powered by Surfing Waves

Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Νεκρό δελφίνι στην παραλία Ψαροπούλι Βασιλικών


Ένα νεκρό δελφίνι έβγαλαν τα κύματα της θάλασσας στην παραλία Ψαροπούλι Βασιλικών στη Βόρεια Εύβοια.

Το άτυχο θηλαστικό εντόπισαν κάτοικοι της περιοχής. Φαίνεται πως το δελφίνι μπλέχτηκε σε δίχτυα ψαράδων από τα οποία δεν κατάφερε να γλυτώσει, σύμφωνα με το eviazoom.gr. Πάντως, Δεν είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται νεκρό δελφίνι στην συγκεκριμένη παραλιακή ζώνη.

Για το περιστατικό ενημερώθηκε το Λιμεναρχείο.


Το λεγόμενο κοινό δελφίνι (Delphinus delphis), ένα από τα τέσσερα είδη δελφινιών που φιλοξενούν οι ελληνικές θάλασσες, μόνο κοινό δεν είναι πια στη χώρα μας, καθώς κινδυνεύει με εξαφάνιση σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ειδών της Ελλάδας. Τα δελφίνια προστατεύονται στην Ελλάδα στο πλαίσιο της ACCOBAMS, της συνθήκης που έχουν υπογράψει οι χώρες της Μεσογείου και του Εύξεινου Πόντου για την προστασία των κητωδών.


 Ιόνιο Πέλαγος και Κορινθιακός Κόλπος, Σαρωνικός Κόλπος, Δωδεκάνησα, Βόρειο Αιγαίο, Βόρειες Σποράδες είναι περιοχές σημαντικές για το κοινό δελφίνι στη Μεσόγειο, το οποίο κινδυνεύει. Παράγοντες που έχουν οδηγήσει στη μείωση των πληθυσμών του κοινού δελφινιού (Delphinus delphis) στη Μεσόγειο περιλαμβάνουν:

1. Μειωμένη διαθεσιμότητα τροφής εξαιτίας της υπεραλίευσης.

2. Ρύπανση από χημικά και βαρέα μέταλλα με επακόλουθο την εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος και της αναπαραγωγικής δυνατότητας.

3. Θνησιμότητα από αλιευτικά εργαλεία, συμπεριλαμβανομένων και των αφρόδιχτων.

4. Τις κλιματικές αλλαγές και την αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας.

5. Κατά το παρελθόν, σημαντικός παράγοντας θνησιμότητας ήταν η, εκ προθέσεως, θανάτωση των δελφινιών.

.
Στην Ελλάδα έχουν παρατηρηθεί, ταυτοποιηθεί και καταγραφεί 14 διαφορετικά είδη κητωδών, 9 από αυτά ζουν και αναπαράγονται στις Ελληνικές θάλασσες, ενώ εικάζεται ότι άλλα 6-7 είδη διέρχονται από τις θάλασσές μας μέσω των στενών του Γιβραλτάρ, της διώρυγας του Σουέζ ή του Εύξεινου Πόντου.

Τα συνηθέστερα είδη μικρόσωμων δελφινιών στον ελληνικό χώρο είναι το Ρινοδέλφινο, το Ζωνοδέλφινο, το Κοινό δελφίνι, και το Σταχτοδέλφινο.

Στις ελληνικές θάλασσες ζει μόνιμα ένα είδος φάλαινας, η Πτεροφάλαινα, και επτά είδη οδοντοκητών: Φυσητήρας, Ζιφιός, Σταχτοδέλφινο, Ρινοδέλφινο, Κοινό δελφίνι, Ζωνοδέλφινο, Φώκαινα. Ως περιστασιακά και σπάνια έχουν καταγραφεί άλλα δύο είδη φαλαινών (Μεγάπτερη φάλαινα και Βόρεια Ρυγχοφάλαινα) και δύο είδη οδοντοκητών (Ψευδόρκα και Στενόρυγχο δελφίνι).





