powered by Surfing Waves

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Απορρίπτουν πρόταση για άμεση μεταφορά του Δημοτικού Συμβουλίου στο πνευματικό κέντρο Λίμνης, την Στροφυλιά, το Μαντούδι ή την Αγία Άννα



Η πρόταση του δημάρχου για μεταφορά των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου από το κτίριο Μελά σε άλλη αίθουσα ώστε  το κτήριο Μελά να χρησιμοποιηθεί  ως Μουσείο απερρίφθη. Η αναπλαση του κτηρίου Μελά είχε επιδοτηθεί για να φιλοξενήσει τα εκθέματα του Μουσείου Χρηστομάνου. Ο κ. δήμαρχος πρότεινε να αποφασίσει το Δ.Σ.  για  μεταφορά του Δημοτικού Συμβουλίου σε μια από τις  4  πιθανές αίθουσες:
1.  πνευματικό κέντρο Λίμνης (δίπλα από τον κινηματογράφο)
2.πνευματικό κέντρο στην Στροφυλιά,
3. Μαντούδι
4. Αγία Άννα

Την πρόταση του κ. Δημάρχου ψήφισαν οι κκ. Κατσούρας Δημήτριος ,Γεωργάκαινα Ελένη ,Παληός Ευστράτιος ,Περήφανου Νίκη λαι Λιαγκάκης Ευστάθιος.


Οι κ.κ Στεργίου Ιωάννη ,Στέφου Κυριακή , Καντζούρας Ιωάννης ,Φλώκου Κωνσταντάκη Σοφία ,Μουργιάς Ιωάννης ,Παζάρας Βασίλειος, Τάρλας Κυριάκος , Αλατζάς Ευάγγελος ,Κουκουρίκος Ηλίας ,Δανέλλης Ιωάννης , Γιαννιός Κων/νος ,Χατζής Ανδρέας ψήφισαν η "αποδέσμευση του κτιρίου Μελά από αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου να γίνει αφού πρώτα εκπονηθεί μελέτη από το  Πανεπιστήμιο, στην οποία θα φαίνονται τα πραγματικά δεδομένα όσο αφορά το πλήθος των εκθεμάτων και το χώρο που είναι απαραίτητος για την στέγαση τους". Η πρόταση αυτή επικράτησε.


Παρόμοια πρόταση είχε απορριφθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 24/9/13. Διάβασε εδώ
Τότε  ο κ. Ψαρρός ο κ. Ψαρρός είχααπορρίψει την πρόταση με το αιτιολογικό ότι  « Το Δημοτικό συμβούλιο κοσμεί με την παρουσία του τον χώρο. Αλλοίμονο αν γίνει ένας περιφερόμενος θίασος, χάνει κάθε κύρος ο θεσμός.» .



Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α από το πρακτικό της αρίθμ. 13 / 9-6-2016 συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου  Αριθμός Απόφασης Νο 93 /2016


Θ Ε Μ Α : Μεταφορά των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου από το κτίριο Μελά σε άλλη αίθουσα και αξιοποίηση του κτιρίου Μελά ως Μουσείου

O Δήμαρχος εισηγούμενος το θέμα είπε:
«Το κτίριο Μελά είχε φτιαχτεί για ένα συγκεκριμένο σκοπό, και επιδοτήθηκεγια το σκοπό αυτό, αναφέρεται στη σύμβαση χρηματοδότησης.Πρόκειται να φιλοξενήσει τα εκθέματα του Μουσείου Χρηστομάνου. Τα εκθέματα αυτά έχουν συγκεντρωθεί, βρίσκονται στο Δήμο, βρίσκονται στο Μουσείο, πακεταρισμένα, αριθμημένα πριν από αρκετά χρόνια από το 2012. Και δεν ξέρουμε και σε τι κατάσταση είναι πλέον. Επιθυμία όλων ήταν στο παρελθόν, το κτίριο αυτό να αξιοποιηθεί για τον σκοπό που φτιάχτηκε, που ανακαινίστηκε. Και από το 2008 είχαν δοθεί τα εκθέματα, είναι πολύ παλιά ιστορία. Λοιπόν, αυτό το κτίριο πρέπει να αξιοποιηθεί ως εκθεσιακός χώρος. Και γι αυτά τα εκθέματα και οτιδήποτε άλλο μπορεί να φιλοξενηθεί, γιατί δεν ξέρουμε τον όγκο που θα πιάσουν αυτά τα εκθέματα. Θα πρέπει λοιπόν να παρθεί μία απόφαση να αδειάσει αυτή η αίθουσα και να μην χρησιμοποιείται ως Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά για το σκοπό αυτό του Μουσείου. Έχουμε έρθει σε επικοινωνία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, και έχουμε την προσφορά τους, αυτή που είδατε στην αναμόρφωση, για να αξιοποιηθούν τα εκθέματα αυτά. Θα χρειαστεί επιπροσθέτως στην αίθουσα αυτή να γίνουν διάφορες αρχιτεκτονικές και κατασκευαστικές αλλαγές, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν από τα εκθέματα και την χρήση γενικότερα του χώρου.

