powered by Surfing Waves

Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Πως καθορίζεται η αμοιβή για απευθείας ανάθεση μελετών από δήμους


statiko_montelo_ktiriou_FEMΟι δήμοι και τα νομικά τους πρόσωπα έχουν τη δυνατότητα απευθείας ανάθεσης εκπόνησης μελέτης  σε πτυχιούχο μελετητή ή μελετητικό γραφείο Α΄ ή Β΄ τάξης κατά παρέκκλιση των διατάξεων της εκάστοτε ισχύουσας νομοθεσίας, εφόσον η προεκτιμώμενη αμοιβή όλων των σταδίων της μελέτης δεν υπερβαίνει σε ποσοστό το 30% του ανώτατου ορίου αμοιβής πτυχίου Α΄ τάξης που κάθε φορά ισχύει για την αντίστοιχη κατηγορία μελέτης.
Αυτό διευκρινίζεται από το υπουργείο Εσωτερικών με την εγκύκλιο «Καθορισμός προεκτιμώμενης αμοιβής μελέτης που ανατίθεται με τις διατάξεις του άρθρου 209 παρ. 3 του Ν. 3463/2006».
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, «τίθεται ως βασική προϋπόθεση η προεκτιμώμενη (αλλά και συνολική τελική) αμοιβή του μελετητή να μην υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο χρηματικό όριο το οποίο προσδιορίζεται ως ποσοστό του εκάστοτε ισχύοντος ανώτατου ορίου αμοιβής πτυχίου Α΄ τάξης για την αντίστοιχη κατηγορία μελέτης.
Η προεκτιμώμενη αμοιβή όλων των σταδίων της μελέτης, όπως αυτή έχει προσδιοριστεί με ακρίβεια από την αρμόδια υπηρεσία είναι μονοσήμαντα καθορισμένη και προφανώς δεν υπάρχει δυνατότητα να μειωθεί μετά τη διενέργεια σχετικής έκπτωσης από τον υποψήφιο ανάδοχο έτσι ώστε να είναι εντός του προβλεπόμενου ορίου του 30% που ορίζει η ανωτέρω διάταξη».
Επισημαίνεται ότι η παραπάνω διάταξη αφορά αποκλειστικά και μόνο την ανάθεση της μελέτης, ενώ ζητήματα όπως η προετοιμασία φακέλου του έργου, η προεκτίμηση αμοιβής, η διοίκηση, παρακολούθηση, έγκριση και παραλαβή της μελέτης, διενεργούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3316/2005.
Επίσης, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρου 4 του Ν. 3316/2005, οι προκηρύξεις μελετών που εγκρίνονται μετά τις 20 Μαρτίου κάθε έτους λαμβάνουν υποχρεωτικά υπόψη για τον υπολογισμό της προεκτιμώμενης αμοιβής τη νέα αναπροσαρμοσμένη τιμή του συντελεστή (τκ) του Κανονισμού Προεκτιμώμενων Αμοιβών Μελετών και Υπηρεσιών η οποία για το έτος 2013 και συγκεκριμένα τη χρονική περίοδο από 21/03- 2013 έως 20-3-2014 είναι, (τκ)=1,259.
Αναλυτικά η εγκύκλιος eggr31705_06082013

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.