powered by Surfing Waves

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Γενναιοδωρία ή βλακεία: Το Δημοτικό μας Συμβουλιο "προδικάζει" την προπληρωμή έξόδων υπεράσπισης εναγόντων iδιωτών εναντίον του δήμου



Μέσα στον αντιπολιτευτικό παροξυσμό κατά την διάρκεια της συζήτησης του θέματος πληρωμής των 5 ατόμων που εργάστηκαν χωρίς σύμβαση εργασίας για δυο μήνες σαν πυροφυλάκες το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε στις 23/2/16 μια περίεργη απόφαση πού υπερβαίνει τις αρμοδιότητες του.
Το Δ.Σ. έκανε δεκτή την αίτηση των 5 και αναγνώρισε ότι εργάστηκαν για το χρονικό διάστημα από 10-7-2015 έως και10-9-2015 ως πυροφύλακες. Παράλληλα αποφάσισε να τους παράσχει ο Δήμος θα παρέχει νομική υποστήριξη για την διεκδίκηση της πληρωμής τους και έδωσε εντολή στην Οικονομική Επιτροπή να ορίσει τον πληρεξούσιο δικηγόρο.

Το πρόβλημα είναι ότι ο νόμος δεν προβλέπει την πληρωμή δαπανών για τις δυο τελευταίες αποφάσεις ή τον ορισμό πληρεξούσιου δικηγόρου για να υπερασπισθεί τα συμφέροντα ιδιωτών εναντίον του δήμου. Η οικονομική επιτροπή  στην οποια ανατέθηκε ο ορισμός δικηγόρου δεν μπορεί να λάβει τέτοια απόφαση και η οικονομική υπηρεσία του δήμου δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις δαπάνες.





Απόσπασμα από την συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο




Το συμβούλιο εισέρχεται στην συζήτηση του 6ου θέματος, που είναι: Θ Ε Μ Α : Αίτηση κ. κ. Αγιασοφίτη Αθανασίου- Χατζή Αθανασίου – Μάρκου Δαυίδ – Σκλαβούνου Ιωάννη και Σκλαβούνου Χρήστου

O Γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου κ. Αλεξίου Δημήτριος διάβασε την
αρίθμ. πρωτ. 1489/17-2-2016 αίτηση των κ.κ Αγιασοφίτη Αθανασίου- Χατζή Αθανασίου –Μάρκου Δαυίδ – Σκλαβούνου Ιωάννη και Σκλαβούνου Χρήστου, η οποία αναφέρει τα εξής:
« Κύριε Πρόεδρε, Με προφορική εντολή του Δημάρχου προσληφθήκαμε την καλοκαιρινή περίοδο του έτους 2015, από 10-7-2015 έως και 10-9-2015 ως πυροφύλακες και αναλάβαμε υπηρεσία οι μεν τρεις πρώτοι στο πυροφυλάκιο « ΚΟΥΤΣΟΥΦΛΙΑ» και ο 4ος και 5ος στο πυροφυλάκιο «ΒΑΡΕΛΙ» Πηλίου. Αμέσως αναλάβαμε εργασία και εγκατασταθήκαμε στον τόπο εργασίας μας με προφορική εντολή του Δημάρχου, ο οποίος μας διαβεβαίωσε ότι εντός ολίγων ημερών θα υπογράφαμε και τη δίμηνη σύμβαση εργασίας μας. Δυστυχώς η ημέρες περνούσαν και παρά της διαμαρτυρίες μας προς τον ίδιο για να υπογράψουμε τη σύμβαση, φράσαμε στο τέλος της δίμηνης εργασίας μας ως πυροφύλακες και σύμβαση δεν υπογράψαμε, με αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα δεν έχουμε πληρωθεί και δεν έχουν καταβληθεί και νόμιμες ασφαλιστικές εισφορές. Και δεν φτάνει που δεν έχουμε πληρωθεί και εργαστήκαμε δυο μήνες χωρίς σύμβαση έχουμε και την απαράδεκτη συμπεριφορά του κ. Δημάρχου προς το πρόσωπο μας, ο οποίος δήλωσε στον Επιθεωρητή Εργασίας ότι δεν μας γνωρίζει! Και ουδέποτε μας προσέλαβε και ότι εμείς εργαστήκαμε δυο μήνες ως πυροφύλακες ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ!
Και μάλιστα να σας υπενθυμίσουμε και την εγκληματική ενέργεια που έγινε και εναντίον του 1ου εξ ημών. Δεν έχει το θάρρος ο κ. Δήμαρχος να αναλάβει την πολιτική ευθύνη και λησμονεί τι μας έλεγε στο γραφείο του όταν τον επισκεφτήκαμε και του ζητήσαμε εξηγήσεις παρουσία και του Δημοτικού Συμβούλου κ. Κουτσουρά! Ας το πει ο ίδιος.
Κύριε Πρόεδρε,
Να συζητήσετε το θέμα μας άμεσα. Να πάρει το Δημοτικό Συμβούλιο  απόφαση για τα δεδουλευμένα και να καταλογισθούν ευθύνες στον κ. Δήμαρχο για την όλη τροπή της υπόθεσης μας και την απαράδεκτη συμπεριφορά του.

Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον Δήμαρχο ,ο οποίος είπε τα εξής: Τα όσα αναφέρονται σ΄αυτό το έγγραφο, για το οποίο δεν νομίζω ότι συνηγορούν αυτοί που το υπογράφουν και το δηλώνω ευθέως.
Παρασύρθηκαν για τους εξής λόγους:
Αναφέρουν ότι τους ανέθεσα εγώ προσωπικά. Πότε τους συνάντησα εγώ για να τους αναθέσω; Πότε ήρθαμε ο ένας απέναντι στον άλλον; Σε ποιο σημείο; Πότε ;
Ούτε που τους ήξερα πριν την έναρξη των εργασιών.

Συνάντησα τρεις πυροφύλακες, όπως το αναφέρουν που ήταν από τις Κουρκουλούς ,περίπου τα μέσα Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου, τότε που είχε λήξει και η δυνατότητα πρόσληψης τους.
Επαναλαμβάνω ότι γι’ αυτά που αναφέρονται στην αίτηση ,οι άνθρωποι εξαπατήθηκαν ,από κάποιον που το συνέταξε. Τους δύο κυρίους που είναι από το Πήλι δεν τους έχω δει ποτέ μου. Θα ήθελα να αναθεωρήσουν όσα αναφέρουν στο έγγραφο, γιατί τους έχουν παρασύρει. Καθαρά ,απλά πράγματα.
Δεν ανέθεσα καμία εργασία ,αλλά κάναμε προεργασία εργασίας, όπως κάνουν κάθε φορά όλοι οι Δήμοι και είπαμε ,όχι εγώ προσωπικά ,ως Δήμος με τους αρμοδίους παράγοντες να φροντίσουν για πρώτη φορά, να προσληφθούν άνθρωποι ,πυροφύλακες που να είναι άμεσα συνδεδεμένοι με
το δάσος και να το γνωρίζουν. Γι αυτό και ζητήθηκε από τους ρητινοκαλλιεργητές , να υποδείξουν τέτοιους ανθρώπους με τα κοινωνικά και ουσιαστικά κριτήρια που απαιτούνται.
Αυτό και κάναμε και μάλιστα υπάρχει και σχετικό έγγραφο ,νομίζω από τους ρητινοκαλλιεργητές της περιοχής Πηλίου, που υπέδειξαν τα άτομα όπως αυτοί κρίνουν.
Στη συνέχεια ξεκίνησε η Αντιπυρική Περίοδος και οι άνθρωποι αυτοί ανέλαβαν εργασία ,δεν τους υποχρέωσα, δεν τους είδα, δεν τους υπέδειξα, ούτε και μπορούσα να τους υποδείξω. Θα σας πω μόνο ότι τους εκτιμώ πάρα πολύ σαν ανθρώπους και σέβομαι αυτό που έγινε και ξεκίνησαν των εργασία χωρίς σύμβαση. Αγάπη προς τον τόπο ,προς το περιβάλλον ,προς τα δάση από τα οποία ζούν; Αυτό και ανάφερα στην επιστολή μου. Αυτά που λέω είναι και η μοναδική αλήθεια.
Προετοιμάστηκαν οι άνθρωποι αυτοί εν αναμονή έγκρισης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου , η οποία για πρώτη φορά πολύ έγκαιρα εστάλθηκε και πολύ καθυστερημένα εγκρίθηκε.
Εγκρίθηκε μετά από τρεις μήνες, κατά πρωτοφανή τρόπο. Σ΄όλο αυτό το διάστημα δεν μπορούσε να γίνει καμία σύμβαση ,χωρίς την έγκριση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Πέρασε η αντιπυρική περίοδος και δεν μπόρεσαν να γίνουν οι συμβάσεις αυτές με τους πυροφύλακες. Αυτό επιβεβαιώνεται από τα έγγραφα που υπάρχουν με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και διαπιστώνεται η καθυστέρηση. Πιθανόν να πει κάποιος γιατί ξεκινήσατε έστω και την προετοιμασία. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο που επί τόσα χρόνια ,οι προηγούμενες δημοτικές αρχές
έκαναν αντίστοιχη εργασία. Συγκεκριμένα θα σας αναφέρω αποφάσεις του Δήμου για τα έτη 2011 και 2012 που εγκρίθηκε η απόφαση δημοτικού συμβουλίου μεταγενέστερα ενώ οι προσλήψεις έγιναν προγενέστερα.
Θα μπορούσα κι εγώ ως Δήμος να κάνω αυτό που ήξερα κι έχω μπροστά μου να σας δείξω, ότι έκανε η προηγούμενη δημοτική αρχή. Το 2011 ανατέθηκε αρχές Ιουνίου ενώ η έγκριση ήρθε τέλος  Ιουνίου.Το 2012 η επικύρωση έγινε στις 24/7 και οι πυροφύλακες προσελήφθηκαν αρχές Ιουνίου.
Αναφέρομαι στο δεδικασμένο του Δήμου που έχει ισχύσει για πολλά χρόνια και δεν έκανε τίποτε άλλο η σημερινή δημοτική αρχή παρά ξεκίνησε κάτι ανάλογο, κάτι καλλίτερο.

Το 2012 που έγινε η επικύρωση της απόφασης στις 24/7 οι πυροφύλακες προσελήφθηκαν στις 8/6 ,δηλαδή ενάμιση μήνα νωρίτερα, σχεδόν μόλις έληγε η θητεία τους.
Θα μπορούσα να κάνω κι εγώ αυτό ως Δήμαρχος, στα πλαίσια υπογραφής της σύμβασης. Δεν το έκανα γιατί δεν είχα την νομιμότητα.
Όσα ανέφερα είναι κατατεθειμένα εγγράφως στην επιθεώρηση εργασία. Με κάθε τρόπο θα προσπαθήσει ο Δήμος και το έχουμε ενεργήσει αυτό για να γίνει η πληρωμή αυτών των ανθρώπων ,αρκεί να μας το επιτρέπει η νομιμότητα. Αυτή είναι η θέση μου ανεξάρτητα από την συμπεριφορά
οποιουδήποτε.


