Το πρότυπο ανάπτυξης της Δημοτικής Ενοτητας σύμφωνα με τους μελετητές " κινείται στους τομείς της γεωργίας και της κτηνοτροφίας με την ανάπτυξη του τουρισμού και ιδιαίτερα εξειδικευμένων μορφών. Η αγροτική αυτή παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων οφείλει για να είναι βιώσιμη να ενταχθεί σε διαδικασίες τυποποίησης προώθησης και προβολής με σύγχρονες επιχειρηματικές μεθόδους. Δείγμα αυτής τη κατεύθυνσης υπάρχει στην περιοχή με τον συνεταιρισμό Ροβιών. Παρόμοιο θέμα ανακύπτει και με την παρατηρούμενη ανάπτυξη του κλάδου του τουρισμού που ωστόσο ακολουθεί ένα πρότυπο που τείνει σταδιακά να απαξιωθεί".
Ο Δήμος μας ανάρτησε το οριστικό (Β2) στάδιο της μελέτης «Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ)» Δήμου Ελυμνίων .
Χρήσεις Γης
Στην περίπτωση του Δήμου ως συνόλου το πρότυπο της οικονομίας είναι σύνθετο και επηρεάζεται σημαντικά από την ιστορική πλέον παράδοση απομακρυσμένης μεν περιοχής με εγκατεστημένο το βιομηχανικό χαρακτήρα της εκμετάλλευσης. Αν και η συνέχιση της δραστηριότητας αυτής δεν φαίνεται να επανέρχεται δυναμικά, η σχεδιασμένη ανάπτυξη της βιομηχανικής περιοχής επαναφέρει το ζήτημα σημαντικής δραστηριότητας του δευτερογενούς τομέα στην περιοχή.
Οσον αφορά στον συγκεκριμένο χώρο της Δ.Ε. Ελυμνίων το πρότυπο κινείται στους τομείς της γεωργίας και της κτηνοτροφίας με την ανάπτυξη του τουρισμού και ιδιαίτερα εξειδικευμένων μορφών. Ωστόσο στο νότιο τμήμα υπάρχουν εκτάσεις που διέπονται από καθεστώς μεταλλευτικών δικαιωμάτων χωρίς όμως να ασκείται καμία δραστηριότητα ή ερευνητική εργασία.
Από τις παρατηρήσεις των ενοτήτων και τις υφιστάμενες χρήσεις και τις τάσεις έχουν εντοπιστεί οι περιοχές δυναμισμού της γεωργικής παραγωγής, κυρίως με την καλλιέργεια της ελιάς και την μεταποίηση των προϊόντων στις περιοχές Κεχριών και Ροβιών καθώς και άλλων ειδικότερων προϊόντων μικρότερης παραγωγής όπως τα ακρόδρυα στις ημιορεινές δενδρώδεις καλλιέργειες, η μελισσοκομία και το ρετσίνι.
Ωστόσο, η αγροτική αυτή παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων οφείλει για να είναι βιώσιμη να ενταχθεί σε διαδικασίες τυποποίησης προώθησης και προβολής με σύγχρονες επιχειρηματικές μεθόδους. Δείγμα αυτής τη κατεύθυνσης υπάρχει στην περιοχή με τον συνεταιρισμό Ροβιών.
Παρόμοιο θέμα ανακύπτει και με την παρατηρούμενη ανάπτυξη του κλάδου του τουρισμού που ωστόσο ακολουθεί ένα πρότυπο που τείνει σταδιακά να απαξιωθεί. Η περιοχή διαθέτει τους φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους για την προσέλευση εξειδικευμένων μορφών τουρισμού και αναψυχής που έχει αναφερθεί ως τουρισμός υπαίθρου.
Εδώ μπορεί να θετικά o πολύ σημαντικός παράγοντας του νησιωτικού «παραδοσιακού» προτύπου της πολυαπασχόλησης και της συμπληρωματικότητας με τον κλάδο του τουρισμού και της αγροτικής οικονομίας. Βεβαίως, δεν πρόκειται για τις ίδιες μορφές πολυαπασχόλησης της παραδοσιακής οικονομίας της επιβίωσης, αλλά για νέες μορφές σύγχρονης οικονομίας, με οικονομίες κλίμακας που ξεπερνούν την οικογενειακή μονάδα, χωρίς βέβαια και να την απαξιώνουν η να την αποκλείουν από τη συμμετοχή της στη δραστηριότητα κάποιου κλάδου.
