powered by Surfing Waves

Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Καλυβιώτης: " η Διοίκηση καταργεί την επιστήμη, το Σύνταγμα και την ελεύθερη - υπεύθυνη επιστημονική άποψη."

  ..αναφερόμενος στην Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.


Το Δημοτικό Συμβούλιο εξέδωσε με 20 ψήφους υπέρ και 7 κατά  καταδικαστικό ψήφισμα ενάντια   την παράνομη και αντισυνταγματική συμπεριφορά της Διευθύνουσας Υπηρεσίας και ζητάει από τους αρμοδίους να ενεργήσουν τα δέοντα και να αναζητηθούν ευθύνες ,όπου υπάρχουν.


 Το ψήφισμα ειναι ενάντια στην αυθαίρετα, αναρμόδια, παραπλανητική  και καταχρηστική   ειδική εντολή  της Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας προς  στους μελετητές του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Κηρέως για να περιληφθεί στη μελέτη ΒΙΠΕ (Επιχειρηματικό Πάρκο, τύπου Α΄, υψηλής όχλησης).



 Την  παρέμβαση αποκάλυψε η Νέλλη Ψαρρου σε πρόσφατο άρθρο της στην Εφ.Συν. αναφέροντας  ότι"Η παρέμβαση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας έγινε με έγγραφη «πρόσκληση» στις 18/8/2014 προς την εκπρόσωπο του μελετητικού γραφείου κ. Γεωργούλα, που την καλεί «εντός 10 ημερών» να υποβάλει «διορθωμένη» -όπως αναφέρεται- τη μελέτη, ώστε να προτείνει ΕΠΠΑ Α’, σύμφωνα με την ΚΥΑ.

Με άλλα λόγια, η Περιφέρεια καλεί το ανεξάρτητο μελετητικό γραφείο να συμμορφωθεί προς την απόφαση των υπουργών, διαφορετικά θα ισχύσουν τα προβλεπόμενα του νόμου 3316/05, αρ. 31, παρ. 4δ. Ο νόμος αυτός προβλέπει ότι: «Αν ο ανάδοχος αρνηθεί να αποκαταστήσει το ελάττωμα ή την έλλειψη μέσα στην ταχθείσα προθεσμία, αποκαθίσταται από τον εργοδότη σε βάρος και για λογαριασμό του, με απευθείας ανάθεση των σχετικών εργασιών σε ανάδοχο που έχει τα νόμιμα προσόντα»!

Σ’ αυτήν την «πρόσκληση», η κ. Γεωργούλα απάντησε αρμοδίως: «Η τροποποίηση που εντέλλεται η Δ/σα Υπηρεσία να πραγματοποιήσουμε [...] όχι μόνο δεν αφορά στην αντιμετώπιση ελαττώματος της μελέτης μας, αλλά αντίθετα συνιστά τη συνειδητά αυθαίρετη και αναρμόδια επιβολή ελαττώματος σε αυτήν, εφόσον έχουμε επανειλημμένα επισημάνει [...] την ασυμβατότητα του ιδρυθέντος ΕΠΠΑ τύπου Α’ με το σύνολο του ισχύοντος υπερκείμενου Χωροταξικού Σχεδιασμού και τους κινδύνους που εγκυμονεί η χωροθέτηση αυτή για την καταστροφή του περιβάλλοντος της περιοχής μελέτης και της ευρύτερης περιοχής. Μάλιστα, η εν λόγω εντολή μάς απευθύνεται υπό το κράτος της απειλής για την επαχθή αποπομπή μας από την εκτελούμενη σύμβαση».
"

  Ωμές πολιτικές παρεμβάσεις





Η συζήτηση από τα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου

O πρόεδρος εισηγούμενος το θέμα της ημερήσιας διάταξης αναφέρθηκε στην εισήγηση της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου, που αναφέρει τα εξής:

«Ως γνωστόν εκπονείται το «Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) Δήμου Κηρέως Ν. Ευβοίας» και οι μελετητές κατά την πρώτη φάση της μελέτης υπέβαλαν σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές δύο εναλλακτικά σενάρια για τη χωροταξική διάρθρωση της εν λόγω περιοχής. Το ένα εξ’ αυτών σεναρίων προέβλεπε τη χωροθέτηση Επιχειρηματικού Πάρκου υψηλής όχλησης και το άλλο Επιχειρηματικό Πάρκο Μέσης Όχλησης.
Στο Α αυτό στάδιο της μελέτης ακολουθήθηκε η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης μετά την ολοκλήρωση της οποίας οι μελετητές με έγγραφό τους στις 19-11-2013 οριστικοποίησαν και τεκμηρίωσαν τις απόψεις τους αναφέροντας ότι τόσο για λόγους Περιβαλλοντικής Προστασίας όσο και για λόγους Χωροταξικής νομιμότητας το ιδρυόμενο στην περιοχή του Μαντουδίου Επιχειρηματικό Πάρκο πρέπει να είναι οπωσδήποτε το πολύ μέσης όχλησης γιατί η υψηλή όχληση θα έχει σοβαρότατες δυσμενείς επιπτώσεις και στον Πρωτογενή Τομέα και στο Τουρισμό.
Κατά την έγκριση του Α αυτού σταδίου της μελέτης από την Δ/σα Υπηρεσία υπεδείχθη στους μελετητές να συμπεριληφθεί στο επόμενο στάδιο Β1 της μελέτης Επιχειρηματικό Πάρκο υψηλής όχλησης.
Κατά την υποβολή του Β1 σταδίου της ανωτέρω μελέτης οι μελετητές δεν υιοθέτησαν την εν λόγω υπόδειξη της Δ/σας Υπηρεσίας αλλά με ιδιαίτερα αναλυτικό τρόπο στις σελίδες 55,56 και 57 της εν λόγω μελέτης τεκμηρίωσαν τους λόγους (Προστασία του φυσικού Περιβάλλοντος της περιοχής,
προστασία του ιδιαίτερου οικονομικού χαρακτήρα της περιοχής και συμμόρφωση με τον υπερκείμενο χωροταξικό σχεδιασμό) για τους οποίους η ίδρυση Επιχειρηματικού Πάρκου υψηλής όχλησης στην περιοχή με την χωροθέτηση μάλιστα και γιγαντιαίου θερμοηλεκτρικού σταθμού σε αυτό θα είναι όχι μόνο μη σύννομη αλλά και ιδιαίτερα επιβλαβής για την περιοχή γι’ αυτό και επιβάλλεται η τροποποίηση της σχετικής ΚΥΑ για το Επιχειρηματικό Πάρκο στους φούρνους Μαντουδίου και η τροποποίηση του βαθμού όχλησης από υψηλή σε Μέση.
Την πρόταση αυτή των μελετητών η Υπηρεσία ελέγχου της μελέτης θεώρησε ως ελάττωμα και αυθαίρετα, αναρμοδίως και παραπλανητικά έκανε κατάχρηση σχετικών νομοθετικών διατάξεων δίδοντας την υπ’ αριθ. 2872/18- 8-2014 ειδική εντολή στους μελετητές για να περιληφθεί στη μελέτη
Επιχειρηματικό Πάρκο, τύπου Α΄, υψηλής όχλησης.
Κατόπιν αυτού οι μελετητές εξαναγκάστηκαν στην παραπάνω προσαρμογή  υποβάλλοντας ταυτοχρόνως την από 2-9-2014 ένσταση στην Προϊσταμένη Αρχή της μελέτης ότι η δοθείσα εντολή δεν αφορά αντιμετώπιση ελαττώματος αλλά αντίθετα συνιστά αυθαίρετη και αναρμόδια επιβολή ελαττώματος επί της μελέτης που παραβιάζει τις προδιαγραφές της μελέτης και την επιστημονική
δεοντολογία κατά την εκπόνησή της.



Ο λόγος στη συνέχεια δόθηκε στον κ. Δήμαρχο, που αναφερόμενος στο θέμα είπε:
« Η Διευθύνουσα Υπηρεσία με πρόθεση την έκπτωση των μελετητών παράνομα και κατά παράβαση του Συντάγματος ασκεί πίεση για να επιβληθεί η άποψη της, δηλαδή να αλλάξει την ελεύθερη επιστημονική άποψη και να υποχρεωθούν οι μελετητές να υιοθετήσουν την άποψη της Διευθύνουσας
Υπηρεσίας υπέρ του ΕΠ.ΠΑ τύπου Α΄ (υψηλής όχλησης) και μάλιστα ενάντια στα ισχύοντα κατά την φάση της μελέτης, Εθνικά Χωροταξικά και Αναπτυξιακά Σχέδια.
Κατ΄ αυτόν τον τρόπο η Διοίκηση καταργεί την επιστήμη, το σύνταγμα και την ελεύθερη - υπεύθυνη επιστημονική άποψη.
Ουσιαστικά η Διοίκηση με την συμπεριφορά της αυτή καταργεί την Συνταγματικά κατοχυρωμένη ελεύθερη έκφραση κι έννομη τάξη.
Μετά τα ανωτέρω θα πρέπει να αναζητηθούν διοικητικές και όποιες άλλες ευθύνες αναλογούν στους υπεύθυνους» .
Στη συνέχεια διατυπώθηκαν απόψεις από τους πιο κάτω δημοτικούς συμβούλους ,οι οποίοι είπαν τα εξής:

Στεργίου Ιωάννης :Πρέπει όλοι να γνωρίζουμε πως αναθέτουσα αρχή της μελέτης «Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) Δήμου Κήρεως Ν. Εύβοιας» είναι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, όπως και επιβλέπουσα αρχή είναι η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Συνεπώς είναι άστοχος ο ισχυρισμός περί καταχρηστικής παρέμβασης επί του σταδίου Β’ της ανωτέρω μελέτης. Είναι υποχρέωση της επιβλέπουσας αρχής να συνεργάζεται με την δημοτική αρχή και τους φορείς της περιοχής που αφορά η συγκεκριμένη μελέτη, καθώς και να προτείνει στους μελετητές την ενσωμάτωση των αποφάσεων των συλλογικών τοπικών οργάνων, πράγμα το οποίο έκανε τόσο κατά την εκπόνηση του Α’ σταδίου και ορθώς πράττει και κατά την εκπόνηση του Β’ σταδίου. Με άλλα λόγια έκανε και κάνει το αυτονόητο και αυτό που επιβάλλεται να κάνει.
Ως δημοτική παράταξη δεν είμαστε σύμφωνοι στην έκδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας κατά της Διευθύνουσας Υπηρεσίας όπως προτείνεται από τον κ. Δήμαρχό και επαναλαμβάνουμε πως θεωρούμε αυτή την ενέργεια ως άστοχη.

Παζάρας Βασίλειος: Στην υπηρεσία μου είμαι μελετητής και ελεγκτής μελετών που έχουν σχέση σε ότι γίνεται στα δάση και τις δασικές εκτάσεις. Όλες οι μελέτες υποχρεούνται να είναι επιστημονικές, άρτιες και να τηρούν τις τεχνικές προδιαγραφές.
Η μελέτη με τίτλο «Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Δήμου Κηρέως Ν. Ευβοίας» οφείλει να εναρμονίζεται με τις επιλογές ή κατευθύνσεις του εγκεκριμένου Γενικού και των εγκεκριμένων Ειδικών Πλαισίων Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης». Δεν μπορεί με κανένα τρόπο η παραπάνω εναρμόνιση να βαπτίζεται από τη Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού ως ελάττωμα του μελετητή, προκειμένου αφ΄ενός μεν να εξυπηρετηθεί η ανάπτυξη Επιχειρηματικού
Πάρκου τύπου Α’ στη θέση Φούρνοι Μαντουδίου, αφετέρου δε να συμμορφωθεί η μελετήτρια για να μην της επιβληθούν κυρώσεις.
Είμαστε υπέρ της έκδοσης ψηφίσματος διαμαρτυρίας κατά τα καταχρηστικής παρέμβασης της Διευθύνουσας Υπηρεσίας της μελέτης : «Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) Δήμου Κήρεως Ν. Εύβοιας».

Λιαγκάκης Ευστάθιος: Το να παρεμβαίνει η εξουσία στους μελετητές και στους υπαλλήλους της είναι σύνηθες φαινόμενο ,αν δεν τους κάνουν τα χατίρια. Θυμηθείτε τι έγινε με την κα  Καραβασίλη.Την ξαπόστειλαν. Τα χωροταξικά δεν καλύπτουν τις ανάγκες των δημοτών αλλά των
επιχειρηματιών. Συμφωνούμε στην έκδοση ψηφίσματος.

Αλεξίου Δημήτριος :Οι προϊστάμενοι παίρνουν εντολές από την Περιφέρεια, αυτή παίρνει εντολές από την Κυβέρνηση και η Κυβέρνηση παίρνει τα μνημόνια από το εξωτερικό. Έχω ιδία εμπειρία από τον χώρο της εκπαίδευσης όπου συναδέλφισσα κυνηγήθηκε κατόπιν εντολής του πρώην Υφυπουργού Παιδείας κ.Κεδίκογλου. Ψηφίζω την έκδοση ψηφίσματος, σαν μήνυμα διαμαρτυρίας.
Το δημοτικό συμβούλιο ύστερα από διαλογική συζήτηση κι ανταλλαγή
απόψεων
ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ (Είκοσι-20-ψήφοι υπέρ ,επτά-7-ψήφοι κατά)
Α π ο φ α σ ί ζ ε ι
Την έκδοση του πιο κάτω ψηφίσματος:
Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α
Το Δημοτικό Συμβούλιο καταδικάζει την παράνομη και αντισυνταγματική συμπεριφορά της Διευθύνουσας Υπηρεσίας και ζητάει από τους αρμοδίους να ενεργήσουν τα δέοντα και να
αναζητηθούν ευθύνες ,όπου υπάρχουν.



 Οι σελίδες 55,56 και 57  της μελέτης  πού ανεφέρει η Τεχνική Υπηρεσία









0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.