powered by Surfing Waves

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να μη αποδεχτεί την μονομερή λύση συμβασης παραχώρησης του δασικού χωριού από το δημόσιο


Από το πρακτικό της αρίθμ. 17/ 12-7-2016 συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου



O Πρόεδρος πριν από την έναρξη συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης του δημοτικού συμβουλίου ζήτησε να συζητηθεί το θέμα της «Ενημέρωσης για το Δασικό Χωριό» ύστερα από αίτημα των συμβούλων της μείζονος μειοψηφίας, χαρακτηρίζοντας το θέμα ως κατεπείγον.
Το δημοτικό συμβούλιο ύστερα από διαλογική συζήτηση κι αφού έλαβε υπόψη :
1. Την πρόταση του κ.Προέδρου για την συζήτηση του θέματος
2. Τις διατάξεις του άρθρου 67 παρ.7 του ν. 3852/2010

Αποφαίνεται Ομόφωνα Χαρακτηρίζει το θέμα της «Ενημέρωσης για το Δασικό Χωριό» ως κατεπείγον και συζητητέο κατά την παρούσα συνεδρίαση του.

Ο Πρόεδρος έδωσε το λόγο στον κ. Δήμαρχο ,ο οποίος είπε:
«Με πρωτοβουλία του Υπουργού Αγροτικής ανάπτυξης του κυρίου Απόστολου, έγινε συνάντηση την περασμένη Πέμπτη ώρα 11:00 στο Υπουργείο με θέμα το Δασικό χωριό. Συζητήθηκε περιληπτικά και διεξοδικά στην συνέχεια, ότι ο Δήμος έχει πάρει απόφαση, αυτή που ξέρουμε, να παραμείνει στον Δήμο και να προχωρήσουμε σε νέα δημοπρασία με όλες εκείνες τις επιφυλάξεις που είχαμε πει, σχετικά με τον χρόνο της εκμίσθωσης του Δασικού χώρου, το θυμάστε, που υπολείπονται δύο χρόνια, ενώ θα πρέπει να είναι περισσότερα, για να έχει ενδιαφέρον ο κάθε μισθωτής.
Ανταλλάχθηκαν οι απόψεις, έγιναν γνωστά βέβαια αυτά στον Υπουργό, ήταν και ο γενικός γραμματέας ΥΠΕΣ εκεί, ήταν ο κ. Παζάρας, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης, και επίσης ο κύριος Ζίγκηρης από το Δασαρχείο και ο Πρόεδρος του χωριού Παπάδες.
Λοιπόν η πρόθεση του Υπουργείου, ήτανε να αναλάβει το ίδιο, ως κυβέρνηση πλέον, όλη την διαδικασία για το Δασικό Χωριό. Δηλαδή από δω και πέρα να δημοπρατήσει να συντηρήσει τα πάντα. Αυτή ήταν η πρόθεση του.
Εμείς τονίσαμε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στην οποία επιμένουμε. Αλλά ανεξάρτητα απ΄ όλα, νομίζω ότι το δημόσιο συμφέρον, υπηρετείται με την πρόταση που έκανε ο Υπουργός.
Ρωτήθηκε αν υπάρχουν χρήματα στο Υπουργείο για να κάνει όλα όσα συζητήθηκαν. Και εκεί μας είπε βεβαίως, ότι θα γίνει μια πρόταση στο πράσινο Ταμείο να δοθούν κάποια χρήματα για τις άμεσες ανάγκες του Δασικού χωριού.
Βέβαια το ερώτημα που τίθεται, αλλά δεν το συζητήσαμε, είναι αν το πράσινο Ταμείο μπορεί να τα δώσει στην κυβέρνηση ή στο Υπουργείο, γιατί να μην τα δώσει στο Δήμο να κάνει τις αντίστοιχες δουλειές. Φυσικά δεν είναι ο Δήμος και το Υπουργείο στην ίδια θέση, εκεί όπως καταλαβαίνετε με ένα τηλέφωνο και μεταξύ των γραμματέων, μπορούν να λυθούν τα πάντα. Εμείς θα πρέπει να περάσουμε από την Αποκεντρωμένη και χίλια δύο άλλα πράγματα.
Έτσι μας ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους, να αναλάβει το Υπουργείο, όπως έχει αναλάβει και άλλα Δασικά χωριά, με την ίδια διαδικασία. Μάλιστα δε εκεί μας είπαν και το εξής περίεργο, ενώ εμείς γκρινιάζουμε ότι είναι ασυντήρητο και καταστρέφεται, μας είπανε ότι είναι το πιο καλοσυντηρημένο. Εμάς μας φάνηκε περίεργο αυτό, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα, γιατί εμείς δεν ξέρουμε τα υπόλοιπα Δασικά χωριά πως είναι, οι ίδιοι το γνωρίζουν. Λοιπόν, αυτή η κουβέντα έγινε. Και δεν ξέρω στη συνέχεια, τι περιμένουμε, μάλλον θα πρέπει να έρθει κάποιο άλλο από την Αποκεντρωμένη, σχετικά με αυτό το θέμα».

Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στους πιο κάτω δημοτικούς συμβούλους:

Παζάρα Βασίλειο : Για ενημέρωση επειδή ήμουνα παρών, αν θέλετε. Εκείνο που είπε ο Υπουργός ο κύριος Αποστόλου ήταν, ότι το Δασικό χωριό δεν πρέπει να χάσει την αξία του, γιατί είναι δημόσιο αγαθό. Και θα πρέπει, προκειμένου να έχει την οποιαδήποτε εξέλιξη ύστερα για μίσθωση ή
υπεκμίσθωση, θα πρέπει να είναι συντηρημένο. Και έτσι όπως είναι σήμερα, αυτός που μπορεί να το συντηρήσει, είναι το δημόσιο. Άρα εμείς καταγγέλλουμε –είπε ο Υπουργός- θα καταγγείλουμε τη
σύμβαση με τον Δήμο μονομερώς και από κει και πέρα ο Δήμος θα καταγγείλει με την σειρά του τον μισθωτή. Θα βγάλουμε χρήματα για να συντηρηθεί. Και από κει και πέρα δεν πήρε καμία απόφαση, δεν πάρθηκε απόφαση, τι θα γίνει μετά.
Λοιπόν μεταξύ του Δήμου και της Δασικής υπηρεσίας έχει υπογραφεί ένα μισθωτήριο. Και έχει την δυνατότητα ο καθένας να κάνει καταγγελία αυτού του συμφωνητικού που έχει υπογραφεί. Αυτό είπε ότι θα κάνει το δημόσιο. Έχει το πλήρες δικαίωμα να καταγγείλει αυτήν τη σύμβαση και να προβεί στην συντήρηση.
Δεν συζητήθηκε αν θα το πάρει το δημόσιο, αν το ίδιο το δημόσιο το μισθώσει, αν, αν, αν. Δεν πάρθηκε καμία τέτοια απόφαση.
Η απόφαση η δικιά μας είναι συγκεκριμένη, έχει πάθει σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο και από κει και πέρα, αν συμβεί οτιδήποτε, εδώ είμαστε να το παλέψουμε, και δεν κάνουμε καθόλου πίσω, απλά είναι τα πράγματα.

