powered by Surfing Waves

Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

Να δημιουργηθούν πιστώσεις στο προϋπολογισμό για να προσληφθούν πυροφύλακες αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τον ζήλο της παράταξης Στεργίου όταν ήταν στην εξουσία για το θέμα της πρόσληψης πυροφυλάκων;  Τους προσελάμβαναν (διμηνιτες) μάλιστα να εργάζονται και εναμισυ μήνα εκτός αντιπυρικής περιόδου (διάβασε εδώ). Τον ίδιο ζήλο δείχνουν και τώρα για την πρόσληψη πυροφυλάκων με νέους συμπαραστάτες τους αποστάτες. Αυτό τουλάχιστον καταγράφει νέα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Από το πρακτικό της αρίθμ. 17/ 12-7-2016 συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αριθμός Απόφασης Νο 126 /2016

O Πρόεδρος πριν από την έναρξη συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης του δημοτικού συμβουλίου ζήτησε να συζητηθεί το θέμα της «Πρόσληψης Πυροφυλάκων» ύστερα από πρόταση της μείζονος μειοψηφίας χαρακτηρίζοντας το θέμα ως κατεπείγον.
Το δημοτικό συμβούλιο ύστερα από διαλογική συζήτηση κι αφού έλαβε υπόψη :
1. Την πρόταση του Προέδρου για την συζήτηση του θέματος
2. Τις διατάξεις του άρθρου 67 παρ.7 του ν. 3852/2010
Αποφαίνεται Ομόφωνα
Χαρακτηρίζει το θέμα της «Πρόσληψης Πυροφυλάκων» ως κατεπείγον και συζητητέο κατά την παρούσα συνεδρίαση του.
Ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας κ. Καντζούρας Ιωάννης πήρε το λόγο και εισηγούμενος το θέμα είπε:
Καντζούρας Ιωάννης: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έθεσα επιτακτικά την επάνδρωση των πυροφυλακίων του Δήμου μας, στα πλαίσια της πυροπροστασίας για την θερινή περίοδο 2016.
Η ενημέρωση που λάβαμε δια στόματος του κ. Δημάρχου ήταν πως εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών δεν επιτρέπει την πρόσληψη πυροφυλάκων από τους δήμους.
Μετά από επαφές και έρευνα που έκανα διαπίστωσα πως πολλοί Δήμοι τηςχώρας έχουν λάβει σχετικές αποφάσεις των συλλογικών τους οργάνων για πρόσληψη Εργατών – Πυροφυλάκων Υ.Ε. για την κάλυψη των αναγκών τους, αποφάσεις οι οποίες έχουν εγκριθεί και από τις Αποκεντρωμένες τους Διοικήσεις (αριθ. πρωτ. 59835/6144/19-05-2016, απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, αριθ. πρωτ. 44606/22-06-2016, απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ.α.).