Ο Πρόεδρος έδωσε το λόγο στον κ. Χατζή Αθανάσιο ,έναν από τους υπογράφοντες την αίτηση που υποβλήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο,ο οποίος είπε:
«Αυτά που λέει ο Δήμαρχος είναι παράλογα και νομίζω ότι προσπαθεί να σας παραπλανήσει όλους, ότι είναι αθώος κι εμείς απλά πήγαμε να κάνουμε το κέφι μας.
Πήραμε προφορική εντολή από τον κ. Κουτσουρά ,ως υπεύθυνο της πολιτικής προστασίας, να ξεκινήσουμε την εργασία στα πυροφυλάκεια με την διαβεβαίωση ότι σε πέντε μέρες θα προχωρούσαμε στην υπογραφή των συμβάσεων. Ξεκινήσαμε ,πέρασαν οι μέρες και συμβάσεις δεν έγιναν. Άσχετα αν ο Δήμαρχος λέει ότι δεν με γνωρίζει, τον έχω ενοχλήσει πολλές ορές στο τηλέφωνο και υπόσχεση του ήταν ότι δεν πρόκειται να χάσουμε τα λεφτά μας.
Αφού τελειώσαμε με την εργασία στο πυροφυλάκειο μας διαβεβαίωσε ύστερα από πολλές οχλήσεις μας ότι θα πάρουμε τα χρήματα μας. Ένα απόγευμα συναντηθήκαμε στο γραφείο του Δημάρχου ,παρουσία του κ. Κουτσουρά και μας διαβεβαίωσε εκ νέου ότι θα πάρουμε τα λεφτά μας. Κάναμε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας αλλά ο Δήμαρχος ισχυρίζεται ότι εργαστήκαμε εθελοντικά στα πυροφυλάκεια.  Στην Επιθεώρηση Εργασίας δήλωσε ότι οι καταγγέλλοντες είναι ανώνυμοι, κακόβουλοι και ανεύθυνοι. Αν ο συνεταιρισμός θέλει να στείλει τα μέλη του να δουλέψουν στα πυροφυλάκεια καλεί τα μέλη του σε γενική συνέλευση και παίρνει αποφάσεις με την τήρηση πρακτικών. Ο Δήμαρχος δεν ξέρει τι γίνεται με τους συνεταιρισμούς. Αν ο συνεταιρισμός έπαιρνε τέτοια απόφαση τότε στα πυροφυλάκεια θα πήγαινα βάρδιες όλα τα μέλη του και όχι μόνο τρεις.
Δεν πήγαμε αφιλοκερδώς, μας στείλατε.

Κουτσουράς Σταύρος: Θα πρέπει σήμερα να ακουστεί όλη η αλήθεια για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις. Πριν ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος, όπως οφείλουμε κάθε χρόνο συγκαλείται το Σ.Τ.Ο. Στο Σ.Τ.Ο καλούνται όλοι οι φορείς που έχουν σχέση με το αντικείμενο ,η Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Λιμεναρχείο ,το Δασαρχείο ,η Αστυνομία, οι Δασικοί Συνεταιρισμοί, εθελοντές πυροσβέστες. Αποδεχθήκαμε το ποσό της επιχορήγησης για την Αντιπυρική Προστασία και αποφασίσαμε με ποιο τρόπο θα διατεθεί.

