Παράλληλα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελληνικού μελιού μελετήθηκαν παράγοντες που πιθανό να επηρεάζουν τα χαρακτηριστικά του μελιού όπως η θέρμανση στο στάδιο επεξεργασίας του προϊόντος, η τροφοδοσία στην οποία καταφεύγουν οι μελισσοκόμοι για να δώσουν επιπρόσθετη τροφή στις μέλισσες, το κάπνισμα των μελισσών κατά τη διάρκεια των επιθεωρήσεών τους, η παλαίωση, η απορρόφηση οσμών από το
περιβάλλον και άλλοι παράγοντες.
Η επίδραση της θέρμανσης και της παλαίωσης εξετάστηκε για τις διάφορες κατηγορίες μελιού και βρέθηκε η ξεχωριστή ευαισθησία κάθε κατηγορίας. Η έρευνα αυτή έδωσε χρήσιμες πληροφορίες στους τυποποιητές - διακινητές μελιού για τη σωστή θερμική επεξεργασία του προϊόντος και μείωσε τον αριθμό των βιομηχανικών μελιών στα ράφια των σούπερμαρκετ. Βοήθησε επίσης στο να εκτιμηθεί η αναγραφή της ένδειξης «χρόνος ελάχιστης διατηρησιμότητας» που είναι υποχρεωτική από την οδηγία 2001/110EC.
Όταν οι μέλισσες για κάποια αιτία αδυνατούν να συλλέξουν τροφές οι μελισσοκόμοι δίνουν οι ίδιοι τροφές στις μέλισσες τους (ζάχαρη με νερό ή με μέλι). Υπάρχουν όμως και μελισσοκόμοι οι οποίοι τροφοδοτούν τα μελίσσια τους με σκοπό να αυξηθούν οι αποδόσεις στην παραγωγή μελιού. Αυτό αποτελεί μια από τις μορφές νοθείας που παρατηρούνται σε περιορισμένη έκταση και στην χώρα μας. Προς την κατεύθυνση αυτή έγινε έρευνα, τροφοδοτήθηκαν μελίσσια, αναλύθηκε το προϊόν τους και εντοπίστηκαν τα χαρακτηριστικά εκείνα του μελιού, τα οποία επηρεάζονται από την τροφοδοσία. Στην συνέχεια έγινε συλλογή δειγμάτων μελιού από παραγωγούς διαφορετικών περιοχών, αναλύθηκαν, διαπιστώθηκε η έκταση του προβλήματος και έγιναν οι σχετικές επισημάνσεις, οι οποίες βοήθησαν ώστε να διατηρηθεί η άριστη ποιότητα του μελιού που παράγουν οι μέλισσες.
Οι μελισσοκόμοι για να περιορίσουν τα κεντρίσματα των μελισσών χρησιμοποιούν το γνωστό καπνιστήρι μέσα στο οποίο τοποθετούν διάφορα καύσιμα υλικά όπως πευκοβελόνες, πριονίδια, χαρτί, φύλλα από κυπαρίσσια κ.ά (εικ. 7). Ο καπνός που παράγεται διεγείρει τις μέλισσες να καταναλώσουν ποσότητα μελιού και αυτό με τη σειρά του τις κάνει λιγότερο επιθετικές.
Εικόνα 7. Ο καπνός βοηθά στις επιθεωρήσεις των μελισσών.
Ο καπνός όμως περιέχει διάφορες ουσίες που πιθανό να ενσωματωθούν στο μέλι και να αλλοιώσουν το άρωμα και τα χαρακτηριστικά του. Η πιθανότητα αυτή διερευνήθηκε με τη χρησιμοποίηση 5 διαφορετικών καυσίμων και εντοπισμό και αναγνώριση όλων των ουσιών που αφήνουν τα υλικά αυτά καύσης στο μέλι. Από την έρευνα αυτή βρέθηκε ότι κάποια καύσιμα υλικά αφήνουν περισσότερες ουσίες στο μέλι, ιδιαίτερα όταν αυτό δεν είναι ώριμο (σε ασφράγιστες κηρήθρες) και όταν ο μελισσοκόμος καπνίζει υπέρμετρα τα μελίσσια του. Στο χρωματογράφημα της εικόνας 8 εμφανίζονται οι επιπρόσθετες ουσίες που βρέθηκαν στο μέλι κυψέλης η οποία καπνίστηκε με πευκοβελόνες. Οι μελισσοκόμοι ενημερώθηκαν ώστε να περιορίζουν το κάπνισμα των μελισσών όταν τρυγάνε το μέλι από τις κυψέλες τους
Εικόνα 8. Το πάνω χρωματογράφημα αφορά μέλι το οποίο τρυγήθηκε από μελίσσι που καπνίστηκε με πευκοβελόνες για 2 λεπτά, ενώ το κάτω μέλι το οποίο τρυγήθηκε χωρίς καπνό. Σημειώνονται οι επιπρόσθετες ουσίες που βρέθηκαν.
πηγηhttp://beelab.agro.auth.gr/
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.