ΤΑ ΕΙΔΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ



Σταχτοδέλφινο

Κατάσταση είδους: Τρωτό (Όταν ένα είδος χαρακτηρίζεται τρωτό σημαίνει ότι αντιμετωπίζει υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης στο μεσοπρόθεσμο μέλλον)

Στον Κορινθιακό έχει απομείνει μόνο ένα δελφίνι αυτή τη στογμή.

Το σταχτοδέλφινο, το πιο μεγαλόσωμο απ’ όλα τα δελφίνια (το μέγιστο ολικό του μήκος στην Ελλάδα μπορεί να φτάσει και τα 3,30 μ.). Γεννιέται γκρι αλλά μεγαλώνοντας αποκτάει γρατζουνιές στο κορμί του από τις αψιμαχίες με άλλα δελφίνια οπότε καταλήγει άσπρο. Όσες περισσότερες όμως γραντζουνιές έχει ένα ζώο τόσο καλύτερα αφού θεωρούνται «δείκτης ποιότητας». Το συναντάμε στο Μυρτώο Πέλαγος, στη Χαλκιδική, στις Βόρειες Σποράδες, στη θάλασσα των Κυθήρων και στη ΝΔ Κρήτη.
Κυριότερες απειλές: Παρεμπίπτουσα αλιεία με παραγάδια. Πλαστικά απορρίμματα.


Ρινοδέλφινο

Κατάσταση είδους: Τρωτό (Όταν ένα είδος χαρακτηρίζεται τρωτό σημαίνει ότι αντιμετωπίζει υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης στο μεσοπρόθεσμο μέλλον) .

Το ρινοδέλφινο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο δελφίνι μετά το σταχτοδέλφινο. Είναι το δελφίνι που συναντάει κανείς περισσότερο στις παράκτιες περιοχές. Αναπτύσσει ταχύτητες που ξεπερνούν τα 30 χλμ/ώρα. 
Κάνει απίστευτα άλματα που μπορούν να φτάσουν τα 8 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας. Στον Αμβρακικό ζει ένας απομονωμένος πληθυσμός που κινδυνεύει με εξαφάνιση. Έρευνες στον συγκεκριμένο πληθυσμό έδειξαν ότι τα ρινοδέλφινα, αντιδρούν με διαφορετικό τρόπο στον ξαφνικό σε σχέση με τον αναμενόμενο θάνατο ενός μέλους της κοινωνίας τους, όπως ακριβώς και οι άνθρωποι.
Κυριότερες απειλές: Μείωση τροφής, απευθείας θανάτωση, παρεμπίπτουσα αλιεία με παραδοσιακά μέσα, θόρυβος.

Ζωνοδέλφινο

Κατάσταση είδους: Τρωτό (Όταν ένα είδος χαρακτηρίζεται τρωτό σημαίνει ότι αντιμετωπίζει υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης στο μεσοπρόθεσμο μέλλον)

Στον Κορινθιακό ζουν τα μικρότερα ζωνοδέλφινα του κόσμου τα οποία είναι και απολύτως απομονωμένα. Είναι το πιο συχνά απαντόμενο δελφίνι. Καταδύεται μέχρι τα 200 μ. αλλά μπορεί να φτάσει και σε μεγαλύτερα βάθη. Η μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να αναπτύξει είναι τα 60 χλμ/ώρα. Έχει μια χαρακτηριστική μαύρη γραμμή («ζώνη» οπότε και το όνομα) που ξεκινάει από το μάτι και καταλήγει στην γενετική περιοχή.
Κυριότερες απειλές: Χημική ρύπανση, εκούσια θανάτωση και εμπλοκή σε πελαγικά παρασυρόμενα αφρόδιχτα.


Κοινό δελφίνι

Κατάσταση είδους: Κινδυνεύον (Όταν ένα είδος θεωρείται κινδυνεύον σημαίνει ότι το είδος αντιμετωπίζει πολύ υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης στο φυσικό του περιβάλλον στο άμεσο μέλλον) .
Κινδυνεύει άμεσα με εξαφάνιση δεδομένου ότι κάποτε ήταν το πιο…κοινό δελφίνι στην Ελλάδα όμως τα τελευταία χρόνια ο ελληνικός πληθυσμός έχει υποστεί σημαντική μείωση. Έχει τον πιο σύνθετο και εντυπωσιακό χρωματισμό σώματος από όλα τα δελφίνια και το πιο υδροδυναμικό σχήμα αφού αναπτύσσει ταχύτητες που μπορούν να φτάσουν τα 65χλμ/ώρα, όταν το ανθρώπινο παγκόσμιο ρεκόρ στα 100μέτρα στίβου είναι τα 36,7χλμ/ώρα.