Η κατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος και του τοπίου στη Δ.Ε. Ελυμνίων δε βρίσκεται σε σημείο Ιδιαίτερης απαξίωσης παρά μόνο σε σημειακές περιοχές όπως οι μεταλλευτικές και λατομικές και άλλα σημεία ρύπανσης από βιομηχανικές εγκαταστάσεις μικρής κλίμακας,όπως τα ελαιουργία.
Η αναπτυξιακή φυσιογνωμία του Δήμου και η θέση του συνέβαλλαν στην εκ των πραγμάτων διατήρηση του αξιόλογου φυσικού περιβάλλοντος και γενικότερα του τοπίου. Με εξαίρεση τις βλάβες στα σημεία του χώρων μεταλλευτικών δραστηριοτήτων οι υπόλοιπες αγροτικές και δασικές περιοχές διατηρήθηκαν σε επίπεδα που παρουσιάζουν και σήμερα ένα ελκυστικό τοπίο. Τούτο έγινε εφικτό όσο ασκούνταν στην περιοχή η γεωργική δραστηριότητα και η δασική εκμετά,νιευση στα πλαίσια του παραδοσιακού προτύπου που εγγενώς λειτουργεί στο πλαίσιο της συνετής διαχείρισης του χώρου και των πόρων. Παράδειγμα είναι η λειτουργική προστασία των δασών από τους ίδιους τους φορείς δασικής εκμετάλλευσης όπως η νόμιμη υλοτομία και ρητινοσυλλογής.
Ωστόσο, η προστασία και αειφόρος διαχείριση δεν είναι αποτελεσματική ή και εφικτή υπό συνθήκες εγκατάλειψης και απουσίας των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων. Η ίδια παρατήρηση ως προς την εγκατάλειψη αφορά κατεξοχήν και τις περιοχές και εγκαταστάσεις των μεταλλείων. Η αποκατάσταση, εξάλειψη ή χρήσης προς νέα κατεύθυνση είναι απαραίτητοι όροι για την άσκηση των νέων μελλοντικών δραστηριοτήτων που θα εγκατασταθούν στο χώρο. Άν\λες περιοχές του Δήμου προσφέρονται με καλύτερους όρους για εξορυκτική δραστηριότητα, λόγω όμως των υπαρχόντων μεταλλευτικών δικαιωμάτων ενδέχεται η επαναδραστηριοποίηση που θα πρέπει να προσαρμοστεί με περιβαλλοντικούς όρους συμβατούς με τον σχεδιασμό του Δομικού Σχεδίου.
ΠΕΧΓ- ΑΓΡ-2: Αγροτική Περιοχή Κοιλάδας Κεχριών
Σκοπός και χαρακτήρας Πρόκειται για γεωργικές περιοχές ποι] δεν έχουν χαρακτηριστεί ως ΓΥΠ Εντάσσονται μόνο μετά από ειδική πράξη των αρμοδίων υπηρεσιών και μετά από σχετική αξιολόγηση βάσει των κριτηρίων ποι] καθορίζονται με την ΚΥΑ 68040 (ΦΕΚ 1528/Β/7_Ο9.2Ο1Ο).ΠΕΧΓ-ΠΠΑΙΠ - Περιοχή Περιβαλλοντικής Αναβάθμισης και Ιδιωτικής Πολεοδόμησης
Σκοπός και χαρακτήραςΠρόκειται για γενική περιοχή εντός της οποίας επιτρέπεται να αναπτυχθούν και να δημιουργηθούν 'Περιοχές Περιβαλλοντικής Αναβάθμισης και Ιδιωτικής Πολεοδόμησης (ΠΠΑΙΠ)' όπως ορίζονται από το άρθρο 1 του Ν/4280/14 (ΦΕΚ Στην περιοχή εντάσσονται και περιοχές ποι ήδη έχουν εγκριθεί με τη διαδικασία των ΠΕΡΠΟ του Ν. 2508/97 και Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί. Η περιοχή οριοθετείται με κριτήρια καταλληλότητας για την ανάπτυξη οικιστικών ενοτήτων με τη διαδικασία πολεοδόμησης από νομικά πρόσωπα Ιδιωτικού ή και δημοσίου δικαίου. Στην περίπτωση της Δ.Ε. Ελυμνίων υπάρχει ήδη σημαντική δραστηριοποίηση του τρόπου αυτού της ανάπτυξης οικιστικών μονάδων β' κατοικίας, όπως παρουσιάζεται συνοπτικά στον Πίνακα Π.2.2_2.Ι.
