powered by Surfing Waves

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να ζητήσει από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας να παραμείνει το Δασονομείο Μαντουδίου


Για 140 ευρώ το μήνα μπαίνει λουκέτο στο Δασονομείο Μαντουδίου. Η οικονομική …στενότητα και οι περικοπές, οδηγούν σε κλείσιμο το Δασονομείο σε μία περιοχή που υπάρχουν περίπου 200χιλ. στέμματα δασικής έκτασης. Η απόφαση μόνο ως απαράδεκτη μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού το
ενοίκιο που πληρώνει το Δασονομείο είναι 140 ευρώ μηνιαίως. Οι βουλευτές του νομού πρέπει να παρέμβουν και βέβαια όλοι στην περιοχή περιμένουν την παρέμβαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου ο οποίος πρέπει να επιδείξει ιδιαίτερη ευαισθησία.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να ζητηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίας αλλά και από τον ίδιο τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας να κάνουν δεκτό το δίκαιο και βάσιμο αίτημά του δημοτικού συμβουλίου, ώστε να παραμείνει το Δασονομείο Μαντουδίου και να επανδρωθεί με το απαιτούμενο προσωπικό και να συνεχίσει να παρέχει της υπηρεσίες φύλαξης και προστασίας του δασικού πλούτου της περιοχής, αλλά και την εξυπηρέτηση των κατοίκων της, που σημειωτέον ένας μεγάλος αριθμός αυτών λόγω της πολυετούς ανεργίας που μαστίζει την περιοχή μας ζει κυρίως από το δάσος και συγκεκριμένα από την ρητινοκαλλιέργεια.

 Από το πρακτικό της αρίθμ. 17/ 12-7-2016 συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου

Ο δημοτικός σύμβουλος επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ.Στεργίου Ιωάννης , εισηγούμενος το θέμα είπε:
« Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σύμφωνα με πληροφορίες άλλη μια υπηρεσία και συγκεκριμένα το Δασονομείο Μαντουδίου το οποίο εδρεύει επί σειρά ετών στον πρώην Δήμο Κηρέως, σημερινή Δημοτική Ενότητα Κηρέως, με προσφορά υπηρεσιών στους κατοίκους της περιοχής, αλλά κυρίως στην  προστασία της μεγάλης δασικής έκτασης που καλύπτει το Δήμο μας δυστυχώς ακολουθεί το δρόμο της κατάργησης, την τύχη των πολλών καταργηθέντων υπηρεσιών που λειτουργούσαν μέχρι πρότινος στο Δήμο μας.
Και αυτή η απόφαση κατάργησης, όπως και οι αποφάσεις των καταργηθέντων μέχρι σήμερα υπηρεσιών κατά την άποψή μου δεν στηρίζεται σε καμία λογική. Μία απόφαση που δεν θα επιφέρει κανένα όφελος στο κεντρικό κράτος ούτε καν οικονομικό αφού το μόνο έξοδο είναι το ενοίκιο που
καταβάλλεται για την στέγασή του, ένα ποσό 146 ευρώ μηνιαίως. Η κατάργηση του Δασονομείου Μαντουδίου το μόνο που θα δημιουργήσει είναι προβλήματα στην επιτήρηση και στην προστασία του δασικού μας πλούτου, καθώς και ταλαιπωρία στους κατοίκους μιας περιοχής με απομακρυσμένους οικισμούς και χωρίς μεταξύ τους συγκοινωνιακή σύνδεση.
Η σύσταση του Δασονομείου Μαντουδίου καθώς και των Δασοφυλακείων Μαντουδίου, Προκοπίου και Πηλίου, όπως και οι αρμοδιότητες οι οποίες έχουν εκχωρηθεί σε αυτά σύμφωνα με το Π.Δ. 1213/14-10-1981 είναι σημαντικές και συμβάλουν καταλυτικά στην διαχείριση, εκμετάλλευση και
προστασία των δημόσιων δασών και των δασικών εκτάσεων της περιοχής δικαιοδοσίας τους.
Θεωρώ πως η παραμονή και λειτουργία του στην Τοπική Κοινότητα Μαντουδίου, έδρα της Δημοτικής Ενότητας Κηρέως κρίνεται αναγκαία και άκρως απαραίτητη. Προτείνω λοιπόν το Δημοτικό μας Συμβούλιο να λάβει απόφαση με την οποία θα ζητήσουμε από τις αρμόδιες υπηρεσίας αλλά και από τον ίδιο τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας να κάνουν δεκτό το
δίκαιο και βάσιμο αίτημά μας, ώστε να παραμείνει το Δασονομείο Μαντουδίου και να επανδρωθεί με το απαιτούμενο προσωπικό και να συνεχίσει να παρέχει της υπηρεσίες φύλαξης και προστασίας του δασικού πλούτου της περιοχής, αλλά και την εξυπηρέτηση των κατοίκων της, που σημειωτέον ένας
μεγάλος αριθμός αυτών λόγω της πολυετούς ανεργίας που μαστίζει την περιοχή μας ζει κυρίως από το δάσος και συγκεκριμένα από την ρητινοκαλλιέργεια.
Τα δάση αποτελούν εθνικό πλούτο, εθνικό κεφάλαιο για την χώρα ένα κεφάλαιο το οποίο δανειστήκαμε από τις προηγούμενες γενιές και οφείλουμε να το παραδώσουμε στις επόμενες.
Το δημοτικό συμβούλιο ύστερα από διαλογική συζήτηση κι ανταλλαγή απόψεων
ΟΜΟΦΩΝΑ Α π ο φ α σ ί ζ ε ι
Να ζητηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίας αλλά και από τον ίδιο τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας να κάνουν δεκτό το δίκαιο και βάσιμο αίτημά του δημοτικού συμβουλίου, ώστε να παραμείνει το Δασονομείο Μαντουδίου και να επανδρωθεί με το απαιτούμενο προσωπικό και να
συνεχίσει να παρέχει της υπηρεσίες φύλαξης και προστασίας του δασικού πλούτου της περιοχής, αλλά και την εξυπηρέτηση των κατοίκων της, που σημειωτέον ένας μεγάλος αριθμός αυτών λόγω της πολυετούς ανεργίας που μαστίζει την περιοχή μας ζει κυρίως από το δάσος και συγκεκριμένα από την ρητινοκαλλιέργεια.


