powered by Surfing Waves

Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Δεν θα εκπροσωπηθεί ο δήμος μας στην Γενική Συνέλευση του ΦοΔΣΑ Στερεάς


Το Δημοτικό Συμβούλιο σε έκτακτη συνεδρίαση του αποφάσισε να μην σταλεί εκπρόσωπος του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας στην Γενική Συνέλευση του ΦοΔΣΑ που θα πραγματοποιηθεί την 27/6/2016.



Από το πρακτικό της αρίθμ. 14/ 21-6-2016 συνεδρίασης του Δημοτικού  ΣυμβουλίουΑριθμός Απόφασης Νο  106 /201
Ο Πρόεδρος ύστερα από την διαπίστωση της απαρτίας κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και είπε τα εξής:
Η συνεδρίαση αυτή κρίθηκε αναγκαία και κατεπείγουσα ,προκειμένου να συζητηθεί το θέμα
«Ορισμός εξουσιοδοτημένου αντιπροσώπου Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης- Αγ. Άννας στη Γενική Συνέλευση του ΦΟΔΣΑ» και να ληφθεί η σχετική απόφαση επειδή η Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων του ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας ΑΕ θα πραγματοποιηθεί στις 27/6/2016 ,δηλαδή εντός ολίγων ημερών.
Το δημοτικό συμβούλιο ύστερα από διαλογική συζήτηση κι αφού έλαβε υπόψη :
1. Την πρόταση του κ. Δημάρχου για την συζήτηση του θέματος
2. Τις διατάξεις του άρθρου 67 παρ.7 του ν. 3852/2010
Αποφαίνεται  Ομόφωνα Χαρακτηρίζει το θέμα του «Ορισμού εξουσιοδοτημένου αντιπροσώπου Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης- Αγ. Άννας στη Γενική Συνέλευση του ΦΟΔΣΑ» ως κατεπείγον και την συνεδρίαση κατεπείγουσα.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος εισηγούμενος το θέμα είπε:
«Κύριοι σύμβουλοι, η Ανώνυμη Εταιρεία των ΟΤΑ «ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας ΑΕ» με το αρίθμ. πρωτ 1192/1-6-2016 μας γνωστοποιεί ότι αποφασίστηκε η σύγκληση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων ,η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 27/6/2016,ημέρα Δευτέρα και ώρα 11.00 π.μ στο Κυριακοπούλειο-Ηλιοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο Ιτέας με θέματα ημερήσιας διάταξης:
1.Υποβολή και ακρόαση των εκθέσεων του ΔΣ και του Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή επί των οικονομικών καταστάσεων της εταιρικής χρήσης 30-4-2015-31-12-2015 ,όπως επίσης και των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων της ίδιας χρήσης.
2. Υποβολή κι έγκριση των οικονομικών καταστάσεων της εταιρικής χρήσης 30-4-2015-31-12-2015 μαζί με τις εκθέσεις του ΔΣ και του Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή
3. Υποβολή και έγκριση του διοικητικού –οικονομικού Απολογισμού
4. Απαλλαγή μελών του ΔΣ και Ελεγκτών της εταιρείας από κάθε ευθύνη αποζημίωσης επί των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων και της εν γένει διοίκησης και διαχείρισης της πρώτης εταιρικής χρήσης 30-4-2015-31-12-2015