Οι πιέσεις ,ύστερα και από το κλειστό Σ.Τ.Ο.με την Πυροσβεστική Υπηρεσία ήταν αφόρητες για να μπούνε πυροφύλακες και από μέλη συνεταιρισμών και από τους εθελοντές δασοπυροσβέστες και από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.  Προσωπικά ήμουν αρνητικός να βάλουμε πυροφύλακες ,γιατί θεωρούσα και θεωρώ ότι είναι αντικείμενο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Δεχθήκαμε πιέσεις από όλους τους φορείς και συγκλίναμε να κάνουμε κάτι τέτοιο.  Πήραμε απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για την 3η αναμόρφωση, την οποία σαν δημοτικό συμβούλιο ψηφίσατε.
Έγινε και άλλο δημοτικό συμβούλιο τον Σεπτέμβριο που συζητήθηκαν όλα αυτά τα πράγματα και σας εξηγήσαμε τι πραγματικά έγινε.
Είπα στον Δήμαρχο να πάρουμε εγγράφως από τους συνεταιρισμούς τα ονόματα των ανθρώπων που θα πήγαινα στα πυροφυλάκεια. Αυτό το ακολούθησε ο συνεταιρισμός Πηλίου και μας έστειλε τα ονόματα. Ο συνεταιρισμός Κουρκουλών δεν μας έστειλε. Σε κατ΄ ιδίαν συζήτηση με τον Πρόεδρο του Συνεταιρισμού μας είπε αυτοί οι τρεις να καλύψουν τα πυροφυλάκεια μέχρι να γίνει η αναμόρφωση και να γίνουν οι συμβάσεις.
Πέρασε όμως αρκετό χρονικό διάστημα, λόγω του ότι άργησε να έρθει η αναμόρφωση ,η οποία και ήρθε τέλος Σεπτεμβρίου.  Σαν δημοτικός σύμβουλος έχω την ευθύνη γιατί τέτοιου είδους θέματα που
αφορούν την πολιτική προστασία και έκτακτα θέματα να μην μπαίνουν σε αναμορφώσεις μαζί με άλλες πιστώσεις για να περνούν γρήγορα για έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Σας ομολογώ ότι δεν είχα την εμπειρία να προτείνω ώστε να γίνει αναμόρφωση μόνο γι αυτές τις πιστώσεις.
Επίσης δεν είχαμε και τις υποδείξεις των υπηρεσιών του Δήμου πάνω σ΄αυτό το ζήτημα. Προσωπικά δεν έκανα διοίκηση τρεις ή τέσσερες τετραετίες. Αν μου αναλογεί ευθύνη ότι σαν μέλος της Οικονομικής Επιτροπής ψήφισα να μην μπουν έκτακτα γεγονότα μέσα σε ένα συνονθύλευμα μιας απόφασης μαζί με άλλα θέματα, που επηρέασαν της εξέλιξη αυτής της κατάστασης.
Γίνεται εν τω μεταξύ μια καταγγελία που δεν έγινε απ’ αυτούς τους πυροφύλακες Χατζή,Αγιασοφίτη Μάρκου κλπ .Έγινε μια καταγγελία από ένα σύλλογο με επωνυμία Kireas.org ,ο οποίος και αποποιείται ότι  την έκανε κι έτσι ξεκίνησε η ιστορία.
Έρχεται η αναμόρφωση 17/9 που είχε λήξει ,το διάστημα που προσέφεραν τις υπηρεσίες οι πυροφύλακες στα πυροφυλάκεια κατά τον τρόπο που σας είπα. Κι επειδή το θέμα είχε διογκωθεί δεν μπορούσαμε ,ούτε οι υπηρεσίες αναλάμβαναν να κάνουν συμβάσεις ούτε για τους πυροφύλακες ,ούτε για τους χωματουργούς ,που θα το βρούμε πιο κάτω μπροστά μας.
Εσείς τι θα κάνατε; Που όλοι σας βρήκατε την ευκαιρία να κάνετε αντιπολίτευση. Εσείς πως θα λειτουργούσατε όταν ένα τέτοιο θέμα έφθασε στην Επιθεώρηση Εργασίας ,όταν οι υπάλληλοι φοβούμενοι τις καταγγελίες που ήδη είχαν γίνει δεν έκαναν συμβάσεις, δεν προσέφεραν τις υπηρεσίες τους γι΄αυτό το θέμα και για το άλλο θέμα τα χωματουργικά που θα έρθει αργότερα. Καταθέτω τα γεγονότα όπως έγιναν .Οι άνθρωποι πήγαν στα πυροφυλάκεια τους γνωρίζω ,δεν μου είναι άγνωστοι, προσέφεραν τις εργασίες τους.

Ο λόγος στη συνέχεια δόθηκα στους πιο κάτω δημοτικούς συμβούλους, ως
εξής:

Παναγιώτου Κων/νος: Έχω να πω για τον κ.Δήμαρχο ότι έχει μεγάλο θράσος ,ότι παίζει με την νοημοσύνη μας. Δεν έχει το θάρρος να αναλάβει την πολιτική ευθύνη των λόγων ,των έργων και των πράξεων του. Δεν συνάδει με τον θεσμικό ρόλο του Δημάρχου όλη αυτή η κατάσταση που δημιουργήθηκε. Δεν μπορεί να ρίχνει πάντα όλο το βάρος και τις ευθύνες στους άλλους.
Κε Κουτσουρά εσείς στο τέλος θα την πληρώσετε.

Δήμαρχος : Κε Παναγιώτου ,μπορεί συγχρόνως οι ρητινοκαλλιεργητές να έχουν την επιδότηση και να είναι προσλαμβανόμενοι από τον Δήμο. Περισσεύουν τα ένσημα; Θέτω απλό ερώτημα.

Βούλγαρης Αναστάσιος: Αντί να ζητήσουμε συγνώμη από τους ανθρώπους ρίχνουμε και λάδι στη φωτιά. Στο τέλος θα βρεθούν και χρεωμένοι στο Δήμο. Ρόλος μας είναι να κάτσουμε σαν πολιτισμένοι άνθρωποι και να βρούμε λύση πως θα πληρωθούν. Ο Δήμαρχος προκαλεί και το σώμα και τους πυροφύλακες. Να βρεθεί λύση.

Γεωργατζής Ευάγγελος: Ζητώ από τον Δήμαρχο να ανακαλέσει αυτό που είπε για τους ρητινοκαλλιεργητές. Είναι συνέχεια στο δάσος, παλεύουν κι αγωνίζονται . Οι άνθρωποι σήμερα ήρθαν να βρουν το δίκιο τους. Ο καθένας που φταίει να αναλάβει τις ευθύνες του. Δεν πήγαν για χαβαλέ στα πυροφυλάκεια. Ας αναλογισθεί κανείς πόσο δύσκολο είναι να μείνει κανείς μόνος του σε τόσο απόμακρο σημείο όπως αυτό στην ΚΟΥΤΣΟΥΦΛΙΑ και το γεγονός που έγινε με τον τουφεκισμό. Ας είμαστε σοβαροί τουλάχιστον απέναντι στους ανθρώπους που έρχονται να μας ακούσουν.

