powered by Surfing Waves

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Τις εκριζωμένες αποικίες των θαλασσόκρινων της Κρύας Βρύσης αναφυτεύει ο kireas.org


Ο kireas.org παρακαλεί τους  επισκέπτες της παραλίας  Κρύας Βρύσης να μην διέρχονται από  τους χώρους αναφύτευσης γιατί οι νεοφυείς βλαστοί είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι τον πρώτο χρόνο.

Με άλλη μια ενέργεια του ο σύλλογος kireas.org προφυλάσσει το απειλούμενο  με εξαφάνιση είδος Παγκράτιο το παράλιο (Pancratium Maritimum ) ή θαλασσόκρινο επαναφυτεύοντας μέρη της παραλίας της Κρύας Βρύσης από τα οποία είχε μαζικά εκριζωθεί από την μηχανική σάρωση της άμμου.


Τα θαλασσόκρινα κινδυνεύουν από το μηχανικό καθαρισμό της άμμου, τους τροχούς και τα πόδια των επισκεπτών και τον "καθαρισμό" του χώρου  για το παρκάρισμα τροχόσπιτων

Από την σελίδα facebook του kireas.org


Την Παρασκευή έγινε από μέλη του συλλόγου μεταφύτευση μεμονωμένων κρίνων της θαλάσσης (Pancratium Maritimum) στο Βόρειο τμήμα της παραλίας της Κρύας Βρύσης. Από το σημείο αυτό έχουν εξαφανιστεί οι πληθυσμοί των κρίνων μετά από μηχανική σάρωση της άμμου. Η μεταφύτευση των βολβών είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για τον πολλαπλασιασμό του είδους και την επαναφορά των κρίνων στα σημεία της παραλιας που έχουν εξαφανιστεί.

Τα νεοφυή στελέχη των θαλασσόκρινων είναι ιδιαίτερα ευάλωτα τον πρώτο χρόνο  και παρακαλούνται οι επισκέπτες της παραλίας  να μην διέρχονται από  τους χώρους αναφύτευσης.

Πινακίδες στα Χανιά καλούν τους επισκέπτες να μη πλησιάζουν


Το Pancratium maritimum δεν μπορεί να αναπτυχθεί όσο παλαιοτέρα γιατί τα νεαρά φυτά καταστρέφονται από τους τουρίστες στις παραθαλάσσιες περιοχές λόγω άγνοιας.  Πολαπλασιαζεται εγγενως και αγενώς. Πολύ συχνά ο εγγενής πολλαπλασιασμός πολλά προβλήματα.  Εγγενής ονομάζεται ο πολλαπλασιασμός που γίνεται με σπόρο. Αγενής ονομάζεται ο πολλαπλασιασμός που γίνεται με τμήματα φυτών και στηρίζεται στην ικανότητα των φυτών να αναγεννούν από φυτικά μέρη, τα όργανα που τους λείπουν. Επειδή τα νέα φυτά παράγονται χωρίς σύμπραξη γεννητικών κυττάρων, μοιάζουν απόλυτα με τα μητρικά.
Το Pancratium maritimum διαθέτει ένα εξαιρετικά βαθύ ριζικό σύστημα (έχουν  μετρηθεί ρίζες μέχρι και 1,5 m), το οποίο είναι διακλαδιζόμενο σε μικρό βαθμό και ανανεώνεται κάθε φθινόπωρο. Αξιοσημείωτο είναι να αναφέρουμε ότι το ριζικό σύστημα διαθέτει συσταλτές ρίζες, οι οποίες διακρίνονται από τις υπόλοιπες λόγω των χαρακτηριστικών αναδιπλώσεων που επιφέρουν στην επιφάνεια τους. Οι συγκεκριμένες ρίζες λόγω των αναδιπλώσεων που διαθέτουν, μπορούν να επιμηκύνονται ή να συστέλλονται, γεγονός που τις καθιστά ικανές να τραβούν τον βολβό προς τα κάτω και παράλληλα να σπρώχνουν το χώμα προς τα πλάγια, μειώνοντας έτσι τις αντιστάσεις. Για όλη αυτή την διαδικασία υπεύθυνο είναι το σπογγώδες παρέγχυμα που διαθέτουν οι συσταλτές ρίζες, του οποίου τα κύτταρα διογκώνονται και καταρρέουν απότομα, δημιουργώντας έτσι μια ελκτική δύναμη .







