powered by Surfing Waves

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

21η Μαρτίου – Παγκόσμια ημέρα Δασοπονίας -Ανάγκη να ληφθούν εξειδικευμένα μέτρα προστασίας των δασών



Κάθε χρόνο, την 21η Μαρτίου (Διεθνής Ημέρα Δασών) γιορτάζουμε τους τρόπους με τους οποίους τα δάση και τα δέντρα μας στηρίζουν και μας προστατεύουν. Αυτό το έτος, o Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων & Γεωργίας (FAO) στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με πως τα δάση αποτελούν το βασικό παράγοντα για τον ανεφοδιασμό του πλανήτη σε γλυκό νερό, το οποίο είναι απαραίτητο για τη ζωή.


Το γνωρίζατε;
Οι δασωμένες λεκάνες απορροής και οι υγρότοποι παρέχουν το 75% του παγκόσμιου διαθέσιμου γλυκού νερού.
Περίπου το ένα τρίτο των μεγαλύτερων πόλεων στον κόσμο λαμβάνει ένα σημαντικό ποσοστό του πόσιμου νερού τους άμεσα από τις δασικές προστατευόμενες περιοχές.
Τα δάση λειτουργούν ως φυσικά φίλτρα ύδατος.
Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τη διαθεσιμότητα των υδάτινων πόρων. Ανακαλύψτε πως τα δάση συμβάλλουν στις ανάγκες μας για νερό διαβάζοντας τα βασικά μηνύματα του FAO για τα δάση και το νερό.

Aναζητάτε τρόπους για να πάρετε μέρος στη Διεθνή Ημέρα Δασών; Ορίστε πέντε ιδέες:
  1. Παρακολουθήστε και μοιραστείτε το βίντεο για τη Διεθνή Ημέρα Δασών και ακολουθείστε την εκδήλωση του FAO μέσω διαδικτυακής μετάδοσης (21 Μαρτίου (12:00-13:00 GMT+1)
  2. Κάντε το φετινό κουίζ για τα δάση (How much do you know about forests and water?) και κοινοποιήστε τα αποτελέσματά σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
  3. Οργανώστε ή πάρτε μέρος σε εκδηλώσεις γιορτάζοντας τα δάση – φυτεύοντας δέντρα, κάνοντας συμπόσια, εκθέσεις τέχνης ή ένα διαγωνισμό φωτογραφίας. Μην ξεχάσετε να μας πείτε για αυτά στο idf@fao.org και να μας στείλετε φωτογραφίες ώστε να μπορούμε να τις προσθέσουμε στη συλλογή των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται ανά τον κόσμο.
  4. Μοιραστείτε τα λογότυπα, πανό και αφίσες που είναι διαθέσιμα σε 13 γλώσσες.
  5. Συμμετάσχετε στις συζητήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιώντας το hashtag #IntForestDay: περάστε ορισμένα από τα βασικά μηνύματα της φετινής χρονιάς, τραβήξτε μια φωτογραφία από το αγαπημένο σας δάσος και μοιραστείτε τη με τους φίλους σας.
dasarxeio.com








Ανάγκη να ληφθούν εξειδικευμένα μέτρα προστασίας των δασών αναφέρουν ΠΟΓΕΔΥ και ΠΕΔΔΥ με αφορμή την παγκόσμια μέρα δασοπονίας

Κοινή ανακοίνωση για την παγκόσμια μέρα δασοπονίας εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ) και η Πανελλήνια Ένωση Δασοπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ), στην οποία αναφέρουν τα εξής:

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), έχει καθιερώσει να γιορτάζεται η 21η Μαρτίου ως παγκόσμια μέρα δασοπονίας. Η ημέρα αυτή συμπίπτει με την πρώτη μέρα του εαρινού ηλιοστασίου. Για τους Γεωτεχνικούς και Δασικούς υπαλλήλους, η ημέρα αυτή σηματοδοτεί την σχέση του δάσους, ως αειφορικά διαχειριζόμενου πόρου, με την ανθρώπινη ύπαρξη και ευημερία και την ανάγκη, με κριτήριο την επιστημονική γνώση, να οδηγηθούμε στη βιώσιμη ανάπτυξη και τη στήριξη της οικονομίας της υπαίθρου.

Είναι γνωστό σε όλους πως το Δάσος όχι μόνο σήμερα αλλά σε όλη την ιστορική διαδρομή, είναι αυτό που κάλυψε βασικές ανάγκες του ανθρώπου αλλά και της οικονομίας, τόσο στην κατεύθυνση της «παραγωγής σε ξύλο» όσο και «βιομηχανικών παραγώγων αυτού» και σήμερα, ξεπερνώντας τα παραδοσιακά πρότυπα διαχείρισης, να προσφέρει «άυλες αξίες» που συνδέονται με την ποιότητα ζωής και το περιβαλλοντικό ισοζύγιο.

