powered by Surfing Waves

Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Συμβούλιο της Τ.Κ. Αγίας Άννας: θα απομακρυνθούν όλα τα σκουπίδια από την θέση Μπουρνιάς και θα γίνει περίφραξη του χώρου


Σύμφωνα με καταγγελία, επί θητείας Ανέστη Ψαρρού ο ιδιος ο Δήμος εναπόθετε παράνομα  μπάζα στο Μπουρνιά της Αγίας Άννας.

Σε σχόλιο του στη σελίδα facebook του kireas.org  ο κ. Γ. Σκοπελίτης δήλωσε ότι πριν δυο με τρία χρόνια  σαν  οδηγός του δήμου  έπαιρνε εντολές από το δήμο  να ρίχνει τα μπάζα στην θέση Μπουρνιάς της Παραλίας Αγίας Άννας

Αμμοθίνες σε κίνδυνο. Στο έλεος των μπάζων και της ασυνειδησίας ο απειλούμενος οικότοπος  «Παράκτιας αμμοθίνας με είδη θαλάσσιας Πεύκης» (2270*)  της παραλίας της Αγίας Άννας που προστατεύεται απο την ΕΕ και από το νόμο 3937/11 .

 Το θέμα των σκουπιδιών το είχε θέσει ο σύλλογος kireas.org  στην Τοπική Κοινότητα Αγίας Άννας.

Σύμφωνα με επιστολή του κ. Κ. Παπαμήτσου προέδρου της Τ.Κ. Αγίας Άννας το συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας Αγίας Άννας πήρε απόφαση να λύσει το θέμα των σκουπιδιών του Μπουρνιά με την βοήθεια του  Δήμου και προέβη σε  κάποιες ενέργειες. Σε πρώτη φάση επιχειρήθηκε η απομάκρυνση μέρους των  απορριμμάτων  με  μηχανήματα του Δήμου που  σύμφωνα με τον κ. Παπαμήτσο δεν τελεσφόρησε λόγω τους μεγάλου όγκου των απορριμμάτων.

 Ο κ. Παπαμήτσος ανέφερε επίσης ότι:  "για να γίνει ο πλήρης καθαρισμός της περιοχής πρέπει να νοικιαστούν ιδιωτικά φορτηγά μεγάλης χωρητικότητας (νταλίκες). Για τη λύση προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να περιμένουμε να ενεργοποιηθεί ο προϋπολογισμός του 2015 γιατί δυστυχώς δεν υπάρχουν αντίστοιχες πιστώσεις στον εναπομείναντα προϋπολογισμό του έτους 2014. Επίσης όταν τελειώσει η απομάκρυνση όλων των απορριμμάτων θα τοποθετηθούν πινακίδες και σε κάποια σημεία περίφραξη για μην εμφανιστεί ξανά αυτό το φαινόμενο".



Από την σελίδα facebook του kireas.org


Η απάντηση του Προέδρου της  Τοπικής Κοινότητας Αγίας Άννας για τα σκουπίδια στην θέση Μπουρνιάς παραλίας Αγίας Άννας σε σχετική  καταγγελία του kireas.org που έγινε στις 27/9/2014
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αγία Άννα, 24/11/2012
ΝΟΜΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ Αριθ. Πρωτ.: 8
ΔΗΜΟΣ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ-ΛΙΜΝΗΣ-ΑΓΙΑΣ ΆΝΝΑΣ
ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ
ΠΡΟΣ : ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
& ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ kireas.org

Κύριοι,

Θα θέλαμε εξ αρχής να σας ευχαριστήσουμε για το ενδιαφέρον σας για το περιβάλλον και την καθαριότητα στα όρια των αρμοδιοτήτων της τοπικής μας κοινότητας. Όπως θα θέλαμε και στο μέλλον να μας βοηθάτε στο έργο μας εντοπίζοντας οτιδήποτε υποπέσει στην αντίληψή σας.

Σας βεβαιώνουμε ότι θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας για να βελτιώσουμε την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην περιοχή μας.

Το μέγεθος και η σοβαρότητα του προβλήματος που μας εντοπίσατε ήταν γνωστά και σε μας με την ανάληψη των καθηκόντων μας.

Μετά τη λήψη της επιστολής σας το θέμα συζητήθηκε στο πρώτο συμβούλιο της τοπικής μας κοινότητας στις 2/10/2014 και με πρακτικό Νο1, με αριθμό απόφασης 4/2014 γνωστοποιούμε το τεράστιο μέγεθος του προβλήματος προς το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας και ζητάμε τη συνδρομή τους.

Σε πρώτη φάση επιχειρήσαμε να απομακρύνουμε κάποια από αυτά τα απορρίμματα με τα μηχανήματα του Δήμου μας αλλά είναι τόσο μεγάλος ο όγκος τους που δεν έφερε αποτέλεσμα. Για να γίνει ο πλήρης καθαρισμός της περιοχής πρέπει να νοικιαστούν ιδιωτικά φορτηγά μεγάλης χωρητικότητας (νταλίκες). Για τη λύση προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να περιμένουμε να ενεργοποιηθεί ο προϋπολογισμός του 2015 γιατί δυστυχώς δεν υπάρχουν αντίστοιχες πιστώσεις στον εναπομείναντα προϋπολογισμό του έτους 2014. Επίσης όταν τελειώσει η απομάκρυνση όλων των απορριμμάτων θα τοποθετηθούν πινακίδες και σε κάποια σημεία περίφραξη για μην εμφανιστεί ξανά αυτό το φαινόμενο.

