powered by Surfing Waves

Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Το ΥΠ.ΕΣ. μελετά την αναμόρφωση της διοικητικής οργάνωσης της χώρας




Στις δυσλειτουργίες και στα προβλήματα που έχουν αναδειχθεί μέσα από την εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης» αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θεόφιλος Λεονταρίδης κατά την εκδήλωση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής με θέμα: «Άξονες Συνεργασίας των ΟΤΑ Α’ Βαθμού και της Αποκεντρωμένης διοίκησης».

Ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε ότι το υπουργείο Εσωτερικών εργάζεται «πυρετωδώς για την αναμόρφωση της διοικητικής οργάνωσης της χώρας και ξεκινά από την επαναθεμελίωση της τοπικής αυτοδιοίκησης». Μάλιστα έκανε γνωστό ότι προς την κατεύθυνση αυτή έχει ήδη συσταθεί στο υπουργείο Στρατηγική Διευθύνουσα Ομάδα, στην οποία θα συμμετέχει και εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ, της ΕΝΠΕ και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, από την οποία εκπορεύονται οι πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές των μεταρρυθμίσεων που έχουμε θέσει ως πρωτεύοντα στόχο για την τοπική αυτοδιοίκηση (π.χ. οι έλεγχοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου / διαχείριση ακίνητης περιουσίας / αρμοδιότητες κλπ.).

Ο αναπληρωτής υπουργός επισήμανε ότι «στα τέσσερα 4 χρόνια που ήδη υλοποιείται το πρόγραμμα «Καλλικράτης»… η μορφή που πήρε κατά την υλοποίησή του παρασάγγας απέχει από αυτό που είχαν οραματιστεί όσοι το ξεκίνησαν».

Ενδεικτικά τα προβλήματα που ανέφερε σχετιζόταν με τα δάνεια των δήμων, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, τη συρρίκνωση του στελεχιακού δυναμικού και την επικάλυψη αρμοδιοτήτων.

Αναλυτικότερα ανέφερε:

α) την υπερχρέωση των δήμων από δάνεια, ληξιπρόθεσμες οφειλές κλπ,

β) τη συρρίκνωση του στελεχιακού δυναμικού, λόγω συνταξιοδοτήσεων κλπ,

γ) την επικάλυψη αρμοδιοτήτων μεταξύ των ΟΤΑ Α’ και Β΄ βαθμού, καθώς και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, κάτι που επιφέρει τεράστιο διοικητικό βάρος στις Υπηρεσίες, αλλά και ταλαιπωρία στον πολίτη,

δ) την ενδυνάμωση της διοικητικής και επιχειρησιακής ικανότητας της τοπικής αυτοδιοίκησης, δηλαδή των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού, καθώς και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, παράλληλα με το λειτουργικό εκσυγχρονισμό τους.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.