Ομάδα ιδιοκτητών — Θέση «Θραψερή» ή «Καλονεροβίστα» Δ.Ε. Ροβιών
Πρόκειται για περιοχή για την οποία έχει εγκριθεί η Πολεοδομική Μελέτη (ΦΕΚ 195/Δ της 4.3.2004) έκτασης 225 στρ.Προβλέπονται χρήσεις Αμιγούς Κατοικίας, παιδικές χαρές και αθλητικοί χώροι, καθώς και χώρος εκκλησίας χωροθετείται σε μέσο υψόμετρο 400μ. βορείως του εγκαταλειμμένου οικισμού Αγιαννάκου και περιβάλλεται από δασικές εκτάσεις.
Πρόκειται για την ορεινότερη θέση θεσμοθετημένων υποδοχέων με προσπέλαση από την επαρχιακή οδό Ροβιών — Δρυμώνας_
Οικιστική Ένωση Μηχανικών υπαλλήλων πρώην 2ηα Δ.Ε.Κ.Ε — ΥΠΕΧΩΔΕ '(Θέση Καλάρι»: ΔΕ Ροβιών
Πρόκειται για περιοχή για την οποία έχει εγκριθεί η Πολεοδομική Μελέτη (ΦΕΚ 139/ΑΑΠΘ της 11.04.2008) έκτασης 102 στρ. Προβλέπεται η χρήση μόνον κατοικίας και μόνον σε συγκεκριμένο χώρο «Εμπορίου», οι χρήσεις Αμιγούς Κατοικίας, δηλαδή καταστήματα που εξυπηρετούν τις καθημερινές ανάγκες των κατοίκων. χώροι Παιδικής Χαράς, Ανοικτού Κολυμβητηρίου.
Πρόκειται για περιοχή βόρεια της παραπάνω αναφερόμενης με την ίδια διάταξη και για την οποία εκκρεμεί ί η έγκριση της πολεοδομικής μελέτης. Έχει έκταση 274 στρ. Συνεταιρισμός «Γαλάζια Ακτή»
Πρόκειται για Συνεταιρισμό που έχει συσταθεί με την Επωνυμία «Οικοδομικός Συνεταιρισμός Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας «Γαλάζια Ακτή» (ΦΕΚ 1045/Β της 21.12.1971) Έκτοτε έχει αποκτήσει διάφορες εκτάσεις σε μια ευρύτερη περιοχή περί τα 3.500 στρ. και έχει εγκρίνει τροποποίηση του καταστατικού σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 93/87 «Περί Οικοδομικών Συνεταιρισμών»
Η περιοχή καταλαμβάνεται σε σημαντικό βαθμό από δασικές εκτάσεις εντός των οποίων εντοπίζονται συστάδες και νησίδες αγροτικών εκτάσεων. Σε ορισμένα παραλιακά τμήματα υπάρχουν εκτάσεις ελαιώνων, ένα σύνολο Ιδιοκτησιών βρίσκεται βορειότερα σε αραιοκατοικημένη παραλιακή περιοχή σε άμεση εγγύτητα με τον οικισμό ΡοβΙών_ Πλην των δασικών περιοχών σε όλη την έκταση εμφανίζονται διάσπαρτες και ιδιοκτησίες τρίτων.
Μέχρι σήμερα, παρά την προσπάθεια απόκτησης Οικιστικής Καταλληλότητας, ο Συνεταιρισμός δεν έχει επιτύχει να αποκτήσει τη σχετικήάρθρου 24 του Ν.25Ο8/94 ώστε να προχωρήσει πολεοδομικής μελέτης. Από στοιχεία του φακέλου του διαδικασίες αποσαφήνισης του δασικού καθεστώτος του 1992 δεν έχουν ολοκληρωθεί
Οικιστική Ένωση Χρόνια
Για την περιοχή αυτή δεν έχουν βρεθεί στοιχεία τόσο στο ΥΠΕΚΑ όσο και από έρευνα της παρούσης μελέτης. Εκτιμάται ότι πρόκειται για περιοχή έκτασης 137 στρ. βορείως του οικισμού Χρόνια, παράλληλα με τη νότια όχθη του Σηττιά ενδεχομένως στην γενική υψομετρική ζώνη των υπολοίπων εγκεκριμένων και υπό έγκριση οικισμων_
>Αρχικός προσδιορισμός της περιοχής-
Η περιοχή καλύπτεται ως επί το πλείστον από δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις μεδιάσπαρτες αγροτικές εκτάσεις που είναι δυνατόν να προσφέρονται δυνητικά για οικιστική επέκταση παραθερισμού και τουρισμού.
