powered by Surfing Waves

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Γιατί η παράταξη Στεργίου και οι αποστάτες επέλεξαν σαν ορκωτό λογιστή εταιρεία πού είχε δημιουργήσει προβλήματα στο δήμο;



Ο Δήμος  μαςέλαβε τέσσερες(4) οικονομικές προσφορές από ελεγκτικές εταιρείες ορκωτών λογιστών.  Δύο  από τις 4 μειοδότησαν και έκαναν  ακριβώς την  ίδια προσφορά. Κατά την συζήτηση του θέματος στο Δημ. Συμβούλιο στις 23/2/2016 η παράταξη Στεργίου και οι αποστάτες αντί να  μπούν σε διαδικασία κλήρωσης όπως θα έπρεπε , επέλεξαν  σαν ορκωτό λογιστή εταιρεία με πού είχε δημιουργήσει προβλήματα στο δήμο. Ο κ. Καλυβιώτης προειδοποίησε ότι" αυτή την στιγμή οδηγείτε το λογιστήριο και τον Δήμο σε καταστροφή με αυτή την εταιρεία".


Οι δημοτικοί σύμβουλοι που ψήφισαν υπερ ήταν: κ.κ Στεργίου Ιωάννης-Στέφου Κυριακή-Καντζούρας Ιωάννης-Ψαρρού Ελπίδα-Φλώκου Κωνσταντάκη Σοφία-Μουργιάς Ιωάννης –Κουκουρίκος Ηλίας- Δανέλης Ιωάννης –Τάρλας Κυριάκος-Γιαννιός Κων/νος- Χατζής Ανδρέας- Βούλγαρης Αναστάσιος –  καιΑλατζάς Ευάγγελος