Λιαγκάκης Ευστάθιος: Ακόμη κι αν παίρνουν οι άνθρωποι επιδότηση έχουν το δικαίωμα να κάνουν κάποια μεροκάματα για να συμπληρώσουν το εισόδημα τους και το ψωμί για το σπίτι τους. Αυτή την δυνατότητα του την δίνει και ο νόμος. Ο καπιταλισμός έχει πολλές διεξόδους για να κοροϊδεύει τον
κόσμο.
Εμείς ως δημοτική παράταξη δεν έχουμε ψηφίσει ποτέ την ανάθεση σε πυροφύλακες εκ μέρους του Δήμου. Πρέπει κάποια πράγματα να τα βλέπουμε όταν είναι στον καιρό τους. Κάθε χρόνο οι άνθρωποι αυτοί χρησιμοποιούνται ως πελατειακή σχέση.
Είναι σχεδιασμός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ,από εκεί πρέπει να οργανώνεται και ο Δήμος δεν έχει δουλειά πάνω σ΄αυτό. Όλα τα χρόνια γινόταν το ίδιο πράγμα.
Δεν έπρεπε Δήμαρχε να δεχθείς ούτε εσύ ,ούτε ο κ. Κουτσουράς να πάνε αυτοί οι άνθρωποι να δουλέψουν. Εσύ είχες δηλώσει στο δημοτικό συμβούλιο ότι δεν θα βάλεις κανέναν χωρίς σύμβαση. Θες να κατανομάσω πόσα άτομα μέχρι σήμερα έχουν δουλέψει χωρίς σύμβαση.
Απάντησε μας πως θα πληρωθούν αυτοί οι άνθρωποι.Και οι δύο σας έχετε ευθύνες κ. Κουτσουρά και ας μην τα ρίχνει ο ένας στον άλλον. Την κύρια ευθύνη Δήμαρχε την έχει εσύ.Πές μας τον τρόπο πως θα πληρωθούν αυτοί οι άνθρωποι.

Στέφου Κυριακή: Τα δύο τελευταία χρόνια στα δημοτικά συμβούλια έχουμε ζήσει πολλά. Απόψε ζήσαμε άλλη μια στιγμή μεγαλείου με τον Δήμαρχο να λέει ότι δεν γνωρίζει τους ανθρώπους αυτούς, ότι ουδέποτε τους έχει δει.
Ο κ. Αγιασοφίτης Αθανάσιος συγκεκριμένα ήταν υποψήφιος στον συνδυασμό του στην τοπική κοινότητα Κουρκουλών. Ο κ. Χατζής Αθανάσιος είναι πρόεδρος του συνεταιρισμού και θα έπρεπε να τον γνωρίζει. Τα δύο αδέλφια Σκλαβούνου Ιωάννη και Χρήστο τα άκουγα στον ασύρματο καθότι είμαι πυροσβέστρια. Οι άνθρωποι πως πήγαν για εργασία. Αν την εντολή την πήραν από τον κ. Κουτσουρά αυτόματα δεν είναι κι από εσάς κ. Δήμαρχε. Το ηθικό κομμάτι δεν έχει αξία σ΄ένα δημοτικό συμβούλιο. Είναι ντροπή για τον κάθε Δήμαρχο που έχει την ευθύνη να στέλνει αυτό το έγγραφο στην Επιθεώρηση Εργασίας και να λέει ότι ουδέποτε τους προσέλαβα, δεν τους γνωρίζω ,πήγαν εθελοντικά. Ας αναλάβει την ευθύνη ότι δεν μπόρεσε να τους τακτοποιήσει γιατί προέκυψαν διάφορα θέματα αλλά όχι ότι δεν τους ξέρει. Είναι πιο σοβαρό από το ατόπημα που γίνεται.
Όταν είχε έρθει το θέμα κ. Δήμαρχε και κ. Κουτσουρά σας είχα ρωτήσει αν επρόκειτο να καλύψουμε το διάστημα που εργάστηκαν ή αν επρόκειτο για νέα σύμβαση. Μού είχατε απαντήσει με το ίδιο αλαζονικό ύφος που μιλάτε πάντα «δεν καταλαβαίνετε τι σας λέω». Νέα σύμβαση τον Οκτώβριο μήνα ,σας είχα ρωτήσει.  Ποιος θα υπέγραφε σύμβαση Οκτώβριο μήνα κ. Κουτσουρά ;
Κάθε χρόνο οι πιέσεις ήταν αφόρητες γι΄αυτό και γινόταν οι συμβάσεις όπως γινόταν. Αλλά γινόταν οι προσλήψεις με την διαφορά ότι κανείς Δήμαρχος πριν δεν έπεσε στο ατόπημα να πει ότι δεν γνωρίζει τους ανθρώπους που εργάστηκαν και κινδύνεψε η ζωή τους. Κε Κουτσουρά μπορεί να μην έχετε ευθύνη των όσων έγιναν, είχατε λάβει γνώση του εγγράφου που έστειλε ο Δήμαρχος ,που στην ουσία δεν τους αναγνώριζε.
Ένας άνθρωπος, ο Δήμαρχος ,οι Αντιδήμαρχοι ,εκπρόσωποι της πολιτικής Προστασίας ,δεν υπάρχει κανείς να ζητήσει μία συγνώμη από αυτούς τους ανθρώπους. Μια συγνώμη θα έπρεπε να ακουστεί εδώ μέσα. Θα έπρεπε να ντρεπόμαστε.

