Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2013

Αδιανόητο: για 20 μίλια πέντε ώρες! Η σύνδεση με τις Σποράδες

Αδιανόητο: για 20 μίλια πέντε ώρες!

Έντυπη Έκδοση
Ελευθεροτυπία, Σάββατο 24 Αυγούστου 2013Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΟΤΣΗ
Ο45χρονος μηχανικός Σεργκέι Σεμίν ήρθε με τη φαμίλια του (σύζυγος, δυο παιδιά στην εφηβεία και πεθερά) στο Προκόπι Ευβοίας για να προσκυνήσουν το λείψανο του «θαυματουργού» Αϊ-Γιάννη του Ρώσου. Ετσι βρεθήκαμε να κολυμπάμε μαζί στην επιλεγμένη ερημιά μου επί τριάντα τόσα χρόνια.
Με διαυγή ατμόσφαιρα, διαγράφονταν απέναντι αδρά η Σκόπελος και η Αλόννησος, με ένα μικρό διάκενο να τις χωρίζει.
Ενθουσιασμένος από τη Βόρεια Εύβοια ο Σεργκέι είναι έτοιμος για νέες εξερευνήσεις:
«Είναι ωραία αυτά τα νησιά;»
«Πανέμορφα»
«Και πόσο απέχουν από εδώ;»
«Περί τα 20 μίλια»
«Και πώς πάει κανείς για μια διήμερη βόλτα;»
Εδώ τα μπλέξαμε...
«Δεν πάει! Εκτός κι αν θέλει να υποβληθεί σε πολύωρη ταλαιπωρία...».
Με άκουγε άναυδος να του περιγράφω τις τρεις χρονοβόρες «επιλογές» (η μια χειρότερη από την άλλη) που έχει όποιος θέλει να περάσει απέναντι -με αδιανόητο δεδομένο ότι η Βόρεια Εύβοια δεν έχει απ' ευθείας ακτοπλοϊκή σύνδεση με τις Σποράδες. Εχουμε και λέμε: Από τον... Αγιο Κωνσταντίνο, η πρώτη, όπου περνάς με πορθμείο από την Αιδηψό. Από τον Αγιόκαμπο στη Γλύφα, η δεύτερη, κι από εκεί μέσω... Βόλου στη Σκιάθο. Και από την Κύμη, μέσω Χαλκίδας, η τρίτη. Μέσος όρος χρόνου για καθεμιά από τις τρεις διαδρομές: τουλάχιστον πέντε ώρες! Για 20 μίλια!
Κούνησε το κεφάλι του ο Σεργκέι:
«Και είσαστε σοβαρή τουριστική και ναυτική χώρα; Αφήνετε ανεκμετάλλευτο τον παράδεισο, που σας έδωσε ο Θεός και κλαίτε για την ανεργία και την κρίση;».
Τα αυτονόητα, που προκάλεσαν την επικριτική έκρηξη του Ρώσου προσκυνητή, δεν φαίνεται να απασχολούν ιδιαίτερα τους πολιτικούς εκπροσώπους μιας περιοχής αγρίως χειμαζόμενης από την ανεργία. Οι δύο ντόπιοι υπουργοί, πρωτοξάδερφοι Σίμος και Συμεών Κεδίκογλου, έχουν πιο σοβαρές ενασχολήσεις... Μένει, έτσι, πάλι, ο ακαταπόνητος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου, από τους πλέον παραγωγικούς του Κοινοβουλίου, όπου και θα (ξανα)φέρει το θέμα σε σύνδεση με ένα επιτακτικά αναγκαίο αναπτυξιακό πρόγραμμα για τη Βόρεια Εύβοια.
Προικισμένη με απαράμιλλο φυσικό κάλλος, η Βόρεια Εύβοια αδικείται από άσχημους δομημένους χώρους (εξαίρεση: η Λίμνη, τμήματα της Αιδηψού και κάπως της Ιστιαίας) και από ένα άθλιο οδικό δίκτυο.
Κάποιες σκέψεις μου είχα καταγράψει σ' αυτές τις στήλες κατά καιρούς και είχα κουβεντιάσει λεπτομερώς με τον Β. Αποστόλου και τους πρώην δημάρχους Κηρέως Πρ. Ενωτιάδη και Γ. Τριάντη. Θα τις συνοψίσω σε μια πολυεπίπεδη πρόταση με αλληλένδετα σκέλη:
1. Εκπαιδευτικός τουρισμός με ελκυστικό άξονα ένα θεματικό πάρκο στην πανέμορφη ποταμιά (όπου και ένα από τα τρία μεγαλύτερα πλατάνια της χώρας) από το Προκόπι ώς το Μαντούδι. Ενας πλούσιος ζωολογικός κήπος προσιτός στον τσιμεντόπληκτο μαθητόκοσμο του Λεκανοπεδίου (ένα τούνελ 2.700 μέτρων θα συντόμευε κατά μισή ώρα τη διαδρομή από Αθήνα) για να μη λένε τα παιδιά μας... κουμπαρά το γουρουνάκι και... μικρό κροκόδειλο τη σαύρα...
2. Θρησκευτικός τουρισμός. Αυξανόμενα διαρκώς πλήθη πιστών συρρέουν στο Προκόπι για να προσκυνήσουν το σκήνωμα του Αϊ-Γιάννη του Ρώσου (αιχμάλωτος στον πρώτο ρωσοτουρκικό πόλεμο Λευκορώσος στρατιώτης, μεταφέρθηκε στο Προκόπι Καππαδοκίας, όπου τα εκπληκτικά θαύματα, που του αποδίδουν, τον έκαναν προσφιλέστατο στους Ρώσους και τους Ελληνες ευσεβείς, αλλά και σε Τούρκους). Εχει ήδη εκδηλωθεί ρωσικό ενδιαφέρον για τουριστικές επενδύσεις στην περιοχή. Αν, μάλιστα, ο περιώνυμος ηγούμενος Εφραίμ πείσει τον φίλο του Πούτιν να κατηφορίσει με το κότερό του από το Αγιον Ορος για να προσκυνήσει το ιερό λείψανο, πρωτίστως οι Ρώσοι προσκυνητές θα γίνουν μιλιούνια και ο θρησκευτικός τουρισμός χρυσωρυχείο, επ' αγαθώ της τοπικής κοινωνίας, βεβαίως, και όχι, όπως ώς τώρα, υπό την ανέλεγκτη διαχείριση της Εκκλησίας. Τέλος,
3. Βιολογικές καλλιέργειες. Και πορθμείο από το Μαντούδι, για να μεταφέρονται καθημερινά οπωροκηπευτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα στα κοσμοβριθή ξενοδοχεία υψηλής ποιότητας τουρισμού, απέναντι, στις Σποράδες...
Ανεδαφικοί οραματισμοί ενός αφελούς ελληνολάτρη φαίνονται όλα αυτά, όταν ενσκήπτουν για να τα ξεσχίσουν αδίστακτα οι γύπες, που νέμονται και δυναστεύουν αυτή τη δύσμοιρη χώρα.
Στις 21 Ιουνίου 2010 ο μέχρι προ ολίγων μηνών περιφερειάρχης Στ. Ελλάδας Θανάσης Σκορδάς εμφανίζεται στο Μαντούδι ως εκπρόσωπος του κατασκευαστικού ομίλου ΤΕΡΝΑ και σαν Αϊ-Βασίλης, με πλουμιστά δώρα για τους χαχόλους. Σε προγραμματισμένη σύναξη με το δημοτικό συμβούλιο και τοπικούς φορείς αναπτύσσει τις «επιπτώσεις» (ευεργετικές συνέπειες ήθελε να πει και είπε το... αντίθετο, αφού η γλώσσα συχνά τιμωρεί όσους την κακοποιούν) από την εφαρμογή ρηξικέλευθου σχεδίου της γενναιόδωρης ΤΕΡΝΑ για να σωθεί η Β. Εύβοια: να κηρυχθούν ΒΙ.ΠΕ. (ήτοι, Βιομηχανική Περιοχή, όπου επιτρέπονται και οχλούσες περιβαλλοντικά μονάδες) οι εγκαταστάσεις των πρώην μεταλλείων Σκαλιστήρη, αγορασμένες ήδη από την ΤΕΡΝΑ. Και να τιναχθεί, δηλαδή, στον αέρα από τους κερδοσκόπους το περιφερειακό χωροταξικό σχέδιο που προβλέπει αναπτυξιακά για τη Β. Εύβοια γεωργικές καλλιέργειες, κτηνοτροφία και τουρισμό, πρωτίστως, και βεβαίως μη ρυπογόνες εξορυκτικές δραστηριότητες, δευτερευόντως.
Και, ω του θαύματος -χωρίς να βάλει το χέρι του ο Αϊ-Γιάννης: η ΒΙ.ΠΕ. θεσμοθετείται με τις ευλογίες του κυρίου Σκορδά, γεν. γραμματέα αρχικά και μετέπειτα υφυπουργού Ανάπτυξης!
Τόσο απλά και αναίσχυντα. Τόσο προκλητικά αυταπόδεικτη η διαπλοκή, να επιβραβεύεται ασύδοτη...

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.