Η πρόσληψη προσωπικού για την πυρασφάλεια είναι επιτρεπτή, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 41 του Ν. 4325/2015 που αναφέρει: 2. Η παρ. 1 του άρθρου 206 του ν. 3584/2007 αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Ειδικά επιτρέπεται η πρόσληψη προσωπικού οποιασδήποτε ειδικότητας με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου από τους Ο.Τ.Α. για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών εποχικών ή πρόσκαιρων αναγκών, με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου της οποίας η διάρκεια δεν υπερβαίνει τους δύο (2) μήνες μέσα σε συνολικό διάστημα δώδεκα (12) μηνών. Κατ' εξαίρεση, η πρόσληψη προσωπικού της ανωτέρω κατηγορίας που απασχολείται στην πυρασφάλεια και τη ναυαγοσωστική κάλυψη των ακτών γίνεται με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου της οποίας η διάρκεια δεν υπερβαίνει τους τρεις (3) μήνες μέσα σε συνολικό διάστημα δώδεκα (12) μηνών. Ο υπολογισμός του δωδεκάμηνου γίνεται σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 21 του ν. 2738/1999 (Α' 180). Παράταση ή σύναψη νέας σύμβασης μέσα στο ανωτέρω δωδεκάμηνο διάστημα ή μετατροπή της σύμβασης σε αορίστου χρόνου είναι αυτοδικαίως άκυρες. Ο φορέας που διενεργεί την πρόσληψη αποστέλλει τον πίνακα των προσληπτέων κάθε φορά στο Α.Σ.Ε.Π., καθώς και όλους τους πίνακες προσληπτέων κάθε έτους, το αργότερο μέχρι την 31η Ιανουαρίου του επόμενου έτους. Το Α.Σ.Ε.Π. διενεργεί έλεγχο για τη συνδρομή των όρων πρόσληψης της παρούσας περίπτωσης. Εάν κατά τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι
απασχολείται ή απασχολήθηκε προσωπικό κατά παράβαση των ανωτέρω διατάξεων, εφαρμόζεται η παρ. 15 του άρθρου 21 του ν. 2190/1994, όπως συμπληρώθηκε και ισχύει.», καθώς και με το εδάφιο ιε της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του Ν. 3812/2009 το οποίο αναφέρει: «ιε. Το προσωπικό που
προσλαμβάνεται για αντιμετώπιση κατεπειγουσών ή εποχικών ή πρόσκαιρων αναγκών, με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου της οποίας η διάρκεια δεν υπερβαίνει τους δύο μήνες μέσα σε συνολικό διάστημα δώδεκα μηνών. Ο υπολογισμός του δωδεκαμήνου γίνεται σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 21 του ν. 2190/1994. Παράταση ή σύναψη νέας σύμβασης μέσα στο ανωτέρω δωδεκάμηνο διάστημα ή μετατροπή της σύμβασης σε αορίστου χρόνου είναι αυτοδικαίως άκυρες. Ο φορέας που διενεργεί την πρόσληψη αποστέλλει τον πίνακα των προσληπτέων στο ΑΣΕΠ, καθώς και όλους τους πίνακες προσληπτέων κάθε έτους, το αργότερο μέχρι την 31η Ιανουαρίου του επόμενου έτους. Το ΑΣΕΠ διενεργεί έλεγχο για τη συνδρομή των όρων πρόσληψης της παρούσας περίπτωσης. Εάν κατά τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι απασχολείται ή απασχολήθηκε προσωπικό κατά παράβαση των πιο πάνω διατάξεων, εφαρμόζεται η παράγραφος 15 του άρθρου 21 του ν. 2190/1994,  όπως συμπληρώθηκε με την παράγραφο 7 του άρθρου 5 του ν. 2527/1997».
Δυστυχώς για άλλη μια φορά η δημοτική αρχή υποβάθμισε το θέμα της πρόληψης – φύλαξης του δασικού πλούτου με τον οποίο είναι προικισμένος ο Δήμος μας. Είναι γνωστό σε όλους ότι τα 2/3 της εδαφικής έκτασης του Δήμου μας καλύπτεται από δάσος, το οποίο αποτελεί φυσικό παράδεισο για την περιοχή μας, αλλά ταυτόχρονα είναι πηγή ζωής για αρκετούς κατοίκους με δεδομένο ότι ζουν από αυτό.
Η μη πρόνοια για την προστασία αυτού του πολύτιμου φυσικού πλούτου αποτελεί σοβαρή αμέλεια της διοίκησης του Δήμου.
Προτείνω στο σώμα να πάρουμε απόφαση ώστε να γίνουν άμεσα όλες οι απαιτούμενες ενέργειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου, δημιουργία των αντίστοιχων πιστώσεων στον Κ.Α. 35 του προϋπολογισμού, ώστε να γίνει άμεση πρόσληψη του απαιτούμενου αριθμού Εργατών – Πυροφυλάκων Υ.Ε.
για την προστασία και φύλαξη των δασών εντός των ορίων της εδαφικής έκτασης του Δήμου μας.