Κουκουρίκος Ηλίας: Ο κ. Δήμαρχος ακολούθησε και σ΄αυτό το θέμα την παλιά τακτική του να αποποιείται πάντα τις δικές του ευθύνες, για όλα να φταίνε οι άλλοι, εκτός από αυτόν. Φταίνε οι υπάλληλοι του Δήμου. Φταίνε οι υπάλληλοι της Περιφέρειας.
Φταίει η συμμορία των δέκα δημοτικών συμβούλων της συμπολίτευσης, που τώρα τελευταία μας αποκαλεί και αλήτες. Όλοι οι άλλοι εκτός από αυτόν. Γιατί δεν αναλαμβάνεται τις ευθύνες κ. Δήμαρχε. Είναι ανήθικο αυτό που συμβαίνει σήμερα. Ο κ. Κουτσουράς είπε και το σημείωσα ότι είπε στον κ. Δήμαρχο να απευθυνθούμε στους συλλόγους Πηλίου και Κουρκουλών και να στείλουν τρία μέλη από Κουρκουλούς και δύο από Πήλι. Ψεύδεται ο Δήμαρχος. Ο κ. Κουτσουράς είπε ότι δεν κάνουν καλά την δουλειά τους οι υπάλληλοι. Ήμουν μπροστά όταν κάποτε ο Δήμαρχος είπε στην Διευθύντρια  Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου και σε άλλους υπαλλήλους «Θέλω ότι γίνεται να γίνεται νόμιμα. Αν καμιά φορά σας ζητήσω να κάνω κάτι παράτυπο μην μου το επιτρέψετε». Εδώ είναι ας το διαψεύσει. Και έρχεστε τώρα να τα βάλετε για άλλη μια φορά με τους υπαλλήλους ,ότι δεν έκαναν καλά την δουλειά τους. Αυτό που συμβαίνει είναι ντροπή. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα υπάρξει Δήμαρχος να συμπεριφέρεται σε εργαζόμενους με αυτό τον τρόπο. Λυπάμαι που συμβαίνει αυτό με τον δικό μας Δήμαρχο.

Στεργίου Ιωάννης: Προσωπικά θα περίμενα από τον Δήμαρχο να ζητήσει ένα συγνώμη από αυτούς τους ανθρώπους που κλήθηκαν από τον ίδιο να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στα πυροφυλάκεια. Πράγμα που δεν έκανε. Αλλά ήρθε εδώ παραμάσχαλα με αποφάσεις προγενεστέρων ετών να μας πει
τι; Βρήκατε . Δήμαρχε εκκρεμότητες από πυροφύλακες; Συμβάσεις υπήρχαν για όλα τα έτη. Το θέμα είναι ηθικό και οικονομικό. Γιατί εμείς τους ανθρώπους τους γνωρίζουμε ,εσείς δεν τους γνωρίζετε. Κι έχετε τους δικούς σας λόγους να μην τους γνωρίζετε. Όλοι μας ξέρουμε ότι έχουν ανάγκη τα θέματα και γι αυτό πήγαν να δουλέψουν μέσα στην νύχτα ,σε εγκαταλειμμένα σημεία. Βέβαια τώρα δεν τους γνωρίζετε. Δεν αναθέσατε καμία εργασία. Όχι βέβαια εσείς. Πιθανόν κάποιος άλλος.
Σε ένα δημοτικό συμβούλιο απευθυνόμενος στον κ. Παζάρα Βασίλειο είπατε ότι είστε μεγάλος, έναντι υμών που είμαστε μικροί. Δυστυχώς κ. Δήμαρχε αποδείχθηκε ότι πολιτικά είστε πολύ μικρός. Κάθε φορά που είναι να αναλάβετε τις ευθύνες σας , η μπάλα στην κερκίδα. Όχι εγώ κάποιοι άλλοι. Και γίνεται επανειλημμένα. Είναι ντροπή να στέλνετε μια κατάπτυστη για μένα επιστολή στην Επιθεώρηση Εργασίας και να λέτε όλα αυτά τα πράγματα που λέτε. Ότι είναι άνθρωποι ανώνυμοι, κακόβουλοι, ανεύθυνοι. Όταν όμως μέρα νύχτα δούλευαν δεν ήταν ανεύθυνοι και μάλιστα ένας
κινδύνευσε και εκπλήσσομαι γιατί τον άνθρωπο δεν τον γνωρίζετε ,ο οποίος ήταν και υποψήφιος με τον συνδυασμό σας. Ούτε τους υποψηφίους δεν γνωρίζετε. Ηρθαν απαντητικές επιστολές από τον Επιθεωρητή Εργασιακών Σχέσεων, που σας λένε ότι από πουθενά δεν προκύπτει η εθελοντική εργασία κι αντί να αναλάβετε τις πολιτικές σας ευθύνες και να πείτε ναι προσέλαβα τους ανθρώπους γιατί ήταν θερινή περίοδος και τα δάση πρέπει να προφυλαχθούν εσείς αντίθετα τους χαρακτηρίσατε κακόβουλους, ανεύθυνους ,ότι δεν τους γνωρίζατε. Δεν έχουν κανένα λόγο αυτοί οι άνθρωποι να πουν ψέματα και στο γραφείο σας ήρθαν και τηλεφωνηθήκατε. Είμαι υποχρεωμένος ύστερα από την εξέλιξη ως μέλος του δημοτικού συμβουλίου κι επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας να καταγγείλω την απαράδεκτη και προκλητικότατη συμπεριφορά του Δημάρχου και της ακολουθίας του γιατί τα θέματα δεν αντιμετωπίζονται με αυτόν τον τρόπο.   Με την συμπεριφορά του έδειξε το πολιτικό του ανάστημα που είναι πολύ χαμηλό. Με βάση τα στοιχεία και τα έγγραφα που υπάρχουν από την Επιθεώρηση Εργασίας και την αίτηση των συμπολιτών μας που εργάστηκαν ως πυροφύλακες, επιβεβαιώνεται ότι οι άνθρωποι αυτοί εργάστηκαν κατά την χρονική περίοδο που αναφέρεται στην αίτηση τους και αυτή θα πρέπει να είναι η απόφαση μας ότι σαν δημοτικό συμβούλιο δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε ότι οι άνθρωποι αυτοί προσέφεραν τις εργασίες τους, ύστερα από συγκεκριμένες εντολές να παράγουν συγκεκριμένη εργασία ως πυροφύλακες.