Το σύνολο της περιοχής ορίστηκε ως μια ενιαία έκταση στην γενική υψομετρική ζώνη 200μ 400μ_ που περιλαμβάνει όλες τις σε διάφορα στάδια ωριμότητας ήδη γνωστές προς πολεοδόμηση περιοχές και εκτείνεται από τον Αγιαννάκο και τον εγκεκριμένο οικισμό Θραψερή μέχρι και τον οδικό άξονα της ΕΠ. ΣτροφυλΙάς — ΡοβΙών. Η προσδιορισθείσα περιοχή ποι] προκύπτει χωροθετείται τόσο στη Τ_Κ_ Ροβιών όσο και στη Δ.Κ. Λίμνης.
Σε συνέχεια του παραπάνω προσδιορισμού κρίθηκε σκόπιμο να προταθούν ειδικοί όροι καιπεριορισμοί χρήσεων για την περιοχή υποδοχής των οικισμών ποι] να την διαφοροποιούν από την περιοχή ΠΕΧΓ-ΑΓΡ1 με αποκλεισμό χρήσεων ποι] θα παρουσιάζουν οχλήσεις για τις μελλοντικές περιοχές κατοικίας όπως ττ_χ. κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Για το λόγο αυτό
προσδιορίστηκε μια ευρύτερη χάραξη ζώνης ΠΠΑΙΠ σε απόσταση της τάξεως των 500μ από την αρχική περιοχή ως περιβάλλουσα όλων των γνωστών ή των πιθανών μελλοντικών αναπτύξεων.
Εξαίρεση στην υψομετρική ζώνη 200μ 400μ αποτελούν οι εκτάσεις του Συνεταιρισμού «Γαλάζια Ακτή» ορισμένες των οποίων εντάχθηκαν στην ΠΠΑΙΠ περιοριζόμενες ανάντη της νέας επαρχιακής οδού Στροφυλιάς-Λ_Αιδηψού θεωρούμενης ως φυσικό όριο παραλιακής ζώνης.
Επειδή η έκταση που είναι δυνητικά κατάλληλη ξεπερνάει μεγέθη που αντιστοιχούν στις προβλέψεις αυτής της περιοχής και γενικά στις αρχές του Δομικού Σχεδίου κρίνεται σκόπιμο να οριστεί και ως ανώτατο όριο τα 2.500 στρ., συμπεριλαμβανομένων και των ήδηεγκεκριμένων, πέραν του οποίου δεν θα επιτρέπεται να πολεοδομηθούν άλλες περιοχές. Το σύνολο των εγκεκριμένων ή προγραμματισμένων περιοχών εκτιμάται στα 711 στρ. αν προστεθούν σε αυτά τα 1280στρ. του Συνεταιρισμού «Γαλάζια Ακτή» φθάνουμε στο μέγεθος περί τα 2000 στρ. επιτρέποντας και περιθώριο απρόβλεπτης ανάπτυξης άλλων 500 στρ. Εκτιμάται ότι η εξάντληση των 2500στρ_ αντιστοιχεί σε πληθυσμό αιχμής καλοκαιριού 7.000 ατομων. Η περιοχή έχει προβλεφθεί ως κατάλληλη για την δημιουργία οικιστικών υποδοχέων 'Περιοχές Περιβαλλοντικής Αναβάθμισης και Ιδιωτικής Πολεοδόμησης (ΠΠΑΙΠ)' όπως ορίζονται από το άρθρο 1 του Ν/428Ο/14 (ΦΕΚ 159/ΑΙ8_8.14) Ορίζεται ανώτατο όριο συνολικής μικτής (εντός σχεδίου} έκτασης των παραπάνω οικιστικών περιοχών στα 2500στρ.