Ευελπιστούμε να δώσουμε λύση σε αυτό το πρόβλημα το συντομότερο δυνατό.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Τ.Κ. ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ


ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

 
___________________________________________________


Η επιστολή του kireas.org 27/9/14



Προς
Τοπική Κοινότητα Αγίας Άννης
Υπόψιν Προέδρου Κωνσταντίνου Παπαμήτσου
και μελών του Συμβουλίου Τοπικής Κοινότητας Αγίας Άννας


Αγαπητέ Πρόεδρε και μέλη του Τοπικού Συμβουλίου Αγίας Άννας,


Στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας σαν Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας, όπως αυτές περιγράφονται από τις διατάξεις του άρθρου 82 του Ν. 3852/2010 είναι και η μέριμνα για την καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων.

Επίσης το συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας του οποίου ηγείστε, σύμφωνα με τον ίδιο νόμο εκφέρει γνώμη στα άλλα διοικητικά όργανα του Δήμου, σε θέματα προστασίας του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, την αναβάθμιση της αισθητικής περιοχών, καθώς και για την καθαριότητα αυτών, όπως επίσης και για θέματα προστασίας της δημόσιας υγείας.

Με βάση τα παραπάνω και με σκοπό αφενός την λήψη των σχετικών δράσεων εκ μέρους σας και αφετέρου την λήψη απόφασης γνωμοδότησης του Τοπικού Συμβουλίου προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου και το Δημοτικό Συμβούλιο, θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη σας και υπόψη του Τοπικού Συμβουλίου τα κάτωθι:

Την ύπαρξη ρύπανσης που δημιουργείται από παράνομες και ανεξέλεγκτες αποθέσεις στερεών αποβλήτων στην θέση Μπουρνιάς στην Παραλία Αγκάλη, Αγίας Άννας λίγα μέτρα μακριά από το Camping Oasis Village. Εκτός από τον κίνδυνο που εγκυμονούν για την δημόσια υγεία, οι ανεξέλεγκτες αποθέσεις στο Μπουρνιά υποβαθμίζουν το περι-αστικό τοπίο και φυσικό περιβάλλον της Τοπικής Κοινότητας, ένα βασικό τουριστικό πόρο για την τοπική οικονομία. Ως γνωστόν σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι για την συλλογή και μεταφορά των σκουπιδιών από χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα στους Δήμους.

Όπως θα δείτε και από τις επισυναπτόμενες φωτογραφίες η κατάσταση είναι πολύ άσχημη και σαφώς επικίνδυνη και για το παρακείμενο δάσος (κίνδυνος πυρκαγιάς) και για το έδαφος (μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα).

Στις φωτογραφίες απεικονίζεται και απειλούμενος οικότοπος «Παράκτιας αμμοθίνας με είδη θαλάσσιας Πεύκης », που αποτελεί σύμφωνα με την Οδηγία των Οικοτόπων (οδηγία ΕΟΚ 92/43) οικότοπο προτεραιότητας (κωδικός 2270*). Πρόκειται για ένα σπάνιο, εξαιρετικής ομορφιάς οικότοπο, που προστατεύεται με τις - ΚΥΑ 33318/3028/11-12-1998 (ΦΕΚ 1289/Β/28-12-98) την ΚΥΑ Η.Π. 14849/853/Ε103/4-4-2008 (ΦΕΚ 645/Β/11-4-08) και το νόμο 3937 (ΦΕΚ 60Α/31.3.2011) για την διατήρηση της βιοποικιλότητας .

Καταλαβαίνουμε ότι τα προβλήματα με την ανάληψη των καθηκόντων σας είναι πολλά και δύσκολα, ζητούμε όμως την άμεση επέμβαση της Δημοτικής Αρχής για τον καθαρισμό, απολύμανση και αποκατάσταση αυτού του χώρου από όλα τα στερεά απόβλητα και τα οικιακά απορρίμματα. Θα ήταν επίσης απαραίτητο να ληφθούν τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοιες καταστάσεις τόσο στην απόμερη περιοχή Μπουρνιά όσο και σε άλλα μέρη της παραλίας που παρατηρούνται παρόμοια φαινόμενα σε μικρότερη έκταση.

Ευχαριστούμε για την προσοχή σας και αναμένουμε με προσδοκία την ανάληψη των σχετικών δράσεων αποκατάστασης και προστασίας του χώρου καθώς και την έκδοση γνώμης από το Τοπικό Συμβούλιό σας που θα αποσταλεί στις αρμόδιες υπηρεσίας του Δήμου ή το Δημοτικό Συμβούλιο για τα περαιτέρω.

Μετά τιμής

Σύλλογος Περιβάλλον & Πολιτισμός kireas.org


Οι επισυναπτόμενες φωτογραφίες
https://www.facebook.com/skireas/media_set?set=a.10202918057247683.1073741830.1090490677&type=1&l=3923c7e5e6












0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.