Στεργίου Ιωάννη: Λοιπόν, να πω ότι εκπλήσσομαι, διότι άκουσα από στόμα Δημάρχου, ότι η πρόθεση του Υπουργείου είναι να το πάρει. Εμάς δεν μας ενδιαφέρει, εμένα προσωπικά ποια είναι η πρόθεση του Υπουργείου, εμένα με ενδιαφέρει ποια είναι η πρόθεση του Δήμου. Η πρόθεση του Δήμου έχει φανεί με αποφάσεις και με συζητήσεις μέσα στις αίθουσες συνεδριάσεων. Που και η τελευταία απόφαση ή 89/2016 είχαμε πάρει μία συγκεκριμένη απόφαση, θα να προβεί ο Δήμος σε όλες τις ενέργειες προκειμένου να το συντηρήσει. Και μάλιστα, άλλες έπρεπε να ήταν οι κινήσεις που έπρεπε να είχε κάνει η Δημοτική αρχή, και όχι να κάνει συσκέψεις στα κέντρα λήψεως των Αθηνών για να δίνουμε πίσω αυτά τα οποία μας έχουν εκχωρηθεί. Είναι τρομερό αυτό που ακούμε, τουλάχιστον εγώ, και είναι και πρωτόγνωρο. Δηλαδή τι μας είπε ο Υπουργός; θα το πάρουμε πίσω. Κι εμείς είπαμε ναι πάρτε το πίσω; Εμείς δεν το θέλουμε. Δηλαδή έχει διαφανεί τουλάχιστον, μέσα από τοποθετήσεις, ότι εμείς δεν το θέλουμε, θέλουμε να το διώξουμε. Μια τέτοια άποψη επικρατεί, όχι βέβαια από όλους, από ορισμένους, και κυρίως από αυτούς που έχουν την ευθύνη της Δημοτικής αρχής, και δεν είναι κακό να τα λέμε.
Δεν έχουμε κάνει τίποτα, απολύτως τίποτα. Υπήρχε μία σύμβαση η οποία παραχωρήθηκε το Δασικό χωριό το 2009, ξέραμε ότι ήταν για 9 χρόνια και έληγε και ακόμα είναι σε ισχύ. Δηλαδή πάμε εμείς να δώσουμε, παράδειγμα κάτι, το οποίο ουσιαστικά η σύμβαση δεν έχει λήξει. Αντί να παλεύουμε να παρατείνουμε την σύμβαση και να πάμε εμείς να κάνουμε την διαδικασία να μισθώσουμε το Δασικό χωριό, λέμε ελάτε πάρτε το!
Εμείς δεν συμφωνούμε και δεν συνηγορούμε σε τέτοιες πρακτικές. Εμείς εμμένουμε ότι θα πρέπει αυτό να το κρατήσει ο Δήμος και να υλοποιήσει τις όποιες αποφάσεις έχουμε πάρει μέχρι τώρα. Ήδη έχουμε χάσει πάρα πολύ χρόνο, ένα χρόνο, ένα χρόνο ακριβώς συμπληρώνουμε ένα μήνα από τότε
που ο μισθωτής ζήτησε να δώσει πίσω το Δασικό Χωριό, κι εμείς το πληροφορηθήκαμε σα Δημοτικό Συμβούλιο τον Γενάρη του 2016. Είναι αδιανόητα αυτά τα οποία συμβαίνουν.
Και τότε είπαμε να επισπεύσουμε τις διαδικασίες, και ήρθαμε πριν μόλις μερικές ημέρες και πήραμε μια απόφαση για το Δασικό χωριό, η οποία δυστυχώς, ούτε και αυτή πήγαμε να τη θέσουμε και να πούμε ότι κύριοι εμείς έχουμε συγκεκριμένες αποφάσεις, αυτό ζητάμε.
Και μαθαίνουμε σήμερα ότι πάει και αυτό. Ε, όχι δεν είμαστε διατεθειμένοι να τα χάσουμε όλα κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Θα πρέπει λοιπόν εδώ πέρα θα να αντισταθούμε, να κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, να παρατείνουμε τη σύμβαση, και αυτό νομίζω ότι είναι εφικτό, σύμφωνα με την απόφαση την οποία είχαμε πάρει.
Και δεν ξέρω, δεν άκουσα τουλάχιστον, τι έγινε από τότε μέχρι σήμερα, ποιες ήταν οι κινήσεις σε αυτήν την κατεύθυνση και όχι στην κατεύθυνση επιστροφής, αυτή είναι η εύκολη λύση.
Γι αυτό λοιπόν, ξαναβάζω θέμα, ότι θα πρέπει να πάρουμε απόφαση σαν Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμος να προβεί σε όλες εκείνες τις ενέργειες, προκειμένου, άμεσα να ξεκινήσει τις διαδικασίες, προκειμένου αυτό να ανατεθεί σε κάποιον μισθωτή και όχι να επιστραφεί πίσω. Επειδή ακούστηκε λοιπόν, ότι προτίθεται το Υπουργείο να καταγγείλει μονομερώς τη σύμβαση, τουλάχιστον αυτό ακούστηκε, εγώ λοιπόν εισηγούμαι να πάρουμε απόφαση, ότι δεν δεχόμαστε καμία μονομερή λύση της σύμβασης από την πλευρά του Υπουργείου. Έχουμε μία σύμβαση η οποία είναι ενεργή μέχρι το 2018, να εφαρμοστεί η απόφαση η 89/2016 κι από κει και πέρα ο Δήμος να εκπληρώσει τις συμβατικές υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συγκεκριμένη σύμβαση. Και να ζητήσει, το ξαναλέω πάλι, την παράταση, προκειμένου να έχουμε τύχη μίσθωσης από κάποιον άνθρωπο, να έχει τύχη μίσθωσης το Δασικό χωριό.

Δανέλη Ιωάννη: Εγώ θέλω να πω το εξής. Ψηφίσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο την καταγγείλουμε τη σύμβαση μονομερώς, να εκπέσει η εγγυητική, για να μπορεί ο Δήμος να εισπράξει κάποια λεφτά, να μπορεί να βάλει φύλακες να φυλάξουν το Δασικό χωριό. Αλλά ο κύριος Δήμαρχος θέλει
να φύγει τελείως από την ευθύνη, τελείως να φύγει το Δασικό χωριό, για αυτό και δεν τον ενδιαφέρει. Αν ήθελε, θα το είχε κάνει από πριν, να είχε εκπέσει η σύμβαση, θα είχε εισπράξει την εγγυητική, θα είχε βάλει άτομα στο Δασικό Χωριό, θα είχε συντηρηθεί. Αλλά ο κύριος Δήμαρχος δεν θέλει να έχει ευθύνη.