5. Εκλογή ορκωτού ελεγκτή-λογιστή(τακτικού-αναπληρωματικού) για την χρήση από 1η Ιανουαρίου 2016 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2016 και καθορισμός της αμοιβής του
6. Εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου
7.Διάφορες ανακοινώσεις-Λοιπά θέματα
Με την σημερινή μας απόφαση θα πρέπει με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να ορίσουμε εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο μας στην Γενική Συνέλευση. Οι Δήμοι-Μέλη ,αν επιθυμούν, μπορούν να ορίσουν και αναπληρωτή εκπρόσωπο τους στην Γενική Συνέλευση».
Το δημοτικό συμβούλιο ύστερα από διαλογική συζήτηση κι ανταλλαγή απόψεων κι αφού έλαβε υπόψη τα πιο πάνω ,τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά και τις πιο κάτω γνώμες των δημοτικών συμβούλων:
Στεργίου Ιωάννης: Είναι ένα θέμα που έχουμε συζητήσει και πριν ένα χρόνο περίπου ,σχετικά με τον ΦοΔΣΑ ΑΕ ,εμείς είχαμε εκφράσει την διαφωνία μας και βέβαια σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο. Για τους λόγους που είχαμε αναφέρει στην 39/2015 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου τους οποίους κι επαναλαμβάνω « Σαν δημοτική παράταξη δεν συμφωνήσαμε με την μετατροπή του φορέα σε Ανώνυμη Εταιρεία και βέβαια δεν μπορούμε να είμαστε ανακόλουθοι στην πρώτη απόφαση αλλά και στην δεύτερη ενισχυτική απόφαση που έλαβε το Δημοτικό συμβούλιο.
Στο καταστατικό του νέου φορέα απουσιάζουν τα δημοτικά συμβούλια, δεν έχουν θέση, άποψη και λόγο. Κατά συνέπεια πιστοί στις αρχές και τη θέση μας δεν μπορούμε να συμμετάσχουμε και να ψηφίσουμε σ ́αυτή την διαδικασία. Καταψηφίζουμε».
Και σήμερα λοιπόν δηλώνω ότι δεν μπορούμε να είμαστε ανακόλουθοι σ ́αυτά που λέμε και υποστηρίζουμε ,δεν θα συμμετάσχουμε στην διαδικασία, ούτε θα ψηφίσουμε κανένα εκπρόσωπο, όποιος κι αν είναι αυτός, όπως είχαμε κάνει και την προηγούμενη φορά.
Υπάρχουν αποφάσεις που θεωρούν μη νόμιμη τη σύσταση του ΦοΔΣΑ ΑΕ.  ν αυτό έχει ξεπεραστεί δεν το γνωρίζουμε. Μένουμε στα επίσημα έγγραφα που μας έχουν κοινοποιηθεί από τις υπηρεσίες του Δήμο.
Παζάρας Βασίλειος: Θέτω υπόψη του σώματος ότι μπορεί να είμαι αντίθετος με τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων με την μορφή ΑΕ αλλά σήμερα το μάζεμα των Στερεών Απορριμμάτων γίνεται από αυτόν. Αρα υφίσταται, σε διαφορετική περίσταση δεν θα έπρεπε να μαζεύουν ούτε τα σκουπίδια. Άλλο είναι αυτό το θέμα κι άλλο αν θέλουμε να στείλουμε αντιπρόσωπο μας.