Παζάρας Βασίλειος: Το ότι εργάστηκαν τα άτομα ως πυροφύλακες είναι γνωστό σε όλους μας. Και ο Δήμαρχος γνωρίζει ότι εργάστηκαν αλλά αμφισβητεί ότι αυτός έκανε την συμφωνία. Δήμαρχε ,προέκυψε ότι οι άνθρωποι αυτοί εργάστηκαν, δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση. Μένει σε σας ποιες ενέργειες θα κάνετε για να ανταμειφθούν για τις εργασίες που προσέφεραν. Θα απευθυνθείτε σε προϊστάμενες αρχές να δικαιολογήσετε την αναγκαιότητα λόγω θερινής περιόδου ή θα τους πείτε να πάνε δικαστικώς;

Καντζούρας Ιωάννης: Φτάσαμε σε τραγική κατάσταση. Ο Δήμαρχος είπε ότι από μόνοι τους πήγαν οι πυροφύλακες άλλα όμως είπε ο κ. Κουτσουράς.  Που είναι η ηθική και η νομιμότητα: Φταίνε οι υπάλληλοι που δεν έγιναν οι συμβάσεις; Οι άνθρωποι μόνοι τους πήγαν στα πυροφυλάκεια; Αγαπητοί δημότες, ατύχησε ο τόπος. Για μένα πρέπει να καταλογισθούν ευθύνες στον Δήμαρχο γι΄αυτή την πράξη του. Δεν είναι τυχαίο που ο Δήμαρχος σήμερα ψεύδεται. Δεν είναι τυχαίο που ο Δήμαρχος είναι απών από παντού. Και σήμερα έκανε το ατόπημα να φύγει από το συμβούλιο.
Δεν είναι ικανός να σηκώσει το βάρος του Δήμου. Προσωπικά τον συμβουλεύω ,από την εμπειρία που έχω να σηκωθεί να φύγει για να σωθεί ο τόπος. Σε μια ομάδα δεν φεύγουν οι παίκτες ούτε το συμβούλιο ,φταίει και φεύγει ο προπονητής.

Δήμαρχος : Μερικοί της μείζονος αντιπολίτευσης δεν έχουν καταλάβει ακόμη ότι τελείωσε η προεκλογική περίοδος. Λυπάμαι πολύ μονίμως αναφέρετε τα ίδια. Όταν ακούω όσα ακούω από ανθρώπους δοσμένης ποιότητας, επί χρόνια γνωστής. Άνθρωποι που δεν έχουν το γνώθι σαυτόν να
κατηγορούν εμένα με τις πιο χυδαίες λέξεις που επί μήνες ανέχομαι χάριν σεβασμού στο δημοτικό συμβούλιο. Υπάρχουν και όρια. Κι επειδή δεν ανέχομαι περισσότερα από μερικούς ανθρώπους ,όπως από τον κύριο που μίλησε πριν, σας εγκαλώ να εφαρμόσετε τον κανονισμό κι αν κάποιος εκτρέπεται θα πρέπει να τον αποβάλετε από την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, γιατί δεν νομίζω ότι ένας ευπρεπής άνθρωπος να έχει θέση σ΄ένα τέτοιο δημοτικό συμβούλιο ,όπως έχει καταντήσει. Οι προσωπικές επιθέσεις δεν έχουν καμία αξία.
Η εργασιακή σχέση των αιτούντων και η παρουσία τους είναι καταγεγραμμένη από την Πυροσβεστική Υπηρεσία για τον καθένα χωριστά και πολύ συγκεκριμένα και μονοσήμαντα.
Το ίδιο έχει συμβεί και τα προηγούμενα χρόνια. Έχω όλες τις παρουσίες των πυροφυλάκων τα προηγούμενα χρόνια για να μπορούν να βγαίνουν οι λογαριασμοί τους. Έχω πλήρη γνώση του θέματος. Αν το δημοτικό συμβούλιο έχει κάποιες σκέψεις να πάρει αποφάσεις όπως δικαιούται. Ας τις εξετάσουμε και ας προχωρήσουμε.
Το γεγονός ότι απασχολήθηκαν οι άνθρωποι είναι δεδομένο και δεν αμφισβητείται από πουθενά. Έχω τις παρουσίες. Επιθυμούμε όλοι να πληρωθούν. Το θέμα είναι πως;

Κουκουρίκος Ηλίας: Για να μπορέσουν οι άνθρωποι να πληρωθούν θα πρέπει ο Δήμαρχος να ανακαλέσει αυτό που έχει πει στην Επιθεώρηση Εργασίας «ότι δεν τους γνωρίζω, δεν έχουν δουλέψει και ήρθαν εθελοντικά».  Μάρτυρας υπεράσπισης θα μπω αν σήμερα δεχθείτε κ. Δήμαρχε να πείτε
ότι οι άνθρωποι δούλεψαν όχι σαν εθελοντές.