Ακολούθησε διαλογική συζήτηση .όπως παρακάτω:
Δήμαρχος: Έχω πει και τις προάλλες για το ίδιο θέμα ότι όλα τα χρόνια προβλεπόταν να διατίθενται, δινόταν το δικαίωμα στο Δήμο να διαθέσει χρήματα για να εγκατασταθούν πυροφύλακες, όλα τα χρόνια. Φέτος με συγκεκριμένη εγκύκλιο δεν είναι στις επιλέξιμες δαπάνες η πληρωμή πυροφυλάκων από τους Δήμους. Δεν είναι προσωπική μου άποψη αυτό, είναι γραμμένη στην εγκύκλιο του Υπουργείου, είναι συζητημένη με τις υπηρεσίες του Δήμου μας, προσπαθήσαμε και μάλιστα είχαμε πει και στο Τοπικό Συμβούλιο ότι θα προσπαθήσουμε εφόσον μας το επιτρέπει το κράτος, δεν μας επιτρέπουν λοιπόν τους πυροφύλακες να τους εγκαταστήσουμε. Δε θα
γίνει επιλέξιμη αυτή η δαπάνη κι αν εγκατασταθούν δε θα πληρωθούμε οι άνθρωποι. Αυτό σας το λέω και παρακαλώ τον οποιοδήποτε να απευθυνθεί στις υπηρεσίες μας, να διαβάσουν τη συγκεκριμένη εγκύκλιο. Δεν αποτελεί στοιχείο για μας το ότι κάποιοι Δήμοι κάνανε καλά ή σωστά τη δουλειά τους, είναι ξεκάθαρα. Δεν υπάρχει καμία αντίρρηση από κανέναν μας να εγκαταστήσουμε πυροφυλάκους. Όταν όμως δεν μας το επιτρέπει η εγκύκλιος και δε θα πληρωθούν αυτοί οι άνθρωποι πώς εμείς θα το κάνουμε; Είναι ξεκάθαρο. Πάτε στις υπηρεσίες μας να σας διαβάσουν σημείο προς σημείο ταπάντα. Μην επανερχόμαστε σε πράγματα τα οποία έπρεπε να ήταν ήδη λυμένα.
Στεργίου Ιωάννης: Εγώ πολύ σύντομα θα αναφέρω τις αποφάσεις α)Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, αριθμός πρωτοκόλλου 44606/22.6.2016 γενικός γραμματέας αποφασίζουμε εγκρίνουμε την
πρόσληψη από τον Δήμο Χίου 19 ατόμων και συγκεκριμένα 10 υποχρεωτικής εκπαίδευσης φυλάκων πυροπροστασίας και 9 νυχτοφυλάκων πυροπροστασίας με σύμβαση που δε θα υπερβαίνει τους τρείς μήνες.
β)Απόφαση Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, απόφαση του γενικού γραμματέα, λοιπόν αποφασίζουμε εγκρίνουμε την πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου 10 ατόμων μέχρι δύο μήνες από 1/7ου μέχρι 31/8ου του 2016 10 ατόμων κατηγορίας κλάδου ΥΕ εργάτες πυροφύλακες, 19.5.2016 πρωτ.59835 Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, όχι αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων, Αποκεντρωμένων Διοικήσεων που εγκρίνουν τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων κι εμείς συζητάγαμε στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο να προλάβουμε έγκαιρα να έχουμε πυροφύλακες γιατί είναι ζωτικής σημασίας το δάσος για τους κατοίκους της περιοχής μας και για την ίδια την περιοχή και για μας, ακούγαμε ότι απαγορεύεται.
Θα πούμε βέβαια και στη συνέχεια και για άλλες δομές τι απαγορεύσεις υπάρχουν, μόνο για μας το δικό μας Δήμο, γιατί για τους άλλους Δήμους δεν υπάρχουν, ούτε για παιδικούς σταθμούς ούτε για τίποτα, προσλαμβάνουν. Εμείς είμαστε άλλο κράτος προφανώς. Αυτό για του λόγου το αληθές.
