powered by Surfing Waves

Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Τα Δημοτικά σχολεία Μετοχίου και Αχλαδίου σε νεοϊδρυθέντες συλλόγους με τις ευλογίες Καντζούρα

 Στις 11/6/14 το Δημοτικό Συμβούλιο χωρίς γνωροδότηση των συμβουλίων των αντίστοιχων Τ.Κ. αποφάσισε την παραχώρηση της χρήσης  των δημοτικών σχολείων Μετοχίου και Αχλαδίου σε αντίστοιχους νεοϊδρυθέντες Πολιτιστικούς –Εξωραϊστικούς Σύλλογους Μετοχίου Κηρέως και Αχλαδίου. Δεν διευκρινίζεται ποιος θα πληρώνει τους λογαριασμούς ΔΕΗ.


Σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του Ν. 1894/1990 (ΦΕΚ Α 110/1990) άρθρο 5 παρ. 16, όπως συμπληρώθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 31 και του ν. 2009/1992 (ΦΕΚ 18 Α 1992) και τροποποιήθηκε με την παρ. 5.  Το άρθρο 2 του Ν. 2336/1995 (ΦΕΚ Α 189/1995). 3. Την παρ. 16 του άρθρου 7 του Ν. 2307/1995 (ΦΕΚ Α 113/1995) ‘’Όλα τα ακίνητα τα οποία μεταβιβάζονται στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά τις προηγούμενες παραγράφους του παρόντος άρθρου, βαρύνουν με δουλεία υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, η οποία συνιστάται στη χρησιμοποίησή τους μόνο για τη στέγαση σχολείων ή μονάδων επαγγελματικής κατάρτισης ή λαϊκής επιμόρφωσης, κατά τα οριζόμενα κάθε φορά με αποφάσεις των Νομαρχών’’. Σε περίπτωση που παύει η λειτουργία τέτοιων σχολείων ή μονάδων στην περιοχή καθενός συγκεκριμένου ακινήτου, η χρήση του ορίζεται κάθε φορά με εισήγηση του οικείου Ο.Τ.Α. και απόφαση Νομάρχη. 4. Την παραγρ. 16 του άρθρου 7 του Ν. 2307/1995 η οποία ορίζει ότι: « Οι αρμοδιότητες του νομάρχη που προβλέπονται από τις παρ. 1 και 16 του άρθρου 5 του ν. 1894/1990 (ΦΕΚ 110 Α ), όπως το άρθρο αυτό τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με τις παρ. 1 και 2 του άρθρου 31 του ν. 2009/1992 (ΦΕΚ 18 Α’) ασκούνται από τον Περιφερειακό Διευθυντή». 5. Την παρ. 2 του άρθρου 185 του Ν. 3463/2006 όπου: ‘’Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, επιτρέπεται να παραχωρείται δωρεάν η χρήση ακινήτων σε άλλα Νομικά πρόσωπα, που ασκούν αποκλειστικά και μόνο δραστηριότητα, η οποία είναι κοινωφελής και προάγει τοπικά συμφέροντα’’. 6. Την παραγρ. 4 του άρθρου 94 του ν. 3852/2010 στοιχείο 24 που ορίζεται ότι: ‘Ο καθορισμός κοινωφελούς χρήσης των σχολείων σε περίπτωση παύσης της λειτουργίας τους είναι πλέον αρμοδιότητα των Δήμων’’. Με βάση τις παραπάνω διατάξεις για την παραχώρηση της χρήσης σχολείων των οποίων έχει παύσει η λειτουργία, απαιτείται πλέον μόνον απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την παραχώρηση της χρήσης.

 Τα πρακτικά της συνεδρίασης


Στέφου: Κύριοι σύμβουλοι, οι Πολιτιστικοί –Εξωραϊστικοί Σύλλογοι Μετοχίου Κηρέως και Αχλαδίου με αιτήσεις τους απευθύνθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο και αναφέρουν τα εξής:

Πολιτιστικός –Εξωραϊστικός Σύλλογος Μετοχίου Κηρέως
Η προσωρινή διοίκηση του νεοϊδρυθέντος «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ – ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΤΟΧΙΟΥ ΚΗΡΕΩΣ» σας ευχαριστεί θερμά που ανταποκριθήκατε άμεσα στο αίτημά μας, για την απαραίτητη νομική κάλυψη, όσον αφορά στα διαδικαστικά της έναρξης λειτουργίας του συλλόγου
μας.
Με την ευκαιρία αυτής της ευχαριστήριας επιστολής μας, θα θέλαμε να σας παραθέσουμε τους βασικούς σκοπούς του Πολιτιστικού – Εξωραϊστικού Συλλόγου Μετοχίου Κηρέως αλλά και έναν άμεσο στόχο που έχουμε θέσει και είναι καταλυτικής σημασίας για εμάς.
Σκοπός του συλλόγου είναι: η ανύψωση του πνευματικού και πολιτιστικού επιπέδου των μελών του και των κατοίκων του χωριού μας, η διαφύλαξη στοιχείων σχετικών με τα ήθη και τα έθιμα του χωριού, ο εξωραϊσμός αυτού, η προβολή των λαϊκών παραδόσεων της περιοχής, η προστασία του περιβάλλοντος, η καλλιέργεια του αθλητικού πνεύματος, όπως επίσης και η προσπάθεια συμμετοχής στην επίλυση των προβλημάτων της περιοχής.
Πρωτεύον στόχος για εμάς είναι η εύρεση – δημιουργία ενός κατάλληλου χώρου για τις δραστηριότητες του συλλόγου μας, καθώς και τις συχνές συναντήσεις των μελών. Στο συγκεκριμένο χώρο θα μπορούν να πραγματοποιούνται όλες οι δημιουργικές δραστηριότητες των μελών και όχι
μόνο, όπως και πλήθος εκδηλώσεων που σχεδιάζουμε να διοργανώσουμε.
Στο χωριό μας, ένας τέτοιος χώρος υπάρχει, είναι ένα κτίριο με το οποίο οι περισσότεροι από εμάς είναι συναισθηματικά δεμένοι και το οποίο δυστυχώς ερημωμένο, έχει αφεθεί έρμαιο στο χρόνο, του οποίου τα σημάδια όσο ο καιρός περνά γίνονται ολοένα και πιο έντονα. Αυτός ο χώρος δεν είναι άλλος από το σχολείο του χωριού, το σχολείο μας, το οποίο με πικρία βλέπουμε εδώ και χρόνια να καταρρέει μπρος στα μάτια μας και μαζί του οι αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων. Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει καταλληλότερος χώρος από το ανακαινισμένο σχολείο, για να στεγάσουμε τους σκοπούς αυτού του νέου συλλόγου και η βάση για να θέτουμε τους μελλοντικούς του στόχους.
Σε περιόδους, όπως αυτή που διανύουμε, οικονομικής κρίσης αλλά και κρίσης αξιών, θεωρούμε ότι, πρωτοβουλίες, όπως η ίδρυση ενός συλλόγου σαν του δικού μας, έχει ξεχωριστή αξία και λόγο ύπαρξης για τον τόπο μας και τους ανθρώπους του.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι σ’ αυτή την προσπάθειά μας θα έχουμε την αμέριστη υποστήριξή σας, είναι κάτι στο οποίο βασιζόμαστε.

Εκπολιτιστικός Επιμορφωτικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Αχλαδίου
Παρακαλούμε όπως μας παραχωρήσετε το κτίριο μετά οικοπέδου του Δημοτικού Σχολείου Αχλαδίου προκειμένου να γίνει έδρα του Συλλόγου μας. Διαβεβαιώνουμε το δημοτικό συμβούλιο ότι ο Σύλλογος μας θα φροντίσει για την συντήρηση και καθαρισμό του κτιρίου και του Περιβάλλοντα χώρου και θα κάνει ότι μπορεί για την προστασία και ανάδειξη του πανέμορφου αυτού
χώρου που αποτελεί στολίδι του χωριού.
Το δημοτικό συμβούλιο ύστερα από διαλογική συζήτηση κι ανταλλαγή απόψεων κι αφού έλαβαν υπόψη τις γνώμες των πιο κάτω δημοτικών συμβούλων:

Καντζούρα Ιωάννη
: Ο σύλλογος ιδρύθηκε φέτος ,το σχολείο είναι σε κακή κατάσταση. Εισηγούμαι να παραχωρηθεί ο χώρος όπως άλλωστε κάναμε και σε ανάλογες περιπτώσεις με άλλους συλλόγους.
Τζαχρήστος Χρήστος: Συμφωνώ με την άποψη του κ. Καντζούρα. Πρέπει να δούμε το θέμα γενικά σε όποια σχολεία χωριών είναι εγκαταλελειμμένα. Και να προτρέψουμε τους συλλόγους να τα αξιοποιούν ώστε να μπορούν να συντηρούνται γιατί αλλιώς θα καταρρεύσουν. Οι σύλλογοι θα προσφέρουν πολλά στην συντήρηση των σχολείων.
ΟΜΟΦΩΝΑ Α π ο φ α σ ί ζ ε ι
α) Την δωρεάν παραχώρηση χρήσης του σχολείου τοπικής κοινότητας Μετοχίου στον Πολιτιστικό –Εξωραϊστικό Σύλλογο Μετοχίου Κηρέως , για την εξυπηρέτηση των σκοπών που αναφέρονται στο καταστατικό του.
β) Την δωρεάν παραχώρηση χρήσης του κτιρίου του Δημοτικού σχολείου τοπικής κοινότητας Αχλαδίου και του περιβάλλοντα αυτού χώρου στον Εκπολιτιστικό Επιμορφωτικό Εξωραϊστικό Σύλλογο Αχλαδίου , για την εξυπηρέτηση των σκοπών που αναφέρονται στο καταστατικό του.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.