Η αναπαραγωγή του θαλασσόκρινου



Ο βολβός είναι  πολυετής, χιτωνωτός, περιμέτρου έως 19 cm. Το σχήμα του είναι συνήθως σφαιρικό, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις εμφανίζεται ελλειψοειδές εξαιτίας της θέσης του και των πιέσεων που δέχεται από τους γειτονικούς βολβούς. Οι χιτώνες προέρχονται από τις παχύνσεις των βάσεων των φύλλων και περικλείουν όλο τον βολβό. Η αναπαραγωγή των βολβών γίνεται αγενώς με νέα βολβίδια, τα οποία εμφανίζονται στις μασχάλες των χιτώνων και παραμένουν προσαρτημένα στον μητρικό βολβό από ένα σημείο του βασικού δίσκου. Οι νεαροί βολβοί μπορεί να παραμείνουν συνδεδεμένοι με τον μητρικό βολβό για πολλά χρόνια, αφού η περίοδος νεανικότητας υπερβαίνει τα 4 χρόνια.

Οι σπόροι

 

 

Προστατευτικές πινακίδες στην Κρήτη.  

 

Σχετικά


Dimitrios, N., Despina, N., Kaliopi, P., & Alexios, A. (2006). Pancratium maritimum Ecosystems in Greece. Management and Development of Mountainous and Island Areas, 333.
http://utopia.duth.gr/~apapage/Lab/conferences/naxos_vol1.pdf#page=345

Nikopoulos, Dimitrios, Despina Nikopoulou, and Alexios A. Alexopoulos. (2008): "Methods for the preservation of genetic material of Pancratium maritimum (Amaryllidaceae)." Journal of Food, Agriculture & Environment 6.3&4 538-546.
http://world-food.net/download/journals/2008-issue_3_4/e26.pdf


Καλλιντεράκη Καλλιόπη ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ PANCRATIUM MARITIMUM
http://nefeli.lib.teicrete.gr/browse/steg/theka/2008/kallinterakiKalliopi/attached-document/Kallinteraki.2008.pdf

Zahreddine, H., Clubbe, C., Baalbaki, R., Ghalayini, A., & Talhouk, S. N. (2004). Status of native species in threatened Mediterranean habitats: the case of< i> Pancratium maritimum
L.(sea daffodil) in Lebanon. Biological conservation, 120(1), 11-18.
Grassi, F., Cazzaniga, E., Minuto, L., Peccenini, S., Barberis, G., & Basso, B. (2005). Evaluation of biodiversity and conservation strategies in Pancratium maritimum L. for the NorthernTyrrhenian Sea. Biodiversity & Conservation, 14(9), 2159-2169.
https://www.researchgate.net/profile/Simonetta_Peccenini/publication/225911492_Evaluation_of_biodiversity_and_conservation_strategies_in_Pancratium_maritimum_L._for_the_NorthernTyrrhenian_Sea/links/0c96052722eb766392000000









Διαβάστε επίσης


Βοηθήστε στην αναδημιουργία των ρημαγμένων θαλασσόκρίνων της Κρύας Βρύσης

Τα απειλούμενα θαλασσόκρινα του δήμου μας στην παραλία Κρύας Βρύσης

Κλεφταράκος ξάφρισε τα θαλασσόκρινα της Κρύας Βρύσης από την περίφραξη τους

O kireas.org περιφράζει τα θαλασσόκρίνα της παραλίας της Κρύας Βρύσης


Το απερίφραστο κάλλος των κρίνων της παραλίας της Κρύας Βρύσης (φωτογραφίες)

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.