Παζάρας Βασίλειος: Πράγματι ο εντοπισμός της φωτιάς είναι το πρώτο πράγμα που βοηθάει στην κατάσβεση της πυρκαγιάς που θα εκδηλωθεί. Ο εντοπισμός γίνεται με τους πυροφύλακες, άρα το έργο του θεωρείται αναντικατάστατο. Ο Δήμαρχος έχει δίκιο στην απόφαση του Υφυπουργού
Εσωτερικών και διοικητικής ανασυγκρότησης για το έγγραφο. Πράγματι μέσα σε αυτό δεν περιλαμβάνεται η πληρωμή, όχι ότι απαγορεύεται, δεν μπορεί να πληρωθεί από αυτό το συγκεκριμένο ποσό να διατεθεί για πυροφύλακες. Τώρα από κει και πέρα εμείς θα πρέπει να κάνουμε ότι είναι δυνατόν να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση μέσα από την Αποκεντρωμένη, μέσα από το
Υπουργείο έτσι ώστε να προχωρήσουμε με την ξεχωριστή χρηματοδότηση, όχι αυτή, στην πρόσληψη πυροφυλάκων.
Κουτσουράς Σταύρος: Πράγματι υπάρχει μία εγκύκλιος του Μπαλάφα από το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης το οποίο έχει και αριθμό πρωτοκόλλου και τα λοιπά, αυτό έχει αποσταλεί σε όλους τους ΟΤΑ. Με σαφήνεια ορίζεται σε ποιες δράσεις θα δαπανηθούν τα χρήματα της επιχορήγησης για την αντιπυρική προστασία. Ο Δήμος λοιπόν περιορίζεται μέσα σε αυτές τις παραγράφους που η εγκύκλιος ορίζει. Πράγματι δε μιλάει με σαφήνεια και δεν ορίζει ότι μπορούμε μέσα από τις δράσεις μας να είναι και η πρόσληψη πυροφυλάκων. Εάν αυτό άλλες Αποκεντρωμένες άλλοι ΟΤΑ πανελλαδικώς το βάλανε ως υποδράση από μόνοι τους μέσα σε αυτό το έγγραφο, γιατί μη με αναγκάσετε να το διαβάσω, θα πάρει ένα λεπτό αλλά πρέπει να το διαβάσω τελικά για να καταλάβετε. Το θέμα λοιπόν είναι ότι με σαφήνεια δεν ορίζεται ότι ο Δήμος μπορεί να χρησιμοποιήσει χρήματα. Ένα αυτό. Δεύτερον, αυτοί οι άλλοι Δήμοι προφανώς το βάλανε μέσα στις δράσεις ως υποδράση χωρίς αυτό να αναγράφεται και πήραν την απόφαση και τα ενέκρινε η Αποκεντρωμένη, έτσι είναι δικό τους θέμα. Το ότι όμως στην περιοχή ευθύνης μας υπάρχουνε δύο
πυροσβεστικά κλιμάκια, τα πυροφυλάκεια είναι αρμοδιότητα και οι πυροφύλακες είναι αρμοδιότητα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Ο Δήμος τα χρήματα αυτά τα παίρνει για προληπτικές εργασίες οι οποίες σαφέστατα ορίζονται εδώ. Η δουλειά του πυροφυλακείου είναι αντικείμενο της Πυροσβεστικής. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία προσλαμβάνει ειδικότητες
πυροφυλάκων για να επανδρώσουν τα πυροφυλάκια. Αν αυτός ο αριθμός των πυροφυλάκων δεν είναι επαρκής, είναι ένα άλλο θέμα. Εμείς όμως σαν Δήμος δεν μπορούμε να προσλάβουμε πυροφύλακες βάσει της εγκυκλίου. Μπορούμε να κάνουμε άλλες δράσεις οι οποίες με σαφήνεια ορίζονται.
Δήμαρχος: Πρόεδρε, πριν την ψηφοφορία παρακαλώ πολύ. Η πρόταση όπως κατατέθηκε θα την ψηφίσει το σώμα, θα επισημάνω λοιπόν σε αυτόν που έκανε την πρόταση να μας πει προκειμένου να υλοποιηθούν αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου, όπως προβλέπουν οι διατάξεις το αποφασιστικό, τον κωδικό στον οποίο θα χρεωθεί αυτή η ανάθεση έργου, τώρα να μας το πει. Διαφορετικά είναι όχι παράνομο, κάτι παραπάνω, το καταλάβατε; Χωρίς κωδικό αναφοράς δεν έχει καμία απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου ισχύ. Να την κάνουμε βεβαίως αν πάρουμε. Τώρα όμως, να μας πει σε ποιο κωδικό θα πάει.