Κουτσουρά Σταύρο: Κύριε Πρόεδρε, έχουμε πάρει μια απόφαση, η οποία δεν χρειάζεται επικαιροποίηση, είναι πρόσφατη, τι να επικαιροποιήσουμε; δεν είναι εδώ και δέκα χρόνια που την έχουμε πάρει. Το ελληνικό δημόσιο έκρινε, από ότι ακούω, γιατί δεν έχω δει κανένα χαρτί να έχει έρθει στο Δήμο, ότι θα καταγγείλει μονομερώς τη σύμβαση.  Εμείς μπορούμε αυτό να το σταματήσουμε; ισχύει η απόφαση που πήραμε ομόφωνη ήταν, τι θα πούμε τώρα; τι θα πούμε; μπορούμε εμείς να πούμε στο ελληνικό δημόσιο δεν μπορείς να το κάνεις αυτό το πράγμα; υπάρχει απόφαση, υπάρχει απόφαση, έχουμε πάρει ομόφωνη απόφαση, αυτή η απόφαση αντιπροσωπεύει το Δήμο μας. Αν το δημόσιο θέλει να καταγγείλει μονομερώς τη σύμβαση, τι μπορείς να κάνεις κύριε Στεργίου; τι μπορείς να κάνεις;
Νομίζω ότι τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, η δημόσια περιουσία του Δασικού χωριού, το ελληνικό δημόσιο οφείλει να υπερασπίζεται και να προσέξει τη δημόσια περιουσία. Επειδή αυτή κινδυνεύει, δαπάνησαν 2 εκ. ευρώ για ναγίνει το Δασικό χωριό. Όταν λοιπόν εμείς αδυνατούμε εκ των συνθηκών που αντιμετωπίζουμε να το συντηρήσουμε… φαίνεται, φαίνεται, μα υπάρχει απόφαση, δεν πήγε η απόφασή μας; κ. Αλεξίου εγώ λέω να μην κάνουμε πλεονασμούς. Πήγε η απόφασή μας στον Υπουργό, δεν πήγε; βέβαια πήγε, το είπαν ότι ήταν μαζί η απόφαση.
Το θέμα είναι, εμείς μπορούμε να σταματήσουμε το ελληνικό δημόσιο; καταλαβαίνει ότι θίγεται δημόσια περιουσία 2 εκατομμύρια ευρώ. Και σου λέει το ελληνικό δημόσιο, προκειμένου να καταστραφεί, σταματάω τη σύμβαση μονομερώς και αναλαμβάνω εγώ να το συντηρήσω, αυτό κάνει το δημόσιο.


Το δημοτικό συμβούλιο ύστερα από διαλογική συζήτηση αφού έλαβε υπόψη τα ανωτέρω

ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ Α π ο φ α σ ί ζ ε ι
Δεν δέχεται καμία μονομερή λύση της σύμβασης από την πλευρά του Υπουργείου. Υπάρχει μία σύμβαση η οποία είναι ενεργή μέχρι το 2018, να εφαρμοστεί η απόφαση η 89/2016 κι από κει και πέρα ο Δήμος να εκπληρώσει τις συμβατικές υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συγκεκριμένη σύμβαση.
Την πρόταση ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ Στεργίου Ιωάννης –Στέφου Κυριακή –Καντζούρας Ιωάννης-Φλώκου –Κωνσταντάκη Σοφία-
Δανέλης Ιωάννης-Σκομπρής Νικόλαος-Κουκουρίκος Ηλίας-Βούλγαρης
Αναστάσιος-Τάρλας Κυριάκος –Γιαννιός Κων/νος-Αλεξίου Δημήτριος-Χατζής
Ανδρέας Ψήφοι δέκα τρεις-13-
Μειοψηφούντων των πιο κάτω δημοτικών συμβούλων: :
Σεσοντή Μαρία –Παζάρας Βασίλειος –Αλατζάς Ευάγγελος-Κουτσουράς
Σταύρος –Παληός Ευστράτιος-Γεωργάκαινα Ελένης-Κατσούρας Δημήτριος-
Χαλιούλιας Ιωάννης: Έχει παρθεί απόφαση για το θέμα Ψήφοι οκτώ-8-
Συντάχθηκε το παρόν πρακτικό και υπογράφεται ως κατωτέρω:
O Πρόεδρος H Αντιπρόεδρος Ο Γραμματέας
Χατζής Ανδρέας Στέφου Κυριακή Αλεξίου Δημήτριος
ΤΑ ΜΕΛΗ
Γεωργάκαινα Ελένη

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.