Από euro2day.gr
Στην τελευταία παρουσίαση του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, εκτός από τις αναφορές στο σχέδιο σταδιακής πώλησης του χαρτοφυλακίου ακινήτων, περιέχονται και στοιχεία για το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου Κρήτης για το οποίο είναι προσωρινός ανάδοχος η κοινοπραξία της ΤΕΡΝΑ με τον ινδικό όμιλο GMR.
Υπενθυμίζεται, για παράδειγμα, πως το έργο θα χρηματοδοτηθεί με ίδια κεφάλαια και δεν θα υπάρχει δανεισμός. Η δυναμικότητα του νέου αεροδρομίου θα φτάνει τα 15 εκατ. επιβάτες με το 88% των εσόδων της εταιρείας διαχείρισης να προέρχεται από το εξωτερικό. Οι διαδικασίες για την υπογραφή της 35ετούς σύμβασης παραχώρησης προχωρούν, με στόχο την ολοκλήρωσή τους μέχρι τα τέλη του έτους.
Ειδική αναφορά γίνεται και στην πορεία της θυγατρικής ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι (TERNAMAG) η οποία ελέγχει τα πρώην μεταλλεία Σκαλιστήρη στο Μαντούδι Ευβοίας. Όπως αναφέρεται, στα μεταλλεία υπάρχουν «περίπου πενήντα τόνοι υψηλότατης ποιότητας» αποθέματα λευκόλιθου «σε σύγκριση με άλλα αντίστοιχα μεταλλεία διεθνώς». Τα αποθέματα διαθέτουν «σπάνια κρυσταλλική σύνθεση και είναι υψηλής καθαρότητας» και γι’ αυτό το λόγο προσφέρουν «εξαιρετική προοπτική» αφού τα αντίστοιχα «αποθέματα της Κίνας είναι σημαντικά χαμηλότερης ποιότητας» ενώ «στον υπόλοιπο κόσμο πλέον σπανίζουν».
Στόχος του ομίλου είναι η TERNAMAG, που είναι 100% εξαγωγική εταιρεία, να κατακτήσει μερίδια από 4% έως 10% διεθνώς στις τρεις κατηγορίες προϊόντων που εξορύσσει και επεξεργάζεται. Ετσι θα καταστεί και ένας από τους μεγαλύτερους και πλέον καθετοποιημένους «παίκτες» στον τομέα του λευκόλιθου παγκοσμίως.
Σημειώνεται πως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ υπερδιπλασίασε τα κέρδη της το 2017. Ειδικότερα τα καθαρά αποτελέσματα μετά την αφαίρεση των φόρων και των δικαιωμάτων μειοψηφίας, διαμορφώθηκαν σε κέρδη 69,8 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 34,2 εκατ. ευρώ το περσινό έτος, αυξημένα κατά 104%.
Φώτης Κόλλιας fotisk2@euro2day.gr
_________________
Στοιχεία για την παγκόσμια μαγνησίτη (λευκολίθου)
Τα παγκόσμια αποθέματα μαγνησίτη είναι 8.500 εκατομμύρια τόνοι, εξαιρουμένων των υποκατάστατων ορυκτών που περιέχουν μαγνήσιο, όπως ο δολομίτης, ο βρουκίτης και η ολιβίνη. Η παγκόσμια παραγωγή μαγνησίτη ήταν 44,92 εκατομμύρια τόνοι το 2015. Η Κίνα είναι ο κορυφαίος παραγωγός, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 73% την Τουρκία (7%), τη Ρωσία (6%) και τη Βραζιλία (3%). Η Κινα, η Ρωσία και η Τουρκία έχουν μεγαλύτερη παραγωγική ικανότητα μαγνησίτη και αντιπροσωπεύουν περίπου το 84% της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής. Η μεγαλύτερη δυναμικότητα εγκαταστάσεων επεξεργασίας μαγνησίτη στον κόσμο είναι στην Κίνα και τη Ρωσία. Αυτές οι χώρες αντιπροσώπευαν περίπου τα δύο τρίτα της παγκόσμιας μαγνησίας από ικανότητα παραγωγής μαγνησίτη. Η παγκόσμια παραγωγική ικανότητα πρωτογενούς μαγνησίου είναι περίπου 3,52 χιλιάδες τόνοι εκ των οποίων τα 72% περίπου είναι μέσω ηλεκτρολυτικής οδού και της πυριτίο-θερμικής οδού.
Η παγκόσμια παραγωγική ικανότητα για καυστική μαγνησία είναι περίπου 3,32 εκατομμύρια τόνοι / έτος και της δίπυρης μαγνησία είναι περίπου 8,62 εκατομμύρια τόνοι /έτος. Σε παγκόσμιο επίπεδο, πάνω από 98% του ακατέργαστου μαγνησίτη οι παραγωγοί του το μετατρέπουν σε μαγνησία για εμπορική χρήση, κυρίως στην βιομηχανία πυρίμαχων(75%). Με βάση τόσο τις φρυγμένες και τετηγμένες μορφές γενικά αποκαλούμενες δίπυρη μαγνησία και ηλεκτρο-τετηγμένη μαγνησία, αντίστοιχα, για την επένδυση φούρνων παραγωγής χάλυβα, μη σιδηρούχων μετάλλων, τσιμέντου, γυαλιού,κεραμικά και πετροχημικών προϊόντων.