 Για την ιστορία στις 25/4/15 στο δημοτικό συμβούλιο είχαν αναφερθεί τα παρακάτω απο τον  κ. Δήμαρχο  για την εταρεία που ψήφισε η παράταξη Στεργίου και οι αποστάτες
   -Με την αριθμ.123/2012 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποφασίσθηκε η λύση & εκκαθάριση της Κοινωφελούς Επιχείρησης Μ-Λ-Α.Α.
-Ο εκκαθαριστής ανέλαβε να κάνει την εκκαθάριση σύμφωνα με την από 18 Οκτωβρίου ημέρα Πέμπτη σύμβαση στην οποία δεν προβλεπόταν ημερομηνία παράδοσης της λύσης και εκκαθάρισης της επιχείρησης.
 -Όπως έχει δηλώσει και ο εκκαθαριστής στο από 22/09/2014 ηλεκτρονικό μήνυμά του είχαν προσδιοριστεί οι κάτωθι ημερομηνίες παράδοσης της εκκαθάρισης:
  -στις 31/05/2013 που δεν έγινε
   -με την 207/2013 Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου δόθηκε παράταση της λύσης & εκκαθάρισης μέχρι τέλος του 2013, που δεν έγινε.
   -με το από 22-09-2014/13:22:31 ηλεκτρονικό μήνυμα ο εκκαθαριστής δήλωσε ότι «οριοθετεί πλέον τελεσίδικα και οι δύο δημοτικές επιχειρήσεις θα συντάξουν ισολογισμούς λύσης & εκκαθάρισης μεημερομηνία 30/09/2014 και θα σας παραδοθούν τα αντίστοιχα οικονομικά στοιχεία έως το τέλος Οκτωβρίου 2014 για να εγκριθούν εν συνεχεία από το Δ.Σ.», τα οποία και δεν τήρησε.
- Με το υπ’ αριθμ. 1323/09-02-2015 έγγραφό μας είχαμε ειδοποιήσει τον εκκαθαριστή ότι πρέπει να ολοκληρώσει την εργασία λύσης & εκκαθάρισης.
  -Στις 16/02/2015 (αρ.πρωτ. Δήμου 1715/18-02-2015) μας απέστειλε τα αντίγραφα λύσης & εκκαθάρισης, ήτοι:
-αναλυτική έκθεση λύσης & εκκαθάρισης
-ισολογισμούς λύσης & εκκαθάρισης
(Με ζημία χρήσεως #404.484,01# €
 -πρακτικό συνεδριάσεως του εκκαθαριστού της 31/12/2014, το οποίο πρέπει να υπογραφεί από τον Δήμαρχο και τον κ. Καραντάκη (λογιστή).
Γεγονός το οποίο δεν έγινε και διαμαρτυρόμαστε. Μη αληθή αναφορά και δεν αποδεχόμαστε.
  -επιστολή ολοκλήρωσης της λύσης & εκκαθάρισης.
  -Στην έκθεσή του τα βασικά σημεία είναι:
· οφειλές που περιλαμβάνουν:
 Προμηθευτές #4.865,00# €, Τράπεζες(δάνεια) #64.037,67# € και Πιστωτές διάφοροι #149.878,18# € τοοποίο αναλύεται σε αποδοχές προσωπικού #146.199,88# € &βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις #3.678,30# €.
· Προϊόν εκκαθάρισης. Θα έπρεπε στην έκθεσή του να αναφέρει:
Α) Τι παρέλαβε όταν του ανατέθηκε η εκκαθάριση (βιβλία, στοιχεία κ.λ.π.)
Β) Την περίοδο από ανάληψης εκκαθάρισης, τι πληρωμές και τι εισπράξεις και ποιες ενέργειες έγιναν.
Γ) Τι παραδίδει στο Δήμο.
Δεν υπάρχει εικόνα τι παρέλαβε, τι διαχειρίστηκε και πώς, τι παραδίδει προκειμένου να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο.
- Επίσης ότι πρόκειται να παραδοθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο θα παραδοθεί με πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής.
  -Δεν έχουν ληφθεί υπόψη σωρεία λογιστικών και άλλων εγγράφων που αλλάζουν τελείως τα αποτελέσματα της λογιστικής εικόνας της κοινωφελούς και γενικότερα της οικονομικής εικόνας. Τα έγγραφα που πρέπει να λάβει υπόψη ο εκκαθαριστής είναι στο συνημμένο πίνακα και
τηρούνται στο γραφείο της Δ.Ε. Νηλέως στην Αγία Άννα και είναι στη διάθεση του εκκαθαριστή.
 -Μετά τα ανωτέρω κρίνεται απαραίτητο να δοθεί χρόνος στον εκκαθαριστή το αργότερο μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου 2015 να συντάξει την έκθεσή του, τους λογιστικούς πίνακες σε συνεργασία με το λογιστή και τα πρωτόκολλα παράδοσης – παραλαβής, ώστε να εγκριθούν από το Δημοτικό Συμβούλιο και να γίνει η παράδοση – παραλαβή του έργου της εκκαθάρισης και να λάβει υπόψη του τα έγγραφα προαναφερόμενα έγγραφα, ώστε να ολοκληρωθεί το έργο της εκκαθάρισης χωρίς εκκρεμότητες και προβλήματα.



 Απόσπασμα από τα πρακτικά της συνεδρίασης της 23/2/2016


Θ Ε Μ Α : Ορισμός Ορκωτού ελεγκτή –λογιστή για τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων (του ισολογισμού, του λογ /σμού αποτελεσμάτων χρήσεως, του πίνακα διαθέσεως αποτελεσμάτων και  του προσαρτήματος )για την χρήση 2015,με βάση το άρθρο 163 παρ.3 του Ν. 3463/2006(ΔΚΚ)