Λιαγκάκης Ευστάθιος: Επειδή φτάσαμε στο δια ταύτα και δεν υπάρχει άλλος τρόπος να πληρωθούν αυτοί οι άνθρωποι ο μόνος τρόπος είναι να πάνε δικαστικώς. Πρόταση μου στο δημοτικό συμβούλιο είναι να αποδεχθεί την αίτηση των ανθρώπων αυτών και να δεχθεί το δημοτικό συμβούλιο ότι πράγματι οι άνθρωποι αυτοί δούλεψαν το διάστημα αυτό ως πυροφύλακες στα πυροφυλάκεια.
Αυτή να είναι η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ,να την έχουν στα χέρια τους να κάνουν μήνυση και να διεκδικήσουν τα λεφτά τους.

Αλεξίου Δημήτριος: Συντάσσομαι και εγώ με την πρόταση του κ. Λιαγκάκη για να μην γίνει ανακύκλωση του θέματος. Ωστόσο κ. Δήμαρχε κάποια στιγμή με γενναιότητα να πείτε τα πράγματα ως έχουν . Πρέπει να αναλάβετε τις ευθύνες σας.Μετά από δύο ώρες εξαντλητική συζήτηση, όλοι μας καταλάβαμε τι έχει συμβεί και ποια πλευρά έχει το δίκιο. Υποχρεούστε να βρείτε νόμιμο τρόπο να πληρωθούν οι εργαζόμενοι. Πρότεινε κάτι ο κ. Λιαγκάκης .Συμφωνώ και εγώ με την πρόταση ,δηλαδή να πάνε οι πυροφύλακες δικαστικά και το δημοτικό συμβούλιο να τους συμπαρασταθεί στέλνοντας τον κ. Δήμαρχο υπεράσπισή τους . Βέβαια τοδικαστήριο θέλει δικηγόρο και δικηγόρος σημαίνει έξοδα για το Δήμο. Κε Δήμαρχε τώρα βρίσκεστε απέναντι στην νομιμότητα την οποία διαρκώς επικαλείστε. Κανονικά πρέπει να προτείνω να τα πληρώσετε από τη τσέπη σας. Δεν το κάνω, γιατί ξέρω πως δεν μπορείτε, όπως δεν μπορώ και εγώ να σηκώσω τέτοιο οικονομικό βάρος. Οι άνθρωποι είναι απέναντί μας και δεν μπορούμε να τους πούμε ψέματα . Οι εργαζόμενοι είναι συμπολίτες μας και ζητούν τα δεδουλευμένα. Θέλουν να πάνε ψωμί στο σπίτι τους!


Το δημοτικό συμβούλιο αφού έλαβε υπόψη τα ανωτέρω

ΟΜΟΦΩΝΑ Α π ο φ α σ ί ζ ε ι
α) Κάνει δεκτή την αίτηση των κ.κ. Αγιασοφίτη Αθανασίου- Χατζή Αθανασίου –Μάρκου Δαυίδ – Σκλαβούνου Ιωάννη και Σκλαβούνου Χρήστου και αποδέχεται ότι οι άνθρωποι αυτοί εργάστηκαν κατά την αντιπυρική περίοδο του έτους 2015 και για το χρονικό διάστημα από 10-7-2015 έως και
10-9-2015 ως πυροφύλακες ,οι μεν τρεις πρώτοι (Αγιασοφίτης Αθανάσιος-Χατζής Αθανάσιος –Μάρκου Δαυίδ) στο πυροφυλάκειο «ΚΟΥΤΣΟΥΦΛΙΑ» και ο 4ος και 5ος (Σκλαβούνος Ιωάννης και Σκλαβούνος Χρήστος) στο πυροφυλάκειο «ΒΑΡΕΛΙ» Πηλίου.
β) Ο Δήμος θα παρέχει νομική υποστήριξη στους προαναφερθέντες πυροφύλακες για την διεκδίκηση της πληρωμής τους και
γ) Εντέλλεται η Οικονομική Επιτροπή να ορίσει τον πληρεξούσιο δικηγόρο σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 72 του ν. 3852/2010.

Συντάχθηκε το παρόν πρακτικό και υπογράφεται ως κατωτέρω:

O Πρόεδρος H Αντιπρόεδρος Ο Γραμματέας

Χατζής Ανδρέας Στέφου Κυριακή Αλεξίου Δημήτριος

ΤΑ ΜΕΛΗ

Γεωργάκαινα Ελένη
Γιαννιός Κων/νος
Κατσούρας Δημήτριος
Κουτσουράς Σταύρος
Παληός Ευστράτιος
Χαλιούλιας Ιωάννης
Παναγιώτου Κων/νος
Τάρλας Κυριάκος
Δανέλης Ιωάννης
Βούλγαρης Αναστάσιος
Αλατζάς Ευάγγελος
Κουκουρίκος Ηλίας
Σεσοντή Μαρία
Στεργίου Ιωάννης
Ψαρρού Ελπίδα
Μουργιάς Ιωάννης
Καντζούρας Ιωάννης
Φλώκου-
Κωνσταντάκη Σοφία
Παζάρας Βασίλειος
Λιαγκάκης Ευστάθιος
Γεωργατζής Ευάγγελος
Ακριβές απόσπασμα
εκ του πρωτοτύπου

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΧΑΤΖΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
11

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.