Μερικά στοιχεία
Βραζιλία
Η Magnesita Refratários SA κυριαρχεί στην δίπυρη Μαγνησία. Η παραγωγή λευκόλιθου της εταιρείας στην περιοχή Brumado έχει παραγωγική ικανότητα 3.200.000 τόνων / έτος. Επίσης παράγει 60.000 τόνων / έτος καυστική μαγνησία και 34.000 τόνους / έτος τετηγμένη μαγνησία.
Στο επαρχία Ceará της Βραζιλίας, λευκόλιθο παράγει και η Xilolite SA, μια μικρή εταιρεία. Η Εταιρεία έ πρόσφατα επένδυσε στην εγκατάσταση ενός νέου κάμινου πολλαπλών θαλάμων (MHF) για 92+% MgO καυστικής μαγνησίας. Επιπρόσθετα, η Buschle & Lepper SA παράγει καυστική Μαγνησία υψηλή καθαρότητας από θαλάσσιο νερό στο Joinville.
Ρωσία
Ο όμιλος Magnezit εχει ένα ορυχείο λευκόλιθου στα αποθέματα του Talsky στην ανατολική Σιβηρία. Ο όμιλος Magnezit διαθέτει φρεατώδη κάµινο υψηλής θερμοκρασίας με χωρητικότητας 80.000 τόνων / έτος για την επεξεργασία μαγνησίας στο εργοστάσιό της στη Satka στο Chelyabinsk και η
- και κατασκευή κλιβάνου χωρητικότητας 1,00.000 τόνων ετησίως δίπυρης μαγνησίας
Εκτός από αυτό σε εξελιξη είναι η δημιουργία μονάδας με ικανότητα παραγωγής 1.000.000 τόνων / έτος τετηγμένης μαγνησίας και 2.000.000 τόνους / έτος καυστικής Μαγνησίας που βρίσκονται που θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2019.
Ισπανία
Η Magnesitas Navarras S.A, Navarra παράγει Λευκόλιθο από το ορυχείο της στην Borobia και και το Zibeti. Τα συνολικά αποθέματα αυτών των ορυχείων είναι της τάξεως των 57 εκατομμύρια τόνους.
Τουρκία
Η Kumas Manyezit Sanyi A.S. στη Κιουτάχεια έχει ικανότητα παραγωγής 2.750.000 τόνων / έτος δίπυρης μαγνησίας, 55.000 τόνοι / έτος καυστική μαγνησία και 37.500 τόνους / έτος τετηγμένη μαγνησία. Η RHI αγόρασε από τον Όμιλο Cihan ένα ορυχείο Λευκολιθου και εγκαταστάσεις επεξεργασίας στο Ερζουρούμ . Η RHI έχει σχέδια να ανοίξει ξανά το ορυχείο και να εκσυγχρονίσει το εργοστάσιο. Σε εξέλιξη είναι ηεπέκταση της ικανότητας παραγωγής φρυγμένης μαγνησίας από 60.000 τόνους ετησίως σε 1.00.000 τόνους / έτος.
Νορβηγία
Η RHΙ Νορβηγίας , έχει την παραγωγική ικανότητα 85.000 τόνοι / έτος τετηγμένης μαγνησίας από θαλασσινό νερό στο εργοστάσιο σύντηξης της Porsgrunn. Το εργοστάσιο έχει πρόσφατα μειώσει την παραγωγή του σε 30.000 τόνους / έτος λόγω των χαμηλών τιμών στο προϊόν.
Ελλάδα
Η ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι προχωρά στην κατασκευή ενός κάμινου πολλαπλών θαλάμων για την παράγωγή δίπυρου Μαγνησία στο εργοστάσιο της στο Μαντούδι.
Στο εγγύς μέλλον θα αύξηση της χωρητικότητας παραγωγής δίπυρου μαγνησίας σε 90.000 τόνους / έτος Ο όμιλος επιπλέον έχει επίσης παραγωγική ικανότητα 30.000 τόνους / έτος καυστικής μαγνησίας.
Νεπάλ
Η κυβέρνηση του Νεπάλ άρχισε να δραστηριοποιείται επιδιώκοντας ξένους επενδυτές να ανοίξουν ξανά το εργοστάσιο παραγωγής μαγνησίας του Nepal Orind Magnesite στην Dolakha, με χωρητικότητα 65.000 τόνων ανά έτος
.
Κίνα
Τα αποθέματα Λευκόλιθου βρίσκονται στο Dashiqiao, Haicheng, Xiuyan και Fengcheng στη Επαρχία Λιαονίνγκ. Η χώρα παρήγαγε περίπου 4,26 εκατομμύρια
τόνους καυστικού ασβεστούχου μαγνησίτη, 3,81 εκατομμύρια τόνους και 1,59 εκατομμυρίων τόνους τετηγμένης μαγνησίας κατά το 2015
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.