powered by Surfing Waves

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

Η προτεινόμενη επέκταση του δικτύου Νατούρα από το ΥΠΕΝ και ο Δήμος μας

από kireas.org

Η επέκταση του Δικτύου Νατούρα στην Βόρεια Εύβοια. Εκτός ο Δήμος μας.




Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει αναρτήσει   στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΝ μέχρι τις 22/7/2016 για διαβούλευσή  την πρόταση 100 νέων περιοχών για ένταξη στο δίκτυο Natura 2000.  Οι προτάσεις πού αφορούν κατά κύριο λόγο στο θαλάσσιο τμήμα του Δικτύου Natura 2000 περιλαμβάνουν 68 Τόπους Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ), 32 Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) και 1 περιοχή που προτείνεται ταυτόχρονα ως ΤΚΣ και ΖΕΠ.

Στην περιοχή της βόρειας Ευβοίας (όχι στο δήμο μας) προτείνονται 2  νέες περιοχές Νατούρα. Ο λόγος ένταξης και των 2 περιοχών είναι η ύπαρξη  της μεσογειακή φώκιας πού  είναι είδος προτεραιότητας με βάση την Οδηγία 92/43/ΕΟΚ και Κινδυνεύον (Endangered) βάσει της σχετικής λίστας της IUCN.

Οι περιοχές της Β. Ευβοίας στην πρόταση επέκτασης του Δικτύου Νατούρα είναι οι παρακάτω:


1.    Παράκτια και Θαλάσσια Ζώνη βορειοανατολικής Εύβοιας  στα Ελληνικά και Αγριοβότανο (189,11 τετραγωνικά χλμ θαλάσσια έκταση και 5,21 τετ, χλμ χερσαία) σαν ΤΚΣ με προτεινόμενο νέο κωδικό «GR2420013». Σύμφωνα με την προταση η περιοχή περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό βυθισμένων και ημιβυθισμένων θαλασσίων σπηλαίων. Από αυτά 19 είναι κατάλληλα για χρήση από τις φώκιες ενώ τα 6 χρησιμοποιούνται σε σταθερή βάση από τις μεσογειακές φώκιες για αναπαραγωγή. Παράλληλα η παρουσία του είδους σε όλο το μήκος της θαλάσσιας ζώνης είναι ιδιαίτερα συχνή ενώ με βάση δεδομένα πεδίου των τελευταίων πέντε ετών υπολογίζεται ότι ο πληθυσμός της περιοχής κυμαίνεται από 30 έως 50 άτομα αριθμός που αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 10% του συνολικού πληθυσμού του είδους στη χώρα. Στην περιοχή υπάρχουν 1110 Αμμοσύρσεις , 1170 Ύφαλοι  και *1120 Λιβάδια Ποσειδωνίας .

2.    Νησίδες Λιχάδες και γύρω Θαλάσσια Περιοχή  (3,99 τετ. χλμ) σαν ΤΚΣ με προτεινόμενο νέο κωδικό «GR2420013»
Η συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή χρησιμοποιείται συστηματικά (σχεδόν καθημερινά) από πληθυσμό (5-15 άτομα) μεσογειακής φώκιας, πιθανότατα για τροφοληψία. Σημειώνεται ότι είναι η μοναδική περιοχή στη Μεσόγειο όπου έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα τέτοιου είδους συμπεριφορά (συγκέντρωση ατόμων σε συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή). Από την περιοχή διέρχονται ακτοπλοϊκές γραμμές σύνδεσης των Β. Σποράδων με την ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ στην παράκτια ζώνη πέραν του οικισμού Αγ. Νικολάου στα ΝΑ και της γειτονικής ακτής κολύμβησης Μαύρικα (GRBW079150044) δεν εντοπίζονται άλλες σημαντικές χρήσεις. Η ευρύτερη περιοχή της ΒΑ Εύβοιας έχει προταθεί και για τη μεσογειακή φώκια. Συνεπώς στην περιοχή «Βορειοανατολική Εύβοια νησίδες και ύφαλοι» εμπεριέχεται και τμήμα της προτεινόμενης περιοχής για το εν λόγω είδος.

Η περιοχή  GR2420003  όρος Καντήλι, Κοιλάδα Προκοπίου και Δέλτα Ποταμού Kηρέα του «Επιστημονικου Καταλόγου»  που πληρεί  τα κριτήρια της παρουσίας τύπων οικοτόπων και ειδών της Οδηγίας 92/43/ΕΚ δεν συμπεριλαμβάνεται στο κατάλογο. Στην περιοχή έχουν καταγράφει 34 ενδιαιτήματα  από τα οποία  5  είναι υψηλής προτεραιότητας καθώςς και  η υπο εξαφάνιση Ευβοϊκό ηράνθεμο   (Fritillaria euboica, φυτό) και η Ευβοϊκή μπριάνα ή Ευβοϊκό ποταμολάβρακο (Barbus plebejus euboicus, ψάρι).  Για την προστασία της Ευβοϊκή μπριάνας (Barbus plebejus euboicus) προτάθηκε για ενταξη ο ποταμός Μανικιάτης στην Κύμη.  Η συγκεκριμένη περιοχή φιλοξενεί και την Ευβοϊκή Βελανιδιά ( Quercus trojana ssp. Euboica) πού είναι το μοναδικό ενδημικό υποείδος δρυός στην Ελλάδα.
Στο παρελθόν ο kireas.org είχε  ανεπιτυχώς ζητήσει την ένταξη στο δικτυο Νατούρα σαν ΤΚΣ την περιοχή  GR2420003  (όρος Καντήλι, Κοιλάδα Προκοπίου και Δέλτα Ποταμού Kηρέα )καθώς και μέρος του Βόρειου Ευβοϊκού. Πληροφορίες για τις δυο περιοχές  και την Ευβοϊκή βελανιδιά θα βρείτε στους παρακάτω συνδέσμους.

Περιοχή  GR2420003  (όρος Καντήλι, Κοιλάδα Προκοπίου και Δέλτα Ποταμού Kηρέα )

Βόρειος Ευβοϊκός

Ευβοϊκή Βελανιδιά ( Quercus trojana ssp. Euboica)




Ο σύνδεσμος του ΥΠΕΝ  με την διαβούλευση της πρότασης επέκτασης του δικτύου Νατούρα είναι εδώ



Παράκτια και Θαλάσσια Ζώνη βορειοανατολικής Εύβοια




Νησίδες Λιχάδες και γύρω Θαλάσσια Περιοχή




Παράκτια και Θαλάσσια Ζώνη βορειοανατολικής Εύβοια








Νησίδες Λιχάδες και γύρω Θαλάσσια Περιοχή












0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.