Ο Πρόεδρος εισηγούμενος το θέμα είπε:
«Με τις παρ.1, 2 και 3 του άρθρου 163 του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα (Ν.3463/06), ορίζονται τα εξής:
«1. Έως το τέλος Μαΐου, εκείνος που ενεργεί την ταμειακή υπηρεσία του Δήμου υποβάλλει δια μέσου του δημάρχου στη οικονομική επιτροπή λογαριασμό της διαχείρισης του οικονομικού έτους που έληξε. Τα στοιχεία που περιλαμβάνει ο λογαριασμός της διαχείρισης ορίζονται με το προεδρικό
διάταγμα της παρ. 2 του άρθρου 175. Ο λογαριασμός υποβάλλεται ενιαίος, ανεξάρτητα από τις μεταβολές που έχουν τυχόν γίνει, ως προς τα πρόσωπα εκείνων που ενεργούν την ταμειακή υπηρεσία.
2. Μέσα σε δύο (2) μήνες αφότου παρέλαβε τα ανωτέρω στοιχεία, η οικονομική επιτροπή τα προελέγχει και, το αργότερο πέντε (5) ημέρες μετά τη λήξη του διμήνου, υποβάλλει τον απολογισμό και, προκειμένου για Δήμους που εφαρμόζουν το κλαδικό λογιστικό σχέδιο Δήμων και Κοινοτήτων, τον ισολογισμό και τα αποτελέσματα χρήσεως, μαζί με έκθεσή της στο δημοτικό συμβούλιο.
3. Ο ισολογισμός και τα αποτελέσματα χρήσεως, πριν την υποβολή τους στο δημοτικό συμβούλιο, ελέγχονται από έναν ορκωτό ελεγκτή - λογιστή. 
Οι Δήμοι που εφαρμόζουν το κλαδικό λογιστικό σχέδιο υποχρεούνται, για τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων κάθε οικονομικού έτους, να ορίζουν τον ορκωτό ελεγκτή - λογιστή και τον αναπληρωτή του μέχρι το τέλος Οκτωβρίου του έτους αυτού.
Ο ορκωτός ελεγκτής - λογιστής, για τον έλεγχο των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων (ισολογισμού, λογαριασμού αποτελεσμάτων χρήσεως, πίνακα διαθέσεως αποτελεσμάτων και προσαρτήματος) του Δήμου, εφαρμόζει τις αρχές και τους κανόνες ελεγκτικής που ακολουθεί το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών - Λογιστών, οι οποίες συμφωνούν με τις βασικές αρχές των διεθνών
ελεγκτικών προτύπων. Στο χορηγούμενο πιστοποιητικό ελέγχου του, ο ορκωτός ελεγκτής -λογιστής αναφέρει εάν ο Δήμος εφάρμοσε ορθά το κλαδικό λογιστικό σχέδιοΔήμων και Κοινοτήτων και εάν τηρήθηκαν οι διατάξεις του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα και των αντίστοιχων κανονιστικών
ρυθμίσεων οι οποίες αφορούν το οικονομικό, λογιστικό και διαχειριστικό σύστημα των Δήμων.
Περιλαμβάνει επίσης και όλες τις παρατηρήσεις που αφορούν σε σημαντικές
ανεπάρκειες που έχουν ουσιώδη επίδραση στην ακρίβεια ή ορθότητα κονδυλίων του ισολογισμού ή των αποτελεσμάτων χρήσεως.
Εκτός από το πιστοποιητικό ελέγχου, ο ορκωτός ελεγκτής - λογιστής υποχρεούται να καταρτίζει και έκθεση ελέγχου, στην οποία θα περιλαμβάνει τα όσα προέκυψαν από τον έλεγχό του, παραθέτοντας, επιπροσθέτως και τις  αναγκαίες υποδείξεις του για κάθε θέμα. Η έκθεση ελέγχου υποβάλλεται από
τον ορκωτό ελεγκτή -λογιστή στο δημοτικό συμβούλιο και στον Γενικό Γραμματέα της οικείας Περιφέρειας»
Επειδή ο Δήμος Μαντουδίου –Λίμνης-Αγ. Άννας εφαρμόζει το κλαδικό λογιστικό σχέδιο παρίσταται ανάγκη ορισμού ορκωτού ελεγκτή- λογιστή και  του αναπληρωτή του για τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων του Δήμου σύμφωνα με τις παραπάνω διατάξεις.

Ο Δήμος έλαβε τέσσερες(4) οικονομικές προσφορές από ελεγκτικές εταιρείες οι οποίες είναι:

1. PKF ΕΥΡΩΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΑΕ –Ορκωτοί Ελεγκτές Λογιστές- με ποσό -8.610,00€ (συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ)

2. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ Α.Ε – (HELLENIC AUDITING COMPANY HAC)- με ποσό -10.824,00€ (συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ)

3. ΣΟΛ ΟΡΚΩΤΟΙ ΛΟΓΙΣΤΕΣ –CROWE HORWATH- με ποσό 10.196,70€ (συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ)

4. ΑΞΩΝ ΟΡΚΩΤΟΙ ΛΟΓΙΣΤΕΣ Ε.Π.Ε – με ποσό 8.610,00€ (συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ)


