powered by Surfing Waves

Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Αργούν οι δήμοι να ξεπληρώσουν τα βερεσέδια τους.



Ο δήμος μας έλαβε  2.592.856,00 Ευρώ για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του.

Σε έναν από τους μεγαλύτερους «μπαταχτζήδες» του Δημοσίου αναδεικνύονται οι ΟΤΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα την Τετάρτη το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, για την πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία αυτά οι ΟΤΑ έχουν πληρώσει έως τώρα, το 50% των χρημάτων που έχουν πάρει για την εξόφληση των ιδιωτών. Συγκεκριμένα έως τώρα έχουν χρηματοδοτηθεί με 603 εκατ. ευρώ και έχουν πληρώσει τα 332 εκατ. ευρώ.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας,  σε ανακοίνωσή  του για την πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου απέδωσε τις καθυστερήσεις στις απεργιακές κινητοποιήσεις των δημοτικών υπαλλήλων.
«Στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου επίσης τέθηκε σε εφαρμογή από το Υπουργείο Εσωτερικών μια ειδική διαδικασία για την υλοποίηση του προγράμματος εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως σημειώνεται, υπήρξε επιβράδυνση της αποπληρωμής λόγω, κυρίως, των απεργιακών κινητοποιήσεων στον χώρο της Αυτοδιοίκησης», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών.

 πιβράδυνση του προγράμματος εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς τους ιδιώτες, διαπίστωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, γεγονός που το απέδωσε κυρίως  στις απεργιακές κινητοποιήσεις στο χώρο της Αυτοδιοίκησης.
«Στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου επίσης τέθηκε σε εφαρμογή από το Υπουργείο Εσωτερικών μια ειδική διαδικασία για την υλοποίηση του προγράμματος εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως σημειώνεται, υπήρξε επιβράδυνση της αποπληρωμής λόγω, κυρίως, των απεργιακών κινητοποιήσεων στον χώρο της Αυτοδιοίκησης», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών.
Στην ανακοίνωση δεν αναφέρονται συγκεκριμένα στοιχεία για την πορεία αποπληρωμής των οφειλών των δήμων προς ιδιώτες, αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε δώσει στη δημοσιότητα τον Απρίλιο, ο κ.  Σταϊκουρας, προέκυπτε ότι μόλις 9 εκατ. από τα συνολικά 343,93 εκατ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων είχαν αποπληρωθεί.
Κατά τα άλλα σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα Τετάρτη στη δημοσιότητα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, γενικά έως σήμερα, έχουν αποπληρωθεί ληξιπρόθεσμες οφειλές, του δημόσιου προς τους ιδιώτες, ύψους 4 δισ. ευρώ, ενώ έχουν εγκριθεί και αιτήματα αποπληρωμής ύψους 5,4 δισ. ευρώ.
Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Χρήστος Σταϊκούρας το ύψος των εγκρίσεων και των πόρων που έχουν μεταβιβασθεί προς τους φορείς αντιστοιχούν στο 68% του συνολικού ποσού που προβλέπεται για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ οι τελικές πληρωμές αγγίζουν το 50%.
Ενδεικτικά, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους το 1ο επτάμηνο του έτους, έχουν χορηγηθεί 16.342 εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων, έχει πληρωθεί το 89% των χρηματοδοτήσεων του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, του ΝΙΜΤΣ και των Στρατιωτικών Νοσοκομείων, καθώς και το 77% των υποχρεώσεων των Νοσοκομείων του ΕΣΥ (890 εκατ. ευρώ από συνολικές υποχρεώσεις 1,1 δισ. ευρώ).
Στον τομέα της Υγείας, και ειδικότερα των νοσηλευτικών ιδρυμάτων του ΕΣΥ τον μήνα Ιούνιο έλαβαν την τελευταία δόση της ειδικής χρηματοδότησης, η οποία αναμένεται να απορροφηθεί μέχρι τέλος Αυγούστου.
Έτσι μέχρι τον Σεπτέμβριο, τα νοσηλευτικά ιδρύματα θα έχουν εξοφλήσει πλήρως όλες τις παλαιές οφειλές προς τους προμηθευτές τους.
Όσον αφορά στον ΕΟΠΥΥ και την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των παλαιών φορέων κοινωνικής ασφάλισης, η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση επίλυσε τα θέματα που αφορούσαν κυρίως στην παροχή εκπτώσεων από τους παρόχους υγείας και προμηθευτές των ταμείων, καθώς και τη διαδικασία εκκαθάρισης και θεώρησης των χρηματικών ενταλμάτων από τις αρμόδιες αρχές.
Έτσι, χρηματικά εντάλματα που είχαν εκδοθεί εντός του Ιουνίου, ύψους περίπου 250 εκατ. ευρώ, προς φαρμακευτικές εταιρείες, κλινικές και διαγνωστικά κέντρα, ιατρούς και λοιπούς παρόχους υγείας επανεκδόθηκαν εντός του Ιουλίου.
Από αυτά θεωρημένα εντάλματα ύψους 190 εκατ. ευρώ έχουν αποσταλεί στις τράπεζες για άμεση εξόφληση.
Επίσης έχουν εκδοθεί εντός του Ιουλίου εντάλματα ύψους 50 εκατ. ευρώ τα οποία έχουν προωθηθεί για θεώρηση.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.