--------------------

Δασονομεία:

13. Εις την αρμοδιότητα των Δασονομείων υπάγονται τα κάτωθι θέματα
:
α) Η υπό την καθοδήγησιν της Διευθύνσεως Δασών ή Δασαρχείου κατά περίπτωσιν, συμμετοχή εις την διοίκησιν, διαχείρισιν,εκμετάλλευσιν και προστασίαν των δημοσιών δασών και δασικών
εκτάσεων της περιοχής δικαιοδοσίας των, ως και η δασοπολιτική επιτήρησις επί της διοικήσεως και διαχειρίσεως των ιδιωτικών δασών και δασικών εκτάσεων, ως ορίζονται υπό της κειμένης νομοθεσίας και των δασοπονικών μελετών.
β) Η εις την περιοχήν δικαιοδοσίας των, επίβλεψις εκτελέσεως τωνανατιθεμένων αυτοίς υπό των ΔιευθύνσεωνΔασών ή Δασαρχείων, κατά περίπτωσιν , έργων και εργασιών των προβλεπομένων υπό των πάσης φύσεως δασικών μελετών.
γ) Αι επιμετρήσεις των ανατιθεμένων αυτοίς υπό των Διευθύνσεων Δασών ή Δασαρχείων κατά περίπτωσιν, πάσης φύσεως δασικών έργωνκαι η υποβολή τούτων αρμοδίως.
δ) Η επίβλεψις των δι εργολαβίας εκτελουμένων δασικών έργων εις την περιοχήν δικαιοδοσίας των κατόπιν αποφάσεως του προϊσταμένουτης Διευθύνσεως Δασών ή Δασαρχείου κατά περίπτωσιν.
ε) Η προστασία των δασών και δασικών εκτάσεων , των θηραμάτων, αλιευμάτων των ορεινών ρεόντων υδάτων και των πάσης φύσεωςδασοτεχνικών έργων και εγκαταστάσεων.
στ) Η βεβαίωσις των παραβάσεων της δασικής νομοθεσίας και η υποβολή πρωτοκόλλω
ν μηνύσεων κατά των παραβατών.
ζ) Η κατάσχεσις αδεσπότων και παρανόμως απολαμβανομένων και μεταφερομένων δασικών εν γένει προϊόντων , θηραμάτων, αλιευμάτων και των χρησιμοποιουμένων οργάνων, μέσων, ζώων και
λοιπών πειστηρίων ως και η κατά τας κειμένας διατάξεις εκποίησις τούτων.
η) Η παρακολούθησις των εκτελουμένων πάσης φύσεως δασοτεχνικών έργων και εργασιών.
θ) Η εγκατάστασις των παραχωρησιούχων δημοσίων δασικώνεκτάσεων και ο έλεγχος εφαρμογής των όρων των παραχωρητηρίων.
ι) Η προσήμανσις και υπόδειξις των προς υλοτομίαν δένδρων των νεοφυτειών και πυκνοφυτειών και κληροτεμαχίων υπό την καθοδήγησιν δασολόγου.
ια) Η προσήμανσις των προς υλοτομίαν μεμονωμένων και φυομένωνεντός αγροκτημάτων δένδρων και των προς υλοτομίαν δι ατομικάςανάγκας δένδρων, μη κειμένων εντός συστάδων διαχειριζομενων
βάσει διαχειριστικών μελετών.
ιβ) Η κατόπιν εντολής της Διευθύνσεως Δασών ή Δασαρχείου κατά περίπτωσιν, εγκατάστασις των υλοτόμων εις τα υπό εκμετάλλευσιν δάση.
ιγ) Η παρακολούθησις και έλεγχος των υλοτομιών, η διενέργεια μερικών εξελέγξεων μέχρι ποσού 100 κ.μ. ξυλείας ή αναλόγου ποσούλοιπών δασικών προϊόντων, η έκδοσις αδειών υλοτομίας αυτών και η υποβολή αρμοδίως των οικείων πρωτοκόλλων.
