Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2016

Νέες μειώσεις στα έσοδα των δήμων προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός


Νέες μειώσεις στα έσοδα των δήμων προβλέπει ο Κρατικός προϋπολογισμός για το 2017. Σύμφωνα με την Εισηγητική Έκθεση:

Περικόπτονται τα 214 εκ. ευρώ των παρακρατηθέντων πόρων των δήμων, μειώσεις δηλαδή που αντιστοιχούν σε 2,5 μηνιαίες καταβολές των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων για κάθε δήμο.

Επιβάλλονται αυξήσεις εσόδων από φόρους και τέλη, μόνο για τα ανταποδοτικά τέλη προβλέπει αύξηση 14%.

Δεν αποδίδονται στους δήμους ούτε τα μισά από αυτά που προβλέπει ο ν.3852/2010.

Οι μειώσεις που επιβάλλονται στους δήμους ξεπερνούν κατά 300% τις αντίστοιχες συνολικές μειώσεις της Γενικής Κυβέρνησης.

Οι επενδύσεις που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, εξακολουθούν να είναι σε φθίνουσα πορεία, με αποτέλεσμα μεταξύ 2015/2017 να έχουν μειωθεί κατά 35%. Επιβάλλεται στους δήμους για το 2017 πλεόνασμα ύψους 70 εκ. ευρώ.

Σημειωτέον δε ότι στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητας δεν προβλέπονται αυτού του είδους οι μειώσεις στους δήμους.

Οι ΚΑΠ στην εισηγητική Έκθεση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2017

Αποκλίσεις από την εφαρμογή του Ν. 3852/2010Να σημειωθεί ότι ήδη η ΚΕΔΕ και κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη αναφορικά με τα οικονομικά των δήμων έχει ζητήσει:

Να εγγραφεί ποσό ίσο με 214 εκατ. € στον Κρατικό Προϋπολογισμό 2017, ως η πρώτη δόση της νέας γενιάς παρακρατηθέντων.

Να αρχίσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για τη νέα γενιά παρακρατηθέντων. Μόλις κλείσει η διαπραγμάτευση το ποσό των 214εκατ.€ του 2017 θα συμψηφιστεί στο συνολικό ποσό.

Να εφαρμοστεί κατά γράμμα ο Ν. 3852/2010.

Να υπάρξει γενναία αύξηση του ΠΔΕ με ειδικό κωδικό, αυξημένης συμμετοχής, για τα δημοτικά έργα.

Να μην απαιτούνται νέα πλεονάσματα από την Τοπική Αυτοδιοίκ

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.