Κουκουρίκος Ηλίας: Καλούμαστε σήμερα να πάρουμε απόφαση να στείλουμε εκπρόσωπο με τον αναπληρωτή του για να νομιμοποιήσουμε κάτι που ουσιαστικά είναι άκυρο. Υπάρχουν ένα σωρό στοιχεία που αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει Ανώνυμη Εταιρεία. Με συντριπτική πλειοψηφία 22/5 περίπου πήραμε απόφαση κατά της Α.Ε κι ερχόμαστε τώρα να στείλουμε εκπρόσωπο να νομιμοποιήσουμε και να είμαστε ανακόλουθοι με την απόφαση που είχαμε πάρει παλιότερα.
Κουτσουράς Σταύρος: Είμαστε μέτοικοι κι αυτή την στιγμή έχουμε μια συνεργασία .Θεωρώ ότι ο Δήμος μας πρέπει να εκπροσωπηθεί από ένα δημοτικό σύμβουλο με τον αναπληρωτή του για να έχουμε την δυνατότητα να παρακολουθούμε τι γίνεται.
Αν κανένας δεν ενδιαφέρεται τάσσω τον εαυτό μου στην διάθεση του δημοτικού συμβουλίου να εκπροσωπήσω τον Δήμο.
Αλεξίου Δημήτρης: Αγαπητοί συνάδελφοι δεν καταλαβαίνω το λόγο που ήρθε προς συζήτηση το σημερινό θέμα. Ο ΦΟΣΔΑ Α.Ε Στερεάς Ελλάδας δεν υφίσταται, διότι στερείται της νομιμότητας σύμφωνα με την αρ. πρ. 959 /22672 /11-2-2016 απόφαση του γραμματέα της αποκεντρωμένης διοίκησηςΣτερεάς Ελλάδας και σύμφωνα με την 374/2015 απόφαση που εξέδωσε το τμήμα του ελεγκτικού συνεδρίου. κ. Πρόεδρε από πού πηγάζει το έκτακτο της υπόθεσης να γίνει σήμερα Δ.Σ ; Μας καλεί κάποια προϊστάμενη αρχή ή έστω μια παράλληλη υπηρεσία να αποφασίσουμε ; Έχει τόσο ενδιαφέρον να απασχολεί το Δ.Σ. μια πρόσκληση ενός ιδιωτικού φορέα που στερείται νομιμότητας; Είμαι αντίθετος να στείλουμε εκπρόσωπο σε μια συνέλευση που τελεί υπό αίρεση ή νομιμότητά της , διότι θεωρώ πως της προσδίδουμε κύρος και τηννομιμοποιούμε με την συμμετοχή μας. Εμείς εξ άλλου έχουμε πάρει απόφαση από την 22-12-2014 και είχαμε ταχθεί υπέρ της συμμετοχής μας σε σύνδεσμο φορέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων, που να διέπεται από κανόνες ΝΠΔΔ και όχι να συμμετάσχουμε σε μια Α.Ε. ΦΟΣΔΑ που να διέπεται από του κανόνες της αγοράς και του κέρδους. Την απόφαση αυτή κ. Δήμαρχε δεν τη σεβαστήκατε. Σήμερα ήρθε η ώρα να σας γίνει κριτική. Περιφρονήσατε το Δ.Σ. Μας κάνατε μέλος μιας εταιρείας ανώνυμης ,περάσατε περιουσιακά στοιχεία του Δήμου σε αυτήν ,πήρατε αποφάσεις περί οικονομικής συνδρομής εν αγνοία του Δήμου ,πήρατε απόφαση να φέρετε 3000 τόνους σκουπίδια από άλλα διαμερίσματα της για ενταφιασμό στον ΧΥΤΑ Ιστιαίας, κόντρα στην τοπική κοινωνία της Β. Εύβοιας.
Σήμερα όλα αυτά στερούνται νομιμότητας και εσείς έχετε τις ευθύνες σας. Για όλες αυτές τις ενέργειές σας το Δ.Σ δεν είχε καμία ενημέρωση. Τώρα έρχονται για εσάς τα δύσκολα.
Για όλους τους παραπάνω λόγους προτείνω να μη στείλουμε εκπρόσωπο μας στη συνέλευση των μετόχων της Α.Ε ΦΟΣΔΑ . Συγχρόνως δηλώνω πως τάσσομαι υπέρ ενός περιφερειακού διαδημοτικού σχεδιασμού, μέρος του εθνικού σχεδιασμού διαχείρισης στερεών αποβλήτων μακριά από ιδιωτικά συμφέροντα και υπέρ των συμφερόντων πολιτών ,κοινωνίας και περιβάλλοντος.

ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ Α π ο φ α σ ί ζ ε ι
Να μην σταλεί εκπρόσωπος του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας στην Γενική Συνέλευση του ΦοΔΣΑ που θα πραγματοποιηθεί την 27/6/2016.
Την πρόταση ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ Χατζής Αν –Αλεξίου Δ-Κουκουρίκος Η-Γιαννιός Κ-Δανέλης Ι-Στεργίου Ι-Καντζούρας Ι-Μουργιάς Ι(Ψήφοι οκτώ-8-)
Μειοψηφούντων των δημοτικών συμβούλων κ.κ. Κουτσουρά Σ-Κατσούρα Δ-Παζάρα Β-Περήφανου Ν-Αλατζά Ε- Παληού Ε που ψήφισαν ως εκπρόσωποτου Δήμου στη Γενική Συνέλευση τον κ. Κουτσουρά Σταύρο.
(Ψήφοι έξη-6-)





Ορισμένες πληροφορίες για τον ΦΟΔΣΑ ΑΕ Στερεάς Ελλάδας


____________________________________________
Τίτλοι τέλους για τον ΦΟΔΣΑ ΑΕ Στερεάς Ελλάδας με την τροποποίηση του νόμου 4071 που προωθεί το αρμόδιο υπουργείο εσωτερικών και που ήδη έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στη χώρα.


Η τροποποίηση καταργεί τους μετά το 2010 ΦΟΔΣΑ ΑΕ και προβλέπει με πληθυσμιακά κριτήρια ανά περιφέρεια τη σύσταση έως και 4 νομικών προσώπων ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου.
Η νεότερη εξέλιξη στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων απασχόλησε τις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων Ορχομενού και Λεβαδέων.

Τίτλοι τέλους για τον ΦΟΔΣΑ ΑΕ... by LAMIASTARGR


Άρθρο της Αυγής
Χαστούκι στον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Στερεάς Ελλάδας Α.Ε. από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο με απόφασή του ακυρώνει την σύμβαση 16,3 εκατ. ευρώ με την κοινοπραξία ΙΝΤRΑΚΑΤ Α.Ε. - WATT Α.Ε. για την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ

Χαστούκι στον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Στερεάς Ελλάδας Α.Ε. από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο με απόφασή του ακυρώνει την σύμβαση 16,3 εκατ. ευρώ με την κοινοπραξία ΙΝΤRΑΚΑΤ Α.Ε. - WATT Α.Ε. για την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στη Βοιωτία. Την ίδια ώρα, το υφιστάμενο Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας επιτίθεται στην κυβέρνηση και, επ' αφορμή του νομοσχεδίου για την αναδιοργάνωση των φορέων διαχείρισης απορριμμάτων, αντιδρά στην προοπτική «λύσης» και «εκκαθάρισης» της επιχείρησης.

Σύμφωνα με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κρίνεται ότι δεν είναι νόμιμη η μετατροπή του ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας σε ανώνυμη εταιρεία ύστερα από την προσωρινή συγχώνευση με τον περιφερειακό ΦΟΔΣΑ Α.Ε., που αφορούν τα συναφή νομικά πρόσωπα Φθιώτιδας, Φωκίδας, Ευρυτανίας, Θήβας, Κεντρικής και Βόρειας Εύβοιας. Κατά συνέπεια, η διαδημοτική επιχείρηση διαχείρισης απορριμμάτων της Θήβας (ΔΕΠΟΔΑΘ Α.Ε.) «μη νόμιμα» συγχωνεύθηκε στον ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας.

Ως εκ τούτου, το Ελεγκτικό Συνέδριο κρίνει ότι «ο ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας Α.Ε. δε έχει καταστεί καθολικός διάδοχος στην κινητή και ακίνητη περιουσία της ΔΕΠΟΔΑΘ Α.Ε. (που ήταν κύριος και του έργου και αναθέτουσα αρχή στον ελεγχόμενο διαγωνισμό) και δεν έχει υπεισέλθει αυτοδικαίως στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της». Συνεπώς το Ελεγκτικό Συνέδριο κρίνει ότι «μη νομίμως» ο ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας Α.Ε. προέβη στην έκδοση απόφασης κατακύρωσης του διαγωνισμού υπέρ της κοινοπραξίας ΙΝΤΡΑΚΑΤ Α.Ε. - WATT Α.Ε. για την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στη Βοιωτία, κόστους 16,3 εκατ. ευρώ.