Κυριότερες απειλές: Απευθείας θανάτωση. Παρεμπίπτουσα αλιεία με παραδοσιακά μέσα.













Οδηγός προς ναυτιλλομένους / Marine mammal encounter instructions from Thalassa project on Vimeo.

ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΗΤΩΔΩΝ


Απειλές για τη ζωή τους

Τα κητώδη, δυστυχώς, απειλούνται κυρίως από ανθρωπογενείς αιτίες. Η ρύπανση των θαλασσών, η υπεραλίευση, οι δυναμίτες, τα αφρόδιχτα, τα όλο και πυκνότερα δρομολόγια πλοίων και ταχύπλοων σκαφών, η αύξηση της θερμοκρασίας της γής, ο θόρυβος, και τα νέας τεχνολογίας όργανα εντοπισμού υποβρύχιων στόχων είναι μερικές μόνο από τις σημαντικότερες απειλές που έχουν να αντιμετωπίσουν αυτά τα προικισμένα πλάσματα.
Προσθέτοντας σ' αυτά και κάποια εχθρότητα εκ μέρους πολλών ψαράδων, που τα σκοτώνουν σε κάθε ευκαιρία είτε γιατί θεωρούν ότι τους λιγοστεύουν το ψάρι, είτε γιατί μερικές φορές καταστρέφουν τα δίχτυα, μπορεί κανείς να καταλάβει το μέγεθος της φθοράς που υφίστανται οι υπάρχοντες πληθυσμοί των κητωδών.

Όμως, μεγαλύτερη ακόμη απειλή από τις ήδη προαναφερθείσες αποτελεί η άγνοια και η αδιαφορία τόσο του κόσμου, όσο και της πολιτικής ηγεσίας του κάθε κράτους, που φυσικά έχει μέρος της ευθύνης για τη διαφύλαξη της φυσικής κληρονομιάς του πλανήτη μας.

ΔΕΛΦΙΝΙ ΤΟ ΚΟΙΝΟ
delphinusmini
ΓΡΑΜΠΟΣ
grampusmini
ΨΕΥΔΟΡΚΑ
pseudorcamini
BALAENA MYSTICETUS
bowheadmini
BALAENOPTERA BOREALIS
seiwhalemini
BALAENOPTERA EDENI
brydeswhalemini
ΒΟΡΕΙΝΗ ΡΑΜΦΟΦΑΛΑΙΝΑ
sowerbysbeakedmini
GRAY WHALE
graywhalemini
PYGMY SPERM WHALE
ΜΑΥΡΗ ΦΑΛΑΙΝΑ
northernrightwhalemini
ΡΥΓΧΟΦΑΛΑΙΝΑ
minkewhalemini
ΟΡΚΑ
orcamini
ΖΩΝΟΔΕΛΦΙΝΟ
stenellamini
ΖΙΦΙΟΣ
ziphiusmini
  

Διαβάστε επίσης

ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΩ ΤΑ 4 ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΕΙΔΗ ΔΕΛΦΙΝΙΩΝ

Λεπτομερής φωτογραφική παρουσίαση των εξωτερικών μορφολογικών διαφορών μεταξύ των 4 ειδών δελφινιών, που έχουν μόνιμους πληθυσμούς στις ελληνικές θάλασσες,


ΤΑ 9 ΕΙΔΗ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΘΗΛΑΣΤΙΚΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝ

Φωτογραφική παρουσίαση των 8 ειδών κητωδών και του ενός είδους φώκιας, που έχουν μόνιμους πληθυσμούς στις ελληνικές θάλασσες


ΚΗΤΩΔΗ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ



Υλικό απο  το Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών Αρίων



Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.