powered by Surfing Waves

Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Εκπρόσωπος Εμπορικού Συλλόγου: Όχι στη μεταφορά των λυμάτων της παραλίας Αγκάλης και του Πηλίου στο Μαντούδι



Η εκπρόσωπος του Εμπορικου Συλλόγου Μανουδίου και Περιχώρων στο Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης και Αποχέτευσης και αντιπρόεδρος του συλλόγου κ. Λουκά ζήτησε τα λύματα της Παραλίας Αγκάλης και Πηλίου να μην μεταφερθούν στο Μαντούδι οπως εισηγήθηκε ο κ. Ψαρρός .


Η προταση έγινε στα πλαίσια της συζήτησης για την σύναψη προγραμματικών σύμβασεων μεταξύ της ΔΕΥΑ και του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας για τα έργα αποχέτευσης και μεταφοράλυματων του Πηλίου και οικισμου Αγκάλης στο ΒΙΟΚΑ Μαντουδίου. Ο δήμος σε αντίθεση με την ΔΕΥΑ διαθέτει η Διαχειριστική Επάρκεια.

Ως γνωστόν η αίτηση χρηματοδοτησης για την μεταφορά των λυμάτων του Πηλίου απορρίφθηκε και το έργο αποχέτευσης για τον οικισμό της Αγκάλης απεντάχθηκε από το ΕΣΠΑ λόγω καθυστερήσεων. Ο δήμος προσπαθεί να ξανα-εντάξει τα δυο έργα στο ΕΣΠΑ. Ο ΒΙΟΚΑ Μαντουδίου έχει σχεδιαστεί να εξυπηρετεί μόνο 5.000 κατοίκους και είναι περιορισμένης χωρητικότητας.

Η άποψη της Τ.Κ. Μαντουδίου  νομιμου ελπροσωπού του Μαντουδίουδεν έχει ζητηθεί ακόμη.


Ενώ υπάρχουν πολλά θετικά για της Τ.Κ. Αγκάλης και Πηλίου, η απόφαση έχει αρνητικά για όλο το δήμο. Η κατασκευή ξεχωριστών βιολογικών θα κοστίσει λιγότερο και ο μεγαλύτερος χρόνος παραμονής των λυμάτων εντός των αγωγών, εξαιτίας του μεγαλύτερου μήκους του δικτύου που δημιουργείται θα προκαλεί αναερόβιες ζυμώσεις και περισσότερη δυσοσμία. Η πιθανότητα βλαβών και αστοχιών που μπορεί να σημειωθούν είναι μεγαλύτερη λόγω μήκους. Η παγκόσμια εμπειρία από την εγκατάσταση βιολογικών μονάδων επεξεργασίας λυμάτων ισχυρίζονται ότι δεν πρέπει να έχουμε υπερσυγκεντρώσεις λυμάτων, δηλαδή δεν είναι συνετό να μετατρέπουμε τις τοπικές μονάδες επεξεργασίας σε διατοπικές. Οι υπερσυγκεντρώσεις προκαλούν υπερτροφισμό της θαλάσσιας περιοχής όπου διοχετεύονται τα επεξεργασμένα λύματα και μετατρέπονται σε παράγοντες ανισορροπίας ή ακόμη και πιθανές εστίες μετάδοσης βακτηριακών παθογόνων. Η κάθε κοινωνία θα πρέπει να αναλαμβάνει τα απόβλητα της και να μην τα φορτώνει στο γείτονα της

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.