powered by Surfing Waves

Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Στο σφυρί 25.000 ακίνητα: Τα κριτήρια για τους πλειστηριασμούς






Περίπου 25.000 ακίνητα -που προστατεύθηκαν με νομοθετική ρύθμιση το 2008 και είχαν αποκτηθεί με δάνεια που είχαν "κοκκινίσει" δύο και τρία χρόνια νωρίτερα- αναμένεται να βγουν στο σφυρί κατά την πρώτη φάση της σταδιακής απελευθέρωση των πλειστηριασμών από τις αρχές του 2014.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Έθνος", από την 1η Ιανουαρίου 2014 η κυβέρνηση προχωρά στη θέσπιση πενταετούς προστασίας της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα "ξεπαγώσουν" οι πλειστηριασμοί για 25.000 σπίτια, για τα οποία είχαν ξεκινήσει το 2008 οι διαδικασίες, αλλά δεν ολοκληρώθηκαν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τέσσερα είναι τα βασικά κριτήρια που εξετάζει η κυβέρνηση για την προστασία της κύριας κατοικίας:

- Μειώνεται στις 150.000 από τις 200.000 ευρώ το ύφος της αντικειμενικής αξίας της κύριας κατοικίας που θα προστατεύεται.

- Θα λαμβάνεται υπόψη το ύψος του ανεξόφλητου δανείου για την προστασία του ακινήτου. Δηλαδή, διαφορετική θα είναι η μεταχείριση για όσους έχουν αποπληρώσει ένα μεγάλο μέρος του δανείου.

- Άνεργοι, πολύτεκνοι και δανειολήπτες με χαμηλά εισοδήματα, δεν θα κινδυνεύσουν να βγει σε πλειστηριασμό το σπίτι τους.

- Όσοι εντάσσονται σε προγράμματα ρυθμίσεων των δανείων τους και εφόσον είναι συνεπείς σε αυτά, θα προστατεύονται από τους πλειστηριασμούς.

Η όποια απόφαση πάντως για άρση της απαγόρευσης θα ληφθεί κατόπιν διαλόγου με τους εμπλεκόμενους φορείς πριν από το τέλος του 2013.

Να σημειωθεί ότι έντονες αντιδράσεις εντός της κυβέρνησης προκαλεί η πρόθεση για απελευθέρωση των πλειστηριασμών, καθώς όλο και περισσότεροι βουλευτές διαμηνύουν ανοιχτά πως δεν πρόκειται να ψηφίσουν τέτοια ρύθμιση, ακόμη και αν αυτό σημάνει πτώση της κυβέρνησης και εκλογές.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.