Για το σκοπό αυτό λοιπόν και για να προετοιμαστούμε έγκαιρα, προτείνεταινα γίνει μεταφορά του Δημοτικού Συμβουλίου κανονικά και με ένα ρυθμό που δεν θα εμποδίζει τη λειτουργία του σε άλλους χώρους. Ποιοι είναι αυτοί οι χώροι οι πιθανοί;
Ένας χώρος μπορεί να είναι όπως αξιοποιείτο και στο παρελθόν το πνευματικό κέντρο πάνω δηλαδή, δίπλα από τον κινηματογράφο μας, αυτή η αίθουσα, δεν είναι σαν και αυτή ποιοτικά, είναι μία αίθουσα που μπορεί να μας φιλοξενήσει, είναι και στην έδρα του Δήμου όπως προβλέπεται.

Μια εναλλακτική άλλη λύση θα ήταν να πάει στον χώρο στο πνευματικό κέντρο στην Στροφυλιά, που έχει το πλεονέκτημα ότι είναι ισόγειο μπορεί να έρχεται όποιος θέλει με μεγαλύτερη αίθουσα και κεντροβαρικά, είναι μικρότερες οι αποστάσεις από όλες τις Δημοτικές ενότητες. Έχει το μειονέκτημα ότι δεν είναι στην έδρα του Δήμου σύμφωνα με το νόμο.


Και μια τρίτη λύση που θα μπορούσε να υπάρχει είναι να πάει σε έναν οποιοδήποτε άλλο χώρο είτε στο Μαντούδι είτε στην Αγία Άννα, με ότι πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα έχουν αυτοί οι χώροι.
Αυτές είναι οι προτάσεις, να συζητηθούν και να καταλήξουμε για να μπορέσουμε στη συνέχεια να προχωρήσουμε στη σύμβαση με το Πανεπιστήμιο, ότι όντως έχουμε στη διάθεση αυτό το χώρο. Χωρίς να έχουμε απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, δεν μπορεί να υπογραφεί η σύμβαση ότι ναι αναλαμβάνει το Πανεπιστήμιο, έτσι; λέω την περίπτωση αυτή, άρα είναι αναγκαία προϋπόθεση.
Επίσης στην περίπτωση που το Δημοτικό Συμβούλιο, με τα όσα είπα προηγουμένως, να πάμε σε άλλη θέση, θα πρέπει να παρθεί απόφαση μεταγενέστερα, για να βρούμε έναν χώρο εργαστηρίου, για να ανοιχθούν, να γίνει η αποσυσκευασία των εκθεμάτων, να ταξινομηθούν, και αυτό θα είναι, σας το λέω εκ των προτέρων, μάλλον το παλιό εργοστάσιο της ΔΕΗ, ο χώρος που ήταν για υφαντήρια, να φτιάξουμε εκεί έναν ωραίο χώρο να έχει εργαστήριο, να έχει ζεστά κρύα νερά, να πάνε όλα τα εκθέματα εκεί, να ανοιχθούν, να ταξινομηθούν, και να έρχονται εδώ πέρα πλέον έτοιμα και σεπροθήκες. Θα είναι μια καλή λύση αυτό.
Λοιπόν το θέμα είναι να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο, να φύγει η αίθουσα αυτή ως χρήση, να πάει στις αίθουσες που πρότεινα προηγουμένως, ή οποιαδήποτε άλλη πρόταση μπορεί να υπάρξει».