Το δάσος είναι αυτό που καλείται να προστατεύσει το έδαφος από τις διαβρώσεις, να διατηρήσει σταθερό το ισοζύγιο του ύδατος και να καθαρίσει τον αέρα από κάθε είδους μολύνσεις και ρύπους και να προστατέψει τα ανθρώπινα έργα από πλημμυρικά φαινόμενα και κατολισθήσεις.

Το δάσος παραμένει και σήμερα βασικός συντελεστής της πρωτογενούς παραγωγής που στηρίζει την οικονομία της ορεινής υπαίθρου και συμβάλλει στη συγκράτηση του ορεινού πληθυσμού στις εστίες του. Η Δασοπονία συνδέει το δάσος ως φυσικό πόρο με την κοινωνία και προσφέρει τη δυνατότητα κάλυψης των οικονομικών και κοινωνικών αναγκών των παραδασόβιων πληθυσμών που το αντιμετώπιζαν (και εξακολουθούν να το αντιμετωπίζουν), ως πόρο ζωής, σαν ένα φυσικό αγαθό προορισμένο να συμβάλλει στην ευημερία τους, άσχετα αν η έλλειψη σχεδιασμού οδήγησε στη σταδιακή ερήμωση των περιοχών αυτών και στην τροφοδότηση της αστυφιλίας.

Το δάσος καλύπτει τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες σε αναψυχή και συμβάλλει στην ποιότητα ζωής του σύγχρονου ανθρώπου.
Τα παραπάνω χαρακτηριστικά πρέπει να αποτελέσουν την βάση για τη στήριξη μέτρων και πολιτικών, από την ίδια την κοινωνία, που θα θέτουν υπό νέα θεώρηση το δάσος και τις αξίες του.
Ιδιαίτερα αν ληφθούν υπόψη οι κοινωνικές , περιβαλλοντικές και οικονομικές συνέπειες από την αειφορική- ορθολογική διαχείριση των δασικών πόρων και η σχέση της δασοπονίας με την οικονομική ανάπτυξη της υπαίθρου, θα πρέπει να οδηγηθούμε, σαν πολιτεία, στην υιοθέτηση και τη στήριξη των δασοπολιτικών αξιών από τη μια μεριά αλλά και των Δημόσιων Υπηρεσιών που τις υλοποιούν από την άλλη.

Ιδιαίτερα σήμερα μάλιστα, που η κλιματική αλλαγή, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, οι πυρκαγιές, η ερημοποίηση, οι σοβαρές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα από την καταστροφή των δασών και οι δυσμενείς οικονομικές συγκυρίες, προκαλούν προβληματισμό στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν εξειδικευμένα μέτρα πολιτικής για την προστασία των δασών, για τη διατήρηση και σταθερότητά τους και για την αυξημένη συμβολή τους στην περιβαλλοντική σταθερότητα και την ποιότητα ζωής .

Άξονες της πολιτικής αυτής μπορεί να είναι:

- Η αποτελεσματική δασοπολιτική επιτήρηση του Κράτους με καθετοποιημένες, σύγχρονες και αποτελεσματικές Δασικές Υπηρεσίες

- Η επανεξέταση του θεσμικού και νομικού πλαισίου για τη δασοπροστασία και η αποτελεσματικότερη οργάνωση αυτής.

- Η εξασφάλιση πόρων για τη δασοπονία και την εκτέλεση δασικών έργων και δραστηριοτήτων δίνοντας έμφαση στην ολοκλήρωση έργων όπως οι δασικοί χάρτες.

- Η εκτέλεση προγραμμάτων που θα αφορούν εκτεταμένα αναδασωτικά και ορεινά αντιδιαβρωτικά έργα.

- Ο εκσυγχρονισμός της παραγωγικής διαδικασίας, με αλλαγή του πλαισίου διαχείρισης των δασών.

- Η Ανάδειξη και στήριξη της πολιτιστικής κληρονομιάς των ορεινών και ημιορεινών περιοχών και η λήψη μέτρων για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας των ειδών, των τοπίων και των μορφών της ορεινής υπαίθρου.

- Η ενίσχυση της καλλιέργειας φιλοδασικής – φιλοπεριβαλλοντικής συνείδησης μέσα από προγράμματα ενημέρωσης και κατάρτισης.

- Η αναβάθμιση του επιπέδου σπουδών στις Σχολές Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος και η διασύνδεση της δασικής έρευνας και της λειτουργίας των δασικών ερευνητικών ιδρυμάτων, με τη δασική πράξη.



0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.