powered by Surfing Waves

Κυριακή 24 Ιουλίου 2016

326 εκ. ευρώ για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών δήμων προς τρίτους- Αναλυτικά η εγκύκλιος



Το ποσό των 326 εκ. ευρώ θα διαθέσει το υπουργείο Εσωτερικών για την τακτοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών των δήμων, όπως ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο προέδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, που συμμετείχε στη συνέντευξη Τύπου χαρακτήρισε, ως θετικό βήμα αυτήν την απόφαση της κυβέρνησης επισημαίνοντας παράλληλα ότι πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη η οποία μεταξύ άλλων συμβάλει και στην εισροή ρευστού στην αγορά. Υπογράμμισε ακόμη ότι η εξέλιξη αυτή είναι προϊόν συστηματικής διεκδίκησης από πλευράς ΚΕΔΕ που ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2015 και κάλεσε τους δημάρχους της χώρας να επισπεύσουν τις απαιτούμενες διαδικασίες προκειμένου να καταφέρουν άμεσα να ενταχθούν στη σχετική ρύθμιση των οφειλών.

Ωστόσο δεν παρέλειψε να θέσει το θέμα θέσπισης αντίστοιχης ρύθμισης που αφορά οφειλές των δήμων προς τις τράπεζες, ενώ ζήτησε να εξεταστεί και το ζήτημα «νέας γενιάς παρακρατηθέντων», τα οποία οφείλονται στην Αυτοδιοίκηση από το 2009 μέχρι και σήμερα και ανέρχονται σε περίπου 10 δισ. ευρώ.

O υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Π. Κουρουμπλής δεσμεύτηκε ότι στο επόμενο διάστημα θα διατεθεί το ποσό των 90 εκατ. ευρώ για συντήρηση σχολικών κτιρίων και ενώ θα υπάρξει έγκριση αποπληρωμής μέρους της ΣΑΤΑ για το 2016.

Ποιες οφειλές αφορά η ρύθμιση

Η ρύθμιση αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές των δήμων προς τρίτους, εφόσον αυτές έχουν εγγραφεί στους προϋπολογισμούς των δήμων μέχρι τις 30 Απριλίου 2016. Οι λεπτομέρειες και η όλη διαδικασία που απαιτείται να ακολουθηθεί από τους δήμους περιγράφονται στην σχετική εγκύκλιο.

Συγκεκριμένα η επιχορήγηση αφορά :

α) είτε όσες έχουν καταχωρηθεί στο μητρώο δεσμεύσεων και έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στο πλαίσιο της υποβολής μηνιαίων οικονομικών στοιχείων μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας (σύνοψη e-portal),

β) είτε όσες έχουν καταχωρηθεί στις δύο επιπλέον γραμμές του e-portal «Νόμιμες δαπάνες καθ’ υπέρβαση πιστώσεων» και «Απεικόνιση υποχρεώσεων λόγω μη ύπαρξης εγκεκριμένου προϋπολογισμού».

Για την επιχορήγηση πρέπει να πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:
Να έχει οριστεί Προϊστάμενος Οικονομικών Υπηρεσιών,
Να τηρείται λειτουργικό μητρώο και να γνωστοποιούνται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τα μηνιαία οικονομικά στοιχεία και τα στοιχεία του μητρώου μέσω του e-portal,
Να παρακολουθείται από τις οικονομικές υπηρεσίες των φορέων και την αρμόδια ΓΔΟΥ, σε μηνιαία και τριμηνιαία βάση, η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού τους.





Για περισσότερες πληροφορίες



Για τη διευκόλυνση των δήμων που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία, η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με το ΥΠΕΣΔΑ διαθέτει συγκεκριμένες τηλεφωνικές γραμμές που μπορούν να απευθύνονται οι ενδιαφερόμενοι για τυχών ερωτήσεις.

Συγκεκριμένα, για θέματα που αφορούν στους δικαιούχους, το ανώτατο ποσό επιχορήγησης, τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, τις προϋποθέσεις επιχορήγησης και τη διαδικασία υποβολής αιτήματος επιχορήγησης μπορείτε να απευθύνεστε στους κυρίους Κώστα Τρυποσκούφη (213136 4009), Μαρία Χιώτη (213136 4810), Μάρα Γαρίου (213136 4816) και Σελήνη Γιουρούκη (213 136 4806), για θέματα προϋπολογισμού στις κυρίες Ευθυμία Μαμούρη (213136 4818) και Γεωργία Παπανικολοπούλου (213136 4801) και για θέματα εξόφλησης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων στις κυρίες Δήμητρα Μπιτούνη (213136 4704), Μαρία Τζατζιμάκη (213136 4702) και Αγγελική Τσιλοφύτη (2131364708).



0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.