Παρά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας Α.Ε. επιλέγει να επιτεθεί στην κυβέρνηση για το νομοσχέδιο που προβλέπει τη μετατροπή των ΦΟΔΣΑ σε Διαχειριστές Στερεών Αποβλητων (Δ.Ι.Σ.Α.) και βάζει τάξη σε τέτοιου τύπου εταιρείες. Έτσι, με απόφασή του το Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας Α.Ε. επιχειρεί να κάνει αντιπερισπασμό και να ζητήσει τη συνυπογραφή του νομοσχεδίου από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνη, προχωρώντας στην a la carte αναγνώριση της αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών, αλλά και των θεσμοθετημένων καθηκόντων του γ.γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων.

Ουσιαστικά, παραγνωρίζει ότι στο νομοσχέδιο θεωρούνται δεδομένοι οι όροι και οι προϋποθέσεις για την επίτευξη των στόχων του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων και ότι αποσκοπεί στην «αναδιοργάνωση των φορέων» που θα επωμισθούν «την υλοποίηση της στρατηγικής και των δράσεων του νέου μοντέλου διαχείρισης αποβλήτων», όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου. Ταυτόχρονα, το Δ.Σ. χαρακτηρίζει την εμπλοκή του υπουργείου Οικονομικών μέσω της επιβολής χρηματικών ποινών και κυρώσεων ως «ευθύ εκβιασμό» στα όργανα διοίκησης των ΦΟΔΣΑ με νομική μορφή Α.Ε.

Στο μεταξύ, με τον ισχυρισμό ότι ο συντάκτης του νομοσχεδίου δήθεν επιδιώκει την εκχώρηση της αρμοδιότητας διαχείρισης των απορριμμάτων σε εργολάβους, ζητάει περισσότερη «ευελιξία». Παραγνωρίζοντας ότι στους νέους Δ.Ι.Σ.Α. θα υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή των αιρετών, που θα ενισχύει την αντιπροσωπευτικότητα, το Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ Στ. Ελλάδας εκτιμά ότι το σχήμα των ΔΙΣΑ δεν εξασφαλίζει ευελιξία, γιατί τα νέα Δ.Σ. θα είναι πολυμελή και οι αποφάσεις με οικονομικό αντικείμενο θα υπόκεινται σε προληπτικό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο!

Ταυτόχρονα, το Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ Στ. Ελλάδας αμφισβητεί ευθέως τα κριτήρια σύστασης των νέων ΔΙΣΑ, που αφορούν στο πληθυσμιακό κριτήριο και την εγγύτητα σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής και σε Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων, που είτε λειτουργούν είτε προβλέπονται από τον ΠΕΣΔΑ (πράγμα που υποδηλώνει ότι δεν υπάρχει παρέμβαση στους υφιστάμενους εγκεκριμένους περιφερειακούς σχεδιασμούς). Παρ' ότι αναγνωρίζει «τη διατήρηση κάποιων από τους υφιστάμενους ΦΟΔΣΑ», καταλογίζει «σκοπιμότητα» στον συντάκτη του νομοσχεδίου για δήθεν «φωτογραφικές διατάξεις» με σκοπό σε επιμέρους περιοχές «τη διαμόρφωση νέων δεδομένων».

Την ίδια στιγμή, κάνει λόγο για «επιλεκτική» λύση του ΦΟΔΣΑ Στ. Ελλάδας Α.Ε., που συστάθηκε μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη» -γιατί οι υπόλοιποι έχουν συσταθεί προ «Καλλικράτη»- και υποστηρίζει ότι «αν η νομική μορφή της Α.Ε. κρίνεται μη αποδεκτή ως νομική μορφή ενός ΔΙΣΑ, τότε πρέπει να προβλεφθεί νομοθετικά η λύση όλων των Α.Ε.», διαφορετικά «δεν εξυπηρετείται κανένας απολύτως σκοπός».

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.