Καντζούρας Ιωάννης:. Ζητάω να τοποθετηθούν οι πυροφύλακες κι αν ο Δήμαρχος δεν νομιμοποιείται από ότι λέει, εγώ έχω άλλη άποψη, να πληρώσει από τα χρήματα του Υπουργείου, να πληρώσει εξ ιδίων πόρων και να δημιουργηθεί αναμόρφωση και ανάλογος κωδικός ώστε από 20 Ιουλίου να μπούνε πυροφύλακες, προκειμένου να προστατεύσουμε τα δάση μας, αλλιώς
είναι υπεύθυνος ο Δήμος.
Σκομπρής Νικόλαος: Όπως άλλοι Δήμοι μπόρεσαν και πήραν πυροφύλακες, έτσι θα ήθελα και ο δικός μας να μπορέσει να πάρει. Δεν είναι άλλο κράτος οι άλλοι Δήμοι.
Κουκουρίκος Ηλίας: Να γίνει αναμόρφωση προϋπολογισμού πριν όμως, εγώ θέλω να συμπληρώσω απλά, να γίνει αναμόρφωση προϋπολογισμού, να βρούμε τον συγκεκριμένο κωδικό, να πληρώσουμε ιδίοις πόροις, έτσι; αλλά θα πρέπει να εξετάσουμε αν πραγματικά μπορούν να πληρωθούν με αυτό τον τρόπο, όχι να τους έχουμε τους ανθρώπους πάλι 3 μήνες απλήρωτους. Παρακαλώ να γραφτεί αυτό, όχι έτσι ελαφρά τη καρδία. Το δημοτικό συμβούλιο ύστερα από διαλογική συζήτηση κι ανταλλαγή
απόψεων κι αφού έλαβε υπόψη τα ανωτέρω
ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ Α π ο φ α σ ί ζ ε ι
Να γίνουν άμεσα όλες οι απαιτούμενες ενέργειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, δημιουργία των αντίστοιχων πιστώσεων στον Κ.Α. 35 του προϋπολογισμού, ώστε να γίνει άμεση πρόσληψη του απαιτούμενου αριθμού Εργατών – Πυροφυλάκων Υ.Ε. για την προστασία και φύλαξη των δασών
εντός των ορίων της εδαφικής έκτασης του Δήμου μας.
Την πρόταση ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ.Στεργίου Ιωάννης-Στέφου Κυριακή Καντζούρας Ιωάννης- Μουργιάς Ιωάννης-Φλώκου Κωνσταντάκη Σοφία- Δανέλης Ιωάννης-Αλατζάς Ευάγγελος –Σκομπρής Νικόλαος- Παζάρας Βασίλειος-Κουκουρίκος Ηλίας- Τάρλας Κυριάκος-Βούλγαρης Αναστάσιος –Γιαννιός Κων/νος –Χατζής Ανδρές –Αλεξίου Δημήτριος
Ψήφοι δέκα πέντε-15-
Μειοψηφούντων των πιο κάτω δημοτικών συμβούλων :

Σεσοντή Μαρία –Παληός Ευστράτιος –Χαλιούλιας Ιωάννης και Κατσούρας  Δημήτριος ψήφισαν λευκό (ψήφοι τέσσερες-4-)
Κουτσουράς Σταύρος – Γεωργάκαινα Ελένη: Δεν ψηφίζω (Ψήφοι δύο-2-)


Διαβάστε επίσης


Οι ίδιοι και οι ίδιοι: Τα ονόματα των 15 διμηνιτών πυροφυλάκων που προσέλαβε ο δήμος και για μετά από την αντιπυρική περίοδο



0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.