powered by Surfing Waves

Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Ιστορία: Η ανεμπόδιστη και αναποζημίωτη καταστροφή του κάμπου του Κυμασίου


Λόφος από στερεά απόβλητα Μαγνησίτη στο κάμπο του Κυμασίου ξεπλένεται το χειμώνα στο παρακείμενο ποταμό και διεισδύει στα υπόγεια ύδατα της περιοχής.   

Ψάχνωντας στο διαδίκτυο ξεθάψαμε  ένα άγνωστο ενδιαφέρον κομμάτι της ιστορίας της περιοχής στην ιστοσελίδα του kireas.org. Μια αδιευθέτητη ιστορική αδικία προς τους αγρότες της περιοχής Μαντουδίου που έχασαν το εισόδημα τους και τις προσόδους τους από  την αγροτική εκμετάλλευση 700 στρεμμάτων γης.     Πολλά από αυτα τα κτήματα παραμένουν άγονα και  κυρίαρχες δουλόφρονες αντιλήψεις  κάνουν ακόμη και σήμερα απαγορευμένο θέμα συζητήσεων την αποκατάσταση των ζημιών και την επαναφορά του κάμπου στην αρχική του εύφορη κατάσταση.   



 Από την σελίδα του kireas.org


Ελάχιστοι όμως γνωρίζουν την καταστροφή που υπέστησαν οι αγρότες την δεκαετία του 1970 από την ρύπανση του ποταμού Κυμασιώτη. Σύμφωνα με την μελέτη που παραθέτουμε παρακάτω την περίοδο εκείνη 700 στρέμματα γόνιμων εδαφών κοντά στο ποταμό κινδύνεψαν να γίνουν άγονα.   Τα νερά του ποταμού και των πλησίον φρεατίων είχαν υψηλό βαθμό μαγνησίωσης από την ρύπανση και κρίθηκαν  ακατάλληλα για το πότισμα των χωραφιών. Τα εδάφη ήταν οξινισμένα (υψηλό PH) και είχαν προσροφήσει υψηλές ποσότητες μαγνησίου. Υψηλές ποσότητες μαγνησίου είχαν συσσωρευτεί και στα φύλα και τους ιστούς των καλλιεργούμενων φυτών.  Οι μελετητές απαγόρευσαν στους αγρότες να ποτίζουν τα χωράφια τους από το ποτάμι και τα φρεάτια (και πως αλλιώς να πότιζαν οι άνθρωποι τα χωράφια τους;) διαφορετικά τα εδάφη θα γινόντουσαν τελείως άγονα από την περαιτέρω μαγνησίωση τους.  Καμιά αποζημίωση δεν δόθηκε στου φτωχούς καλλιεργητές και το έγγραφο εξαφανίστηκε κατά τα συνήθη στα συρτάρια κάποιων υπηρεσιών.  Τα εδάφη και οι καλλιέργειες συνέχισαν να υποφέρουν τις ζημιές της ρύπανσης των υδάτων του ποταμού για αρκετά χρόνια μετά. Ευχόμαστε ότι αυτές οι μέρες  δεν θα ξαναρθούν για τους αγρότες μας και τον όμορφο υγρότοπο του Κυμασίου.

Ακολουθεί το σχετικό έγγραφο








0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.