Ομως υπάρχει μια συγκεκριμένη πραγματικότητα η οποία λέγει πως οι δήμοι πλέον θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια καθώς οι χορηγούμενες πιστώσεις μειώνονται δραματικά από την Κεντρική διοίκηση, καθώς το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων πνέει τα λοίσθια και καθώς η οικονομική δυσπραγία μειώνει δραματικά την φοροδοτική ικανότητα των δημοτών.Θα χρειαστούν λοιπόν κερδοφόρες επιχειρηματικές δραστηριότητες που να καλύπτουν όλο το φάσμα της οικονομίας και κάποτε θα πρέπει να αντιληφθούμε κάποια στιγμή οτι μπορεί να υπάρξουν συλλογικές δράσεις και με ιδιωτική συμμετοχή . Απο όπου μπορεί η Τοπική κοινωνία να αντλήσει κεφάλαια θα πρέπει να το πράξει, όπου μπορεί να επιτύχει οικονομικό όφελος να ανταποκριθεί χωρίς κανέναν ενδοιασμό, στα πλαίσια της νομιμότητας πάντα.
Γνωρίζει πολύ καλά ο νέος δήμαρχος τι θα παραλάβει. Η ψείρα έφτασε στο λαιμό και δεν κρύβεται και η ευθύνη έχει όνομα και τα ονόματα βρίσκονται στην αντιπολίτευση. Όταν λοιπών βρεθούν προ των ανδραγαθημάτων τους θα κληθούν να αναλάβουν και το βάρος της ευθύνης και όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο των όσων η δράση τους παρήγαγε .Κατά συνέπεια λογικό είναι να μην υπάρξει συνεργασία,. Περίπτωση στρατηγικών τύπου "Τσιριμώκου" φρόνιμο είναι να αποφευχθούν προκείμενου να μην υπάρξει η κατάληξη του αισώπειου μύθου (βατράχου-σκορπιού).
Η Σύγχρονη δομή ενός Δήμου επιβάλλει να καταργηθεί ο τρόπος επίλυσης των επι μέρους ζητημάτων που σήμερα απαντάται μόνο σε τριτοκοσμικές χώρες . Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει καταγραφή , προγραμματισμός και έλεγχος των επιμέρους δράσεων. Δεν είναι δυνατόν ο δημότης να ανατρέχει στο πελατειακό σύστημα για να εξυπηρετηθεί απο ποιους απο αυτούς που στην ουσία ο ίδιος χρηματοδοτεί.Πάροχος -Δυνάστης αυτη την μορφή έχει λάβει το σύστημα διοίκησης του δήμου μας. Δεν είναι δυνατόν να άγεται και να φέρεται να σύρεται απο τις διαθέσεις του κάθε καρεκλοκένταυρου μανδαρίνου, του κάθε τοπάρχη εκλεγμένου η μή.

Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει κοινωνικός έλεγχος και μην ανασυρθεί ως επιχείρημα η λαϊκή συνέλευση. Αρα λοιπόν θα χρειαστεί ένα νέο σχήμα οργάνωσης εξυπηρέτησης του δημότη σε όλα τα επίπεδα τέτοιο που δεν θα παράγει πελατειακή σχέση ενώ παράλληλα θα καταργεί εν τη γενέσει φεουδαρχικές λογικές.

Μιας και μιλήσαμε για φεουδαρχικές λογικές θα πρέπει να τονιστεί πως δεν είναι δυνατόν σε κανένα επίπεδο ισχυρά τοπικά οικονομικά συμφέροντα και συντεχνιακές ομάδες που τα εκπροσωπούν να φαλκιδεύουν την ποιότητα ζωής του πολίτη-δημότη. Δεν είναι δυνατόν να μην αποδίδουν τα νόμιμα και να ζητούν εξαίρεση .Δεν είναι δυνατόν ο δημόσιος χώρος να γίνεται έρμαιο διαθέσεων του κάθε λογής επιχειρηματία με τρόπο αυθαίρετο και έκμνομο.Δεν είναι δυνατόν να ματαιώνουν σχέδια που παράγουν μεγαλύτερο κοινωνικό όφελος απο το ότι παράγει η οικονομική τους δραστηριότητα.

Θα ήταν άνανδρο να ζητηθεί να σπάσουν λογικές που παρήγαγαν υπανάπτυξη για δεκαετίες εν μια νυκτί. Ομως θα ήταν και να άνανδρο να ζητηθεί εκ νέου υποταγή σε αυτές στο όνομα της όποιας λογικής.Να γνωρίζετε λοιπόν κύριε Δήμαρχε ότι πέραν της λογικής της συναίνεσης και του δημοκρατικού προγραμματισμού θα χρειαστούν και συγκρούσεις. Με την λογική της διαχείρισης καμιά αλλαγή δεν προωθήθηκε ποτέ, με την λογική των τομών και των συγκρούσεων προς όφελος της κοινωνίας ιστορικά παρήχθη η εξέλιξη.

Στην συνέπεια και συνέχεια λοιπόν κρίνεται το προοδευτικό πρόσημο του καθενός μας και όλων μας μαζί και όχι στην ετικέτα που ο καθείς ορίζει κατα το δοκούν. Οι Βαστίλλες πέφτουν πάντα από αυτούς που δεν εννοούν να απελπιστούν αυτό το γεύτηκαν καλά όσοι πίστεψαν σε ελέω θεού εξουσίες σε αυτόν το τόπο.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.