Ακολούθησε διαλογική κατάσταση όπως καταγράφεται στα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά κι αφού ελήφθησαν υπόψη η εισήγηση του κ. Δημάρχου και οι προτάσεις των πιο κάτω δημοτικών συμβούλων:

Κουτσουράς Σταύρος: Προτείνω να αποδεσμευτεί η χρήση του συγκεκριμένου χώρου και όσο αφορά για το πού θα πηγαίνουμε για τα δημοτικά συμβούλια θα το δούμε σε ένα επόμενο δημοτικό συμβούλιο. Να αποδεσμευτεί η χρήση του κτιρίου μελά και να αποδοθεί για τους λόγους τους οποίου έγινε.

Στεργίου Ιωάννης: Το ότι στεγάζεται στο κτίριο Μελά το Δημοτικό Συμβούλιο δεν απαγορεύει να προχωρήσουμε σε σύμβαση με το Πανεπιστήμιο, δεν υπάρχει απαγορευτικός όρος. Ψηφίσαμε την σχετική πίστωση με την αναμόρφωση του προϋπολογισμού , να κάνουμε την προγραμματική σύμβαση, να δούμε τι λέει αυτή η σύμβαση ,να έρθει και το Πανεπιστήμιο ,να εξετάσει τη συλλογή ,να μας πει το χώρο που χρειάζεται κι εδώ είμαστε να αποφασίσουμε. Η αποδέσμευση όμως να γίνει μετά την εκπόνηση της μελέτης

Γιαννιός Κων/νος: Είπαμε, να παραχωρηθεί η αίθουσα αλλά πρώτα να εκπονηθεί μελέτη, να γίνει ότι πρέπει να γίνει, να έρθει τεκμηριωμένη εδώ καινα ψηφίσουμε εκείνη την ώρα για την παραχώρηση, και που θα γίνουν τα Συμβούλια στην συνέχεια. Ας γίνουν οι μελέτες, αυτά μπορεί να κάνουνε και ένα χρόνο να γίνουν.
Βούλγαρης Αναστάσιος : Εγώ προτείνω σήμερα να αποφασίσουμε μόνο για την παραχώρηση, τίποτα άλλο, η αποδέσμευση να γίνει μετά την εκπόνηση μελέτης από το Πανεπιστήμιο

Δήμαρχος: : Εγώ θέλω να καταγραφεί στα πρακτικά το εξής. Ότι η απόφαση αυτή που λέει, να παραχωρηθεί για μουσειακός χώρος το κτίριο αυτό με την προϋπόθεση της σύνταξης μελέτης, αν γίνει ποτέ μελέτη με τα δεδομένα που είναι αόριστα, είναι σαν να μην υφίσταται απόφαση.

ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ Α π ο φ α σ ί ζ ε ι

Η αποδέσμευση του κτιρίου Μελά από αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου να γίνει αφού πρώτα εκπονηθεί μελέτη από το  Πανεπιστήμιο, στην οποία θα φαίνονται τα πραγματικά δεδομένα όσο αφορά το πλήθος των εκθεμάτων και το χώρο που είναι απαραίτητος για την στέγαση τους.
Την πρόταση ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ Στεργίου Ιωάννη ,Στέφου Κυριακή , Καντζούρας Ιωάννης ,Φλώκου Κωνσταντάκη Σοφία ,Μουργιάς Ιωάννης ,Παζάρας Βασίλειος, Τάρλας Κυριάκος , Αλατζάς Ευάγγελος ,Κουκουρίκος Ηλίας ,Δανέλλης Ιωάννης , Γιαννιός Κων/νος ,Χατζής Ανδρέας
Ψήφοι δώδεκα -12-
Μειοψηφούντων των πιο κάτω δημοτικών συμβούλων:
Κατσούρας Δημήτριος ,Γεωργάκαινα Ελένη ,Παληός Ευστράτιος ,Περήφανου Νίκη ,Λιαγκάκης Ευστάθιος : Συμφωνούμε με την πρόταση κ. Δημάρχου

Ψήφοι πέντε -5-

Βούλγαρης Αναστάσιος : Παρών
Αλεξίου Δημήτριος : Λευκό



Διαβάσε επίσης

Κορωνίδες υποκρισίας για το κτήριο Μελά: Ο κ. Ψαρρός ανησυχεί για το κύρος του θεσμού του Δημοτικού Συμβουλίου
Κυριακή, Οκτωβρίου 13, 2013









0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.