powered by Surfing Waves

Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Μπουραντάς προς Χατζηδάκη :έργα στην Εύβοια δεν δημοπρατούνται επειδή οι πιστώσεις που έχουν διατεθεί είναι ανεπαρκείς




Επιστολή απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Αθανάσιος Μπουραντάς στον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη με θέμα: «Διάθεση των αναγκαίων πιστώσεων για την ΣΑΕΠ – 766 (Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας) την ΣΑΕΠ – 066, όπως και των προβλεπόμενων πιστώσεων από τους ΚΑΠ 2013».

Η επιστολή είναι η ακόλουθη:

Κύριε Υπουργέ,

Όπως θα πρέπει να γνωρίζετε, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, έχει μειωμένο πρόγραμμα στο ΕΣΠΑ κα θα συνεχίσει και στην επόμενη Προγραμματική Περίοδο να έχει μειωμένες πιστώσεις.

Αυτό συμβαίνει από το γεγονός ότι η Περιφέρεια, πιστώνεται με ΑΕΠ που δεν της ανήκει, γεγονός που έχει αναγνωριστεί από όλες τις Κυβερνήσεις της περιόδου 2005 και μετά.

Όλοι γνωρίζουν ότι οι υποδομές στην Π.Στ.Ε. και κυρίως στην Εύβοια βρίσκονται όπως διαμορφώθηκαν πριν 60 περίπου χρόνια.

Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. που βρισκόταν στην εξουσία κατά την σύνταξη του ΕΣΠΑ, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, μέσα από αλλεπάλληλες συζητήσεις εκείνη την περίοδο, με τους Νομάρχες, Βουλευτές και άλλους φορείς προχώρησε σε δύο σημαντικές αποφάσεις:

1. Περιέλαβε στο ΠΕΠ Στερεάς το ποσό των 209 εκ. €, για να αυξηθεί το Πρόγραμμα στο ύψος του Γ΄Κ.Π.Σ., ώστε να συνεχιστεί η προσπάθεια σύμφωνα με τους προηγούμενους ρυθμούς.

2. Με την ΣΑΕΠ 766, διέθεσε το ποσό των 400 εκ. για την Περιφέρεια Στερεάς και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Η κατανομή ανάμεσα στις δύο Περιφέρειες ήταν 250 εκ. στο Νότιο Αιγαίο, με δύο Νομούς και 150 εκ. στην Στερεά με τέσσερεις Νομούς (εξαιρέθηκε η Φωκίδα που είχε Ειδικό Αναπτυξιακό με υψηλό προϋπολογισμό).

Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας όπως έχει εξελιχθεί μέχρι σήμερα ήταν να εγκαταλειφθεί τελείως το ποσό των 209 εκ. €, από το ΠΕΠ Στερεάς ενώ η χρηματοδότηση της ΣΑΕΠ – 766, με τους ρυθμούς που χρηματοδοτείται, μέχρι τώρα, θα χρειασθούν 40 και πλέον χρόνια για να απορροφηθούν τα προγραμματισμένα ποσά και να εκτελεστούν τα ενταγμένα έργα.

Για να έχετε την πραγματική εικόνα, τα έργα που έχουν δημοπρατηθεί από την ΣΑΕΠ 766, στην Εύβοια και πρέπει να υπογραφούν συμβάσεις μαζί με κάποια που εκτελούνται είναι:

Προϋπολογισμός

Οδοποιΐα Καρυστίας (ΚΑΒΟ ΝΤΟΡΟ): 3.500.000

Παράκαμψη Γιάλτρων (Βορ. Εύβοια): 10.500.000

Παράκαμψη Λ. Αιδηψού (έργο Β΄ΚΠΣ): 7.000.000

Ιστιαία – Βουτάς (έργο Β΄ΚΠΣ): 2.500.000

Αγδίνες – Παπάδες (εκτελείται): 2.000.000

Καταπτώσεις οδού Στομίου-Οξυλίθου (εκτελείται): 3.000.000

Κόμβος Δροσιάς: 1.500.000

ΣΥΝΟΛΟ: 30.000.000

Όλα τα υπόλοιπα έργα, δεν δημοπρατούνται αν και είναι έτοιμα από κάθε άποψη, επειδή οι πιστώσεις που έχουν διατεθεί οδηγούν ουσιαστικά στην ακύρωση του Προγράμματος.

Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες τρείς Περιφερειακές Ενότητες (Φθιώτιδα, Βοιωτία, Ευρυτανία).

Κύριε Υπουργέ,

Κάποιοι προκάτοχοί σας, συμπεριφέρθηκαν με απαράδεκτο τρόπο στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, που αδικήθηκε κατάφορα με το πλασματικό ΑΕΠ.

Περιμένουμε από εσάς διαφορετικό χειρισμό του ειδικού προβλήματος που αντιμετωπίζουμε.

Η μείωση της εθνικής συμμετοχής στο 5% στα συγχρηματοδοτούμενα έργα, σας επιτρέπει να χρηματοδοτήσετε την ΣΑΕΠ – 766 με το ποσό των 25-30 εκ. € το χρόνο, για να προχωρήσει το Πρόγραμμα παράλληλα με το ΕΣΠΑ, όπως ήταν η λογική της καθιέρωσης της ΣΑΕΠ – 766.

Διαφορετικά, θα πρέπει να θεωρηθεί ότι το πρόγραμμα αυτό έχει εγκαταλειφθεί και αναλαμβάνετε αυτή την ευθύνη, αφού με 6 εκ. € που διαθέσατε για την ΣΑΕΠ – 766, τα 5 εκ. για την ΣΑΕΠ – 066 και το γεγονός ότι βρισκόμαστε στο τέλος Αυγούστου 2013 και δεν έχει διατεθεί ούτε ένα ΕΥΡΩ, από τους ΚΑΠ για επενδύσεις, σημαίνει ότι απλά έχουν εγκαταλειφθεί συνολικά οι Περιφέρειες της Χώρας.

Όμως με τέτοια πολιτική δεν υπάρχει καμία ελπίδα.

Την ίδια στιγμή υπάρχουν περιοχές της Χώρας (μεταξύ αυτών και η Εύβοια) που έχουν ανεργία πάνω από 35% και καμία ανησυχία, καμία προσπάθεια, κανένα ενδιαφέρον δεν έχει επιδειχθεί για να αντιμετωπιστεί σε κάποιο βαθμό αυτή η τραγική και ανεπίτρεπτη κατάσταση.

Γνωρίζουμε ότι η Κυβέρνηση είναι απασχολημένη με την σωτηρία της Χώρας, αλλά όπως φαίνεται η χώρα είναι δύσκολο να σωθεί όταν οι πολίτες δεν μπορούν να επιβιώσουν.
Με εκτίμηση

Ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας

Αθανάσιος Μπουραντάς


0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.