ιδ) Η κατόπιν εγκρίσεως της αρμοδίας αρχής έκδοσις αδειών υλοτομίας ξυλείας δι ατομικάς ανάγκας και απολήψεως καυσίμου ύλης διασβεστοποιίαν.
ιε) Η κατόπιν εγκρίσεως της αρμοδίας αρχής έκδοσις αδειών υλοτομίας μικροεπαγγελματικών και μικροϋλοτομικών αναγκών, δι ανάγκαςμελισσοκομείων και λοιπών εγκαταστάσεων ζωοτεχνίας και
ιχθυοτροφίας, δι επισκευήν και ανέγερσιν εκκλησιών και διεξυπηρέτησιν μικρών κοινωφελών έργων.
ιστ) Η έγκρισις υλοτομίας μεμονωμένων ή κατά μικράς ομάδαςφυομένων δασικών δένδρων και θάμνων εντός αγροκτημάτων.
ιζ) Η θεώρησις των βιβλίων μεταφοράς δασικών προϊόντων.
ιη) Η έκδοσις και θεώρησις αδειών θήρας, η έκδοσις δελτίων κατοχήςκυνηγετικών όπλων, η σφράγισις και αποσφράγισις αυτών, ως και ηαποσφράγισίς των δι επισκευήν.
ιθ) Η εις πρώτον βαθμόν επιβολή της ποινής του διοικητικού προστίμου δι εκπρόθεσμον σφράγισιν ή αυθαίρετον αποσφράγισινκυνηγετικού όπλου και εκπρόθεσμον δήλωσιν τούτου.
κ) Η επιβολή διοικητικού προστίμου δια παράνομον αλιείαν εις ταορεινά ρέοντα ύδατα.
κα) Η κατάρτισις διαγράμματος επί αιτήσεων παραχωρήσεως δημοσίων δασικών εκτάσεων και εκχερσώσεως ιδιωτικών τοιούτων, ως και επίαυθαιρέτως καταλαμβανομένων δασών και δασικών εκτάσεων.
κβ) Η αυτοψία και πρότασις, δια χορήγησιν δενδρυλλίων, θάμνων ήκαλλωπιστικών φυτών εις ιδιώτας, δια την έκδοσιν πάσης φύσεως δασικών αστυνομικών διατάξεων, ως και δια την κήρυξιν εκτάσεων ωςαναδασωτέων.
κγ) Η κατόπιν εγκρίσεως μέριμνα δια την καύσιν καλάμων εντόςδασών και δασικών εκτάσεων ως και εις τας παρυφάς αυτών και
κδ) Η παραγγελία δια την νομίμως υπό των δασοφυλάκων επίδοσινδικογράφων.
Δ. Δασοφυλάκεια :
14. Εις την αρμοδιότητα των Δασοφυλακείων υπάγονται τα κάτωθι θέματα:
α) Η προστασία των δασών και δασικών εκτάσεων, των πάσης φύσεωςπεριουσιακών στοιχείων των δασικών υπηρεσιών και ο έλεγχος των ενεργουμένων πάσης φύσεως υλοτομιών.
β) Η βεβαίωσις των παραβάσεων της δασικής νομοθεσίας και ηυποβολή πρωτοκόλλων μηνύσεων κατά των παραβατών.
γ) Η κατάσχεσις αδεσπότων και παρανόμως απολαμβανομένων καιμεταφερομένων δασικών εν γένει προϊόντων, θηραμάτων, αλιευμάτωνκαι των χρησιμοποιουμένων οργάνων, μέσων, ζώων και λοιπών
πειστηρίων.
δ) Η εκποίησις των κατασχομένων θηραμάτων και αλιευμάτων και
ε) Η παρακολούθησις των εκτελουμένων πάσης φύσεως δασικών έργων και εργασιών

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.