Γενικά στην περιοχή επιτρέπονται οι γενικές λειτουργίες και δραστηριότητες που προβλέπονται για την περιοχή ΑΓΡ-1. Επίσης επιτρέπονται τουριστικά καταλύματα χωρίς τον περιορισμό των 80 κλινών της ζώνης ΑΓΡ-1 όπως προβλέπονται από το Αρθρο. 8 του Π_Δ_ της 6.10.1978 (ΦΕΚ 538/Δ/Ι978)
ΠΕΧΓ-Τ: Περιοχή Τουρισμού -Αναψυχής Παραθεριστικής Κατοικίας
Οι περιοχές Τ προορίζονται για να υποδεχτούν την προβλεπόμενη εκτός των οικισμών τουριστική δραστηριότητα με σχετική ένταση μια και γειτνιάζουν με τις ακτές και λόγω των περιορισμών διαθέτουν περιορισμένη έκταση. οι περιοχές εξακολουθούν να διατηρούν το χαρακτήρα μικτών χρήσεων με σταδιακή μείωση αγροτικών λειτουργιών που μπορούν να συνεχίζουν τις δραστηριότητες εξαιρουμένων των μη συμβατών με τον τουρισμό χρήσεων και δραστηριοτήτων που σταδιακά θα εγκατασταθούν σε επιτρεπόμενες για τις χρήσεις αυτες περιοχες.ΠΠΕΔ - ΕΠ: Επιχειρηματικό Πάρκο Ενδιάμεσου Βαθμού Οργάνωσης (ΕΠΕΒΟ)
Σκοπός και χαρακτήρας
Πρόκειται για περιοχή εγκατάστασης βιομηχανίας-βιοτεχνίας και συναφών εγκαταστάσεων όπως καθορίζεται από το Ν. 3982/11 (ΦΕΚ 143/Α/17_7_2Ο11) και το Ειδικό Πλαίσιο για τη Βιομηχανία
Εκτιμάται καταλληλότητα θέσης εκτός προστατευόμενων περιοχών, παραλιακών περιοχών και άμεσης πρόσβασης σ το βασικό οδικό δίκτυο. Επιλέγεται η θέση στην κοιλάδα Κεχριών βορείως του οδικού άξονα Κεχριών-Δάφνης. Στην ίδια περιοχή μπορούν να εγκαθίστανται δραστηριότητες που αποκλείονται από τις υπόλοιπες περιοχές και εξυπηρετούν το Δήμο και την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Εύβοιας.
Μακροπρόθεσμα τμήμα της περιοχής μπορεί να διατεθεί για τη δημιουργία υποδοχέα Επιχειρηματικού Πάρκου Τύπου Β υποδοχής εγκαταστάσεων χαμηλής και μέσης όχλησης του Ν 3982/11 ανάγκη που δεν προβλέπεται άμεσα λόγω της προβλεπόμενης δημιουργίαςτου Επιχειρηματικού Πάρκου Μαντουδίου.
Στην περιοχή επικρατεί η άσκηση των ασχολιών αγροτικού χαρακτήρα (γεωργία, βοσκή ζώων, μελισσοκομία κλπ.) Επιτρέπονται κτηνοτροφικές μονάδες, τηρούμενων των περιορισμών χωροθέτησης του Ν. 4056/12.ττοι_ι περιλαμβάνει προβλέψεις αποστάσεων σε σχέση με τη δυναμικότητα της εγκατάστασης.
Η Τελική πρόταση (Β2) για το Γενικό Πολεοδομικό Ελυμνίων
Τα αρχεία
Έκθεση Β2 Στάδιο ΓΠΣ Ελυμνίων
Εξώφυλλο
Π1_Δομικό Σχέδιο
Π2_Χρήσεις γης & Προστασία περιβάλλοντος
Π3_1_Λίμνη
Π3_10_Παλαιοχώρι - Καλαμούδι - Δαμια
Π3_11_Μαρούλι - Κούλουρος
Π3_2_Κατούνια
Π3_3_Μυρτιάς
Π3_4_Ρετσινόλακκος
Π3_5_Σηπιάς - Χρόνια
Π3_6_Δάφνη - Κεχριές
Π3_7_Κουρκουλοί - Σκεπαστή
Π3_8_Ροβιές
Π3_9_Δρυμώνας
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.