powered by Surfing Waves

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Διαμαρτυρία του δημοτικού συμβουλίου στην επικείμενη κατάργηση των δύο υποθηκοφυλακείων του Δήμου μας


Το δημοτικό συμβούλιο εκφράζει την έντονη διαφωνία – διαμαρτυρία του δημοτικού συμβουλίου στον σχεδιασμό της επικείμενης κατάργησης των δύο υποθηκοφυλακείων που λειτουργούν στο Δήμο μας, και να ζητήσουμε από τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης λόγω αντικειμενικών προβλημάτων της περιοχής (χιλιομετρικές αποστάσεις των οικισμών του Δήμου μας από την πρωτεύουσα του νομού, απαρχαιωμένο οδικό δίκτυο, περιοχή με πολύ μεγάλο ποσοστό ανεργίας κ.α.)
να παραμείνουν στο Δήμο μας και να συνεχίσουν τη λειτουργία τους τόσο το Ειδικό Άμισθο Υποθηκοφυλακείο Αγίας Άννας όσο και το Μη Ειδικό Άμισθο Υποθηκοφυλακείο Λίμνης».


Από το πρακτικό της αρίθμ. 17/ 12-7-2016 συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου

O Πρόεδρος πριν από την έναρξη συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιαςδιάταξης του δημοτικού συμβουλίου ζήτησε να συζητηθεί το θέμα του υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Περί αναδιοργάνωσης των Υποθηκοφυλακείων της Χώρας» ύστερα από
αίτημα συμβούλων της μείζονος αντιπολίτευσης, χαρακτηρίζοντας το θέμα ως κατεπείγον.
Το δημοτικό συμβούλιο ύστερα από διαλογική συζήτηση κι αφού έλαβε
υπόψη :
1. Την πρόταση του κ.Προέδρου για την συζήτηση του θέματος
2. Τις διατάξεις του άρθρου 67 παρ.7 του ν. 3852/2010
Αποφαίνεται Ομόφωνα
Χαρακτηρίζει το θέμα «Περί αναδιοργάνωσης των Υποθηκοφυλακείων της Χώρας» ως κατεπείγον και συζητητέο κατά την παρούσα συνεδρίαση του
Ο Πρόεδρος έδωσε το λόγο στον κ. Στεργίου Ιωάννη, ο οποίος είπε:
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Περί αναδιοργάνωσης των Υποθηκοφυλακείων της Χώρας», καταργούνται τα δύο υποθηκοφυλακεία που λειτουργούν εδώ και πάρα πολλά χρόνια στο Δήμο μας, και συγκεκριμένα το Ειδικό Άμισθο Υποθηκοφυλακείο Αγίας Άννας και το Μη Ειδικό Άμισθο Υποθηκοφυλακείο
Λίμνης τα οποία θα μεταφερθούν στην Χαλκίδα.
Τέτοιου είδους κινήσεις δηλώνουν πλήρη άγνοια των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν περιοχές όπως η δική μας.
Μία τέτοια απόφαση το μόνο που θα δημιουργήσει είναι προβλήματα στους κατοίκους και σε κάποιες επαγγελματικές ομάδες της περιοχής μας.
Η μέχρι σήμερα λειτουργία των υποθηκοφυλακείων δεν επέφερε κανένα κόστος στο κράτος, αντιθέτως η κατάργησή τους και η μεταφορά τους στο κέντρο του νομού το μόνο που θα επιφέρει είναι ταλαιπωρία και έξοδα στους πολίτες του Δήμου μας οι οποίοι θα αναγκάζονται να μεταβαίνουν στην πρωτεύουσα του νομού, η οποία απέχει πάνω από εκατό χιλιόμετρα από τους περισσότερους οικισμούς του Δήμου μας, με αβέβαιη την εξυπηρέτηση τους λόγω της συσσώρευσης των αρχείων όλων των υποθηκοφυλακείων του νομού σε ένα.
Προτείνω να λάβουμε απόφαση του συλλογικού μας οργάνου με την οποία να εκφράσουμε την έντονη διαφωνία – διαμαρτυρία μας στον σχεδιασμό της επικείμενης κατάργησης των δύο υποθηκοφυλακείων που λειτουργούν στο  δήμο μας, και να ζητήσουμε από τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης λόγω αντικειμενικών προβλημάτων της περιοχής (χιλιομετρικές αποστάσεις των
οικισμών του Δήμου μας από την πρωτεύουσα του νομού, απαρχαιωμένο οδικό δίκτυο, περιοχή με πολύ μεγάλο ποσοστό ανεργίας κ.α.) να παραμείνουν στο Δήμο μας και να συνεχίσουν τη λειτουργία τους τόσο το Ειδικό Άμισθο Υποθηκοφυλακείο Αγίας Άννας όσο και το Μη Ειδικό Άμισθο
Υποθηκοφυλακείο Λίμνης».
Το δημοτικό συμβούλιο ύστερα από διαλογική κι ανταλλαγή απόψεων κι αφού έλαβε υπόψη
· Την εισήγηση του δημοτικού συμβούλου κ. Στεργίου Ιωάννη
· Την άποψη του κ. Δημάρχου «Έχει ήδη παρθεί απόφαση από την ΚΕΔΕ με την οποία έχει αλλάξει την πρόθεση της η Κυβέρνηση να μείνουν τα υποθηκοφυλακεία εκεί που βρίσκονται. Να πάρουμε
απόφαση αλλά δεν έχει καμία αξία»

