powered by Surfing Waves

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Σάββατο 23 Ιουλίου 2016: "Επίσημη" ημέρα μνήμης και πένθους στο δήμο μας



από την σελίδα του kireas.org

Τιμούμε την 193η  επέτειο της σφαγής των 2.000 από τους Οθωμανούς το 1823. 

Το Σάββατο 23 Ιουλίου είναι η επέτειος της σφαγής των 2.000 αθώων συνδημοτών μας στο πλατανόδασος Μαντουδίου και τα Αχμετ Αγά από τις οθωμανικές ορδές το 1823. Η σφαγή των αθώων έγινε με σκοπό να καταπνιχθεί η εξέγερση του 1821 στην Εύβοια. Γυναίκες, παιδιά και ολόκληρες οικογένειες έπεσαν θύματα σε μια απερίγραπτη πολεμική βαναυσότητα. Όπως γράφει ο Γιώργος Παπαστάμου «...Μανιασμένα τα μπουλούκια της Τουρκιάς ξεχύθηκαν στην κοιλάδα του Αχμέτ Αγά. Ερήμωση και φωτιά ολούθε. Στα Μαντουδιανά πλατάνια αραδαριά κρεμασμένοι σα σφαχτάρια, οι χριστιανοί. .»
Από τότε και για 193 χρόνια η μνήμη τους δεν έχει τιμηθεί. Στις 25/3/13 το Δημοτικό Συμβούλιο καθιέρωσε την 23η Ιουλίου σαν επετειακή εορτή του Δήμου «Ημέρα πένθους και μνήμης του Ματωμένου Καλοκαιριού» και αποφάσισε την ανέγερση μνημείου των θυμάτων της σφαγής. , Κανένα από τα δυο σκέλη της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου δεν υλοποιήθηκε και η μνήμη τους δεν τιμήθηκε ποτέ.
Στην φετινή 193η επέτειο αυτής της μαζικής σφαγής στις 23 Ιουλίου ας τιμήσουμε την μνήμη των απογόνων μας ο καθένας με το δικό του προσωπικό τρόπο. Λίγα λουλούδια, ένα κεράκι και μια προσευχή στη μνήμη των θυμάτων. Η θυσία τους δεν μπορεί και δεν πρέπει να λησμονηθεί. Είναι μια εξαιρετικά σημαντική διάσταση της συνείδησής μας και της ταυτότητάς μας.

Σχετικά
Πληροφορίες για τα ιστορικά γεγονότα της σφαγής του 1823
http://kireas.org/smf/index.php?topic=450.0

kireas.org

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.