Στη συνέχεια ο κ. Πρόεδρος κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει σχετικά.
Το Δημοτικό Συμβούλιο αφού έλαβε υπόψη του την ανωτέρω εισήγηση , τις παρ.1,2 και 3 του άρθρου 163 του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα (Ν. 3463/06) και μετά από διαλογική συζήτηση κι αφού έλαβε υπόψη τις απόψεις των πιο κάτω ,που είναι:

Στεργίου Ιωάννης : Με βάση τις προσφορές που υποβλήθηκαν είμαστε υπέρ της ανάθεσης στην ΑΞΩΝ ΟΡΚΩΤΟΙ ΛΟΓΙΣΤΕΣ.

Κουτσουράς Σταύρος: Υπάρχουν τέσσερες προσφορές και δύο μειοδότες  που ταυτίζονται. Σε μειοδοτικούς διαγωνισμούς λαμβάνεται υπόψη αυτός που έδωσε την καλλίτερη προσφορά. Σε άλλη περίπτωση λαμβάνεται υπόψη αν υπάρχει πρότερη καλή συνεργασία .Κάποιες φορές ο φθηνότερος δεν είναι και ο καλλίτερος.
Αυτή τη στιγμή που έχουμε δύο εταιρείες που δίνουν την ίδια προσφορά, δεν μπορούμε έτσι απλά να διαλέγουμε τον έναν ή τον άλλον. Ας μπούμε στην διαδικασία κλήρωσης αν πάρουμε σαν μέτρο την
μικρότερη προσφορά.

Δήμαρχος: Με τα νόμιμα δικαιώματα που έχω θα υπερασπιστώ τον Δήμο ελέγχοντας ποια είναι αυτή η επιχείρηση.  Με την ΑΞΩΝ ΟΡΚΩΤΟΙ ΛΟΓΙΣΤΕΣ έχουμε τεράστια προβλήματα. Έχω να δηλώσω το εξής. Επειδή ο Δήμαρχος προΐσταται των υπηρεσιών και πρέπει να αποδώσει έργο με το λογιστήριο και το Ταμείο του, εάν έχω το νόμιμο θα ελέγξω την ποιότητα της εταιρείας. Αυτή την στιγμή οδηγείτε το λογιστήριο και τον Δήμο σε καταστροφή με αυτή την εταιρεία.

ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ Α π ο φ α σ ί ζ ε ι
1. Ορίζει ως τακτικό ορκωτό ελεγκτή– λογιστή του Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας για το οικονομικό έτος 2015 , τον κ. Κουτρουμπή Ευθύμιο του Γεωργίου, με Α.Μ.ΣΟΕΛ 11071 και αναπληρωματικό του τον κ. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟ ΕΥΘΥΜΙΟ με Α.Μ.ΣΟΕΛ. 12801 από την εταιρεία ΑΞΩΝ ΟΡΚΩΤΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ Ε.Π.Ε
2. Εγκρίνει την αμοιβή για τον ανωτέρω έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων της χρήσεως 2015, σύμφωνα με την προσφορά της ανωτέρω εταιρείας, η οποία είναι 8.610,00€ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ ). Την πρόταση ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ Στεργίου Ιωάννης-Στέφου
Κυριακή-Καντζούρας Ιωάννης-Ψαρρού Ελπίδα-Φλώκου Κωνσταντάκη Σοφία-Μουργιάς Ιωάννης –Κουκουρίκος Ηλίας- Δανέλης Ιωάννης –Τάρλας Κυριάκος-Γιαννιός Κων/νος- Χατζής Ανδρέας- Βούλγαρης Αναστάσιος – Αλατζάς Ευάγγελος–ψήφοι δέκα τέσσερες -14-

Αλεξίου Δημήτριος –Παναγιώτου Κων/νος :ψήφισαν Λευκό

Κουτσουράς Σταύρος – Παληός Ευστράτιος : ψήφισαν να διεξαχθεί κλήρωση ανάμεσα στους δύο μειοδότες

Σεσοντή Μαρία ψήφισε :Παρών

Χαλιούλιας Ιωάννης ,Κατσούρας Δημήτριος και Γεωργάκαινα Ελένη ψήφισαν: υπέρ της PKF ΕΥΡΩΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΑΕ


0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.