ΟΜΟΦΩΝΑ Α π ο φ α σ ί ζ ε ι
Εκφράζει την έντονη διαφωνία – διαμαρτυρία του δημοτικού συμβουλίου στον σχεδιασμό της επικείμενης κατάργησης των δύο υποθηκοφυλακείων που λειτουργούν στο Δήμο μας, και να ζητήσουμε από τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης λόγω αντικειμενικών προβλημάτων της περιοχής (χιλιομετρικές αποστάσεις των οικισμών του Δήμου μας από την πρωτεύουσα του νομού, απαρχαιωμένο οδικό δίκτυο, περιοχή με πολύ μεγάλο ποσοστό ανεργίας κ.α.)
να παραμείνουν στο Δήμο μας και να συνεχίσουν τη λειτουργία τους τόσο το Ειδικό Άμισθο Υποθηκοφυλακείο Αγίας Άννας όσο και το Μη Ειδικό Άμισθο Υποθηκοφυλακείο Λίμνης».

___________________________

Συγχώνευση υποθηκοφυλακείων

πηγή: ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ  kathimerini.gr

Οταν τα υποθηκοφυλακεία μετατραπούν σε κτηματολογικά γραφεία, οι υπάλληλοι θα μεταφερθούν σε δικαστήρια και δικαστικές υπηρεσίες.

Οταν τα υποθηκοφυλακεία μετατραπούν σε κτηματολογικά γραφεία, οι υπάλληλοι θα μεταφερθούν σε δικαστήρια και δικαστικές υπηρεσίες.


Σε 56 υποθηκοφυλακεία ή κτηματολογικά γραφεία προτείνεται να συγχωνευθούν τα 397 που λειτουργούν σήμερα σε όλη τη χώρα. Το σχέδιο νόμου που έθεσε σε διαβούλευση το υπουργείο Δικαιοσύνης προβλέπει την κατάργηση όλων των άμισθων υποθηκοφυλακείων και τη μετατροπή τους σε έμμισθα (άρα σε δημόσιες υπηρεσίες), ενόψει της σταδιακής μετατροπής τους σε κτηματολογικά γραφεία.

Σύμφωνα με τον προτεινόμενο νέο «χάρτη», τα υποθηκοφυλακεία συγχωνεύονται σε ένα ανά νομό (περιφερειακή ενότητα) με την εξαίρεση της Αττικής και των νησιών του Αιγαίου όπου συγχωνεύονται:

• Στο Α΄ υποθηκοφυλακείο Αθηνών τα 15 υποθηκοφυλακεία των δήμων του κεντρικού και νότιου τομέα Αθηνών.

• Στο Β΄ υποθηκοφυλακείο Αθηνών (Περιστέρι) τα 7 υποθηκοφυλακεία της Δυτικής Αττικής και του δυτικού τομέα Αθηνών.

• Στο Γ΄ υποθηκοφυλακείο Αθηνών (Κορωπί) τα 8 υποθηκοφυλακεία των δήμων της ανατολικής Αττικής και του δήμου Κέας.

• Στο υποθηκοφυλακείο Πειραιά τα υποθηκοφυλακεία Πειραιά, Κορυδαλλού, Νίκαιας, Πόρου, Αίγινας, Σπετσών, Υδρας, Σαλαμίνας και Κυθήρων.

• Στο υποθηκοφυλακείο Νάξου τα υποθηκοφυλακεία Νάξου, Θήρας, Αμοργού, Ιου-Φολεγάνδρου, Τραγαίας, Ανάφης και Σικίνου.

• Στο υποθηκοφυλακείο Σύρου τα υποθηκοφυλακεία Ερμουπόλεως, Κορθίου, Ανδρου, Γαυρίου, Πάρου, Μυκόνου, Τήνου, Μήλου-Κιμώλου, Κύθνου, Σερίφου και Σίφνου.

• Στο κτηματολογικό γραφείο Ρόδου τα γραφεία Ρόδου, Καρπάθου- Κάσου, Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Μεγίστης.

• Στο κτηματολογικό γραφείο Κω-Λέρου τα γραφεία Κω, Νισύρου, Καλύμνου, Λέρου, Πάτμου και Αστυπάλαιας.

Το σχέδιο νόμου συνεπάγεται την κατάργηση των 286 άμισθων υποθηκοφυλακείων (εκείνων δηλαδή που ο υποθηκοφύλακας είναι ιδιώτης νομικός και παρακρατά ένα κομμάτι των εσόδων για τη λειτουργία του γραφείου και το κέρδος του). Για τη στελέχωσή των 56 νέων υποθηκοφυλακείων δημιουργούνται 700 οργανικές θέσεις, που θα κατανεμηθούν ανά γραφείο με απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης. Μέρος αυτών θα καλυφθεί από τους υπαλλήλους που υπηρετούσαν στα έμμισθα υποθηκοφυλακεία και θα μεταφερθούν. Και ένα μέρος αυτών από τους άμισθους υποθηκοφύλακες και τους υπαλλήλους τους, με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Το δε πλεονάζον προσωπικό θα τοποθετηθεί σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις σε δικαστήρια και δικαστικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, όταν τα υποθηκοφυλακεία μετατραπούν σε οριστικά κτηματολογικά γραφεία (μερικά χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του κτηματολογίου), τότε οι υπάλληλοί τους, είτε οι μόνιμοι (δικαστικοί υπάλληλοι), είτε οι υπηρετούντες με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου θα μεταφερθούν και αυτοί σε δικαστήρια και δικαστικές υπηρεσίες. Το ερώτημα βέβαια είναι αν όλοι φύγουν... ποιος θα στελεχώσει τα οριστικά κτηματολογικά γραφεία.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.