powered by Surfing Waves

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Ο Δήμος μας καλείται να καταρτίσει σχέδιο για χώρο πού ενδεχομένως θα φιλοξενήσει 100 πρόσφυγες

 

Στις 16/3/16 η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του δήμου μας ανταποκρινόμενη σε αίτημα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης  αποφάσισε να  εισηγειθεί  στο Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει άμεσα σε ένα σχέδιο φιλοξενίας προσφύγων.  Ο σχεδιασμός αυτός θα αφορά τις πρώτες ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν ώστε οι χώροι αυτοί να είναι όσο το δυνατόν πιο ανθρώπινοι και να πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις ασφάλειας, υγιεινής και αξιοπρεπούς φιλοξενίας και προς αποφυγή προβλημάτων με τις τοπικές κοινωνίες. Η οργανωτική δομή του Δήμου για την φιλοξενία των προσφύγων προτείνεται να είναι για 100άτομα με πληθυσμιακή αναλογία στο σύνολο της χώρας και του Δήμου

 Το σχετικό απόσπασμα απο την συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής 


Κυρίες και Κύριοι Σύμβουλοι,
Θέτω υπόψη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής το με αριθμ. πρωτ. 661/7-3-2016 έγγραφο της
Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας με θέμα «Παροχή στοιχείων» με το
οποίο ζητούνται στοιχεία από το Δήμο Μαντουδίου - Λίμνης — Αγίας Άννας αναφορικά με την
προσφυγική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη χώρα μας. Γεγονός είναι ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο μπορεί όλοι οι Δήμοι της χώρας να κληθούν να φιλοξενήσουν έναν αριθμό προσφύγων. Από το ίδιο το έγγραφο προκύπτει ότι θα πρέπει ως Δήμος να προβεί στην κατάρτιση ενός σχεδίου για τον χώρο που ενδεχομένως θα φιλοξενήσει πρόσφυγες.
Ο σχεδιασμός αυτός θα αφορά τις πρώτες ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν ώστε οι χώροι
αυτοί να είναι όσο το δυνατόν πιο ανθρώπινοι και να πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις ασφάλειας, υγιεινής και αξιοπρεπούς φιλοξενίας και προς αποφυγή προβλημάτων με τις τοπικές
κοινωνίες.
Η οργανωτική δομή του Δήμου για την φιλοξενία των προσφύγων προτείνεται να είναι για 100
άτομα με πληθυσμιακή αναλογία στο σύνολο της χώρας και του Δήμου.  Επίσης θα πρέπει να ορισθεί ένας υπεύθυνος από πλευράς Δήμου ο οποίος σε περίπτωση φιλοξενίας προσφύγων θα είναι αρμόδιος για την επαφή με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες (Υπουργεία, Γιατρούς, Μ.Κ.Ο, κ.λ.π)
Στο σημείο αυτό ο κ .Πρόεδρος ανέγνωσε το αναφερόμενο έγγραφο.
Προτείνω λοιπόν να εισηγηθούμε προς το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει άμεσα σε ένα σχέδιο φιλοξενίας προσφύγων ώστε εάν προκύψει το θέμα να είμαστε όσο το δυνατόν έτοιμοι για την άμεση παραλαβή των προσφύγων και την φροντίδα διαμονής τους ανάλογα με τον προβλεπόμενο χρόνο επίσης να ορίσει έναν υπεύθυνο ο οποίος θα είναι ο αρμόδιος για την επικοινωνία με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες (Υπουργεία, Γιατρούς, Μ.Κ.Ο, κ.λ.π)
Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής μετά από διαλογική συζήτηση και αφού έλαβε υπόψη:
1. Την εισήγηση του κ. Προέδρου
2. το άρθρο 80 παρ. 2 & 3 του N. 3463/2006.
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ
Εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει άμεσα σε ένα σχέδιο φιλοξενίας προσφύγων ώστε εάν προκύψει το θέμα να είμαστε όσο το δυνατόν έτοιμοι για την άμεση παραλαβή των προσφύγων και την φροντίδα διαμονής τους ανάλογα με τον προβλεπόμενο χρόνο επίσης να ορίσει έναν υπεύθυνο ο οποίος θα είναι ο αρμόδιος για την επικοινωνία με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες (Υπουργεία, Γιατρούς, Μ.Κ.Ο, κ.λ.π).
Σύμφωνα με αυτά συντάχθηκε το παρόν πρακτικό και υπογράφεται ως κατωτέρω:
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΛΥΒΙΩΤΗΣ
ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ
ΤΑ ΜΕΛΗ:
1. ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΗ - ΦΛΩΚΟΥ ΣΟΦΙΑ
2. ΚΟΥΤΣΟΥΡΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
3 .ΓΕΩΡΓΑΚΑΙΝΑ ΕΛΕΝΗ
4. ΤΑΡΛΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ
5. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ


Επιστολή Μπαλάφα προς δήμους


 Την ανάγκη να προσδιορίσουν άμεσα χώρους που θα χρησιμοποιηθούν για στέγαση προσφύγων και μεταναστών επισημαίνει σε επιστολή του προς τους δήμους και τις περιφέρειες ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης  Γ. Μπαλάφας.

Ο υφυπουργός επισημαίνει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ότι κατάλληλοι χώροι θεωρούνται εκείνοι που είναι άμεσα διαθέσιμοι ή χρήζουν μικρής κλίμακας εργασιών.

 Ενδεικτικά παραδείγματα τέτοιων χώρων είναι ελεύθερα οικόπεδα, εκθεσιακά κέντρα, γήπεδα, αθλητικές εγκαταστάσεις, κάμπινγκ, κατασκηνώσεις, ξενοδοχεία, κ.α. 

Τα σημεία αυτά θα πρέπει να βρίσκονται κοντά σε αστικό ιστό και να υπάρχει η δυνατότητα παροχών ρεύματος, νερού και αποχέτευσης.




0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.